JELO Kada je Veljko B. krenuo na studij, majka je bila vrlo zabrinuta: - Sine, što ćeš ondje jesti? Djed je imao savjet: - Nastoj svakog dana pojesti nešto toplo! Otac je na to dometnuo: - Svaki dan treba pojesti nešto žlicom! Vođen svim tim i drugim sličnim savjetima za samostalnan život u dalekom gradu, Veljko je na rasprodaji nabavio knjigu s mnoštvom recepata za pripremu mnogih divnih jela, sa slikama. Čitao je, čitao, u tramvaju i prije spavanja, gledao fotografije, no jedini učinak bio je da mu sve u glavi pomiješalo. Napokon je nabavio takozvani pretislonac od deset litara koji je obećavao da će dobro ispunjavati zadaću da sve u njemu bude dobro prokuhano i upustio se u čudesnu pustolovinu prehrane sebe samoga, a kasnije i svojih bližnjih. Svoj put gastronomskih avantura započeo je tako da je u lonac ulio vodu. Povrće je značajno u prehrani, pa je ubacio razna povrća, te neke komadiće mesa, i sve to dobro začinio "Vegetom". Točno koji su sastojci u početku bili posrijedi nije zabilježeno. Jelo je ispalo odlično. Bilo je toplo, imalo je biljne i životinjske sastojke, boja je bila drekasto smeđa, jelo se žlicom i moglo se jesti čak i hladno. Daljnji rad na jelu odvijao se tako da je Veljko svakog dana pojeo po tanjur-dva, ostatak pohranio u hladnjak, a sutradan ponešto dometnuo da nadoknadi potrošeno. Dakle, lonac se u načelu nikada nije praznio, osim što bi svakih nekoliko mjeseci banulo neko društvo koje je sve pojelo i oblizalo stijenke posude. U svakom slučaju, lonac se nikada nije oprao, ali je u više navrata sve u njemu zagorjelo. Svakodnevno se u njega ubacivalo sezonsko povrće, poneko voće, razna mesa, začini, pa sve to temeljito prokuhano u nerazlučivu melasu. Sastojci su se nabavljali uglavnom na tržnici, slali su roditelji, donosili slučajni namjernici, a svaki put u bilo kojem restoranu Veljko je obavezno tražio da mu sve što ostane nakon objeda zamotaju "za psa". Povremeno bi među sastojke zalutao i poneki odsječeni nokat, a svi su hvalili okus kada su ubacili i vrh Brezina prsta koji je odsjekao režući luk. Naravno, bilo je nemoguće odgovoriti na brojne upite što se to jede, a osim načelne recepture nije bilo moguće ni precizno dijagnosticirati sve sastojke. Mnogi koji su doputovali iz dalekih krajeva donosili su nepoznate začine koji su se ubacivali u lonac, a masovno se koristilo i sušeno voće, pekmezi i džemovi, insekti, a u više navrata su se, radi okusa, iskuhavali i nejestivi sastojci poput borovih daščica, starih kaiševa i ključeva. Tek u kasnijem, ambicioznom kulinarskom razdoblju, Veljko je koristio i namirnice koje je trebalo prethodno pripremiti, poput puževa koje je i po nekoliko dana držao u mlijeku. U skladu s tim je i jelo imalo generalni naziv. Nazivalo se naprosto "jelo". Svi su se slagali da je bilo okrepljujuće i neopisiva i neponovljiva okusa. Posluživalo se u dubokim ili plitkim tanjurima ili namazano na kriške kruha. Moglo se i sušiti u kuglice, a nakon dugotrajnog držanja u ustima i namakanja slinom mogle su se i sažvakati. Energetski je bilo moćno i već dvije najmanje šalice jela bile su dovoljna za cjelovečernje treskanje u diskoklubu. Hermetički poklopac je omogućavao da se sve transportira na kraćim i dužim relacijama, te je lonac sa svim sastojcima više puta putovao na izlete, ljetovanja i skijanja. Legendarno jelo je u kontinuitetu trajalo od jeseni 1968. do ljeta 1977, u kojem razdoblju je nahranilo nebrojene. Lonac je kasnije ustupljen mlađem rođaku Reneu koji se uselio u Veljkovu studentsku gajbu, a on je povremeno tovio neke novovalovske muzičke grupe iz Dubrave, čemu se pripisuje energičnost njihovih scenskih nastupa, nebuloznost poezije i jedinstvena aroma glazbe. Veljko B. i danas eksploatira saznanja ispečena u tom razdoblju. |
Rujan 2021 (1)
Kolovoz 2021 (1)
Travanj 2021 (1)
Ožujak 2021 (1)
Veljača 2021 (1)
Siječanj 2021 (1)
Prosinac 2020 (1)
Studeni 2020 (1)
Listopad 2020 (5)
Rujan 2020 (6)
Kolovoz 2020 (9)
Srpanj 2020 (7)
Lipanj 2020 (4)
Svibanj 2020 (3)
Travanj 2020 (2)
Ožujak 2020 (2)
Siječanj 2020 (4)
Prosinac 2019 (3)
Studeni 2019 (7)
Listopad 2019 (4)
Rujan 2019 (6)
Kolovoz 2019 (7)
Srpanj 2019 (9)
Lipanj 2019 (5)
Svibanj 2019 (2)
Lipanj 2018 (2)
Svibanj 2018 (4)
Travanj 2018 (4)
Ožujak 2018 (5)
Veljača 2018 (3)
Siječanj 2018 (2)
Studeni 2017 (2)
Listopad 2017 (2)
Rujan 2017 (1)
Kolovoz 2017 (1)
Srpanj 2017 (1)
Svibanj 2017 (2)
Travanj 2017 (4)
Ožujak 2017 (1)
Veljača 2017 (1)
Siječanj 2017 (2)
Prosinac 2016 (3)
Studeni 2016 (3)
Listopad 2016 (1)
Rujan 2016 (2)
Kolovoz 2016 (8)
Srpanj 2016 (7)
Lipanj 2016 (8)