Plaćenici - BEZ STIJEGA, BEZ GOSPODARA!


Plaćenički forum 

Plaćenički fejs

vijesti iz svijeta 

Plaćenici

'
Dedo +385 (0)95 5342 508 
e-mail

Bez stijega, bez gospodara!
Airsoft pokret Plaćenici

29.07.2012., nedjelja

Plaćenički angažman na dvije bojišnice


Unatoč sveopćem ljetnom raspadu i masovnoj migraciji u južne krajeve, među Plaćenicima nema predaje i posustajanja u provedbi bojnih djelovanja. Kod nas se ratuje i pruža otpor sve dok živo srce bije. Tako dok su nam danas izdvojene Plaćeničke snage putovale prema istoku Bivše naše, u domaćoj šumi okupila se četvorka Plaćenika. Okupator izvještava slikom i tekstom o provedbi treninga u domaćoj šumi: Četiri plaćenika osuđena na ljetni Zagreb izlaze na teren. Najgori neprijatelj bilo je sparno nedjeljno jutro. Sve ostalo bilo je lagano. Odradili smo 5-6 bliskih dvoboja u formi dva na dva, nekoliko mahnitih scenarija gdje trojica love jednog, te obranu objekta u formi - jedan brani, trojica napadaju. Zbog malobrojnosti nismo trenirali veće taktičke scenarije, ali dobro smo se iznojili i nakon piva veseli otišli na ručak. Sljedeći trening dogovorit ćemo na forumu. 

Placenici
foto Okupator

Otprilike u isto vrijeme plaćenički tim poslan na Istok, započeo je svoje združeno djelovanje uz Sekija, našeg čzv-a tamošnje Plaćeničke ćelije 31. Grgin izvještaj o provedbi tog fajta slijedi:Stigavši kući sa istoka Lijepe naše, predivne Slavonije i sjedavši za komp gdje bi sad trebao napisati neko kratko izvješće, jednostavno ne znam gdje bi započeo. Jer sa ovakvim snažnim dojmom ne znam ni da li je to moguče napraviti. Ne znam ni da li mogu napisat nešto kratko, kad te neke emocije jednog ovakvog doživljaja drže u nekakvom oblaku punom brutalnog adrenalina, a u razgovoru tijekom povratka sa ostalim dečkima stekao sam dojam da i njih pere isto što i mene. Stoga dajem ovom izvješću radni naslov "SHOW NO MERCY" jer sam konačno doživio onaj pravi, odnosno kakav bi airsoft trebao biti. No da ne duljim više o svojim dojmovima napisat ću ukratko; Stigavši tamo i na brzinu se obukavši svi Plaćenici su odmah raspoređeni u Red team koji je brojao 13 boraca, isto koliko je brojao i Blue team. Zadatak je bio sakupiti što više zastavica suparničke ekipe i odraditi što više killova i sve se to boduje. Kada si pogođen vraćaš se u respawn, te u knjižicu upisuješ svoj nick i vrijeme pogotka, te se automatski vraćaš nazad u borbu što ujedno znači da nemaš vremena za raznorazne komentare, cigaretu i nekakvo plakanje, jer te tvoji suigrači čekaju i RAČUNAJU NA TEBE. 

Placenici
foto Dups

Borbe su bile točno onakve kakve sam opisao u radnom naslovu, nije se borilo samo za zastavice, niti za killove, niti prostorije, niti zgrade... borilo se za svaku ciglu, svaki kamenčić, svaki list grma na dvorištu, ZA SVOG SUIGRAČA I ZA SVOJU EKIPU. Nakon intenzivnih i žestokih borbi naš Red team ostaje bez trojice suigrača koji su zbog obaveza morali otići. No unatoč tom hendikepu uspjevamo dobiti cijeli fajt osvojivši dvije zastavice, dok je suprotna strana osvojila jednu. Time pobjeđujemo jer imamo ukupno šest zastavica, a suprotna ekipa četiri, te imajući 96 killova, dok suprotna strana ima 82. Ujedno bi htio i ne samo htio, nego mi je to dužnost i čast, pohvaliti Slavonce koji su bili u našoj ekipi odnosno mi u njihovoj. Zahvaljujem što su nam pružili ovakav užitak igranja, pri kojem su nam lijepo pokazali šta je to suigrač i šta je to borba do zadnjeg za svoj team. Pohvalio bi pritom i jednu mladu djevojku koja je bila u našem teamu i koja se borila čak bolje, ne samo bolje nego i superiornije nego neki muškarci koje ja znam. Šta se tiče nas samih, dali smo ne samo maksimum, nego maksimum maksimuma, te se nadam da smo osvijetlali obraz Plaćenika. Mogu samo dodat kako su na kraju susreta svi sudionici od organizatora dobili pizzu, koju od silnog umora jedva da sam pojeo do pola, jer sam jednostavno bio iscrpljen. Stoga na kraju moram reći, da me netko sada upita - Da li ponovno išao tamo? Odgovor glasi: - DA! Odmah!

