Seminar "TKO i ŠTO je između roditeljske popustljivosti i kontrole?"

petak , 14.12.2012.


Ciklus edukativnih seminara usmjerenih jačanju roditeljskih kompetencija jučer je završio seminarom "Tko i što je između roditeljske popustljivosti i kontrole?“. Seminar je vodila Aleksandra Grubač. dipl. defektolog-socijalni pedagog. Kroz power-point prezentaciju, primjere iz prakse i vježbe seminar je obradio teme važnosti uspostavljanja jasnih granica s ciljem discipliniranja, uspostavljanja tolerancije frustracije i sprječavanja emocionalne nestabilnosti i nekontroliranosti, kao i važnosti dosljedne i konzistentne primjene potkrjepljivanja pozitivnog ponašanja i primjerenog reagiranja na one nepoželjne radi njihova gašenja. Uključivanjem korisnika u iskustvene vježbe, seminar je omogućio korisnicima iz ciljne skupine prolaženje konfliktnih i frustrirajućih situacija te uvježbavanje učinkovitih strategija za suočavanje.






Udruga "Pozitiva" je projekt "Učenje roditeljstva nakon stresnog iskustva maloljetničke trudnoće i poroda" provodila u razdoblju rujan-prosinac 2012.g. u suradnji i uz potporu Ministarstva socijalne politike i mladih. Narednih dana će voditeljica projekta Darija Pavlović, dipl. socijalna radnica uz pomoć studenata-volontera kvalitativnim i kvantitativnim metodama i tehnikama provesti unutarnju evaluaciju projekta.

Savjetovanje "Uključi se u grupu NE-ovisnih"

četvrtak , 13.12.2012.

Nakon edukacije o fenomenu ovisnosti o društvenim mrežama, Udruga "Pozitiva" je u Mjesecu borbe protiv ovisnosti u četiri termina organizirala savjetovanje za mlade „Uključi se u grupu NE-ovisnih“. Savjetovanje je svakog ponedjeljka u popodnevnim satima vodila mr. Ljiljana Lukačević, spec. kliničke psihologije. Budući da u Novoj Gradiški nema dostupnih savjetovališta za prevenciju ovisnosti , a 18% mladih iz ciljne skupine je u anketi izjavilo da bi potražilo pomoć stručnjaka u savjetovalištu (kada bi ga u našem gradu bilo), ovom aktivnošću Udruga "Pozitiva" ponudila je uslugu savjetovanja o problemima ovisnosti o društvenim mrežama po modelu direktnog kontakta sa stručnjakom, u mjestu u kojem žive. Mladima se kroz ovu aktivnost pružila mogućnost uvida u sebe, spoznaje o tome u kojoj su fazi ovisnosti o društvenim mrežama te konzultacije o prognozi daljnjeg razvoja ovisničkog ponašanja, ali su dobili i psihološku pomoć oko (samo)kontrole, te upute i podršku za apstiniranje od društvenih mreža.
Savjetovanje "Uključi se u grupu NE-ovisnih" dio je Projekta "Uhvaćeni u zamku društvenih mreža" koji Udruga "Pozitiva" provodi od 1. srpnja 2012.g. do 30. lipnja 2013. u suradnji i uz potporu Ministarstva socijalne politike i mladih.
Iduća aktivnost je fokus-grupa "Mogu li imati 1000 pravih prijatelja?" koju će u siječnju 2013. provesi Darija Pavlović, dipl. socijalna radnica.

Udruga "POZITIVA" primila Medalju Grada Nove Gradiške

subota , 08.12.2012.



Gradsko vijeće Grada Nove Gradiške u prigodi obilježavanja Dana grada Nova Gradiška, temeljem članka 21. stavka 1. Odluke o javnim priznanjima Grada Nove Gradiške na 25. sjednici održanoj 29. studenoga 2012. dodijelilo je javno prizanje MEDALJU GRADA Udruzi "Pozitiva" Nova Gradiška, "za promicanje kvalitete i zdravih stilova života, prevenciju svih vrsti ovisnosti i nasilja".
Javno priznanje Medalja Grada uručena je Udruzi "Pozitiva" na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Nove Gradiške održanoj 8. prosinca 2012. u dvorani Učilišta Relković.










Pedagoška radionica "Vaga ne važe koliko vrijedim"

četvrtak , 06.12.2012.


