U FOKUSU SU - DODACI PREHRANI
Pokrenuto je novo izdanje informativno-edukativne kampanje Safe2Eat kojom Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) potrošačima približava teme sigurnosti hrane i potiče ih da kritički promišljaju o onome što jedu.
Kampanja ove godine obuhvaća 23 europske zemlje, a u Hrvatskoj je petu godinu zaredom provodi Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH).
Uz postojeće teme pravilno rukovanje hranom, oznake na hrani, bolesti koje se njome prenose, otpad od hrane i nova hrana, kampanja u Hrvatskoj ove se godine bavi i novom, sve aktualnijom, temom – dodacima prehrani.
DODACI PREHRANI
Dodaci prehrani, čiji sastojci uključuju vitamine, minerale, biljne ekstrakte, mikroorganizme i druge bioaktivne tvari, sve su prisutniji u svakodnevnoj prehrani građana. Prema posljednjem istraživanju HAPIH-a, 29 % građana Hrvatske koristi dodatke prehrani, pri čemu 18 % odraslih i dvostruko više djece – njih čak 41 %, što može biti očekivano s obzirom na povećane potrebe za određenim vitaminima u najranijoj dobi. Dodatke prehrani podjednako uzimaju žene (30 %) i muškarci (27 %), a najveći broj korisnika je u Zagrebu i okolici (35 %), dok su najmanje zastupljene Lika i Banovina (10 %).
Od dodataka prehrani najčešće se koriste vitamini i multivitamini, osobito D3 kapi i kombinacije s probioticima. Odrasli češće biraju još i magnezij, željezo te kombinacije poput vitamin C + cink, dok djeca češće uzimaju sirupe za jačanje imuniteta i multivitaminsko-probiotičke čokoladice.
RASTE TRŽIŠTE DODATAKA PREHRANI
Globalno tržište dodataka prehrani ubrzano raste. Prema istraživanju Polaris Market Researcha procjenjuje se da će vrijednost tržišta, koje je 2023. iznosilo gotovo 179 milijardi dolara, rasti po stopi od 8,8 % godišnje do 2032. I Hrvatska bilježi rast – Ministarstvo zdravstva godišnje zaprimi i do 1100 zahtjeva za registraciju novih dodataka prehrani, a njihov je broj u posljednjih pet godina porastao za 30 S porastom konzumacije dodataka prehrani raste, međutim, i broj pitanja potrošača o njihovoj sigurnosti, učinkovitosti i primjeni.
Izv. prof. dr. Krunoslav Karalić, v.d. ravnatelja HAPIH-a je istaknuo „ Zbog sve veće ponude i često neprovjerenih informacija u javnom prostoru, potrošači nisu sigurni što od dodataka prehrani uzimati, gdje ih sigurno kupovati i jesu li im ti proizvodi uopće potrebni. Zato smo ovu temu uključili u kampanju iz aspekta sigurnosti, kako bismo im pružili jasne, znanstveno utemeljene informacije. Podaci Eurobarometra pokazuju da se više od 60 % potrošača o rizicima vezanima uz hranu informira putem interneta i televizije, što dodatno potvrđuje važnost edukacije i progovaranja o ovim temama putem svih platformi“, Dr. Krunoslav Karalić rekao je kako će i drugim aktualnim temama iz prehrambenog sektora stručnjaci dublje raspravljati na nadolazećoj konferenciji FOODCOOLTOUR Osijeku u mjesecu svibnju.
