"POZITIVA" na radionici „Predstavljanje ciljeva i aktivnosti programa ŠALTER za 2013.godinu“.

ponedjeljak , 25.03.2013.

Danas je u prostorijama velike Gradske vijećnice u Novoj Gradiški održana radionica „Predstavljanje ciljeva i aktivnosti programa ŠALTER za 2013.godinu“. Program ŠALTER se provodi u partnerstvu i uz financijsku podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva kao dio programa pod nazivom „Program regionalnog razvoja civilnoga društva i lokalnih zajednica u Republici Hrvatskoj“.
Osim predstavljanja programa, jedan dio radionice odnosio se na procjenu potreba civilnog društva na razini županije, kako bi se u narednom razdoblju osigurala što kvalitetnija podrška udrugama, ustanovama, lokalnoj samoupravi i drugim dionicima uključenima u razvoj civilnog društva i lokalne zajednice.
Radionica je organizirana u okviru programa ŠALTER-a kojeg Volonterski centar Osijek kao regionalni centar podrške provodi u partnerstvu sa županijskim suradnim organizacijama - PRONI Centar za socijalno podučavanje iz Vukovara, Informativno pravni centar iz Slavonskog Broda i Udruga mladih Oppidum iz Pleternice.





Radionicu su vodile Nikoleta Poljak iz Volonterskog centra Osijek i Nataša Kovačević iz Informativno pravnog centra Savonski Brod, a u radu su sudjelovali predstavnici gradske uprave i novogradiških organizacija civilnog društva, između ostalih i predsjednica Udruge "Pozitiva".

Predavanje "Tjelesni izgled (ne)čini čovjeka"

petak , 22.03.2013.

Na poziv ravnateljice novogradiške Gimnazije prof. Nade Peleh-Serenčeš, svoj doprinos "Danima otvorenih vrata 21.-22.ožujka 2013." i unaprjeđivanju kvalitete nastave i obrazovanja budućih stručnih kadrova dala je i Udruga za promicanje kvalitete života i održanje mentalnog zdravlja "Pozitiva".
Gimnazijalcima je ispred Udruge u okviru teme "Tjelesni izgled (ne)čini čovjeka" govorila mr. Ljiljana Lukačević, spec. kliničke psihologije, a u predavanju se osvrnula na razvoj predodžbe o vlastitom tijelu, probleme iskrivljene percepcije vlastitog tijela i posljedice nezadovoljstva tjelesnim izgledom na samopoštovanje i samopouzdanje mladih.



Okrugli stol "Jačanje mreže partnerstva u zaštiti mentalnog zdravlja starijih osoba"

ponedjeljak , 18.03.2013.

Udruga "Pozitiva" od svibnja prošle godine provodi različite stručne aktivnosti (seminare, fokus grupe, tribine, predavanja, radionice, socijalizacijske grupe), a sve s ciljem senzibilizacije javnosti za probleme starijih osoba, ali i obitelji te stručnjaka koji u svom poslu skrbe o osobama 3. životne dobi.
Danas je održana još jedna aktivnost s ciljem poticanja umrežavanja svih koji u lokalnoj zajednici skrbe o kvaliteti života starijih osoba. Okrugli stol "Jačanje mreže partnerstva u zaštiti mentalnog zdravlja starijih osoba" vodila je dr.med. Kristina Terzić, specijalizantica psihijatrije, a u aktivnom dijalogu stručnjaka donesene su smjernice za umrežavanje institucija zdravstva, socijalne skrbi i organizacija civilnog društva kako bi naši sugrađani dostojanstveno i zadovoljno živjeli u svojoj 3. životnoj dobi.





Projekt "Korak bliže osobama 3. životne dobi" podupire Ministarstvo zdravlja, a završava se idući mjesec distribucijom letka "Za osmijeh starijih osoba", koji je ovih dana u pripremi.

Radionica "Na chatu s obitelji"

subota , 16.03.2013.

