Kutak Toma Jude

subota, 30.12.2023.

O mržnji

Dugo me je promatrao, a onda me je upitao – možete li izmjeriti mržnju koju osjećate prema samima sebi? Možete li shvatiti promatrajući kroz prošlost što ste sebi činili? Što činite danas sebi? Gdje vas je neznanje dovelo. Onaj stražar u koncentracijskom logoru koji je tjerao žene, muškarce, djecu, starce u peć žive, to je u neznanju činio samom sebi. Hoćete li vi, koji ne vjerujete, i dalje govoriti da je pakao laž, iluzija? Pakao je stanje. Pakao je mjesto gdje se ravnoteža vraća. O da, pakao postoji. To zapravo i nije mjesto, negdje tamo. Ono je stalno prisutno. Netaknuto vremenom.

Kada mrzite i to vam je gorivo za vaše djelovanje, zaista pitam vas, koga ćete zaista povrjeđivati?

P.S.

Kaže mi – stvarao sam u ravnoteži. Onaj koji poremeti ravnotežu, mora snositi posljedice. Dakle, misliš li da sam ja stvorio pakao. O da, to je okrutno mjesto. I onda mene prosuđujete po njemu, jer mislite da sam ga ja stvorio. No, jesam li? Tko ga je uistinu stvorio?

30.12.2023. u 23:05 • 2 KomentaraPrint#

petak, 29.12.2023.

O ljudima

Kako bi ti objasnio ljude? – upita me. Promatrao sam ga šuteći. Nastavio je. Ljudi su poput banana. Imaju tijelo, odnosno oklop za ovaj svijet kao banana koru. No, kad oguliš banane, one su istog sastava. No, neke su zdrave, neke su malo gnjile, a neke su strašno gnjile. Ove zadnje, te ne ostavljaju na svojoj kori one male crne točkice kao nagovještaj gnjilosti, već one ogromne crne mrlje. Dakle, čovjeka ćeš poznati tijelom po djelima njegovim. No, ne znaš što uzrokuje ta djela. To se krije iza njegova „oklopa“, odnosno kore banane. Ti možeš imati neke naznake, ako duboko promatraš vanjsko, a kako bi dobio odgovor što je unutar. Zašutio je. Posvetio se meditaciji. A ja, ja sam se prepustio razmišljanju o tome što mi je rekao.

29.12.2023. u 22:25 • 1 KomentaraPrint#

utorak, 26.12.2023.

Što smo mi?

Nakon duge šetnje kaže mi - Ja sam ovdje da vas podsjetim da morate osjećati. Sloboda je pojam. Vama ideal. No, što to znači ako se ne osjećaš slobodno. Ne osjećaš tu slobodu. Što je ljubav? Riječ? Ili pojam? No, što ako je ne osjećaš? Što je bol? Riječ? Ili pojam? Ili osjećaj? Što je patnja? Riječ ili pojam? Ili je osjećaj? Što je mržnja? Riječ ili pojam. Ili je osjećaj?

Zaista kažem ti, ti si ono što osjećaš. Takav si ovdje. I takav odlaziš s ovog mjesta. Možeš li osjetiti sebe? Možeš li? Možeš li si dopustiti to? Ili osjećaš strah od toga? Tvoji osjećaji će odrediti tvoj daljnji put. Ovdje, i drugdje. Ne gledaj djela. Oni su posljedica. Krajnji čin ostvarenja tvojih osjećaja. Gledaj sebe kroz svoje osjećaje.

26.12.2023. u 21:52 • 4 KomentaraPrint#

petak, 22.12.2023.

Doseći Jastvo

Kaže mi - Na ovom svijetu su vam potrebne oči da biste vidjeli. Potrebne su vam noge da biste hodali. Potrebne su vam ruke da biste gradili, da biste s njima oblikovali ovaj svijet. Da biste rukovanjem odražavali vaš suživot, prisnost i slično. Potreban vam je mozak da biste mislili. Potrebno vam je srce da bi živjeli. Potrebna su vam pluća da biste udisali kisik.

Stane malo, gleda me te mi kaže – Vidiš, to ništa nije potrebno vašoj duši. Ona samo osjeća. Jastvo se ne vidi. Ono se osjeća.