Možda nova Placenica?
foto Dups

Zaključno za srpanj može se reći i kako su oboreni svi dosadašnji rekordi u provedbi Plaćeničkih treninga. Odrađeno je čak 13 fajtova ovaj mjesec, od čega većina pri ekstremnim temperaturama. Brojke su to koje govore same za sebe...


27.07.2012., petak

Kroztjedni CQC


Grga izvještava; Nalazimo se točno u 18.00 na dogovorenom mjestu. Sedam nas je, te se djelimo na dvije ekipe. S jedne strane stara i ružna Plaćenička lica - Kukec, Deki plus jedan mladić Leo, dok sa druge strane staju Edi, Skic, Kec i Grga. Krećemo na prvi fajt kad stiže i Mićo, te ga odmah tjeramo tam di mu je mjesto - kod Oskarovca. Naravno Oskar ekipa nas je prvi fajt dobila lako, no ostalih pet fajtova su se ipak malo morali potruditi i oznojiti da nas dobiju. Malo je bila lošija koordinacija na našoj strani, tak da smo neke fajtove izgubili baš bezveze. Sve u svemu dobar trening i odlično ispuhavanje. Primjetio sam da taman kad se raspušeš, počne padat mrakača, pa bi bilo zgodno da CQC treninge počenemo bar sat vremena ranije. Slijedi pivica na klupama, kratka raščlamba treninga, dobra zajebancija i razlaz doma.

Placenici
foto Dups, obrada Manga


22.07.2012., nedjelja

Dupla šuma


Ovaj vikend odrađena su dva šumska treninga. Sonijev izvještaj od petka popodne glasi; Prema dogovoru u 18 h pojavljuje se sedam Legionara (ćelija L = LEGIA) koje čine tri stara i četiri nova borca, jer nam se ćelija popunjava s novim ljudima. Rasporedili smo se Kec, Aky i Sony protiv četvorice novaka. Prvih par borbi pobjeđuje iskusnija ekipa, dok se novi dečki nisu zagrijali, a onda slijedi kontra. Novaci su pokazali dobru volju, snalažljivost i brzo su savladali taktiku odbrane. Jedini problem im je bio napad i slabo kretanje po terenu. To još nisu savladali, ali ima vremena. Ja sam morao otići pred kraj treninga, pa tako da nisam upućen u završetak borbe. Nema me sljedećih dva tjedna u Zagrebu. Vrijeme je da uzmem malo odmora od svega i odem na jug.

