Snaga Tvokuna https://blog.dnevnik.hr/torakvokun

utorak, 27.06.2023.

27.06.2023.

Hello ekipa !
Samo kratko danas, ali da nesto ipak napisem.

Napokon su mi stigli svi rezultati i certifikati koji su trebali stici. Napokon sam mogla napraviti zahtjev za povratak sredstava od strane BAMF-a i sada skruseno cekam da mi na racun kapne neka para da odem onako ko gospoda u trgovinu kupiti novi laptop.
Koliko god to zvucalo kao sreca vjerujte mi da mi je i stres.

Ja sam nekad prije znala sve o svemu. Danas sam udana zena koja ne zna vise sve o svemu jer nema potrebe znati (vjerujem da je vecina zena kao ja). Iako to smatram totalno krivim pristupom zivotu ! Udala sam se i imam Covjeka koji treba brinuti o "muskim" stvarima ! GLUPOST NA KVADRAT!!
Realno nekada trebam neke stvari malo prepustiti i njemu da se nebi osjecao beskorisno, ali to nebi trebalo znaciti da ja sve to zaboravim. Tako sada dolazim do problema koji laptop izabrati, sto kupiti.

Imam tog jednog frenda koji ce sad procitat ovo i dobit blagi slom zivaca sto ga ne slusam ali ... mislim da je do sad vec naucio da sam ja debil i da neke stvari moram napravit kako sam si ja zamislila bez obzira sto je to mozda glupo i bez obzira sto cu sutra priznati da sam pogrijesila. To sam ja .. debil. Covjek mi je lijepo preporucio neke laptope (mogu ih samo online naruciti) ali ja nemam vremena cekati da dodu nakon sto ih narucim ( iako mozda nebi ni predugo cekala). Imam ideju da platim ljudima da mi fino sve instaliraju sto treba na laptop i da ja samo dobijem gotov laptop spreman za upotrebu. To je dodatnih 100 evrica. Nije da mi se bacaju pare ali zelim napravit nesto za sebe da uzivam odmah a ne da cekam. Ja jako ne volim cekati.

Sada kad ovo sve pisem prisjecam se milijun trenutaka i puta kada sam bila ovako jednako debil i nisam slusala i bila sam nestrpljiva. Pogodite koliko sam puta sve sjebala ili dobila neko sranje jer nisam htjela slusat?? Svaki!

Mislim da je zapravo i dobro sto moram cekat te pare .. sto se stignem promjeniti. Snagom volje promjeniti svoje ponasanje .. kao samo jos jedna u nizu promjena ove godine ! Sad mi dode kao izazov. Eto ti sta je perspektiva !

Iskreno malo sam se dvoumila, kupiti IPL ili laptop. Odluka je pala na laptop jer zivim u uvjerenju da cu poceti raditi do kraja ove godine pa cu si fino za Bozic kupit sama poklon i onda se blicat taman do sljedeceg ljeta i na plazu sljedece godine ici glatkih nogu! Odlican plan .. imam jos nekih zelja ali ajde polako ... zelja ce uvijek biti a nadam se i para od sljedece godine !

Nema vise novosti o Ukrajinki, otkantala je Makedonca i eto, vratili smo se normalnom zivotu. Sad ce mi jos bit i dosadno!

Jedina novost je da je K. proslu sub dobila temperaturu i usrala mi se u vikend! Nadala sam se nekom izletu ali morali smo se boriti protiv temperature. Ona uvijek ima previsoku tempereturu i onda je to meni borba iako je ona jednako zivahna s temperaturom ili bez. Dobila je u ponedjeljak antibiotik, opet gnojna angina ... i tako ce biti dok ne shvatimo sto sve tocno potakne gnojnu kod nje. Meni je to bila Coca-cola ili onaj sladoled od samo vode, bez kreme ... msm da je ovaj puta i nju takav slaja dokrajcio .... jbg!

Eto, jos jedan dosadan post... nada se da kad stigne taj laptop ce stici i inspiracija za nesto vie od obicnih dnevnih zapisa .. nadam se !

