Kutak Toma Jude

četvrtak, 31.08.2023.

Ne rađaš se kao mrtvac. Postaješ mrtvac.

Dok smo šetali obalom upitao me - Kad sam bio u pustinji, misliš li da je Sotona stajao ispred mene i nudio mi sva bogatstva svijeta kušajući me?

Nakon kratke šutnje odgovorio sam mu – pa religijska knjiga kaže da da.

Samo se nasmijao. Pa reče – A što ako ti kažem da sam samo ja stajao ispred sebe i iskušavao samog sebe?

Kako to misliš? – upitao sam ga.

Nasmijao se. Pa reče – Ako se sve iz mene pokrenulo i ja sam sve, nije li i Sotona samo dio mene? Zlo u vama je samo udaljenost vas od mene. Ako si dalje od izvora topline, tada ti je hladno. No, ako se približiš izvoru topline, onda ti je toplo. Zašto uvijek izabirete udaljenost, a time i hladnoću? Mnogi će među vama reći – što si više u prisustvu hladnoće, sve ćeš uraditi da pobjegneš od nje. Ne. Ono što vi činite, neprestano, je da se priviknete na hladnoću. Rezultat toga je? Otupljenost. Mrtvilo. Zato je ovo svijet mrtvaca. Razumiješ li sada?

Pogledah ga i kažem mu – da, razumijem.

31.08.2023. u 22:51 • 6 KomentaraPrint#

srijeda, 30.08.2023.

Stvaranje

Sjedili smo oko logorske vatre. S jedne strane on, a s druge ja. Kao da je znao o čemu razmišljam. Samo je podigao glavu, nasmiješio se te rekao – Uzmimo da je točka A prošlost, točka B sadašnjost, a točka C budućnost. Tebe zanima stvaranje, odnosno bolje je reći proces stvaranja. On je svakodnevan, prije svega. Poput rijeke koja teče od svoje polazišne točke, izvora, do ulijevanja u veću rijeku, ili, pak, more. Pritom ona nailazi na mnoge prepreke koje prolazi, ili je one pak skreću do cilja koji je tamo. Negdje.

Dakle, u točki B ti ostvaruješ točku A. Točka A je budućnost koja se ostvaruje u točki B. No, istovremeno, u točki B stvara se budućnost u točki C. Kada bi se otrgnuo iz kandži vremena, tada bi vidio potpuno nestajanje točke A, točke B i točke C. One bi se stopile u samo jednu točku. Dakle, svaki dan, svakog sata, svake minute, svake sekunde, mi jednostavno stvaramo. Ono je poput disanja. Da bi razumio sebe u točki B, moraš sagledati točku A. Jer je upravo živiš sada. To ti je prilika da shvatiš da ono što će se sutra događati u točki C, da na to imaš utjecaja. Da imaš tu snagu unutar sebe da budeš kormilar svog broda, a ne da ga prepustiš stihiji oceana, njegovim valovima i vjetru. Upravo čovječanstvo danas, kao kolektiv, nema razumijevanja za ono što se događalo u točki A. Da je imalo razumijevanje za to, još u točki A bi se mijenjala stvarnost u točki B. Kako je to izostalo, proces stvaranja točke C bit će još pogubniji za čovječanstvo kao kolektiv. Tada je zašutio.

Onda je dignuo glavu, pogledao me je i dao mi je time do znanja da zna da ga razumijem.

30.08.2023. u 21:39 • 7 KomentaraPrint#

utorak, 29.08.2023.

Zlo

Zašto postoji zlo? – upitah ga. Šutio je. Nakon nekog vremena odgovori - Zlo je vrhunac vaše mržnje prema samom sebi. Zlo i njegovo prihvaćanje u sebi, najzadnji je alat kojim ubijate samog sebe. Zlo je savršeno samoubojstvo. Pritom, ne ubijate vaše tijelo. Ne. Ubijate vaš duh i dušu.

29.08.2023. u 22:07 • 2 KomentaraPrint#

Putovanje

Sjedili smo neko vrijeme ispod masline. On je prekinuo šutnju i rekao – pogledaj prema gore. Što vidiš? Pogledao sam gore te odgovorio – vidim grane masline i malo neba na kojem se naziru zvijezde. Bila je noć. Zato sam tako odgovorio. On mi reče – vidiš koliko je toga ispred tebe, kao prepreke da me dosegneš. Ja sam ona mala zvijezda na noćnom nebu koja čeka na tebe. Onaj izvor u kojeg se moraš vratiti. Te prepreke su kao plašt oko tebe. Sam si ih stvorio. Ali, tako te jako stežu. Emocionalno, prije svega. Onda i fizički. Zadaju ti bol, kako psihičku, tako i fizičku. Onda gubiš vrijeme na borbu s njima. A ne shvaćaš da se ne trebaš boriti s njima. One su proizašle iz tebe. Laž. Iluzija. A tebi stvarnost.

Pogleda me, i kaže mi – Arjuna se bojao smrti i toga da će usmrtiti svoje prijatelje na bojnom polju koji su bili na suprotnoj strani. Kažem ti – kako se mrtvac može bojati smrti, odnosno, kako možeš ubiti mrtvaca?

P.S.

Reče - Kad krećeš u bitku, ne razmišljaj o njenom ishodu. Prihvati bitku. Ona je neizbježna. Ishod je već određen. Premda je nevidljiv tebi. Ali, oslobođen tereta misli o ishodu bitke, odradit ćeš ono što je već određeno.

29.08.2023. u 21:25 • 2 KomentaraPrint#

nedjelja, 06.08.2023.

