Indijanka vegetarijanka

28.03.2017., utorak

Idemo u prirodu!

Omirišimo zrak, cvijeće i voćke omamljuju. Zasvirajmo na cvijet maslačka, uberimo ljubičicu za salatu, koprivu pripremimo umjesto špinata, ljepljivu broćiku na varivo, sarmice od štavelja, popečke od plućnjaka, umak od maslačka... Živimo u divnoj zemlji, s tako mnogo prirodnih ljepota. Podružimo se s ježom, poslušajmo što fazan kaže, promotrimo lisicu koja se šulja. Nije potrebno ići u daleke zemlje kako bi se putovalo. Tako je mnogo neotkrivenih putova upravo ovdje, u tvojoj blizini, putova koje treba otkriti. Svaki tjedan kreni nekim drugim puteljkom i pogledaj kamo će te odvesti. Ljepota je tu, ne treba daleko tražiti, samo joj dajmo šansu.

Oznake: priroda, proljeće, ljepota


08.03.2017., srijeda

Salata od mladog štavelja

Uz dodatak listića jaglaca, cvijeta ljubičice, cvijeta i listića plućnjaka te jedan češanj češnjaka.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: štavelj, samoniklo bilje, proljeće, salata, vegetarijanstvo


10.06.2015., srijeda

Mliječi

Evo, jučer sam nakon određene pauze otišla do šume i uspjela naći prve gljive ovog proljeća. Radilo se o mliječima, kako ih mi ovdje zovemo te samo o jednoj lisičarki. Mliječi nisu popularne gljive, pretpostavljam zbog gorkog okusa i jer su pomalo tvrde koliko god ih pripremali. Međutim, meni to sve baš odgovara. Neki ljudi ih prokuhaju u mlijeku kako bi omekšale i izgubile gorčinu, međutim to mi ne pada na pamet jer mlijeko mi ne odgovara, a i da odgovara, bespotrebno se baca nešto što se može konzumirati (jer kad se gljiva prokuha, mlijeko se baca). Tako da ja mliječe uglavnom lagano prokuham u vodi, a onda dinstam kao i sve ostale gljive. Također su jako fine na vrućoj ploči ili gril tavi, okrenute s klobukom prema dolje i lagano posoljene, dakle spravljene kao pečurke (također puste fini sok u klobuk). Radujem se gljivama, ali ove godine komarci su zbilja za… poludjeti. Mislim da su mi popili 2 litre krvi dok sam uspjela pronaći ove gljive.


Image and video hosting by TinyPic

Oznake: mliječi, gljive, šuma, proljeće


28.05.2015., četvrtak

Podsjetnik na toplije dane

Danima i danima kiša, onda hladna jutra (jutros samo osam stupnjeva), puši se iz dimnjaka kao da smo na početku jeseni. Kamo je nestalo proljeće? Možda su ga pčelice na krilcima odnijele u košnicu. :)

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: proljeće, hladnoća, pčele


28.03.2014., petak

Po namirnice – u prirodu

Srećom, proljeće je tu. Sve buja i raste, a umjesto po svježe povrće na tržnicu ili trgovinu treba otići u prirodu. Tako je mnogo samoniklog jestivog bilja oko nas u ovom trenutku, da je to jednostavno fantastično! Da nabrojim samo neke – kopriva, štavelj, maslačak, preslica, dobričica, jaglac, plućnjak, vlasac… a tko živi uz more, svakako treba dodati i šparoge. Ovom treba dodati i da se može jesti mlado lišće nekih vrsta drveća, i to na salatu, primjerice, lipe ili bukve. Dakle, u ovo doba godine doista se nema potrebe žaliti na manjak vitamina, novca za hranu ili nedostatak tjelovježbe jer sve što nam treba za prehranu može se naći u prirodi. Dobar tek!

DODATAK: što se tiče inspekcija i dozvola, sve to stoji. Ako me presretnu negdje, spremna sam platiti kaznu. Međutim sve ove biljke koje sam navela ovdje se još uvijek tretiraju kao korov.