Budite mi dobro i pisem brzo !

27.06.2023. u 21:15 • 3 KomentaraPrint#^

subota, 17.06.2023.

17.06.2023. Nastavak !!

Hello ekipa !
Puno komentara na zadnji post - HVALA VAM sto ih pisete !! Obozavam citati !
Bilo je putanje hoce li biti nastavak? Iskreno nije mi bila namjera ALI, toliko reakcije izaziva Ukrajinka u meni da evo cu opet napisati nesto !

Ono sto ne volim kod ljudi je preseravanje! I neiskrenost! Ako ja drugima mogu priznati i reci neke intimne misli i osjecaje ocekujem da se zauzvrat makar ne preseravaju i ne lazu. Ne treba mi jednaka doza iskrenosti natrag od nekih random ljudi, bolje nista nego laz.

Svako jutro u skoli razgovor zapocinjemo (Ukrajinka i ja) pricom o Makedoncu. Ponekad samo pricu otvori neka duga kosulja koja joj, dok hoda, ulazi izmedu nogu umjesto da strsi s nje sto ju toliko nazivcira dok dode do skole da samo o tome prica prvih 5minuta. Covjek bi pomislio da postoje veci problemi na svijetu!
Makedonac ju je pronasao na Instagramu, javio se. Dopisuju se svaki dan, vjerojatno do kasno u noc ALI on ju toliko zivcira!!! ;)

Ukrajinka je bila prosli vikend u Austriji sa svojom Crkvenom mladezi. Dramila je prije puta kako nikoga ne pozna kako ne zna hoce li joj biti dobro kako ne zna s kime ce pricati ...
Vratila se odusevljenaa kao nitko nikada koliko je bilo savrseno, sa milijun oznacavanja na Insta stroryu, i sa 2 nova lika u inboxu! Plus Makedonac jel!
Jedan lik iz inboxa je stariji i od mene znaci od nje vise od 10 gofina, drugi je predivan ali je prenizak. Ona je visoka zgodna djevojka, ne znam kako objasniti ali onako mesnata! Nije debebela ili nesto nego samo onako mesnata ... zgodna ali nedefinirani misici kao kod ovih nasih mladih.


"Bio je zanimljiv ali dosta sad je stvarno dosta."
"Profesor? Da prestao je sa..."
"Ne profesor, Makedonac!"
"Aaa opet Makedonac?"
"Pa znala sam da on ima.neke druge namjere. Znala sam da bi on nesto vise. Muskarci klasika. On bi da se nademo. Pa ne zelim se naci. Znam ja sta bi on pokusao kad se nademo. Ne zelim. Naporan je. Sinoc sam mu rekla da je dosta da ne zelim nista vise i bila sam otvorena i nista mi nije odgovorio. Mislim da se naljutio i neka se naljutio. Ne zelim nista!"
Mos mislit naljutio se, Makedonac zaspo usred dopisivanja jer je mrtav umoran od posla.
Doslovno cim mi je to ispricala Makedonac se probudio i salje poruku.
Dopisuju se cijeli dan. Mala odsutna. Javljaju se i druga dva lika. I tako svaki dan cijeli dan !

Mozda sam ja zaboravila svoje drame kad sam imala 23?
Mozda sam ja bila isto takva?
Mislim znam da sam neke djecake onda potajno zeljela a nisam smjela reci na glas, ali nisam ni govorila da su fuj i da me smaraju! Znala sam imati periode gdje ih je zbilja bilo dosta u inboxu i onda periode gdje nije bilo nikoga. Iako ja sam se uvijek voljela hvaliti prijateljicama kako te likove samo zezam i kako obozavam biti preotvorena s njima jer bi se oni uvijek zbunili. Kako jedna cura tako otvoreno o tom i tom ? Ne znam stvarno, kako? ;)
Meni je to bilo jaako zabavno. Dok su se druge pravile fine ja sam bila zahebant, i gledala strah u njihovim ocima jer sam otvorena ko neki decko.
Koliko je to likove zapravo privlacilo. Sto si im ko frend a opet ipak si cura ... nije bila naodmet ni taktika nauciti sve o onome sto je njihova strast - auti, nogomet, kava, glazba .. sve sam znala!