Placenici
foto Sony, obrada Manga

Nedjeljni trening odrađen je u ranojutarnjim satima, zbog kiše koja je najavljena za popodne. Kukecov izvještaj zbog objektivnih razloga nije stigao, ali zato Mihin slijedi; Uglavnom što se tiče nedjelje bilo nas je devet plus naknadno kao deseti sitže Tompa, koji nažalost nije uspio odraditi niti jednu partiju. Dijelimo se na 4:5 (Dado, Mićo, Oki i ja nasuprot Kukeca, Dekija, Neccroa, Grge i Lea. Fajtali smo se u lijevoj strani šume od uobičajene, tzv. šuma B3.
Prvi fajt mi odlazimo u šumu a protivnici nas traže. Raspoređujemo se po rovu/putu i čekamo u zasjedi. Meni prorade crvi u gu*ici i odlazim u lagani obuhvat. Suparnici naletavaju na zasjedu što je moj znak za pokret, nakon čega dolazim Leu sa leđa i rješavam ga. Moji izbacuju Grgu i Neccra, ali pritom ispadaju Mićo i Dado. Ostajemo 2:2, Kukec i Deki - Oki i ja. Ne znajući da sam otišao u obuhvat Oki odaje svoju poziciju pucajući na mene i ostajem solo. S obzirom da nisu znali moju lokaciju prvo mi se namjestio Kukec kojeg rješim, a zatim kreće napucavanje 1:1 u kojem odnosim pobjedu sa zadnjom kuglicom koja je izletila iz puške kad je baterija stala.
Drugi fajt petorka odlazi u šumu, a mi ih tražimo. Dogovaramo dvostruki obuhvat... Oki sam sa desne strane, a preostala trojka sa lijeve strane. Prilikom obuhvata s lijeve strane ja se izdvajam iz trojke i sam radim malo veći obuhvat. Zbog kiše koja je padala, znojenja i sparine naočale su bile redovito zamagljene. S obzirom na takve uvjete skoro sam nagazio na trojicu suparnika koji su mi bili okrenuti leđima... ali rješavam Lea dok se druga dvojica povlače u rov. Sa "lucky shot"-om Grga me izbacuje, ali odvlačenje pažnje je uspjelo jer su im Mićo i Dado došli s boka i počistili ih. S obzirom na odvijanje i velike gubitke preostala dvojka odustaje od fajta jer su vidjeli da su u bezizlaznom položaju. Dečki se skupljaju u kućici, dok ja i Oki lutamo šumom i tražimo put kući. Nakon 30-ak minuta napokon dolazimo do kućice nakon čega odlučujemo da uvjeti više nisu povoljni za igru i odlazimo na pivu. 
Mene nema sljedeća dva vikenda u šumi.
Čujemo se i vidimo se.
Miha

Placenici
foto Okupator

Na žalost vršitelj dužnosti komesara Plaćenika zbog trenutne fjake ćelije 21, nije odradio planirani trening u Solinskoj šumi. No sigurno ćemo odradit raščlambu ovih dana...


20.07.2012., petak

CQC tarapana


Jučer se na redovnom kroztjednom CQC treningu ukazuje 12 Plaćenika i odrađuje pet borbi. Na principu dva najmlađa biraju dijelimo se ravnomjerno i r'n'r može početi. Prvi fajt bez ijednog izgubljenog borca dobija Leova ekipa - Skic, Mićo, Deki, Jole i Manga. Sljedeće dvije borbe dobijaju Generalovi odabranici - Dups, Grga, Edi, Kukec i Kec. Potom slijedi izjednačenje i igra se peti fajt za pobjedu. No krajni rezultat je nejasan jer se General D. zavukao negdje i preostala dvojka ga bezuspješno traži po ogromnom prostoru. Tako je moglo potrajati u nedogled, ali na kraju General ipak izlazi iz svog skrovišta. No krajnji rezultat je tu još najmanje bitan. Bitno je odraditi redovni trening, oznojiti se, uigrati se kao borbeni kolektiv, odraditi transfer znanja na mlađe igrače i naravno izvući pouke iz grešaka. Slijedi piva na zidiću, pa u bircu i posljednji Plaćenici napuštaju poprište bitke iza ponoći. 

Placenici


15.07.2012., nedjelja

Džungla na kvadrat


Placenici

Za vikend su odrađena opet dva treninga. Prvi u organizaciji Lima ćelije odrađuje se na njihovom terenu u petak predvečer. Sony izvještava - Trening odrađuje 12 plaćenika, pa se dijelimo šest na šest što je savršena kombinacija za ovaj teren. S jedne strane Oskar ćelija (Dado, Miha i Kukec) plus Grga, Edi i Sony, a s druge većinu čine pripadnici L - ćelije prošireni s Dronetom iz Papa ćelije. Prvi fajt Oskari kreću svojom standardnom taktikom protiv Legije, tako da prvi fajt završava relativno brzo. Što je više padao mrak, to su borbe postajale sve dulje zbog smanjenja vidljivosti na terenu i bolje kamuflaže boraca. Zadnji fajt se odvijao po mrklom mraku, uz pljusak kuglica u omjeru 3:1. Naime na kraju Grga, Edi i Sony traže Keca, ali zbog mraka i njegovog dobrog zalijeganja i mirovanja, cijela trojka na kraju gine. Tako zadnji fajt završava u korist L-ćelije. Trening je trajao od 18:00 do 21:30 h, a poslije naravno slijedi pivica u centru.

