Prezentacija "U korak s vremenom - prevencija suvremenih oblika ovisnosti"

nedjelja , 24.02.2013.

Na 21. sjednici Koordinacijskog tijela za suzbijanje zlouporabe droga, održanoj u četvrtak 21.veljače 2013., stručnjacima koji se bave osmišljavanjem preventivnih programa u lokalnoj zajednici predstavljena su iskustva Udruge "Pozitiva" u provedbi prevencije suvremenih oblika ovisnosti u populaciji djece i mladih s područja grada Nove Gradiške.

Mr. Ljiljana Lukačević prezentirala je dosadašnje aktivnosti Udruge "Pozitiva" u projektu "Uhvaćeni u zamku društvenih mreža" koji se provodi u suradnji i uz potporu Ministarstva socijalne politike i mladih, te projekta "Emocionalno jedenje - put u ovisnost" koji se provodi u suradnji i uz potporu Ministarstva zdravlja.
O prezentiranim projektima "Pozitive" članovi Koordinacijskog tijela izrazili su se pohvalno i dali podršku novim inicijativama Udruge u borbi protiv ovisnosti.

Psihološka radionica "Kvantitetu zamijenimo kvalitetom"

četvrtak , 21.02.2013.

U sklopu projekta "Emocionalno jedenje-put u ovisnost" u srijedu 20. veljače je s grupom adolescentica provedena psihološka radionica "Kvantitetu zamijenimo kvalitetom".
Polazeći od spoznaja da je nakupljanje negativnih emocija kao što su strah, ljutnja, bijes i osjećaj krivice povezano s kompulzivnim jedenjem, kada hrana postaje najbolji "prijatelj i tješitelj" jer trenutno uklanja napetost i nezadovoljstvo i donosi smirenje i ugodu, radionica je ponudila modele „ispunjavanja“ pozitivnim emocijama umjesto hranom.






Radionicu je vodila prof. psihologije Koraljka Hausnet-Lasović, a s još jednom grupom djevojaka bit će provedena u ožujku.

Fokus grupa "Psihologija u zaštiti mentalnog zdravlja starijih osoba"

srijeda , 20.02.2013.

U okviru 6. Tjedna psihologije u Hrvatskoj, večeras se u organizaciji Udruge "Pozitiva" u fokus grupi na temu „Psihologija u zaštiti mentalnog zdravlja starijih osoba“ (s osvrtom na palijativnu skrb) okupilo pet novogradiških psihologa - Ivana Tomić, Koraljka Hausnet-Lasović, Ivana Mikanović, Miro Maćešić, Ljiljana Lukačević.



Podršku Tjednu psihologije i ovoj aktivnosti koja je dio projekta Udruge "Korak bliže osobama 3. životne dobi", svojim su aktivnim sudjelovanjem u fokus grupi dali i predstavnici drugih struka - socijalni radnici Darija Marić i Branko Medunić, te pedagozi Mira Linjaković, Marija Dautović i Mirela Brlić-Trnka, a i predstavnici medija (Radio Nova Gradiška).
Nakon stručne prezentacije prof. psihologije Ivane Tomić, sudionici su diskutirali o kapacitetima psihologijske struke u području podizanja kvalitete života osoba 3. životne dobi u lokalnoj zajednici, ali i o nužnosti multidisciplinarnog pristupa i timskog rada u skrbi za mentalno zdravlje starijih osoba.







Debata "Virtualna zajednica ili naša klupa u praku?"

utorak , 19.02.2013.



U sklopu projekta "Uhvaćeni u zamku društvenih mreža", koji Udruga "Pozitiva" od 1. srpnja prošle godine provodi u suradnji i uz potporu Ministarstva socijalne politike i mladih, 19. veljače 2013. s mladima je održana debata "Virtualna zajednica ili naša klupa u praku?".
Cilj je bio na popularan način potaknuti mlade na raspravu o smislu višesatnog „druženja“ s vršnjacima pa i održavanja emocionalne veze putem računala i o tome što se dobiva/gubi u virtualnom svijetu u odnosu na realitet. Nadamo se da će ovo debatiranje potaknuti mlade na češće izravne socijalne interakcije s istinskim prijateljima iz škole i kvarta. Debatu je vodila prof. psihologije Koraljka Hausnet-Lasović.








Udruga "POZITIVA" - Program obilježavanja 6. Tjedna psihologije u Hrvatskoj –18.-24. veljače 2013.

četvrtak , 07.02.2013.



Od 18.-24. veljače 2013.g. u organizaciji Hrvatskog psihološkog društva i Hrvatske psihološke komore obilježava se 6. Tjedan psihologije u Hrvatskoj , s ciljem prikaza različitih mogućnosti s pomoću kojih psiholozi mogu doprinijeti poboljšanju kvalitete življenja pojedinca i zajednice, a kroz vrlo široki spektar djelatnosti koje će se tijekom tog tjedna događati diljem Hrvatske.
U ovom 6. Tjednu psihologije, pored uobičajenih aktivnosti kakve su bile kroz proteklih pet godina u nacionalnom Tjednu psihologije, obilježava se i 60. obljetnica Hrvatskog psihološkog društva utemeljenog 20. veljače 1953. godine te deseta obljetnica Zakona o psihološkoj djelatnosti i osnivanja Hrvatske psihološke komore.
Udruga za promicanje kvalitete života i održanje mentalnog zdravlja "POZITIVA" aktivno se uključuje u obilježavanje ovih značajnih datuma za psihologijsku struku, programom koji će istaknuti komparativne prednosti psihologije kao profesije u interdisciplinarnom okruženju i naglasiti njene posebnosti.

UDRUGA "POZITIVA" - PROGRAM OBILJEŽAVANJA 6. TJEDNA PSIHOLOGIJE U HRVATSKOJ 18.-24.2.2013.g.

Koraljka Hausnet-Lasović, prof. psihologije

Debata „Virtualna zajednica ili naša klupa u parku“-dio projekta „Uhvaćeni u zamku društvenih mreža“
Gimnazija Nova Gradiška, 19.2.2013.

Radionica „Kvantitetu zamijenimo kvalitetom“-dio projekta „Emocionalno jedenje-put u ovisnost“
Gimnazija Nova Gradiška,20.2.2013.


Ivana Tomić, prof. psihologije

Fokus grupa „Psihologija u zaštiti mentalnog zdravlja starijih osoba“-dio projekta „Korak bliže osobama 3. životne dobi“
Savjetovalište, Trg kralja Tomislava bb, Nova Gradiška, 20.2.2013. u 19.00 sati


mr.Ljiljana Lukačević,spec.kliničke psihologije

Okrugli stol „U korak s vremenom –prevencija suvremenih oblika ovisnosti“
Mala vijećnica Grada Nova Gradiška, 21.2.2013. u 12.30 sati

Priprema i distribucija letka „Psihološka potpora bolesniku i njegovoj obitelji“
Opća bolnica Nova Gradiška, Služba za neurologiju i psihijatriju, 22.2.2013.