Osmjeh na njenom licu, ja bih protumacila kao neku potvrdu. I to tnam da imaju sve cure kada dodu u situaciju da im se jave dva ili vise djecaka odjednom ... osjecas se videno prihvaceno sexy pozeljno. Svima treba ego boost (meni jos uvijek).
Ne svida mi se sto sam ja neka totalno nebitna osoba u njenom zivotu kojoj se povjerava trenutno jer nema kome drugome i onda nije iskrena.
Reci mi, da zabavno je lijepo tipkama ali ja bih da samo tipkamo ... ili reci ma ljubila bih se al ne zelim nista vise od toga. I to je uredu. U danasnjem svijetu je to mozda izazov. Ali u moje vrijeme to je bilo dovoljno, samo se ljubiti. (Koda imam 100 godina)
I bilo je lijepo. I bilo se lijepo ljubiti s razlicitim frajerima. I bilo je lijepo upoznavati ljude. Druziti se. Biti mlad. Biti bez obaveza.

Jesam li vec napisala koliko me frustrira mala?
Toliko da bih uletila Makedoncu u inbox i napisala mu brate nemoj! Bjezi spasi se ! Haha
A onda s druhe strane nemam potrebu za nicime. Samo slusam i kao aa daa ma da znam da da to je zeznuto ma da .. kuzim ma u pravu si, je da... decki su grozni.
Inace sam osoba koja ce uvijek pokusat "pomoci" uvuc se u tude drame da dam neki objektivan sud i lkudi me poslusaju ili bar vidim da neke stvari preispituju razmisljaju o njima itd, klasika. Ali sad, nemam ni volje ni zelje ni snage. .. a najbolje nitko me zspravo to i ne trazi!

I tako mi je cijeli tjedan bio u Makedoncu i jos dva lika iz Crkvene mladezi. Toliko odbija Makedonca da bih se ja dala kladit da ce se lik pojavit u skoli i kao ma dosao sam samo nesto pitat u administraciju ... ona ce se skaaameniti. Ne zelim joj to ni spomenuti jer onda nece htjet izaci van iz ucionice. Sad kad smo kod tog ne izlazenja sjetila sam se jos jedne sitnice.

U prostoriji do nase tecaj njemackog imaju medicinari. To je njemacki samo za medicinare i opustenije je nego nas njemacki .. oni cesto se setaju po kavu ili do pekare i svaki puta vace oko kod nas u ucionicu. Onako bzvz u prolazu. Uglavnom su to decki ... iskreno nisu bas neki zgodni ili lijepi ali Ukrajinka je uvjerena da nju gledaju. I onda ne zeli otici na wc da se slucajno ne susretne s njima. Kad ide u pekaru mora netko s njom jer decki ju gledaju ...
"Koliko su naporni, zasto gledaju kod nas? Zasto svaki puta kad prolaze bulje? Ne shvacam. Evo evo opet prolaze. Kako su naporni aahhh."

Palo mi je zoravo kos neato na pamet. Samo nadolaze misli ....
Imamo profesora, zajebant, saljivdija, super pristupacan, glasan .. stariji naravno ... menu odlican. On je bio Ukrajinki na B1 predavao i znaju se dugo vec jel. I covjek ima potrebu nekako koj pomoci, dati joj kontakte za dalje jer je mala medicinska sestra. Zeli joj dati sve info da moze napredivati i sto prije se na najbolji nacin integrirati u taj poslovni svijet. Osobno smatram da je to predobro od njega jer svima ovdje bi bili puuuno lakse da imaju nekiga tko im moze u tom segmentu pomoci samo da kaze na koja vrata pokucati i to je vec ooogromna pomoc.
Plus postoji ogromn empatija s njegove strane zbog rata i svega.
Mala je zahalirala da stari ima.lose namjere vezane s njom.
"Zasto on meni sad to sve govori. Zasto to njega briga? Nek me pusti na miru."
"Ma joj hvala vam, znam ali ja nebi poslala taj mail. Znam da je taj covjek glavni i odgovorni za bolnice ali ne treeeeba. Ma znaaam. Ali ne znaaam."
"Ma ne znam jel bi ja bila medicinska sestra ili kuharica. Ja volim kuhati i volim peci kolace. Pa ne znam sta me smara stalno ta medicinu."
"Ma da znam da je to odlicna prilika profesore. Ja bih danas sutra najrade otvorila svoj Praxis za djecu, to je moj san."