Upita me - Kako ćete doseći Jastvo kad se bojite osjećati? A bojite se osjećati jer se bojite patnje.

Nasmije se i nastavi meditirati.

Najednom se prene, pogleda me te me upita - Kad tvoje tijelo umre, što jedino možeš ponijeti s ovog svijeta?

22.12.2023. u 23:38 • 1 KomentaraPrint#

četvrtak, 21.12.2023.

Zašto smo bolesni?

Što je bolest – upita me? Kažem – pa kad se ne osjećamo dobro. Upravo tako – kaže mi. Ne osjećate se dobro. Sve stvarate dvostruko – kaže mi. Osjećajima i mislima. Srce i um su ključ. To morate razumjeti. Često se divite ljudima koji su doživjeli duboku starost i još uvijek su sretni i zadovoljni. Oni su takvi jer se prije svega osjećaju tako. Ključ svega na ovom vidljivom svijetu, jedini alat kojim ćete sve mijenjati, počev od sebe, su osjećaji. Um treba osjećaje. Zašto? – upita me. Pa nastavi, niti očekujući odgovor od mene, njemu su osjećaji ono što su slikaru tempere ili, pak, vodene boje. Ne može slikar napraviti umjetničku sliku bez boja. Tako i vi, ne možete stvoriti život bez vaših osjećaja.

Kaže mi - Ako mrzite konstantno, što uopće očekujete kad je u pitanju vaše zdravlje? Kad je mržnja vaš izbor, postavite si pitanje – što uopće ja mrzim? Kad dobijete odgovor na to pitanje, vjerujte mi, nikad više nećete mrziti.

Pogledao me je prodornim pogledom te mi rekao – kroči ovim svijetom svojim osjećajima. Tek tada ćeš upoznati ovaj svijet u kojem živiš.

21.12.2023. u 23:42 • 1 KomentaraPrint#

utorak, 19.12.2023.

Što sam ja?

Kaže mi – kad zaroniš ispod morske vode, osjetiš samo tišinu. Sam si tada. Tako je i kada spoznaš sebe kao duha. Kao dio energije koje je sve. Kad si svjestan samo vanjskog, tada si podijeljen. No, kad si izvan vanjskog, osjetit ćeš sebe kao dio jedne ogromne cjeline. To je ono što jesi. To je duhovno putovanje. Pronalaženje sebe u nečem većem. Možda vas sprečava krenuti na taj put strah od gubitka sebe. No to je zato što vi podrazumijevate pod „sebe“ samo ovo vanjsko što jeste. Da znate svoje pravo „sebe“, ne biste imali nikakvog straha. Dok god živite u iluziji samog sebe, bojat ćete se. Bit ćete podijeljeni i nanosit ćete si bol. Poput mačke koja hvata svoj rep. Zagrize ga i to je boli.

Gledao me je neko vrijeme, a onda me je upitao – jeste li vi ljudi? Jeste li vi anđeli u ljudskom tijelu? Jeste li vi demoni u ljudskom tijelu? Gledao sam ga. Onda je rekao – Niste ništa od toga. Vi ste energija koja samo poprima oblik. Morate poprimiti oblik jer kako biste bili vidljivi ovdje? Razumiješ li me – upitao me je.

Kaže mi – vi biste trebali biti ti koji će oblikovati sebe kroz energiju koja jeste, a ne prepuštajući drugima da vas oblikuju prema svojim željama i namjerama. Ako dopustite ovo potonje, tada ste robovi, odnosno zatvorenici koji žive u zatvoru nesvjesni te činjenice.

Kaže – dosta je. Pozdravio se i otišao je.

19.12.2023. u 22:52 • 1 KomentaraPrint#

utorak, 12.12.2023.

Promjena

Dok smo sjedili – kaže mi – Sve možete. Samo to morate poželjeti. Pritom je volja najvažnija. A onda motivacija. Motivacija je najjače oružje volje.

12.12.2023. u 23:03 • 1 KomentaraPrint#

nedjelja, 10.12.2023.

