Seminar "Privrženost kao specifična socio-emocionalna veza između djeteta i majke"

petak , 26.10.2012.



U okviru edukacijskog programa za jačanje roditeljskih kompetencija u četvrtak 25. listopada 2012.g. u organizaciji Udruge "Pozitiva" održan je seminar posvećen važnosti konzistentne psihološke dostupnosti majke djetetu i primjerenog reagiranja majke na djetetove signale i potrebe. Polaznice su educirane o obilježjima različitih oblika privrženosti majke djetetu (sigurna, izbjegavajaća i anksiozna privrženost) te njihovim posljedicama za psihosocijalni razvoj djeteta, kao i za socijalno i emocionalno funkcioniranje u odrasloj dobi.
Seminar je vodila mr. Ljiljana Lukačević, spec. kliničke psihologije, a nakon power-point prezentacije uslijedili su primjeri iz kliničke prakse te rasprava i diskusija.

Projekt "Učenje roditeljstva nakon stresnog iskustva maloljetničke trudnoće i poroda", koji Udruga provodi u suradnji i uz potporu Ministarstva socijalne politike i mladih, nastavlja se u utorak 13. studenog 2012. edukacijskim seminarom " Igrom do učenja o sebi i djetetu" koji će voditi Marija Dautović, dipl. pedagog.

Pedagoška radionica "Zaslužujem više"

srijeda , 24.10.2012.

Budući da je ovisnost o hrani kod adolescentica povezana s njihovim narušenim samopouzdanjem i samopoštovanjem, nakon edukacijskih seminara o opsesivno-kompulzivnom jedenju koje su realizirali psiholog i psihijatar, Udruga "Pozitiva" organizirala je 23. listopada 2012.g. pedagošku radionicu "Zaslužujem više" . Cilj radionice bio je ojačati samopouzdanje i samopoštovanje te razbiti medijski plasirane stereotipe i koncepte o ljepoti i zdravlju, u skladu s kojima mlade djevojke percepciju vlastite vrijednosti i uspjeha povezuju s tjelesnim izgledom.













Radionicu je s adolescenticama provela prof. Mira Linjaković, a dio je Projekta "Emocionalno jedenje-put u ovisnost" koji Udruga "Pozitiva" provodi uz potporu Ministarstva zdravlja. Kako su se polaznice radionice osjećale, vidi se iz priloženog.


S drugom grupom adolescentica radionica će biti realizirana idući mjesec wave

Udruga "Pozitiva" - TRIBINA "OFFLINE ŽIVOT"

petak , 19.10.2012.

U četvrtak 18. listopada 2012. u organizaciji Udruge "Pozitiva" održana je još jedna projektna aktivnost s ciljem prevencije ovisnosti mladih novogradiščana o društvenim mrežama. Cilj tribine je razviti svijest da je mladost vrijeme koje se nikome i nikada ne vraća i da je višestruka šteta na planu socijalizacije i samoaktualizacije ne proživjeti ju u realitetu već za računalom. Tribina je ponudila alternativu za virtualni svijet u kojem 20% mladih dobi 15-19 godina provodi mladost u prosjeku 4 sata dnevno, odnosno pet dana u mjesecu ili dva mjeseca u godini, u kojima su uskraćeni za učenje života i o životu iz neposrednog iskustva i u izravnoj komunikaciji s vršnjacima i obitelji. Tribinu "Offline život" vodila je Mira Linjaković, prof. pedagogije-mentor, a dio je jednogodišnjeg projekta "Uhvaćeni uzamku društvenih mreža" koji Udruga "Pozitiva" provodi u suradnji i uz potporu Ministarstva socijalne politike i mladih.






Seminar "Put koji počinje kvalitetnom komunikacijom"

utorak , 16.10.2012.

U utorak 16. listopada 2012. održan je drugi u nizu edukacijskih seminara za jačanje roditeljskih kompetencija mladih koji su u maloljetnoj dobi postali roditelji, a koje Udruga "Pozitiva" realizira uz potporu Ministarstva socijalne politike i mladih. Voditeljica Darija Pavlović, dipl. socijalna radnica istaknula je važnost komunikacije u obiteljskoj dinamici na tri razine - komunikacija majka-otac, komunikacija roditelji-dijete i komunikacija roditelji djeteta-njihovi vlastiti roditelji (koji su se nerijetko u ulogama bake i djeda zatekli nepripremljeni - u svojoj ranoj/srednjoj životnoj dobi). Polaznici seminara podučeni su vještinama rješavanja konflikata i prepreka u komunikaciji te upoznati s posljedicama nedostatne/loše komunikacije u obitelji na svakog člana obitelji, a u konačnici i na socijalizaciju djeteta.



Edukacija za jačanje roditeljskih kompetencija nastavlja se u četvrtak 25.10.2012. seminarom "Privrženost kao specifična socio-emocionalna veza između djeteta i majke" koji će voditi mr. Ljiljana Lukačević, spec. kliničke psihologije kiss

"SUSRET TRI GENERACIJE" povodom Međunarodnog dana starijih osoba

utorak , 02.10.2012.

U velikoj vijećnici Grada Nove Gradiške u organizaciji Udruge "Pozitiva" 1.listopada 2012.g. upriličen je program koji je svojim sadržajima poslao poruku važnosti međugeneracijske solidarnosti i senzibiliziranosti obitelji i društva za potrebe i probleme starijih osoba, kojima se nerijetko ne pridaje zaslužena pažnja i doživljava ih se disfunkcionalnim članovima zajednice pa su samim time marginalizirani i zaboravljeni.





Prigodni program voditeljica ove aktivnosti Kristina Terzić, dr. med. pripremila je u suradnji s gradskim osnovnim školama "Lj. Gaj" i "M. Lovrak" te OŠ Adžamovci, a velika gradska vijećnica bila je prepuna posjetitelja - djece, roditelja, baki i djedova, prosvjetnih djelatnika, predstavnika gradskih institucija, civilnih udruga, medija.

Uvodno je o Europskoj godini aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti, samom Međunarodnom danu starijih osoba i dosadašnjim aktivnostima Udruge u okviru projekta "Korak bliže osobama 3. životne dobi" koji se provodi u suradnji i uz financijsku potporu Ministarstva zdravlja, govorila tajnica Udruge Mira Linjaković, prof. pedagogije. Program se nastavio literarnim sijelom "Stih za njih" u kojem je nastupilo 30-tak djece, a riječi pune ljubavi prema svojim bakama i djedovima ispunile su dvoranu toplinom i pozitivnim ozračjem.
Program u dvorani završio je prezentacijom "Za osmijeh starijih osoba" prof. psihologije Ivane Tomić, a nastavio se u predvorju, gdje je postavljena izložba dječjih likovnih radova "Oko čela sijeda kosa, naočale na vrh nosa".
Emocionalno dirnuti i nasmijanih lica razišli smo se s osjećajem da je ovo uistinu bio susret koji nas je povezao, a starijim osobama poslao poruku da poštujemo njihovu mudrost , iskustvo i energiju, da cijenimo njihovu ljubav i toplinu kojom su nas podizali, odgajali i odricali se zbog nas, da smo sretni što ih imamo, da nam je jako stalo do njih i da ih volimo... čak i kad im to ne stignemo ili im se ne sjetimo reći.


















<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>