Izbaci me iz takta. Sto bih ja dala da mi lik kaze nazovi ovog covjeka on ce ti reci sto tocno trebas za svoj posao i dat ce ti priliku u toj i toj firmi pa ti se dokazi! Ili bilo tko drugi iz razreda.
Ona ima privilegiju zbog rata i godina a ponasa se kao da je to pa sta mogu i sama. Nezahvalno skroz.

Ne znam zasto toliko svega ovog budi u meni mala Ukrajinka, zasto me cini ljutom kad to nije moj zivot niti mi ona igra ikakvu ulogu u zivotu. Mozda zato sto sam matora za preseravanja a moram bit s njom jos 2mjeseca svakodnevno. Ne znam. Samo znam da kad mislim o njoj me jako frustrira. Hahahah

Eto vam nastavak. Kako je krenulo morat cu pisati i kad Makedonac dode u skolu! Ili ako mi pukne film pa mu sendam poruku. Hahaha to bi bilo zabavno !

Pozdrav ekipa pisem brzo !!

17.06.2023. u 07:23 • 4 KomentaraPrint#^

subota, 10.06.2023.

10.06.2023. Osjetljivo! Do not judge ! Peace and love !

Hello ..
Vec nekoliko dana razmisljam kako napisati ovo sto zelim napisati jer je malo kvrgava tema i neki bi se mogli osjecati napadnuto iako evo u startu kazem jasno i glasno da ne napadam ne osudujem ne mrzim - stovise postujem ali ne shvacam !

U skoli ima jedna djevojka 23godine iz Ukrajine je. Živi ovdje s nekom bakom kojoj sprema cisti kuha manikira pedikira ju .. baka joj nije u krvnom srodstvu.
I to mi je bilo čudno. (Sad molim vas bez osude!) Čudno mi je da dijete od 23 godine koje ima.ovdje obitelj kod koje moze biti ipak zivi u jednoj sobici s bakom o kojoj mora brinuti. Istina je da je djevojka zavrsila srednju za medicinsku sestru ali svejedno ... meni osobno je to kao prica o pepeljugi. Vjerojatno joj ta baka placa ili nest, ne znam te detalje ali i da joj placa jaako jako puno meni osobno je to tuzno. Lijepo je da se mladi brinu za stare daleko od toga ali cujem po njenoj prici da jpj je nekad previse svega.

U skoli sam nedavno upoznla jednog Makedonca koji bas silno nekako bi samnom pricao na mom jeziku iako ne razumije sve a meni je toliko cudno u skoli pricat hrvatski jer nema nikog s balkana tamo i mjesecima koliko sam tamo nisam nikad pricala na hrvatskom i onda ta komunikacija s njim mi je precudna jer imam feeling kao da zaborqvim hrvatske rijeci (i to se dogodi iskljicivo u skoli kad pokusavam pricat s njim i neobjasnjivo mi je to kako i zasto kd svaki dan doma.pricam hrvatski i nije da sam 20godina u njem bez hrv, ali s njim jednostavno mi se izvube rijeci - ne zato sto je ekstra zgodan p se pogubim nego eto samo se pigubim). Uglavnom kad god se sretnem s njim tu je i moja Ukrajinska prijateljica koja me pocela zafrkavati za nejga kao da smo djeca u osnovnoj skoli. Meni je to toliko smjesno a i moram reci neugodno. Nije da sam ja matora ali ipak zena u tridesetima s muzem i djetetom - jako je nelagodno kad te djeca uvuku u svoje osnovnoskolske igre.