U sklopu projekta "Uhvaćeni u zamku društvenih mreža" koji Udruga "Pozitiva" provodi u suradnji i uz potporu Ministarstva socijalne politike i mladih, u petak 15. ožujka 2013. s grupom srednjoškolaca provedena je radionica "Na chatu s obitelji".
Inicijativa struke za ovom radionicom proizašla je iz poražavajući podataka da današnja generacija mladih s obitelji dnevno provodi kvalitetno manje od sat vremena, da su zapostavili bližnje i „dnevni boravak“ u vlastitom domu zbog višesatnog boravka na društvenim mrežama.
Radionicu je vodila prof. pedagogije Mirela Brlić-Trnka, a kroz interaktivni pristup mladima je pružena mogućnost za usvajanje novog konstruktivnog konteksta za komunikaciju s roditeljima, te su potaknuti na bliskije odnose s roditeljima koji su im najvjerniji i istinski pratitelji i potpora u svim razvojnim problemima.
Sudionici su pozitivno doživjeli radionicu, pa su u evaluaciji radionice dali brojne "smajliće".











TJEDAN MOZGA 11.-17.3.2013. - Međužupanijski stručni skup "Prevencija poremećaja hranjenja i ovisnosti o hrani"

četvrtak , 14.03.2013.


Ove godine se od 11. do 17. ožujka po 12. puta za redom obilježava Tjedan mozga, međunarodna medijska kampanja koja je u svijetu poznata kao Brain Awareness Week. Hrvatsko društvo za neuroznanost i Hrvatski institut za istraživanje mozga i ove su godine pokrenuli akciju kojom se javnost želi upoznati s najnovijim dostignućima u istraživanju mozga. U okviru obilježavanja jedne od triju glavnih tema ovogodišnjeg Tjedna mozga - neurobiologije ovisnosti, u prostorijama Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije u Slavonskom Brodu 14. ožujka 2013. održan je jednodnevni međužupanijski stručni skup „Prevencija poremećaja hranjenja i ovisnosti o hrani“ za voditelje školskih preventivnih programa iz osnovnih i srednjih škola Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije.
Bila je ovo prigoda da se stručnjacima koji se bave osmišljavanjem i provedbom preventivnih programa u odgojno-obrazovnim institucijama predstavi Projekt "Emocionalno jedenje-put u ovisnost" koji Udruga "Pozitiva" provodi u suradnji i uz potporu Ministarstva zdravlja.

Program stručnog skupa:

Predavanje „Poremećaji hranjenja“ - dr. med. Igor Ferenčina, specijalist psihijatrije
Predavanje „Emocionalno jedenje-put u ovisnost“- mr. Ljiljana Lukačević, spec. kliničke psihologije
Predavanje "Zdravstveni kurikulum – modul živjeti zdravo" - Ivana Biljan, prof. pedagogije, viša stručna savjetnica u Agenciji za odgoj i obrazovanje Podružnica Osijek
Prikaz „Rezultata ispitivanja zadovoljstva tjelesnim izgledom na uzorku novogradiških srednjoškolki“ - Mira Linjaković, prof. pedagogije
Prikaz radionice „Kvantitetu zamijenimo kvalitetom" - Koraljka Hausnet-Lasović, prof. psihologije
Prikaz radionice „Vaga ne važe koliko vrijedim“ - Mirela Brlić-Trnka, prof. pedagogije












Druga psihološka radionica "Kvantitetu zamijenimo kvalitetom"

utorak , 12.03.2013.

Danas je u sklopu projekta "Emocionalno jedenje - put u ovisnost" s još jednom grupom adolescentica održana radionica "Kvantitetu zamijenimo kvalitetom". Radionicu je vodila Koraljka Hausnet-Lasović, prof. psihologije.





U završnom dijelu jednogodišnjeg Projekta, koji Udruga "Pozitiva" provodi uz potporu Ministarstva zdravlja od 1. lipnja prošle godine, bit će održane još dvije psihološke radionice "Hranimo tijelo, a ne negativne emocije!".

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>