Mjeriti nemjerljivo

Zar ćemo i u područje duha dovoditi mjerenje. Pa sva sreća niste to u mogućnosti. Onako malo ljuto je ovo izustio. U duhu ste svi jednaki. Ono što trebate shvatiti, da imate mogućnost mijenjati vidljivi svijet. Da ste imalo skoncentrirani, shvatili biste da to činite svaki dan. Ali, sve to ostaje u sferi nesvjesnosti. Svijet vas dijeli po mnogim osnovama. No, zaista, vi nikada u duhu niste odijeljeni.

Okrenuo se i otišao.

10.12.2023. u 00:02 • 2 KomentaraPrint#

petak, 08.12.2023.

Buđenje

Barka. Lagani valovi mora. Vidim Sunce u odrazu morske površine. Kaže mi – To je nestabilna slika Sunca. U stvarnosti, ono je čvrsto i stoji na mjestu. No, ti ga vidiš takvoga kakvo jest, kao odraz na površini mora. Površina mora je tvoja stvarnost. Tvoj doživljaj. Doživljaj svakog od vas. No, to nije prava stvarnost. Samo se trebaš okrenuti. Kamo, pitat ćeš me? Kazat ću ti – Pogledaj gore. I dolje i gore je stvarnost. Izaći iz igre i promatrati obje stvarnosti, to bi trebao biti cilj duhovnog buđenja. Sjedio je na pramcu barke zadovoljnog osmijeha.

08.12.2023. u 23:46 • 8 KomentaraPrint#

četvrtak, 07.12.2023.

Bezvremenost, ili samo biti

Kaže mi – stani mirno. Zatvori oči. Osjeti tlo pod svojim nogama. Podigni ruke u zrak. Osjeti se povezan sa nebom. Sada spajaš zrak, vodu i zemlju u jedno. U centru svega si ti. Duh. Svijest. Samo ti možeš sve to osjetiti. Kad shvatiš to, razumjet ćeš pojam bezvremenosti, odnosno trenutka kad si van svakog kretanja. Tad jesi. I to je jedino što te određuje.

07.12.2023. u 23:19 • 1 KomentaraPrint#

srijeda, 06.12.2023.

Put

Kaže mi – Put je ulaz i izlaz. Kad uđeš, tamo gdje jesi, nakon toga nema više ništa. No, kad se vratiš na mjesto gdje si ušao, a to je zapravo izlaz, e tamo ima nešto. Nasmije se. Gledam ga. Baš je raspoložen. Kao da je čuo moje misli, kaže – Zamisli jedni točku. Ona je početak. Iz nje se samo širiš. No, postoji granica do koje se možeš širiti. Nakon što dohvatiš krajnju točku, sve što možeš je da se vratiš na početnu točku. Tu te ja čekam. Nasmije se. Još se jednom osvrne te mi kaže – ja te čekam.

06.12.2023. u 23:19 • 7 KomentaraPrint#

nedjelja, 03.12.2023.

Kretanje

Dok smo sjedili kaže mi - Sve je kretanje. Zato i postoje ciklusi. Određuje ih početak, trajanje i završetak. Ti sada živiš u vremenu kad se postojeći ciklus privodi svojem kraju. No, ne žalosti se. Završetak ciklusa nije kraj. To će biti samo novi početak. Vjeruj mi, u jednom trenutku opet ćeš biti dio njega. Možda ne odmah, u sredini, ali možda opet na kraju. To će ovisiti samo o tebi.

Gledao me je smiješeći se.

03.12.2023. u 23:57 • 3 KomentaraPrint#

subota, 02.12.2023.