Placenici

Drugi trening odrađuje nas 16 u Plaćeničkoj bazi u subotu. Nalazimo se predvečer, ali unatoč padu temperature prolivene su litre znoja. Odrađivan je scenarij osvoji bazu, a zbog ogromnog neprohodnog prostora kojeg je trebalo preći borbe su se znatno odužile. Prvi fajt čekamo i čekamo napad, pa trojica branitelja kreću u izviđanje. Međutim taman kad smo uočili neprijatelja i počeli im se približavat s leđa, borba je završena jer je neprijatelj prodro u bazu. Poanta nismo trebali slabit obranu s tim obuhvatom. Drugi fajt mi napadamo. Dijelimo se u dvije grupe. Manja im pokušava doći s leđa, dok veća kreće frontalno. No problem nastupa kad veća grupa nailazi na zasjedu prije dolaska do baze. Imamo gubitke, pa ih zaobilazimo i pokušavamo novi pravac napada. No milijarde komaraca i neprohodan teren tjeraju nas na prilaz čišćim dijelom, pa smo opet uočeni i zaustavljeni. Iako su momci iz manje grupe na kraju uspjeli i ušli im u bazu s leđa, nastavak nije imao smisla, pošto nas je većina već odustala. Ionako je osim fajta naglasak trebao biti na roštilju i zajedničkom druženju. Razilazimo se oko 23:30.

Placenici

13.07.2012., petak

CQC majstorica


Placenici

Kroztjedni CQC trening nam jučer odrađuje sedmorka Plaćenika. Dijelimo se tri prema četiri, na način da trojka Alfi staje nasuprot Miće, Dupsa, Sonija i Keca. Prvi fajt krećemo kroz sredinu u širokoj liniji i čim nam izbacuju prvog, nastavak borbe je predvidiv. Vrlo teško je nešto napraviti u omjeru 2:4 borca. Drugi krećemo svi po svijetlom dijelu i opet nam se događa isto. Onaj nestrpljivi koji najviše istrči najčešće prvi puši kuglu (znamo i tko je taj). Pritom nije naodmet spomenuti da su pogotci postizani na zaista krajnjim dometima replika od cca 70 metara što nam govori o strijelcima, ali i vrhunskom fair-playu. Treću borbu opet mijenjamo taktiku, zabijamo se u mrak i čekamo ih. Čim smo im makli prvog, moglo se raditi opuštenije. Treći i četvrti fajt dobijamo na sličan način, peti opet gubimo i igra se šesti za izjednačenje. Unatoč osvježenju koje nam je donijela kiša u zadnja dva dana, magle se naočale i znoj nam se cijedi niz čela i leđa natapajući majice i borbene prsluke. Napeto je do samog kraja, kada Kec iz obuhvata riješava Okija. Svaka čast. Iako je malobrojnija ekipa na kraju izgubila, fajt je bio odličan od početka do kraja. Vidio se i značajni napredak "mlađih" igrača koji je izravna posljedica igranja u timu sa "starijima". Taktiziralo se, koordiniralo, nadmudrivalo, znojilo, dobivalo i gubilo... a na kraju su presudile zaista nijanse. Naravno rezultat je tu još najmanje bitan. Bitno je odraditi redovni trening, iznojiti se i naučiti nešto. Nakon dobrih dva i pol sata tarapane sa skoro nikakvim pauzama između fajtova, kupujemo pive i odrađujemo raščlambu "na zidiću". Razilazimo se oko 22:30h.

08.07.2012., nedjelja

Eksperiment


Prvo Sonijev izvještaj sa subotnjeg treninga. "Trening smo organizirali u 17h, jer je ipak malo ugodnije igrati. Premda je u prašumi bila velika sparina, izdržali smo dobrih 3 sata igre. Na terenu se pojavilo devet ljudi i podjelili smo se 5:4. Igrali su Grga, Kec, Aki, Karlo, Hrc protiv Sony, Kukec, Mihe i Babinja. Igrao se Paintball teren, bez ikakvih trzavica i napetosti, profesionalno odrađeno i korektno. Na kraju smo završili na pivi koja se odužila do ponoći. Znači zaključak fajta je - dobra igra i dobar subotnji provod."

