Udruga "POZITIVA" Nova Gradiška partner Udruzi "PREVENCIJA" Nova Gradiška u projektu "CENTAR ZA PODRŠKU MLADIMA"

četvrtak , 03.09.2015.

 photo Prevencija_CZM_logo_zpsrbfalxaj.jpg

Udruga za prevenciju socijalnopatološkog ponašanja mladih „Prevencija“ 30.lipnja 2015. godine započela je s provedbom projekta „Centar za podršku mladima“ u sklopu programa dodjele bespovratnih sredstava "Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici - faza 3".Partner u projektu je Udruga za promicanje kvalitete života i održanje mentalnog zdravlja „Pozitiva“, suradnik na projektu je Grad Nova Gradiška.

Planirano trajanje projekta je 12 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta je 749.880,00 kn, a financira ga Europski socijalni fond (ESF) i Državni proračun Republike Hrvatske.

Cilj projekta je razviti socijalne usluge u zajednici za mlade s poremećajem u ponašanju kako bi se omogućio njihov samostalan život i poboljšanje njihove mogućnosti zapošljavanja. Projektom se planira urediti prostor Centra za podršku mladima u kojemu bi se provodio poludnevni boravak za mlade s poremećajem u ponašanju u vidu radionica i savjetovanja sa svrhom stjecanja znanja, vještina i kompetencija za samostalan život i tržište rada. Istovremeno, radit će se i na podizanju svijesti o važnosti unapređenja socijalnih usluga u zajednici kroz izgradnju povezanosti civilnog i javnog sektora.

Glavne aktivnosti projekta

Uređenje Centra za podršku mladima
Kako bi se sve ostale aktivnosti projekta mogle kvalitetno provoditi u vidu poludnevnog boravka za mlade s poremećajem u ponašanju, potrebno je urediti prostor Centra za podršku mladima koji se nalazi u prostorijama prijavitelja. Projektom je planirano adaptirati i opremiti dvije prostorije - jedna bi bila za održavanje radionica za veći broj korisnika dok bi se druga prostorija prenamijenila u čajnu kuhinju, čime bi se povećala kvaliteta usluge korisnicima.

Grupni rad s mladima s poremećajem u ponašanju
Grupni rad će se odvijati kroz 6 radionica: kreativna, web, komunikacijska, glazbena, ekološka i etička radionica. Kroz radionice 30 će korisnika stjecati vještine. Radionice imaju za cilj usmjeriti korisnike na usvajanje zdravih načina života te kvalitetne provedbe slobodnog vremena. Pozitivna afirmacija kroz rad u grupi i osjećaj pripadnosti poboljšavaju korisnikovu samoprocjenu njegovog socijalnog funkcioniranja i potiču razvoj empatije, asertivnosti i socijalne inteligencije.

Projektom je predviđen posjet Institutu Plavi svijet na Lošinju u sklopu ekološke radionice. Ovim posjetom podići će se svijest mladih o problemima vezanim uz istraživanje i zaštitu prirode i morskog okoliša te doprinijeti razvoju etike, morala i humanosti vezanih uz ponašanje čovjeka prema prirodi i okolišu.

Individualno savjetovanje
Individualni rad provodit će se sa svrhom pružanja pomoći i podrške te savjetovanja korisnicima u otklanjanju rizika za razvoj poremećaju u ponašanju, kao i otklanjanja već postojećih poremećaja u ponašanju. Savjetovanje za mlade s poremećajima u ponašanju održavat će stručnjaci - socijalni pedagog i psiholog.

Klub mladih inicijatora
Korisnicima će se unutar ove aktivnosti pružiti prilika da sudjeluju u radu Kluba mladih inicijatora. Uz pomoć voditelja (mlade osobe) i mladih volontera korisnici će sami osmišljati sadržaje koje će provoditi po vlastitome izboru. Aktivnim sudjelovanjem u Klubu mladih inicijatora, mladi stječu nova znanja i razvijaju vještine, te zajednički rade na organiziranju događaja od njihova interesa te na taj način unaprjeđuju svoje psihosocijalne vještine, potiče se poduzetnost, kreativnost i kulturno stvaralaštvo mladih te ih se ohrabruje da koriste svoje potencijale, čime se potiče njihova profesionalizacija i moguće zapošljavanje u području medija i kulturne industrije.

Očekivani rezultati projekta : uređen Centar za podršku mladima; 30 mladih s poremećajima u ponašanju steklo znanja, vještine i kompetencije za samostalni život i tržište rada; razvijena mreža usluga za mlade s poremećajem u ponašanju u lokalnoj zajednici

U velikoj vijećnici Grada Nova Gradiška 3. rujna 2015.g. održana je uvodna konferencija Projekta.

 photo slika5230_zpskuj5y4cc.jpg

 photo 2_zpssurfxrim.jpg

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>