Interakcija

Kaže mi – ne postupajte s figom u džepu. Budite iskreni kad ste u interakciji sa svakim. Nekad ćete biti diplomat. Nekada potpuno otvorena osoba, ali uvijek, ali baš uvijek, budite iskreni. To je preduvjet jednog normalnog odnosa. Ili, ako hoćete, uspostavljanja početnog odnosa. Odmah ste postavili granice i pravila. I ti i onaj ispred tebe. Zato je nekad lakše šutjeti. Dakle, samo slušati. To ti daje dosta vremena za pripremiti sebe na odgovor. Ili, da skupiš hrabrost za ono što ćeš reći, bez obzira na posljedice koje bi mogle proizaći zbog toga. Ako si iskren, ne boj se reakcije. Ne boj se posljedica. Bitno je ispravno postupati. Ako si svjestan istine i boriš se za nju, neka progovara iz tebe. Tko je u istini, za istinu, taj je uistinu slobodan. Tko je u iskrenosti, za iskrenost, taj je, zaista ti kažem, slobodan. Ne kočiš samog sebe kad si u interakciji sa svijetom, a s druge strane, ni iz svijeta koji gaje neiskrene osjećaje, ti niti neće imati potrebu da ti se približe. Ti si nedodirljiv za njih. Tvoja svjetlost koja dopire iz tebe, ona je prejaka za njihove ovosvjetovne oči. Čini ih slijepim i zadaje im bol. Zato i bježe od tebe. Mrska im je tvoja blizina. Zli je uvijek u blizini onih koji su slabi jer oni uvijek idu linijom manjeg otpora. Oni koji govore istinu, koji su iskreni, koliko ih je? Nije li i Petar zanijekao istinu kad su Isusa odveli pred vrhovnog svećenika? Tako je lako biti slab. Teško je biti jak i uspravan. Kako biti u interakciji sa svijetom, a ne biti dio njega? Odgovor je sljedeći – biti ono što vi jeste. Onog trenutka kad vas svijet više ne poznaje. Kad vas vidi kao stranca, tad znajte da ste na dobrom putu. Već tada imate veliki uspjeh – pronašli ste sebe. Kad se digne na vas, tad ne budite tužni. Ne osjećajte se odbačenima. Slavite taj dan jer ste se „ponovno rodili“. Nemojte biti poput Nikodema koji se pitao kako se čovjek može ponovno vratiti u utrobu svoje majke. Ne rađate se ponovno u svijetu. Rađate se van njega.

Zastane, nasmije se i kaže – dosta je za danas.

02.12.2023. u 23:01 • 1 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< prosinac, 2023 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Travanj 2024 (13)
Ožujak 2024 (12)
Veljača 2024 (10)
Siječanj 2024 (16)
Prosinac 2023 (13)
Studeni 2023 (18)
Listopad 2023 (31)
Rujan 2023 (29)
Kolovoz 2023 (7)
Srpanj 2023 (27)
Lipanj 2023 (33)
Svibanj 2023 (24)
Travanj 2023 (15)
Ožujak 2023 (9)
Veljača 2023 (15)
Siječanj 2023 (13)
Prosinac 2022 (10)
Studeni 2022 (9)
Listopad 2022 (16)
Rujan 2022 (12)
Kolovoz 2022 (5)
Srpanj 2022 (4)
Lipanj 2022 (11)
Svibanj 2022 (4)
Veljača 2022 (9)
Siječanj 2022 (10)
Prosinac 2021 (17)
Studeni 2021 (15)
Listopad 2021 (21)
Rujan 2021 (21)
Veljača 2021 (1)
Kolovoz 2020 (2)
Lipanj 2020 (7)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

paranormalno, nlo, politika, duhovnost

blog.hr

kejtoo

Rose Ocean

Bosonoga Vjeverica

TEMPORARY FILES

WORLD OF A DREAMCATCHER


Linkovi

free web counter


“Ne ovisite o posuđenom znanju. To vas samo opterećuje, čini vas teškim, veže vas u lance, zarobljuje riječima, pa potpuno zaboravljate svoja krila i cijelo nebo koje je vaše. Ali okovani u lance religija i crkava i svetih pisama ne možete letjeti preko sunca u daleko plavo nebo; ne možete postati jedno sa svemirom.” - Osho

“Nesavršenstvo nije negacija savršenstva; konačnost ne poriče beskonačnost. To se samo cjelina iskazuje u dijelovima, to se beskraj otkriva u granicama.” Rabindranath Tagore

"Ljubav je jedna. Ako je prava, ona nadilazi kastu, boju kože i vjeroispovijest." Sathya Sai Baba

"Cijeli je svijet jedno jedino stablo i razne zemlje njegove su grane. Korijen mu je Bog, ljudska su bića cvjetovi, sreća je plod, a u tom plodu samospoznaja je slatki sok." Sathya Sai Baba

“Čovjek je uvijek sam.” Hegel

“Kako bih želio da je mudrost stvar koja teče iz jednog plovila koje je puno u drugo koje je prazno.” Sokrat