Placenici

Nedjeljni ranojutarnji trening je u skladu sa iskazanim željama za razvijanje novih scenarija iskorišten za isprobavanje nekoliko njih u praksi. Naime jedno su želje tj. zamišljeno, a drugo je provedivost istog u praksi. Tako smo danas u praksi pokušali testirati jedan postapokaliptični scenarij sa tri zaraćene strane - dolinarima, brđanima i Euroamerikancima. No pošto nas je bilo 15 pojednostavnili smo ga malo i zaigrali samo sa dolinarima i brđanima. Na terenu je trebalo testirati izvedivost zarobljavanja neprijatelja sa ciljem njihove razmjene tj. nekakve trgovine za resurse. Na žalost tijekom fajta utvrdili smo kako je to u praksi vrlo teško izvedivo. Jer kad se jednom krene u liniji čistiti teren od neprijatelja vrlo teško je stati i ubaciti nekakvu diplomaciju. Prvi fajt sa dva respawna odužio nam se preko sat vremena, a na kraju su nam se toliko izmješale linije da smo bili prisiljeni obustavit ga. Iako je pred kraj suprotna strana imala inicijativu, recimo da je ovo završilo neriješeno.

Placenici

Drugi fajt odrađujemo u istom sastavu, ali umjesto odrađivanja cijelog terena skraćujemo područje bojnog djelovanja na dvije najudaljenje zgrade. Nema ulaska i paljbe iz unutrašnjosti zgrada kako bi se spriječilo napucavanje iz neposredne brzine, a neprijateljska baza je osvojena kad se istu dovede u okruženje. Ovaj fajt petorku šaljemo na lijevo krilo no ta strana je "neprobojna" zbog gustiša koji nam se nalazio na pravcu napredovanja i neprijatelja koji nas skoro "nevidljiv" iz njega mete. No ipak određeni učinak je postignut s tim angažmanom, budući smo im vezivali snage u obrani, a koje bi u suprotnom bile slobodne za napad na našu bazu. Na kraju ih iscrpljene i prorijeđene, probija naša trojka koju smo poslali u obuhvat s desne strane terena. Treći fajt radimo zamjenu strana, a na nagovor Maxa idemo isprobat jedan stari zombie scenarij. Iskreno prihvatili smo ga jer mu samo s pištoljem nismo davali velike šanse na terenu. I taman kad se na desnom krilu naš trojac Dado-Grga-Manga sudario sa binomom Mićo-Kukec, zombie-Max iz zasjede riješava nas dvojicu i sa trećim već poginulim, mobilizira prvu trojicu u svoju zombie-postrojbu. Na kraju su zombiji, koje treba pogoditi deset puta da bi poginuli, premoćno ovladali terenom. Naravno nekima ovaj scenarij nije sjeo, ali tome i služi eksperiment. Da u praksi provjerimo nešto što na papiru tj. po scenariju zvuči puno bolje. Najbitnije od svega je odraditi trening i dobrano se iznojiti po šumi. Zadnji četvrti fajt odrađujemo na ispadanje, te se lagano spremamo i odlazimo na pivo. Dogovaramo gdje se i kad nalazimo sljedeći tjedan i razilazimo oko 15h nakon punih šest sati druženja.

