PROCES DO ETERIČNOG ULJA LAVANDE
Do kraja mjeseca srpnja završila je žetva lavandina cvijeta. On daje ono najkvalitetnije što lavanda može dati a to je eterično ulje.
Požeti cvijet se odvozi u destileriju na destilaciju. Preporuka je stručnjaka da se lavandin cvijet žanje po vrućem ljetnom danu, a vrijeme od žetve do dolaska u proces destilacije treba biti što kraće. Misli se pritom na sate, a ne na dane. U protivnom dolazi do gubitka ulja iz cvijeta.

Nasad lavande u Dubravi kod Vrbovca.
Postrojenje u kome se destilira lavanda nikako nije prijenosni kotao
već fiksni kotao, difuzer, u okviru kojeg mora imati sat za tlak i podešen tlak.

Punjenje kotla cvijetom lavande.
Sam postupak pripreme za destilaciju počinje tako da se u dno kotla pomoću cijevi ulijeva voda, čija količina ovisi o veličini kotla. Konkretno kotlu od 800 litara potrebno je oko 45 l vode. Spremnik s vodom je na dnu kotla, odijeljen od dijela u kome je cvijet lavande. Voda se zagrijava plinom i u kotlu se stvara vodena para koja prolazi kroz bilje i sa sobom nosi sve što je lako hlapljivo.

Zatvaranje poklopca kotla u kome je cvijet.
Ta para koja je povukla sve lako hlapljive tvari iz bilja, se kondenzira i stvaraju se dva povezana sloja, ulje i voda. Pri destilaciji cvijeta lavande dobiva se eterično ulje lavande i nusprodukt hidrolat koji u tragovima sadrži eterično ulje, a to su fino disperzirane čestice od 0,04% lavandina ulja.

Potpala plina pod kotao koji će grijati vodu koja će se pretvoriti u paru.

Podešavanje tlaka i temperature u kotlu.
Obje tekućine ulaze u posebnu posudu koja se zove firentinska boca. Tu dolazi do odvajanja ulja od hidralata i zasebnim odvodnim cijevima svaka tekućina odlazi u za to predviđenu posudu.
Voda, koja je nastala od pare, koja je prolazila kroz bilje i ispirala ga, kapa u firentinsku bocu, iz druge cijevi u firentinsku bocu kapa i lavandino ulje, koje pliva na vrhu boce. Na jednoj boci su dva odvoda, jednim se odvodi ulje, a drugim se odvodi voda.
Stručnjaci kažu da osoba koja radi u destileriji treba znati kako regulirati i podesiti tlak, kolika temperatura smije biti u kotlu, jer se u tim finesama krije stvarna kvaliteta ulja i iskorištenje lavandina cvijeta u ulje. Proizvesti kvalitetno ulje znači postupiti tako da u ulju nema vode i da ne dođe do oksidacije jer se hidrolitički oksidacijski procesi lako dešavaju i to ulje gubi na svojoj kvaliteti

Firentinska posuda u koju najprije utječe, a onda se u njoj odvaja ; s lijeva; hidrolat a ; s desna; eterično ulje.
Način na koji se dolazi do ulja je veoma važan, jer destilacija lavandina cvijeta na pari je proces koji sudjeluje u kvaliteti ulja.

Potrebno je oko 4,5 sati za destilaciju jednog kotla lavandina cvijeta. Nakon toga se kotao prazni od otpada ostataka lavande.Svatko tko je dopremio lavandin cvijet na destilaciju ima obvezu zbrinuti ostatke, odnosno otpad iza svakog destiliranog kotla. Tako radi i zahtijeva gospodin Željko Vukojević koji je nadleažn pri destilaciji u destileriji u Pobijeniku u Bjelovarsko bilogorskoj županiji.
Pranje koltla, nakon čega slijedi ponovo punjenje cvijetom lavande i proces se ponavlja sve dok ima cvijeta.
Fotografije: Margareta Zouhar Zec
Nakon što se ulje spremi u tamne staklene boce potrebno ih je ostaviti otvorene 48 sati, kako bi isparili lako hlapljivi sumporni spojevi iz eteričnog ulja. Za saznanja o kvaliteti eteričnog ulja potrebno je napraviti anlizu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Na taj se način stječe i certifikat o kvaliteti eteričnog ulja.
Post je objavljen 09.08.2012. u 15:04 sati.