Radionica "Stresnost odlaska u mirovinu"

srijeda , 30.05.2012.

U sklopu projekta "Korak bliže osobama 3. životne dobi" Udruga "Pozitiva" je 28. svibnja 2012. održala prvu projektnu aktivnost. Radionicu je vodila mr. Ljiljana Lukačević, spec. kliničke psihologije, a bila je posvećena stresnosti odlaska u mirovinu - 8. na rang listi životnih stresova. Kroz interaktivni pristup korisnici iz ciljne skupine iznosili su stavove o umirovljenju, o gubitku raznih životnih uloga u 3. životnoj dobi, o socijalnoj izolaciji. Kroz radionicu su upoznali zaštitne i rizične faktore u prilagodbi, te naučili učinkovite strategije suočavanja sa stresom uzrokovanim odlaskom u mirovinu, a pruženo im je i psihološko savjetovanje i podrška.
Utiske o radionici korisnici su izrazili na tzv. evaluacijskoj meti, koja pokazuje da je radionica postigla svoj cilj.

UDRUGA "POZITIVA" NOVA GRADIŠKA OBILJEŽILA SVJETSKI DAN NEPUŠENJA-31.SVIBNJA

TRIBINA "CIGARETA - IZAZOV I ZAMKA NA PUTU ODRASTANJA"


U organizaciji Udruge "Pozitiva" Nova Gradiška, Koordinacijskog tijela za suzbijanje zlouporabe droga i Gradskog društva Crvenog križa, u srijedu 30. svibnja 2012. u Novoj Gradiški je obilježen Svjetski dan nepušenja - 31. svibnja.
U velikoj gradskoj vijećnici u 12.00 sati održana je tribina "Cigareta-izazov i zamka na putu odrastanja" za učenike 7. razreda gradskih osnovnih škola "Mato Lovrak" i "Ljudevita Gaja", nastavnike, provoditelje školskih preventivnih programa, te djelatnike Centra za socijalnu skrb.



Tribina je bila način da odrasli i struka pokažu istinsku brigu za zdravlje djece i mladih, da ih se osnaži znanjem i podrškom kako bi razvili samozaštitno i odgovorno ponašanje i uspješno izbjegli stranuputice koje ih u odrastanju vode u rizična ponašanja pa i ovisnost o pušenju.
Uvodno je o ciljevima tribine i psihološkim aspektima pušenja kod mladih govorila mr. Ljiljana Lukačević, spec. kliničke psihologije. O štetnim sastojcima cigarete i posljedicama pušenja na tjelesno i reproduktivno zdravlje djece i mladih, te trendovima pušenja u odrasloj populaciji i među djecom i mladima u Hrvatskoj u odnosu na druge zemlje Europe, govorila je dr.med. Biserka Labavić, spec. školske medicine.
Istaknuto je kako pušenje u djetinjstvu predstavlja visok rizik i za uzimanje drugih psihoaktivnih tvari.



INFO-PULT "ZNANJEM DO STAVA PREMA PUŠENJU"

Uz Svjetski dan nepušenja-31.5. Udruga "Pozitiva" Nova Gradiška je u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Nova Gradiška i novogradiškom podružnicom Hrvatske lige protiv raka, 30. svibnja 2012. u predvorju velike gradske vijećnice organizirala info-pult s prigodnim promotivnim materijalom.
Događanje su posjetili djeca i mladi, stručnjaci koji se na lokalnoj razini bave prevencijom ovisnosti te lokalni mediji.
Cilj je ove aktivnosti povećati dostupnost informacija o štetnim posljedicama pušenja.











NAJAVA PROJEKTA "KORAK BLIŽE OSOBAMA 3. ŽIVOTNE DOBI"

ponedjeljak , 14.05.2012.



Članovi Udruge "Pozitiva" Nova Gradiška će u razdoblju svibanj 2012. - svibanj 2013.g. uz potporu Ministarstva zdravlja provoditi niz stručnih aktivnosti (tribine, predavanja, seminari, radionice, socijalizacijske grupe) s ciljem unaprjeđenja zaštite mentalnog zdravlja starijih osoba u lokalnoj zajednici. U području zaštite mentalnog zdravlja skrb o starijim osobama ima važno mjesto, što potvrđuju i smjernice Nacionalne strategije zaštite mentalnog zdravlja za razdoblje 2011.-2016.godine, smjernice Svjetske zdravstvene organizacije u Načelima o skrbi u mentalnom zdravlju, te Europskog pakta za mentalno zdravlje i dobrobit prema kojem je zaštita mentalnog zdravlja starijih osoba među pet prioritetnih područja djelovanja. Slijedom toga, a i činjenice da je 2012.g. Europska godina aktivnog starenja, projektnim se aktivnostima želimo približiti osobama starije životne dobi u našoj lokalnoj zajednici. Kako u našem gradu nema savjetovališta za mentalno zdravlje, a starije osobe su teško mobilne, informatički neobrazovane, a za stručnu literaturu nemaju novca, najčešće se o problemima starenja informiraju iz besplatnih primjeraka časopisa koje mogu dobiti u ljekarnama.
Projektom "Korak bliže osobama 3. životne dobi" Udruga "Pozitiva" želi dati svoj doprinos povećanju dostupnosti stručnih informacija i savjeta za aktivno i zdravo starenje, poboljšanju socijalizacije starijih osoba, osnaživanju mreže partnerstva u skrbi za mentalno zdravlje starijih osoba i senzibilaciji novogradiščana za svoje starije sugrađane.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>