Ukrajinka prica super njemacki i realno mi zbilja odgovara da sam s njom u paru jer nekako me povuce pa i ja zelim i mogu vise! Imamo super zafrkanciju u skoli i zabavno mi je s njom iako nekad malo bude uvredljiva i uvrijedi se lako ali brzo to prode i ja sam navikl iskreno da podnesem tu cinjenicu da se neki ljudi uvrijede bez veze i da me bas briga za to jer realno njih boli dupe jel mene nesto uvrijedilo .. i to je oke. Nismo si tu za cijeli zivot .. prezivi se. Treba nekad i bit bezobrazan !

Ponovno smo u srijedu vidjele Makedonca, imao je novu frizuru nisam ga prepiznala ali ona je. . U nasmjesila se sto sam ja zbunjeno odvratila njemu pozdrav .. komentari jao bas je sladak nova frizura i tako to su mi bili ono ok vodi si ga doma !
Da bi na kraju Makedonac, izravan kakav je, pozvao malu sa strane i trazio ju kontakt ... da odu na kavu.
Mala se toliko ukakila u gace da je meni to bilo ekstra smjesno. Pitao te covjek skroz priatojno u cemu je problem ako ga stalno komentiras da je sladak, ako me iapitujes da ga pozovem za nas stol pod pauzo... whats the problem ?!

Setale smo kuci taj da i krenula mi je objasnjavati sebe. Ne znam zasto tocno. Mislim da joj je nekako stalo do moga misljenja jer mi je dan ili dva prije otkrila koliko je nesigurna u sebe i koliko ju je sramota hodati po ulici. Previse je svjesna svega. I ja sam bila nekad takva nikad u tolijoj mjeri ali znalo me brinuti kako me drugi vide i dozivljavaju. Necemo se lagat i danas je tako ali u najblazoj mogucoj varijanti. Ona je jaaako jako jaako stis uta i ustogljena i uplasena i u svojoj glavi - iskreno bi joj predlozila psihologa i razgovor, rad na sebi .. u najboljoj namjeri jer iako sam ja ta koja uvijek se zakaci na ljude kojima treba pomoc, mislim da je ovo previse za mene!

Pocela mi je pricati o svojoj vjeri !
Iskreno ni sama nije znala reci kako se to zove na njemackom a ukrajinsku jos ne razumijem u tolikoj mjeri.
Rekla je: "Vidis da ja ne nosim nakit, da ne nosim sminku . Da radim neke stvari koej ti vjerojatno ne bi. Meni je jako bitno za vezu, i sutra za brak da decko bude iz moje vjere. Da shvati zasto mi je nesto bitno i da te szvari uglavnom nisu bitne drugim.ljudima. Neki u mojoj vjeri lakiraju nokte i sminkaju se i sve ali ja sam odlucil pratiti taj put. Nije mi vazno jesi ti moje vjere ili ljudi sa tecaja ali neki potencijalni decko, to je druga stvar. Zato nisam htjela Makedoncu dati broj. Zato ne bi na kavu jer znam sta on zeli."

Ja sam jako davno ili bolje receno jako rano imala svoje sumnje u neke religijske stvari. Mami ih nisam mogla reci, s tatom sam mogla razgovarati otvoreno. Tata je bio ateist do 45 godine, onda je odlucio samovoljno ici na vjeronauk za odrasle, krsrio ae pricestio i krizmao jer je on to zelio, jer je on to odabrao i jer je to njemu znacilo. Moja majka je odgajana u vjeri, katolickoj i nekako nam je nametala to, kad se sjetila. Brat vjeruje, brat ude u Crkvu na misu, prekrizi se pred obrok, pomoli se odradi krizne puteve ... ja?!
Ja nemam tu potrebu. Ja se ne osjecam bolje nakon mise nego samo losije, s vise pitanja s vise otpora prema svemu tome.
U svojoj glavi razdjeljujem Crkvu i vjeru jer mislim da ne idu zajedno .. bar u Hrvatskoj. Vise bih povezala Politiku u Crkvu. Krstila sam svoje dijete u Hr jer sam mislika da cemo tamo zivjeti i nisam ju htjela izloziti odbacivanjima i stigmatizaciji na vjerskoj osnovi u mladim danima. Da smo ovdje od njenog rodenja nebi ju krstili.