06.07.2012., petak

Revolucija


Sukladno prošlonedjeljnom dogovoru jučer je u praksi isproban taj plan. Dva kapetana biraju momčadi tako da na jednoj strani završavaju Dado, Okupator, Grga, Šumi i General D, dok s druge strane imamo Miću, Kukeca, Mangu, Stalkera, Lea i Blato. Odrađeno je pet brzih fajtova na ispadanje, a u konačnici je rezultat bio 2:3 za brojniju stranu. Pritom su zaista presuđivale nijanse i fajtovi su najčešće završavali 1:1. Pošto se dugo nismo mješali trebalo nam je malo da se uklopimo i usložimo, ali kad je krenulo to je bilo to. Transfer znanja sa iskusnijih na mlađe puno lakše se odvija, kad mladići odmah u praksi vide prednost ovog ili onog pristupa. Možda je uigranim igračima bilo malo neobično odrađivati posao bez ljudi koje su navikli imati oko sebe, ali vjerujem da je to brzo nadvladano. Sve u svemu jedan od najboljih treninga, koji je u praksi potvrdio sve ono što smo očekivali od dogovora. Potpuno su neutralizirane tenzije, a počele su se stvarati nove suboračke veze među Plaćenicima. Naravno sve je to još jednom izanalizirano uz 7 piva i 4 soka. Dotakli smo se pritom i postapo scenarija koji ćemo testirati u nedjelju. Ćelijaštvo je nadvladano, te se razilazimo oko devetke puni ljubavi i razumijevanja prema svojim suborcima. Idemo dalje...

Placenici

01.07.2012., nedjelja

Raščiščavanje nagomilanog


Unatoč ekstremnim tempereturama najavljenih za danas, u šumi nam se ukazuje čak 21 Plaćenik. Zbog objektivnih okolnosti mijenjamo prvotno dogovoreni teren za najbliži pričuvni teren u blizini, pa malo kasnimo sa početkom fajta. Dijelimo se 9:12 i dogovaramo nekakvi scenarij osvoji bazu. Branitelji su Oskari prošireni sa dvojicom Alfi, dok su svi ostali na strani napadača. Prvi fajt napadači se dijele na tri ekipe. Prva ekipa sazdana od trojice mlađih treba napredovati po strmom grebenu na našem desnom krilu. Četvorica teže pokretnih napreduje središtem terena po ravnoj udolini, dok preostala petorka kreće uz blaže strm brijeg na našem lijevom krivu. Vrlo brzo nailazimo na neprijatelje koji nas čekaju u zasjedi. Počinje razmjena paljbe i vidimo da ne možemo proći. Znači mora se probijat po lijevom krilu. Tamo isto tako nailazimo na otpor, ali polako guramo liniju naprijed. Malobrojniji neprijatelji se povlače u dubinu, ali i dalje prijete. Taman kad smo opet naletjeli na otpor, terenom se prolama uzvik - Gotovo je! Trojka s našeg desnog krila uspjela je probiti se u njihvu nebranjenu pozadinu, te uleće u bazu i skida im stijeg. Bravo mladići! Drugu borbu dogovaramo ponoviti isti scenarij. No znamo kako "neprijatelj" neće dva puta ponoviti istu grešku. Stoga zajedničkim promišljanjem zaključujemo da je najbolje sve snage skoncentrirati na jednom pravcu napada.

Placenici

Krećemo svi na lijevi plato i počinjemo se u liniji kretati naprijed. Negdje po sredini platoa nailazimo na kontakt. Počinje razmjena paljbe, padaju prvi mrtvi i zatim erupcija nezadovoljstva. Rezultat je to višemjesečnog nagomilavanja tenzija koje nisu na vrijeme rješene. Iako sam prvi moment krenuo niz brdo jer mi je otkazala baterija, silazeći dolje ispijam zadnju vodu iz čuture i zaključujem da nastavak borbe bez vode i u ovakvim uvjetima poremećenih međuljudskih odnosa nema smisla. Naravno takve stvari se ne rješavaju na terenu gdje su hormoni i strasti na visokoj razini, nego u opuštenom druženju oko vatre ilitiga po naški "uz pivu". U konačnici na cca sat vremena fajta, odrađeno je više od dva sata "pive". Zajednički zaključak je da neovisno o našim privatnim vezama, na terenu treba iskazivati više poštovanja prema svim borcima. Jer ne kaže uzalud stara vojna - družba je družba, a služba je služba. Odnosi se to prvenstveno na razvijanje "igrivosti" među nama, kao i na komentiranje nečijeg pogađanja. Drugi zaključak se stoga nametnuo sam po sebi. Ubuduće treba više miješati iskusnije i novije borce radi transfera znanja. A ne brijati na nekakvo "ćelijaštvo" i time bespotrebno dizati tenzije unutar iste ekipe. Treće, probleme koji se pojave treba riješavati odmah tj. na pivi lice u lice, a ne tračanjem iza leđa. Razilazimo se vrlo zadovoljni dogovorenim...

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.