U razgovoru o dodacima prehrani, koji se održao u povodu predstavljanja ovogodišnje kampanje Safe2Eat, stručnjaci su istaknuli najvažnije smjernice za njihovu sigurnu i odgovornu konzumaciju – piše u svom priopćenju 9. travnja Hrvatska Agencija za Poljoprivredu i Hranu ( HAPIH)
„Dodaci prehrani ne zamjenjuju uravnoteženu prehranu. Njihova primjena treba biti ciljana, kada zaista postoje povećane potrebe ili manjak određenih nutrijenata. Većinu hranjivih tvari moguće je unijeti kvalitetnom prehranom, no postoje iznimke poput vitamina D, čiji je unos hranom često nedostatan, osobito tijekom zimskih mjeseci – tada je dodatna suplementacija opravdana. Iznimno je važno da se ljudi sa zdravstvenim problemima konzultiraju s nutricionistom, a ne uvode dodatke prehrani samoinicijativno ili savjet traže na Internetu i društvenim mrežama. Problem je i što mnogi zanemaruju čitanje deklaracija, koje sadrže ključne informacije o sastavu i pravilnoj primjeni“, upozorila je prof. dr. Ines Banjari, redovita profesorica iz područja nutricionizma s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek. „Treba voditi računa o kombiniranju dodataka prehrani s pojedinim sastojcima u hrani. Važno je znati kako pravilno trošiti dodatke prehrani jer će u slučaju nepravilne primjene učinak izostati. Tako se, primjerice, vitamin D mora uzimati uz obrok koji sadrži masnoće jer se inače neće apsorbirati u organizmu – istakla je dr. Banjari. “
„Iako dodaci prehrani mogu imati važnu ulogu u očuvanju zdravlja, njihova široka dostupnost na brojnim prodajnim kanalima i sve veća ponuda nose i određene rizike“ istaknuo je dr. sc. Dražen Knežević, voditelj Centra za sigurnost hrane HAPIH-a.
KOJE DADATKE KUPITI, ČITATI DEKLARACIJU I NE PREKORAČITI DOZU
Osim što treba paziti na sastav, važno je i pravilno doziranje. „Dodaci prehrani su koncentrirani izvor hranjivih sastojaka i pripadaju pod Zakon o hrani. Upravo zbog te kategorizacije, potrošači ponekad mogu pretjerati s dnevnim unosom određenog dodatka prehrani. Bitno je znati koje dodatke prehrani kupiti i zašto, pažljivo čitati deklaracije i ne prekoračivati preporučene dnevne doze. Uvijek birajte kupovinu u provjerenim trgovinama i ljekarnama. Kupovina preko neprovjerenih internetskih stranica i društvenih mreža zahtijeva dodatni oprez jer se može desiti da proizvodi nisu zdravstveno ispravni, nemaju odgovarajuću kvalitetu i način deklariranja te nisu prijavljeni u sustav monitoringa pri Ministarstvu zdravstva. Ako dođe do pojedinih interakcija, mogu se pojaviti i nuspojave, među kojima su najčešće probavne smetnje i osip. Svaku nuspojavu je potrebno prijaviti u sustav Nutrivigilancije“, upozorila je dr. sc. Lea Pollak, voditeljica Odjela za dodatke prehrani, biološki aktivne i psihoaktivne tvari pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.
U Hrvatskoj podršku kampanji Safe2Eat pružaju i brojni institucionalni partneri: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Ministarstvo zdravstva, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar”, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatski zbor nutricionista, Hrvatsko društvo nutricionista i dijetetičara, Centar za edukaciju i informiranje potrošača, Europski centar za izvrsnost potrošača Zagreb i Ugostiteljsko-turistička škola u Osijeku.
U EUROPI 50 MILIJUNA POTROŠAĆA
Prema podacima EFSA-e, kampanja Safe2Eat u proteklih je pet godina dosegla više od 50 milijuna potrošača diljem Europe i pridonijela povećanju njihova znanja o sigurnosti hrane.
„Kampanja Safe2Eat premošćuje jaz između znanosti o sigurnosti hrane i svakodnevnih odluka pružajući jasne i praktične informacije . Obuhvaćajući još više zemalja u 2025. činimo još jedan korak naprijed prema cilju da svaki Europljanin ima pristup pouzdanim i znanstveno utemeljenim smjernicama o sigurnosti hrane“, izjavio je Bernhard Url, izvršni direktor EFSA-e.
Izvor: priopćenje HAPIH, mzz
FOODCOOLTOUR – konferencija o sigurnosti hrane i održivosti proizvodnje biti će održana 7. i 8. svibnja 2025. u Osijeku, u Koncertnoj dvorani Franjo Krežma . Okupiti će se tu predstavnici međunarodnih institucija, znanstvenici i stručnjaci koji će kroz panel-rasprave, interaktivne sadržaje i networking raspraviti najvažnije izazove prehrambenog sektora te sudjelovati u kreiranju mogućih rješenja za budućnost.
