Predavanje „Pedagoški standardi za rad s roditeljima budućih prvašića“

četvrtak , 31.10.2013.



Za odgajatelje iz dječjih vrtića s područja Grada i šireg novogradiškog područja 29. listopada 2013. organizirano je u prostoru Dječjeg vrtića Nova Gradiška interaktivno predavanje „Pedagoški standardi za rad s roditeljima budućih prvašića“. Predavanjem su obuhvaćeni modeli učinkovite komunikacije s roditeljima i modeli potpore roditeljima u poboljšanju kvalitete njihove roditeljske uloge, kako bi, u konačnici, pripremili svoju djecu za polazak u školu. Predavanje je realizirala Mira Linjaković, prof. pedagogije-mentor, predsjednica Udruge "Pozitiva" i voditeljica Projekta "S rukom u ruci u prvi razred", koji Udruga provodi u suradnji i uz potporu Ministarstva socijalne politike i mladih.










"Pozitiva" na seminaru „Podrška deinstitucionalizaciji i transformaciji u Hrvatskoj – prijelaz s institucionalne skrbi na usluge podrške za život u zajednici za osobe s mentalnim oštećenjima“

srijeda , 09.10.2013.

U organizaciji Ministarstva socijalne politike i mladih i organizacije Mental Health Europe u petak, 04. listopada 2013.g. održan je seminar „Podrška deinstitucionalizaciji i transformaciji u Hrvatskoj – prijelaz s institucionalne skrbi na usluge podrške za život u zajednici za osobe s mentalnim oštećenjima“, na kojem je sudjelovala i predstavnica udruge „Pozitiva“, Kristina Terzić, dr. med., specijalizant psihijatrije.

Na seminaru je predavanje održao Gabor Petri, dužnosnik za ljudska prava iz organizacije Mental Health Europe koji je predstavio Izvješće „Mapping exclusion“. Izvješće predstavlja analizu procesa deinstitucionalizacije i razvoja usluga podrške življenju u zajednici u europskim zemljama, sa zaključcima i preporukama vladama zemalja da bi se što kvalitetnije ovaj proces proveo.
Zatim je dr. Jan Pfeiffer iz Europske ekspertne grupe izlagao na temu „Dobre prakse, moguće prepreke i zamke u procesu deinstitucionalizacije“ u kojem je na temelju svog višegodišnjeg iskustva rada na ovim projektima u nekoliko europskih zemalja istaknuo najvažnija načela i smjernice za provedbu procesa.
Mr. sc. Iva Prpić, pomoćnica Ministrice socijalne politike i mladih predstavila je aktivnosti Ministarstva po ovom pitanju, predstojeće izmjene zakonodavstva i daljnje planove za nastavak procesa deinstitucionalizacije u Republici Hrvatskoj.
Nakon seminara slijedila je diskusija, a svi sudionici podržali su ovu inicijativu koja će, korisnicima sustava socijalne skrbi i osobama s mentalnim oštećenjima, zasigurno povećati kvalitetu života.

Udruga "Pozitiva": Uz Međunarodni dan starijih osoba - 1.listopada

utorak , 01.10.2013.



Udruga za promicanje kvalitete života i održanje mentalnog zdravlja "Pozitiva" i ove se godine s radošću pridružila obilježavanju Međunarodnog dana starijih osoba u Novoj Gradiški.
U prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Nova Gradiška u sklopu prigodnog programa na info-štandu je distribuiran letak "Za osmijeh starijih osoba", koji je Udruga "Pozitiva" pripremila u projektu "Korak bliže osobama 3. životne dobi".

Udruga "POZITIVA: Radio-emisija "Razgovor s povodom"

U ponedjeljak 30. rujna 2013. u večernjem programu Radio Nove Gradiške realizirana je tematska emisija kojom je Udruga "Pozitiva" započela projekt "S rukom u ruci u prvi razred", koji će se uz financijsku potporu Ministarstva socijalne politike i mladih provoditi do 31. svibnja 2014.g. Edukativnom emisijom na lokalnom radiju ciljna populacija roditelja budućih prvašića senzibilizirana je za odgovorno roditeljstvo, ali je istaknuta i potreba angažmana društvene zajednice na osiguravanju stručnih i drugih resursa koji mogu pomoći roditeljima u vlastitom osnaživanju, a posredno i u roditeljskom ponašanju u najboljem interesu djeteta.
Radio emisiju je realizirala Marija Dautović, dipl pedagog, a gošće emisije bile su i voditeljica Projekta Mira Linjaković, prof. pedagogije te odgojiteljica Vera Trobić - ravnateljica Dječjeg vrtića Nova Gradiška.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>