Oznake: proljeće, samoniklo bilje, priroda, prehrana


07.01.2014., utorak

Zbogom, petarde

Eto, hvala nebesima, prošle je doba petardi. Nadala sam se da će ove godine, zbog krize, toga biti manje, ali izgleda da kriza nije imala neki utjecaj na bacanje petardi. Sada konačno s psima mogu otići u normalne i dugačke šetnje, a da mi se ne stišću uz noge dok pucaju te grozne prskajuće stvari koje treba zabraniti. Za vikend je bilo toplo vrijeme i prilika za duuugačke šetnje, čak i dvije u jednom danu. Volim kružne staze i volim pronalaziti nove staze za šetnje, tako da sam jednu novu pronašla i tijekom proteklog vikenda. Budući da živim na području na kojem su bila obilata ratna zbivanja, ni minska područja nisu rijetkost, no budući je prošlo već mnogo godina od rata, table su često skinute pa nije rijetkost da, primjerice, uđeš u šumu s jedne strane, s koje nema table, a izađeš s druge, na kojoj nađeš tablu koja upozorava na mine i onda se jednostavno – smrzneš. Ili, kakav je to osjećaj kad hodaš preko terena za kojeg znaš da je vrvio minama, ali su ga pirotehničari pregledali? U početku ti je čudnovato, a onda se jednostavno - navikneš. No, vratimo se na protekli vikend i pretoplo vrijeme. Sva sreća pa nisam meteoropat i za dobro raspoloženje dovoljno mi je skinuti toplu jaknu i ubaciti slušalice s dobrom glazbom u uši i – pravac šetnja. A u prirodi sve propupalo, kao da je proljeće. Ima jaglaca, tratinčica, maslačaka i drveće pušta sokove i pupove. Pčelice i muhe lete. Neće biti dobro, pčele već najavljuju da bi ovo mogla biti teška godina. Ostaje nam čekati i boriti se kako znamo.

Oznake: petarde, šetnje, mine, pčele, Zima, proljeće


03.05.2013., petak

Još malo proljetnih poslastica

Juha od radiča (maslačka) i ostalog samoniklog bilja

Šaka krumpira
Šaka leće
Malo crvenog luka
Puna zdjela radiča i ostalog bilja po izboru (list jaglaca, plućnjaka, ljepljiva broćika, štavelj…)
Bijeli luk
Sol i papar
Zobene pahuljice

Sve sjediniti i staviti da se skuha (stavila sam u ekspres lonac). Kada je kuhano, unutra icjeckati bijeli luk i izmiksari štapnim mikserom ili u blenderu. Posoliti i popariti, dodati šaku – dvije zobenih pahuljica, dobro promiješati i poklopiti da malo odstoji prije konzumacije.

Image and video hosting by TinyPic

Sok od koprive, radiča i ostalog samoniklog bilja

Kopriva, radič i slično
Jedan limun (oguljeni)
Skoro litra vode
2 žlice meda ili zaslađivača po želji

Puno koprive staviti u blender, na to narezati limun, dodati vodu. Blendati. Procijediti i dodati dvije žlice meda ili kakvog drugog zaslađivača. Guštati. Može trajati dan – dva u hladnjaku. Ocijeđeni ostaci mogu se iskoristiti za pripremu palačinki, popečaka, pogačica ili za muffine.

Narezano u blenderu:

Image and video hosting by TinyPic

Blendanje:

Image and video hosting by TinyPic

Procijeđeni sok:

Image and video hosting by TinyPic

Ostaci za daljnju upotrebu:

Image and video hosting by TinyPic

Bujad u mom tanjuru

Bujad je cijenjena u Japanu. Beru se samo mladi, maleni izdanci, dok se gornji dio (list) ne počne otvarati. Prokuhaju se, a onda začine maslinovim uljem, limunovim sokom, solju i paprom. Nije ih dobro previše često jesti.

