05

ponedjeljak

listopad

2009

Nova crkva na dječjem igralištu

Tekst iz prethodnog posta, dopunjen tekstom iz Slobodne Dalmacije

Otišla ja na prvi roditeljski svom prvašiću i veli učiteljica: "Do daljnjega nećemo imati tjelesni, raspored nije gotov a na ovo minijaturno igralište šta je preostalo može stat samo jedan razred, a viši razredi imaju prednost u tjelesnom odgoju. Dvorane nema, pa..."

Nakon šta se u mom kvartu Sućidru počela graditi Crkva na mjestu školskog igrališta, ubrzo su osvanuli i grafiti: “Babe u crkvu, dica u drogu”, “Katolik jesan, Boga volin, njemu se za ovo igralište molin”, “Jesmo vjernici, ali nećemo crkvu na igralištu” i slični.
Nikolina Lulić za SD 27.08.09 piše: "NAKON BROJNIH NESUGLASICA SVE SRETNO ZAVRŠILO Crkva napravila novo igralište na Sućidru" Ravatelj Dragun u članku veli:"Grafiti su ispisani zbog neinformiranosti, jer oni koji su ih pisali sigurno tada nisu znali za novo igralište. Ljudi su se jednostavno prepali da će ostati bez igrališta ako se sagradi crkva. Svakako, novo igralište je modernije i bolje od starog"

To mi izgleda kao LAŽ!
Prije pet godina je napravljeno znatno manje gralište koje su sada ogradili da više preko njega ne prelaze automobili. (Crkva je valjda financirala žicu okolo igrališta, a kotar je financirao izgradnju prije pet godina, tako su pisali. Ali to MALO igralište ni izbliza nije dovoljno da bi sva djeca mogla održavati tjelesni na njemu. Prije otprilike pet godina se predsjednik gradskog kotara (hdz?) slikao na otvorenju tog pomoćnog igrališta pa pretpostavaljam da je napravljeno novcem grada jer bi se inače slikao pop da ga je uradila crkva. Svejedno, to nikako ne može biti igralište koje bi bilo zamjena velikom igralištu jer je mnogo manje. Nikako ne može biti igralište koje Crkva daje u zamjenu!!! Em postoji pet godina, em je premalo za potrebe samo tjelesnog odgoja!!! O vanškolskim igrama da ne govorimo. OŠ Sućidar pohađa oko 1000 djece.

Čudno mi je što je Slobodna Dalmacija objavila ovakav tekst kad se vidi da je ovo igralište triput manje od prethodnog, tim više što je u Damir Petranović 06.12.2002 u toj istoj Slobodnoj objavio ovaj tekst:
"Župnik župe svetog Andrije don Petar Čondić tvrdi da će Crkva prije početka bilo kakve gradnje urediti malonogometno i košarkaško igralište "sukladno pedagoškim standardima", no prešućuje da će ono po svojoj površini biti gotovo tri puta manje od postojećega! — I ravnatelj škole je inzistirao da se gradi na lokaciji sadašnjeg igrališta, jer je to mjesto primjereno za crkvu — tvrdi on, dodajući da druge lokacije koje su se prije predlagale "nisu pogodne ni za javni zahod".
Uloga ravnatelja OŠ Sućidar Vlade Draguna u cijelom je slučaju neobična: on se (uz potporu Školskog vijeća) suprotstavio prijedlogu da se crkva gradi na privatnom zemljištu između ambulante i parkirališta i zatražio da se gradi — na školskom igralištu. U razgovoru za Slobodnu ravnatelj Dragun je tu informaciju zanijekao, tvrdeći da "neće dopustiti da se djeci oduzme ni milimetar prostora", no demantiraju ga i župnik Čondić i zapisnik s javne rasprave u kojemu stoji da Župni ured, škola i Gradski kotar predlažu gradnju na parceli osnovne škole. Inače, Dragun je prije samo desetak dana u medijima ustvrdio da školi nedostaju i otvorena igrališta i sportska dvorana.
Zemljište predviđeno za gradnju je u gradskom vlasništvu, a Crkvi će biti ustupljeno besplatno, najvjerojatnije u zamjenu za nedavno denacionalizirano crkveno vlasništvo na Turskoj kuli. U prijedlogu plana navodi se da su "prioritetni uređenje otvorenog školskog igrališta i gradnja sportske dvorane", no ne navodi se tko je to dužan učiniti ni u kojem roku, pa dio stanovnika Sućidra strahuje da bi njihova škola mogla izgubiti jedini postojeći sportski prostor."


Dakle, moja djeca nemaju najbitniji predmet u školi. Tjelesnu kulturu.
Moja djeca su u susjednom vrtiću proboravila skoro pet godina i sve te godine su čekali da im urede park. Uglavnom, slabo su se i u tom parku natrčali. I tamo su potrošili nekih 600000,00 Kn u uređenje Parka, kao što su i u ovo igralište uložili milion kuna. Da su te cifre stvarno bile uložene gdje treba, mislim da bi naš kvart nudio stvarno dobre sadržaje djeci. Ma, napunit će i moje djeca osamnaest pa će na Marjan...
Tup! Iman ja i dnevni boravak. E! Vjerovatno su to i u Crkvi doznali jer mi je jutros don Jure javio: "Čujem da se moliš u tišini doma svoga. Kad je tako, pa se vi u familiji duhovno obnavljate di vas nitko ne vidi, onda lipo možete tute i fizičke vježbe radit!"

Uglavnom, poglavarstvo je prodalo zemlju Crkvi a čiji mandat se od te love osladio, ne znam. Uglavnom, svi su sretni osin djece!
Izgleda da u zadnje vrijeme stoje iste duhovne parole i na vratima Crkve kao i na vratima Grada Splita: "Uzmimo djeci da bi dali odraslima!"

<< Arhiva >>