Fokus grupa "Mogu li imati 1000 pravih prijatelja?"

utorak , 29.01.2013.



U okviru projekta "Uhvaćeni u zamku društvenih mreža", koji Udruga "Pozitiva" provodi uz potporu Ministarstva socijalne politike i mladih, u ponedjeljak 28.siiječnja 2013. pod vodstvom dipl.socijalne radnice Darije Marić održana je fokus-grupa sa srednjoškolcima na temu „Mogu li imati 1000 pravih prijatelja?“. Korisnici su se aktivno uključili u iznošenje stavova i iskustava o tome može li tisuću „prijatelja“ iz virtualnog svijeta kompenzirati stvarnu životnu i društvenu potrebu pojedinca za pripadanjem, te su raspravljali o činjenicama bitnim za pravo prijateljstvo, o kriterijima po kojima nekoga doživljavamo prijateljem te o ulozi i značenju virtualnih prijatelja u stvarnom, svakodnevnom životu, u prilikama kad nam treba prijateljsko tapšanje po ramenu, suosjećajni pogled, ruka podrške, osmijeh pri susretu.




Radionica "Na pragu puberteta"

nedjelja , 27.01.2013.

Na poziv Osnovne škole "Vladimir Nazor" Adžamovci, dr.med. Kristina Terzić održala je 24. 1.2013. radionicu "Na pragu puberteta", kojom je učenike 4.razreda područne škole Laze educirala o fizičkim i psihičkim promjenama koje nastaju u tijelu ulaskom u pubertet. S obzirom da se mnoga djeca upravo u ovom trenutku svog života osjećaju nesvaćeno i zbunjeno, dr. Terzić je učenike u spontanom, interaktivnom pristupu uputila ka sretnijem i bezbrižnijem ulasku u novu fazu odrastanja.





Druga pedagoška radionica "Vaga ne važe koliko vrijedim"

četvrtak , 24.01.2013.

Danas je s još jednom ženskom adolescentnom skupinom održana radionica s ciljem jačanja samopozdanja i samopoštovanja kao važnih zaštitnih faktora u prevenciji ovisnosti o hrani. Radionicu je vodila prof. pedagogije Mirela Brlić-Trnka, a djevojke iz ciljne skupine su se rado i aktivno uključile u radionicu i iskazale izuzetno zadovoljstvo ovom projektnom aktivnosti. U raspravi su zaključile da im je najlakše bilo dati kompliment drugima, a najteže dati kompliment samoj sebi, odnosno, izreći neku svoju osobinu kojom se ponose. Najčešći komentar na kraju je bio, "Da smo trebale nabrojiti nekoliko svojih mana i onoga čime smo na sebi nezadovoljne, to bismo nabrojale kao iz rukava, ali reći nešto što nam se na nama sviđa - pravi je problem".









Radionica je dio projekta "Emocionalno jedenje - put u ovisnost" koji "Pozitiva" provodi u suradnji s Ministarstvom zdravlja od 1. lipnja 2012. do 31.svibnja 2013.g. Projektne aktivnosti se u veljači nastavljaju psihološkom
radionicom "Kvantitetu zamijenimo kvalitetom".

Godišnja izvještajna skupština "Pozitive"

utorak , 22.01.2013.



Članovi Udruge "Pozitiva" jučer su u nazočnosti predstavnika Grada, odgojno-obrazovnih institucija, Gradskog društva Crvenog križa, Udruge umirovljenika, Ogranka Matice hrvatske Grada Nove Gradiške, Udruge volontera, svojih stručnih suradnika i medija, napravili retrospektivu 2012.g.




Skupštinu je vodila dr. Kristina Terzić, a zapisnik Marija Dautović, dipl. pedagog.



Izvješće o radu i financijskom poslovanju iznijela je predsjednica Udruge mr. Ljiljana Lukačević, osvrnuvši se na četiri područja stručnih aktivnosti u 2012.g. - prevenciju ovisnosti (o društvenim mrežama, kockanju, pušenju, hrani), edukaciju stručnjaka iz područja mentalnog zdravlja, zaštitu mentalnog zdravlja starijih osoba te područje
jačanja roditeljskih kompetencija.

