AgroPolitika https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

četvrtak, 09.08.2012.

DESTILACIJA LAVANDINA CVIJETA !



PROCES DO ETERIČNOG ULJA LAVANDE

Do kraja mjeseca srpnja završila je žetva lavandina cvijeta. On daje ono najkvalitetnije što lavanda može dati a to je eterično ulje.
Požeti cvijet se odvozi u destileriju na destilaciju. Preporuka je stručnjaka da se lavandin cvijet žanje po vrućem ljetnom danu, a vrijeme od žetve do dolaska u proces destilacije treba biti što kraće. Misli se pritom na sate, a ne na dane. U protivnom dolazi do gubitka ulja iz cvijeta.
Image and video hosting by TinyPic
Nasad lavande u Dubravi kod Vrbovca.

Postrojenje u kome se destilira lavanda nikako nije prijenosni kotao
već fiksni kotao, difuzer, u okviru kojeg mora imati sat za tlak i podešen tlak.

Image and video hosting by TinyPic
Punjenje kotla cvijetom lavande.

Sam postupak pripreme za destilaciju počinje tako da se u dno kotla pomoću cijevi ulijeva voda, čija količina ovisi o veličini kotla. Konkretno kotlu od 800 litara potrebno je oko 45 l vode. Spremnik s vodom je na dnu kotla, odijeljen od dijela u kome je cvijet lavande. Voda se zagrijava plinom i u kotlu se stvara vodena para koja prolazi kroz bilje i sa sobom nosi sve što je lako hlapljivo.

Image and video hosting by TinyPic
Zatvaranje poklopca kotla u kome je cvijet.

Ta para koja je povukla sve lako hlapljive tvari iz bilja, se kondenzira i stvaraju se dva povezana sloja, ulje i voda. Pri destilaciji cvijeta lavande dobiva se eterično ulje lavande i nusprodukt hidrolat koji u tragovima sadrži eterično ulje, a to su fino disperzirane čestice od 0,04% lavandina ulja.

Image and video hosting by TinyPic
Potpala plina pod kotao koji će grijati vodu koja će se pretvoriti u paru.

Image and video hosting by TinyPic
Podešavanje tlaka i temperature u kotlu.

Obje tekućine ulaze u posebnu posudu koja se zove firentinska boca. Tu dolazi do odvajanja ulja od hidralata i zasebnim odvodnim cijevima svaka tekućina odlazi u za to predviđenu posudu.

Voda, koja je nastala od pare, koja je prolazila kroz bilje i ispirala ga, kapa u firentinsku bocu, iz druge cijevi u firentinsku bocu kapa i lavandino ulje, koje pliva na vrhu boce. Na jednoj boci su dva odvoda, jednim se odvodi ulje, a drugim se odvodi voda.
Stručnjaci kažu da osoba koja radi u destileriji treba znati kako regulirati i podesiti tlak, kolika temperatura smije biti u kotlu, jer se u tim finesama krije stvarna kvaliteta ulja i iskorištenje lavandina cvijeta u ulje. Proizvesti kvalitetno ulje znači postupiti tako da u ulju nema vode i da ne dođe do oksidacije jer se hidrolitički oksidacijski procesi lako dešavaju i to ulje gubi na svojoj kvaliteti

Image and video hosting by TinyPic
Firentinska posuda u koju najprije utječe, a onda se u njoj odvaja ; s lijeva; hidrolat a ; s desna; eterično ulje.

Način na koji se dolazi do ulja je veoma važan, jer destilacija lavandina cvijeta na pari je proces koji sudjeluje u kvaliteti ulja.

Image and video hosting by TinyPic
Potrebno je oko 4,5 sati za destilaciju jednog kotla lavandina cvijeta. Nakon toga se kotao prazni od otpada ostataka lavande.Svatko tko je dopremio lavandin cvijet na destilaciju ima obvezu zbrinuti ostatke, odnosno otpad iza svakog destiliranog kotla. Tako radi i zahtijeva gospodin Željko Vukojević koji je nadleažn pri destilaciji u destileriji u Pobijeniku u Bjelovarsko bilogorskoj županiji.

Image and video hosting by TinyPic
Pranje koltla, nakon čega slijedi ponovo punjenje cvijetom lavande i proces se ponavlja sve dok ima cvijeta.
Fotografije: Margareta Zouhar Zec

Nakon što se ulje spremi u tamne staklene boce potrebno ih je ostaviti otvorene 48 sati, kako bi isparili lako hlapljivi sumporni spojevi iz eteričnog ulja. Za saznanja o kvaliteti eteričnog ulja potrebno je napraviti anlizu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Na taj se način stječe i certifikat o kvaliteti eteričnog ulja.