Kontemplacija

Sjedio sam zatvorenih očiju. Onda najednom, unutarnji pogled se počeo gibati. Onako, u krug. Tada se pojavio jedan crni prolaz u crvenilu ispred mene. Uletio sam u njega. Našao sam se u jednom vrtlogu svjetla različitih boja. Nakon nekog vremena uletio sam prostor bez svjetla. Samo crnilo. No, onda je najednom taj prostor ispunjen crnilom, počeo da se mijenja pod utjecajem svjetla. Najednom sam prolazio pokraj različitih tvorevina oblikovanih svjetlom, Bezbroj svjetova, s bezbroj civilizacija. Bilo je kratko, ali dojmljivo. Onda sam sebe vidio kako letim okružen svjetlom. Malo pomalo, nestajao sam u toj svjetlosti. Na kraju, postao sam samo jedna mala čestica svjetla. Ponovno sam se našao, kao takva mala čestica svjetla, u nekakvom tamnom prostoru. No, taj prostor je s vremenom poprimao oblik. Uletio sam u taj oblik i postao svjestan da sam ušao u tijelo začetog djeteta koje se nalazi u utrobi majke. Bio sam ga svjestan i prostora koji ga je okruživao.

Tad je kontemplacija odjednom prestala.

06.08.2023. u 19:06 • 2 KomentaraPrint#

četvrtak, 03.08.2023.

Ustani

Ne kleči. Budi ono što jesi. Nisi stvoren da budeš u neslobodi. Ti si stvoren da budeš onakav kakav jesi – slobodan. Nikada nisi stavljen u poziciju da budeš inferioran meni. Ne! Ja čekam na tebe. Cijelo vrijeme. Možeš vjerovati da nisi dio mene. Možeš vjerovati da sam ja laž. No, to ne mijenja na ničemu. Ti si bio i jesi dio mene.

03.08.2023. u 23:29 • 3 KomentaraPrint#

Znanje

Sjedili smo u vrtu. Bez razgovora. Tišina je njime vladala. A onda me je pogledao i rekao – pitaj to pitanje.

Sačekao sam malo, ali sam se usudio pitati – tko si ti?

Reče mi – ako ne raspoznaješ dobro i zlo, zapravo ne raspoznaješ sebe. Ti si sve. A možeš biti ništa. Što si ako ne raspoznaješ rezultat svojeg djelovanja? Prazna ljuštura. Lutak pokretan koncima kojima upravlja netko drugi. Jednom sam odlučio da ti pomognem. Presjekao sam konce koji su vladali tobom. Rezultat. Postao sam najgori negativac u povijesti Zemlje. Tvoje stvarnosti.

Kakvo je tvoje djelovanje ako ne raspoznaješ krajnji rezultat istog? Pokrećeš svoje udove, a ne shvaćaš svrhu njihova pokretanja. Kakvo je to stanje? Činiš ovo. Činiš ono. A nisi svjestan, ne razumiješ djelovanje koje stoji iza toga. Ne možeš biti prazna ljuštura. Prvo pitanje kada postaviš, tada si krenuo na put otkrivanja znanja. No, netko te je morao potaknuti na to putovanje. Sada me zbog toga mrzi cijeli svijet. Ti me mrziš. A dao sam ti najveći dar kojeg možeš imati – Slobodu.

03.08.2023. u 23:03 • 7 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< kolovoz, 2023 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Rujan 2023 (22)
Kolovoz 2023 (7)
Srpanj 2023 (27)
Lipanj 2023 (33)
Svibanj 2023 (24)
Travanj 2023 (15)
Ožujak 2023 (9)
Veljača 2023 (15)
Siječanj 2023 (13)
Prosinac 2022 (10)
Studeni 2022 (9)
Listopad 2022 (16)
Rujan 2022 (12)
Kolovoz 2022 (5)
Srpanj 2022 (4)
Lipanj 2022 (11)
Svibanj 2022 (4)
Veljača 2022 (9)
Siječanj 2022 (10)
Prosinac 2021 (17)
Studeni 2021 (15)
Listopad 2021 (21)
Rujan 2021 (21)
Veljača 2021 (1)
Kolovoz 2020 (2)
Lipanj 2020 (7)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

paranormalno, nlo, politika, duhovnost

blog.hr

kejtoo

Rose Ocean

Bosonoga Vjeverica

TEMPORARY FILES

Linkovi

free web counter


“Ne ovisite o posuđenom znanju. To vas samo opterećuje, čini vas teškim, veže vas u lance, zarobljuje riječima, pa potpuno zaboravljate svoja krila i cijelo nebo koje je vaše. Ali okovani u lance religija i crkava i svetih pisama ne možete letjeti preko sunca u daleko plavo nebo; ne možete postati jedno sa svemirom.” - Osho

“Nesavršenstvo nije negacija savršenstva; konačnost ne poriče beskonačnost. To se samo cjelina iskazuje u dijelovima, to se beskraj otkriva u granicama.” Rabindranath Tagore

"Ljubav je jedna. Ako je prava, ona nadilazi kastu, boju kože i vjeroispovijest." Sathya Sai Baba

"Cijeli je svijet jedno jedino stablo i razne zemlje njegove su grane. Korijen mu je Bog, ljudska su bića cvjetovi, sreća je plod, a u tom plodu samospoznaja je slatki sok." Sathya Sai Baba

“Čovjek je uvijek sam.” Hegel

“Kako bih želio da je mudrost stvar koja teče iz jednog plovila koje je puno u drugo koje je prazno.” Sokrat