Plan rada za 2013.g. iznijela je tajnica prof. Mira Linjaković, prezentirajući preostale projektne aktivnosti koje je Udruga prošle godine započela provoditi u suradnji i uz potporu Ministarstva socijalne politike i mladih i Ministarstva zdravlja, ali i druge aktivnosti s ciljem promicanja kvalitete života i mentalnog zdravlja.


Bila je ovo i prigoda da se članovi Udruge zahvale suradnicima u realizaciji dosadašnjih aktivnosti. Zahvalnice Udruge uručene su Elektrotehničkoj i ekonomskoj školi Nova Gradiška, Gimnaziji Nova Gradiška, Industrijsko-obrtničkoj školi Nova Gradiška, Osnovnoj školi Ljudevita Gaja Nova Gradiška, Osnovnoj školi "M. Lovrak" Nova Gradiška, Gradskom društvu Crvenog križa Nova Gradiška, OPG "Staklarević"-Tunjina kuća, Udruzi umirovljenika Grada Nova Gradiška, Građanskoj inicijativi "NG-buntovnici", Gradskom radiju-Gradskim novinama Nova Gradiška, Radio "Bljesku" Okučani, Radiju Nova Gradiška, Portalu novagra.hr., Portalu cajtung.com.

Mr.Goran Bašić je u ime gradonačelnika Grada Nove Gradiške i svoje osobno ime čestitao Udruzi na rezultatima koje postiže i istaknuo da je udruga postala prepoznatljiva po svom radu i daje važan doprinos životu grada.



Ravnatelj Županijskog Crvenog križa gsp. Franjo Pavlović, naglasio je da je rad udruge "Pozitiva" na dobrobit građana grada Nove Gradiške te je poželio da i dalje svim korisnicima budemo svjetlo u tami.


Predsjednik Ogranka Matice hrvatske prof. Josip Ostić također je pohvalio rad "Pozitive" i naglasio da će Matica hrvatska u svojim godišnjacima i i dalje objavljivati stručne priloge "Pozitive" u rubrici "Zdraavstveno prosvjećivanje" te na taj način pomoći u promociji ciljeva za koje se "Pozitiva" zalaže i izvan lokalnih okvira.



Ravnateljica novogradiške Gimnazije prof. Nada Peleh-Serenčeš izrazila je svoje oduševljenje radom "Pozitive" kroz zanimljive projekte i radionice i čestitala članovima Udruge uz poruku: “Nastojte i dalje ovako raditi, kroz svoj rad pomozite našim sugrađanima!”


Voditeljica folklorne sekcije Udruge umirovljenika gđa. Anđelka Đurđević zahvalila se članovima Udruge što brinu o osobama starije životne dobi i istaknula važnost djelovanja udruge: “Trebate svima, od vrtića do najstarijih. Zahvaljujemo se i naprijed hodite i dalje. Veliko hvala od srca.”


Skupštini se pozdravnim riječima obratio i predstavnik novogradiške Udruge volontera, te pohvalama dosadašnjeg rada i željama za uspješan budući rad "Pozitive".


Nakon radnog dijela Skupštine, članovi Udruge nastavili su se u spontanoj atmosferi družiti sa svojim gostima na prigodnom domjenku.





Fokus-grupa "Komunikacija - lijek za dušu starijih osoba"

ponedjeljak , 21.01.2013.

U organizaciji Udruge "Pozitiva" 21.siječnja 2013.g. okupili su se lokalni stručnjaci iz područja mentalnog zdravlja koji su u fokus grupi iznijeli stavove, viđenja i iskustva iz prakse u radu sa starijim osobama kako bi na temelju dijaloga pokrenuli nove inicijative za terapijsku komunikaciju sa starijim osoba i definirali smjernice za poboljšanje međusektorske suradnje. Fokus grupu je vodio dr.med. Igor Ferenčina, spec. psihijatrije iz Psihijatrijske bolnice Strmac.






Aktivnost je dio projekta "Korak bliže osobama 3. životne dobi", koji Udruga "Pozitiva" od svibnja prošle godine provodi u suradnji i uz potporu Ministarstva zdravlja.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>