Trenutno susrecem toliko ljudi koji su pripadnici toliko razlicitih religija i osjecam se glupo. Ekatremno glupo sto u svoje skoro 32 nisam imala priliku nigdje cuti nesto o njihovim religijama. Znam d apostoji nekoliko glavnih i to je to. Njihova glavna obiljezja i cao. Ne znam nista dr. I to mi je iskreno sramotno da se u skolama ne uci o drugim religijama nego se pila po katolicanstvu i na kraju nista ne znas ni o vlastitoj religiji osim da je Isus roden, umro, uskrsnuo i da ga je Juda izdao,a Petar zatajio. Mozda su ljudi koji idu na Etiku u Hr imali vise prilike nauciti o drugim vjerama, ja nisam. A isro tako sve do sas nisam imala potrebu to proucavati samostalno! Sad moram jos i to!!

Ukrajinka si ne dozboljava tu spontanost upoznavanja druge osobe! Ne dozvoljava si spintanost u oblacenju. Njena kosa je toliko uredno zacesljana i stoji uvijek iza uha. Njeni nokti su toliko uredni da katkad se crvene zanoktice koliko je prala ruke i cistila ih. Njena bijela kosulja je toliko "uštirkana" da strsi na njoj ali je ravna i ne smije joj se zavuc medu noge dok hoda nego mora biti ravna u svakoj sekundi. Stol u skoli obrise dezinfekcijskim maramicama svakih pola sata da joj se rukavi ne zaprljaju ... lada je cula da nam je prof gay rekla je da ne zna kako ce dolaziti na njegova predavanja.
Toliko ogranicenja, toliko straha, toliko preispitivanja. Meni osobno nepojmljivo. Meni toliko daleko. Meni toliko neprihvatljivo. (Prihvacam ju postujem ju, shvatite sto zelim reci!!)

Meni je tesko u mojoj glavi shvatiti da se ljudi zbog vjere koce od upoznavanja druge osobe. Da se ljudi zbog boje koze koce od upoznavanja drugog ljudskog bica. Da se ljudi zbog tetovaza koce upoznati drugo ljudsko bice....
Ja to ne mogu shvatiti.

Naravno da postoje stvari koje ja ne volim. Da postoje osobe s kojima se ne bih svaki dan druzila. A to znam jer sam si dozvolila da ih upoznam. Da cujem sto imaju za reci i onda sam rekla oke ne slazemo se nemamo istu putanju, mozemo se nekad podruziti ali svaki dan ili nesto prisnije - ne.
Postujem te, necu ti prigovarati. Otboreno cu ti reci da mi je to cudno i nepojmljivo ali ako si ti takav oke ti si takav ! Zelim svima sve najbolje u zivotu zbilja ! I uspjeh u srecu i mir i zdravlje, ljubav !!

Ovo je osjetljiv tekst znam. Djelivi ce vjerojatno biti krivo shvaceni - znam! Malo je do mene jer se mozda ne izrazim scima razumljivo - znam. Takoder moja glava radi brze od prstiju na mobitelu pa je i zbog toga nerazumljivo mozda ili nabacano - znam !

Ali na kraju to je moje misljenje. Moj dozivljaj kojeg iznosim na svom blogu.
Ne zelim da se itko vrijeda! Samo pisem ;)

Ne znam hoce li na kraju prijateljski s Makedoncem ili ne. Rekla sam joj da se treba nekad i opustiti i upiznati osobe. Rekla je da ce razmisliti!

Pisem brzo !
Pozdrav i ugodan vikend !!

10.06.2023. u 09:28 • 9 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.