Danas su radionicom „Vaga ne važe koliko vrijedim“ nastavljene aktivnosti Udruge "Pozitiva" u projektu "Emocionalno jedenje - put u ovisnost" koji se provodi od lipnja ove godine u suradnji s Ministarstvom zdravlja. Radionicu je s djevojkama dobi 15-16 godina provela Mirela Brlić-Trnka, prof. pedagogije. Korisnice su u interaktivnom pristupu dobile povratnu sliku koliko „teže“ kao osobe bez obzira na tjelesnu težinu i izgled. Radionica je imala za cilj ojačati samopouzdanje korisnica i posredno prevenirati štetne posljedice sklonosti opsesivno-kompulzivnom jedenju na socijalno i emocionalno funkcioniranje. Djevojke su na evaluacijskim listićima ocijenile zadovoljstvo radionicom - 4,87, primjenjivost sadržaja u praksi - 4,67, aktualnost sadržaja - 4,67, osjećaje tijekom rada - 4,5 i voditeljicu radionice - 4,93. Visoke "ocjene" pokazuju opravdanost inicijative Udruge da se u siječnju 2013. provede još jedna ovakva radionica s rizičnom skupinom adolescentica.









Predavanje: "Ovisnost o društvenim mrežama"

srijeda , 05.12.2012.

Na poziv novogradiške Osnovne škole "Mato Lovrak", danas je učenicima te škole o izazovima i zamkama društvenih mreža ispred Udruge "Pozitiva" predavanje održala Kristina Terzić, dr.med. specijalizant psihijatrije.
Raduje nas što je inicijativa Udruge kroz projekt "Uhvaćeni u zamku društvenih mreža" (namijenjen srednjoškolcima) naišla na zanimanje i izvan projektnih okvira. Naime, kako se u svim područjima ovisnosti dobna granica spušta, tako se i ovisnici o društvenim mrežama evidentiraju u sve mlađoj populaciji pa Udruga "Pozitiva" rado prihvaća suradnju s osnovnim školama u ranoj prevenciji i intervenciji.


Edukacijski seminar "Integracija starijih osoba na život u instituciji"

ponedjeljak , 03.12.2012.

Danas je u organizaciji Udruge "Pozitiva" provedena edukacija za osoblje iz domova za starije osobe s novogradiškog područja. Edukacijski seminar vodila je Kristina Terzić, dr.med. specijalizant psihijatrije, a polaznicima je proširio spoznaje o teškoćama prilagodbe na promjenu života koju starije osobe doživljavaju prilikom napuštanja svojih domova i dolaskom u instituciju u kojoj se moraju učiti pravilima života u zajednici. Ovaj model konzultantske pomoći, koju su vlasnici domova za starije osobe dobili od stručnjaka u lokalnoj zajednici, pozitivno je prihvaćen od strane polaznika, jer su u interaktivnom pristupu mogli razmijeniti svoja iskustva u skrbi za starije osobe, ali i dobiti liječniki savjet u svezi konkretnih slučajeva teškoća prilagodbe svojih štićenika te upute za održavanje njihove psihofizičke vitalnosti.




Edukacijski seminar "Integracija starijih osoba na život u instituciji" dio je projekta "Korak bliže osobama 3. životne dobi" koji Udruga "Pozitiva" provodi u suradnji s Ministarstvom zdravlja.

S pozivnicom na koncertu "Umirovljenici i njihovi gosti svome Gradu"

subota , 01.12.2012.

Sinoć je u dvorani Učilišta Relković održan koncert folklorno-pjevačke skupine Udruge umirovljenika Grada Nove Gradiške. Bio je to poklon umirovljenika svom Gradu za njegov 264. rođendan. Članovi Udruge "Pozitiva" rado su se odazvali pozivnici umirovljenika na koncert i doživjeli ovaj susret kao još jedan "korak bliže osobama 3. životne dobi". Naime, naziv je to projekta koji Udruga "Pozitiva" proteklih sedam mjeseci provodi u suradnji s Ministarstvom zdravlja, a s ciljem poboljšanja socijalizacije starijih osoba i osnaživanja mreže partnerstva u skrbi za aktivno i zdravo starenje. Susretu s umirovljenicima odazvali su se Ivana Tomić, prof. psihologije, Kristina Terzić,dr.med.specijalzant psihijatrije, Darija Pavlović, dipl. socijalna radnica i mr. Ljiljana Lukačević, spec. kliničke psihologije.






Hvala umirovljenicima što su nas dočekali ne samo kao rado viđene goste u publici, već i kao prijatelje s kojima su se poslije koncerta u spontanoj atmosferi nastavili družiti na večeri i zabavnom programu u novogradiškom restoranu "Slavonski biser".

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>