Image and video hosting by TinyPic

Salata od svega

Radič
Plućnjak (cvijet i list)
Jaglac (cvijet i list)
Ljubičice
Sjemenke po želji (sezam, suncokret, a posebno je dobro uz malo kima)
Crveni luk
Paradajz
Maslinovo ulje
Limunov sok
Sol i papar

Sve pomiješati i jesti.

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: proljeće, hrana, štavelj, samoniklo bilje, kopriva


30.04.2013., utorak

Proljetne rolice s koprivama

Sastojci (odokativno):

Puno koprive
Sušeni ribani dimljeni tofu (ili svježi razmrvljeni)
Sojine ljuspice, prokuhane
Gotove tanke kore za savijače
Sol, papar
Bijeli luk
Ulje

Zakuhati vodu i koprive staviti unutra, ugasiti vatru i ostaviti da stoji par minuta. Ocijediti i dobro ižmikati. Nasjeckati. Pola kopriva pomiješati s tofuom, pola s ljuspicama. Svaki dio posoliti i popapriti i dodati nasjeckani bijeli luk (što više, to bolje). Sve dobro ohladiti, obavezno. Svaku koru tijesta za savijače odvojiti i prerezati u križ po pola, tako da se dobiju po četiri manja komada od svake velike kore. Na svaki manji komad tijesta staviti po oko dvije žlice nadjeva. Rolati kao da se prave male savijače. U tavi staviti samo žlicu ulja i svaku rolicu ispeći s obje strane. Poslužiti sa salatom i kuhanom rižom.

Mislim da bi se umjesto tofua i ljuspica super slagalo i s kuhanom lećom, ječmom ili rižom (zajedno u nadjevu s koprivama). Može se napraviti više rolica unaprijed i nepečene u hladnjaku mogu stajati dan - dva.

Nadjev s tofuom:

Image and video hosting by TinyPic

Nadjev s ljuspicama:

Image and video hosting by TinyPic

Gotove rolice pred pečenje:

Image and video hosting by TinyPic

Pečene rolice:

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: koprive, rolice, proljeće, tofu


17.04.2013., srijeda

Proljeće

Ptice sviraju kljunovima
vjetar napeo žice grane
i gudi, gudi.
Rijeka je veliki bubanj.
Kako je divan orkestar ovaj!
Kopriva uzela lopaticu
prokopala zemljicu
provirila glavicu.
Sve je sićušno, a snažno.
Pod nogama vrije i kipi
u zraku milijuni mirisa
na nebu stotine zvukova.
O, proljeće, bajno li si!

Oznake: proljeće, priroda


08.04.2013., ponedjeljak

Konačno dašak proljeća

Ove godine je zima doista predugo trajala. Sjećam se, prošle godine u ovo vrijeme krošnje su već bile bogato zelene, a samoniklo bilje sam već jela oko mjesec dana… Tako sam za vikend KONAČNO pronašla koprive, vlasac i štavelj. Tek su provirili svoje glavice iz trave, sasvim mladi, koprive se mogu brati i bez rukavica. Odlično, bila sam presretna. I po prvi puta probala ono što sam mislila da se ne može – jela koprivu svježu, na salatu. Iz nekog sam razloga mislila da peče po ustima, ali to uopće nije slučaj. I veoma je ukusna. Ovoj salati od divljeg bilja dodala sam i pokoji svjetić ljubičice i jaglaca. Nadam se de će biti sunca pa da biljke još više razbujaju… doista bi bilo i vrijeme! 'Ajmo proljeće, 'ajmo, samo naprijed!

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


Oznake: proljeće, Zima, samoniklo bilje


20.03.2013., srijeda

Živjela raštika

Evo, počela sam uređivati svoj vrt za proljetnu sadnju i našla raštiku. Ona je veoma otporna i fina biljka, šteta što je se ovdje ne može naći i kupiti. Do mene je došla kao presadnica iz Hercegovine i svako proljeće samo se obnavlja i raste. Preživi i snijeg i smrzavanja i evo je jučer završila u mom loncu, kao ukusno varivo, uz dodatak lista maslačka kojeg sam također pronašla. Živjela nama naša raštika! I proljeće!

Oznake: raštika, proljeće


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.