Konferencija će imati :Stručne panel-rasprave s vodećim imenima iz europskih i svjetskih institucija Aktualne teme će biti: prehrambena sigurnost u geopolitičkom kontekstu, deforestacija, greenwashing, smanjenje otpada od hrane, nova hrana, dodaci prehrani i mnoge druge Interaktivni sadržaji kao što su projekcije prigodnih dokumentaraca u Kinu Urania Ekskluzivan večernji program – koncerti Nine Badrić i Matije Cveka
Konferenciju organiziraju Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH), Grad Osijek i DD produkcija, uz podršku Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA), Europske komisije (EK) i Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO).
Pokrovitelji konferencije su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Ministarstvo zdravstva te Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije.
Izvor : HAPIH, mzz
| < | travanj, 2025 | > | ||||
| P | U | S | Č | P | S | N |
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
| 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
| 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
| 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
| 28 | 29 | 30 | ||||
Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv
Poljoprivreda i sve njene grane, stanje i problemi, poljoprivreda vođena državnom politikom i politikom resornog ministarstva, prilagodba politikama EU
----------------------------------------
Na dan 14. siječanja 2013. stari BROJAČ POSJETA na kome sam tada imala broj 37829, zamijenila sam novim brojačem koji sada registrira broji posjeta na blog i broj pregleda tekstova na blogu.
GODINE 2013. TOČNIJE OD 14. SIJEČNJA, KADA SAM PROMIJENILA BROJAČ ULAZA NA BLOG AGROPOLITIKA, DO 1. SIJEČNJA 2014. BROJAČ JE REGISTRIRAO 23 853 ULAZA.
BROJAČ PREGLEDA BLOGA REGISTRIRAO JE 37 182 PREGLEDA TEKSTOVA.
Brojač posjeta 12. veljače 2015.;
broj pregleda 64 387
broj posjeta 43 836
Blog AgroPolitika otvorila sam 31.12. 2007. godine. Dana 17. siječnja 2013. objavila sam 330. tekst .
Dana 21.studenog 2014. objavila sam 634 tekst.
Dana 12. veljače 2015. objavila sam 693 tekst.
Fotografije uz tekstove koje su objavljene na blogu
nastale su mojim fotografiranjem u 99,%. Samo nekoliko objavljenih fotografija nisu moje snimke.
Dana 21. travnja 2016. objavila sam 992 tekst
Istiga dana brojač posjeta bilježio je broj 61 200
Dana 1. 1. 2017. godine:
broj pregleda: 96964
broj posjeta: 70747
S 1. svibnjem 2017. u Hrvatskom novinarskom društvu stavila sam moj novinarski status u mirovanje. Razlog tome je moja odluka da novac za život koji ne mogu zaraditi u novinarstvu zaradim u turizmu tijekom turističke sezone. Dakako da ću pisti i dalje u vrijem kada radim u turizmu, ali vjerojtno rijeđe. Nakon 25 godina novinarskog pisanja ne mogu tek tako prestati pisati, posebno ne kada vidim dobru temu.
Slijedom prethodne informacije objavljujem da sam u članstvu Hrvatskog novinarskog društva ponovo od 1. studenog 2017. godine.
Dana 1.8. 2018. broj posjeta na blogu bio je 90 055 , a broj pregleda 119 000 .
NAKON 66 DANA PONOVO JE USPOSTAVLJEN BROJAČ NA BLOGU. BROJENJE POSJETA I PREGLEDA BLOGA NASTAVLJENO JE OD BROJA OD KOJEG JE BROJAČ BIO UKLONJEN, DAKLE POSJETE NA BLOG BROJIM OD BROJA 90 055, A PREGLED BLOGA OD 119 000. Margareta Zouhar Zec
Autorica bloga:
Margareta Zouhar Zec novinarka
članica Hrvatskog novinarskog društva
redni broj HND iskaznice 3048
meil:
margareta.zouhar@zg.t-com.hr
----------------------------------------
MPS.HR
Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja
MRRSVG.HR
Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva
who is online counter blog counter