09.08.2012. u 15:04 • 0 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< kolovoz, 2012 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Prosinac 2025 (25)
Studeni 2025 (50)
Listopad 2025 (57)
Rujan 2025 (44)
Kolovoz 2025 (46)
Srpanj 2025 (48)
Lipanj 2025 (41)
Svibanj 2025 (41)
Travanj 2025 (40)
Ožujak 2025 (39)
Veljača 2025 (43)
Siječanj 2025 (43)
Prosinac 2024 (48)
Studeni 2024 (48)
Listopad 2024 (38)
Rujan 2024 (30)
Kolovoz 2024 (34)
Srpanj 2024 (19)
Lipanj 2024 (38)
Svibanj 2024 (37)
Travanj 2024 (37)
Ožujak 2024 (33)
Veljača 2024 (32)
Siječanj 2024 (31)
Prosinac 2023 (33)
Studeni 2023 (31)
Listopad 2023 (32)
Rujan 2023 (31)
Kolovoz 2023 (31)
Srpanj 2023 (27)
Lipanj 2023 (26)
Svibanj 2023 (24)
Travanj 2023 (19)
Ožujak 2023 (35)
Veljača 2023 (26)
Siječanj 2023 (28)
Prosinac 2022 (31)
Studeni 2022 (28)
Listopad 2022 (32)
Rujan 2022 (21)
Kolovoz 2022 (17)
Srpanj 2022 (28)
Lipanj 2022 (28)
Svibanj 2022 (33)
Travanj 2022 (26)
Ožujak 2022 (32)
Veljača 2022 (28)
Siječanj 2022 (28)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

Opis bloga AgroPolitika

Poljoprivreda i sve njene grane, stanje i problemi, poljoprivreda vođena državnom politikom i politikom resornog ministarstva, prilagodba politikama EU


----------------------------------------
Na dan 14. siječanja 2013. stari BROJAČ POSJETA na kome sam tada imala broj 37829, zamijenila sam novim brojačem koji sada registrira broji posjeta na blog i broj pregleda tekstova na blogu.


GODINE 2013. TOČNIJE OD 14. SIJEČNJA, KADA SAM PROMIJENILA BROJAČ ULAZA NA BLOG AGROPOLITIKA, DO 1. SIJEČNJA 2014. BROJAČ JE REGISTRIRAO 23 853 ULAZA.
BROJAČ PREGLEDA BLOGA REGISTRIRAO JE 37 182 PREGLEDA TEKSTOVA.


Brojač posjeta 12. veljače 2015.;
broj pregleda 64 387
broj posjeta 43 836

Blog AgroPolitika otvorila sam 31.12. 2007. godine. Dana 17. siječnja 2013. objavila sam 330. tekst .
Dana 21.studenog 2014. objavila sam 634 tekst.

Dana 12. veljače 2015. objavila sam 693 tekst.
Fotografije uz tekstove koje su objavljene na blogu
nastale su mojim fotografiranjem u 99,%. Samo nekoliko objavljenih fotografija nisu moje snimke.

Dana 21. travnja 2016. objavila sam 992 tekst
Istiga dana brojač posjeta bilježio je broj 61 200


Dana 1. 1. 2017. godine:

broj pregleda: 96964
broj posjeta: 70747




S 1. svibnjem 2017. u Hrvatskom novinarskom društvu stavila sam moj novinarski status u mirovanje. Razlog tome je moja odluka da novac za život koji ne mogu zaraditi u novinarstvu zaradim u turizmu tijekom turističke sezone. Dakako da ću pisti i dalje u vrijem kada radim u turizmu, ali vjerojtno rijeđe. Nakon 25 godina novinarskog pisanja ne mogu tek tako prestati pisati, posebno ne kada vidim dobru temu.

Slijedom prethodne informacije objavljujem da sam u članstvu Hrvatskog novinarskog društva ponovo od 1. studenog 2017. godine.

Dana 1.8. 2018. broj posjeta na blogu bio je 90 055 , a broj pregleda 119 000 .

NAKON 66 DANA PONOVO JE USPOSTAVLJEN BROJAČ NA BLOGU. BROJENJE POSJETA I PREGLEDA BLOGA NASTAVLJENO JE OD BROJA OD KOJEG JE BROJAČ BIO UKLONJEN, DAKLE POSJETE NA BLOG BROJIM OD BROJA 90 055, A PREGLED BLOGA OD 119 000. Margareta Zouhar Zec



Autorica bloga:
Margareta Zouhar Zec novinarka
članica Hrvatskog novinarskog društva
redni broj HND iskaznice 3048
meil:
margareta.zouhar@zg.t-com.hr

----------------------------------------

Linkovi

MPS.HR
Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja

MRRSVG.HR
Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva


BROJAČ PREGLEDA

page visitor counter
who is online counter blog counter

BROJAČ POSJETA

page visitor counter
who is online counter blog counter