Ljubo Ruben Weiss

28.09.2013., subota

Časopis "Vojna povijest" i neoustaštvo



Da li je to sitno, da li je to krupno, da li treba, da li ne treba reagirati... tko treba prvenstveno reagirati, koliko se to tiče najviše Židova, koliko Roma, Srba, Hrvata - antifašista, antifašista općenito, koliko povjesničara, koliko državnih tijela, nisam posve siguran. Ali, reagiram, šutnja je pristanak na zlo, bilo ono malo ili veliko. Zaboravio sam napisati u ovoj prosvjednoj porucu uredniku časopisa "Vojna povijest" i činjenicu da je doskora Jovanovićevo Ministartsvo znanosti, obrazovanja i sporta ovaj časopis preporučivalo učenicima kao dopunsko štivo za učenje povijesti. Dopunjujem da su me na ovaj neslavni poster upozorili, gnjevnim riječima, Krešimir Bauer i Simona Goldstein, i ovim putem im se zahvaljujem.

GLAVNOM UREDNIKU I UREDNIŠTVU "VOJNE POVIJESTI", Zagreb
Poštovani gospodine Zvonimir Despot!


Kako sam osnivač Internet grupe SOCIJALNO, JASNO I HRABRO ŽIDOVSTVO - JEVREJSTVO upozoren sam na poster u časopisu kojem ste glavni urednik.
Kupio sam jučer , u utorak, 23. rujna 2013. "Vojnu povijest" br. 30, izdanje Večernjeg lista, Zagreb, da se informiram o čemu se zapravo radi. Nacista-ustaša zamahuje puškom prema tri uplašena lika u dnu postera, jedan od likova ima kapu s crvenom zvijezdom. Ispod piše: HRVATI! JAVLJAJTE SE U DRAGOVOLJAČKE SS POSTROJBE itd.
Poster doživljavam kao SRAMOTAN POSTER!! Nema izravne veze ni s jednim tekstom! To jest povijesni dokument, ali on se u časopisima kao što je vaš, u svakoj civiliziranoj zemlji i društvu objavljuje uz kritički komentar. Nisam ga nigdje našao! Čista, bolje reći, PRLJAVA USTAŠKO-NACISTIČKA IKONOGRAFIJA! Poduzeo sam koliko sam mogao, ali postajem umoran od apela, uvjeravanja, objašnjavanja... nitko od nadležnih u židovskim organizacijama i zajednicama ne reagira, jer mislim, naivno, da su oni najzainteresiraniji za osudu ovog uredničkog gafa. Ukoliko stoji da imate oko 10 000 nakladu, znači ova nesuvisla neoustaška i neonacistička poruka s posterom dolazi do najmanje 20 000 čitatelja! Zar zaista niste svjesni što činite ovakvom "promidžbom" ustaštva i naci-fašizma!?? Zgrožen sam vašom političkom neosviještenosti, izražavam u svoje ime OGORČENJE, OJAĐENOST I PROSVJED zbog objavljivanja spomenutog postera. On je namjerno plasiran u sredinu časopisa da se lakše može od njega odvojiti i samostalno dalje distribuirati! Zar mislite da je to dekorativan, poučan papir za naše stanove, kuće, vikendice, ustanove, udruge, državna tijela, novinske redakcije??
Imate veliku sreću da je dio Židova Hrvatske asimiliran, neki su "dvorski Židovi" (primjerice Jaša Bienenfeld) neki nesposobni za dužnost koju obavljaju ( npr. dr. Ognjen Kraus) no, to ćemo mi, nadam se, riješiti među sobom. U drugim zemljama, civiliziranim i demokratskim, gdje se znaju evropske stečevine židovske organizacije i zajednice vrištale bi do neba. I ne samo one! Kažu, nema koristi od prosvjeda, prvenstveno trebaju reagirati Hrvati i hrvatska javnost, nadležna pravosudna tijela, ukoliko ima u ovom nekritički objavljenom posteru govora mržnje i elemenata kaznenog djela. Mišljenja sam da ima koristi od prosvjeda, to su dužne sankcionirati hrvatske institucije, hrvatska javnost i svaki miroljubiv čovjek ima pravo izjasniti se o vašem radu odnosno utjecaju na čitatelje. Vi ovim posterom (u druge članke ne ulazim, iako se u ponekim nalaze revizionističke teze!), svjesno ili nesvjesno dozivate aveti prošlosti! Mladi i nezaposleni Hrvatske, nekritički građani "lijepe naše" učinit će to da nacističke, fašističke doktrine smatraju legitimnim, i sasvim normalnim, u ime demokracije, nuditi poražene ideologije kao rješenje za izlazak iz duboke socijalno-ekonomske krize u kojoj se Hrvatska (ali i dio svijeta) nalazi već petu godinu! Iz svega možemo zaključiti da nam slijede još NEPOVOLJNIJi DOGAĐAJI, još veća nezaposlenost, još veće siromašenje, i još jači i glasniji zov za vođom, za onim rješenjima koja upropaštavaju druge narode, ali i svoj vlastiti. Ovaj poster nije izraz demokratičnosti jednog društva, slobode izražavanja stavova, mišljenja itd. - to je njihova zloupotreba!
Cijeli vaš časopis, ukoliko nastavi nekritički objavljivati članke i postere kao ovaj zadnji, doprinosi militarizaciji hrvatskog društva pa i države. MOŽETE MI OSPORITI OVO ILI ONO, ALI NE I POLITIČKU INTUICIJU! Tko može na prostoru jugoistoka Evrope danas ponuditi kvalitetna rješenja za izlazak iz krize, zaslužuje najviša svjetska priznanja! Intuicija mi govori da upoznavanje mladih, koji su vjerojatno veći dio vaših čitatelja s vrstama oružja, sa "slavnim bitkama", slavnim vojskovođama, velikim stratezima ratova, ratnim pričama stranaca u Domovinskom ratu itd. vodi ka podcjenjivanju drugih znanja, spoznaja... Do povećane naklade ne dolazi se objavljivanjem krajnje problematičnih postera, nego kvalitetnim člancima, pa i iz vojne povijesti, ali i pisanjem o pogubnosti korištenja oružja, strahovitim patnjama ljudi koje ratovi imaju za posljedicu...
Jedino sam siguran, da rješenje koja vi nudite, izravno ili neizravno, nisu rješenja u korist tzv. malog i miroljubivog čovjeka i većine Hrvata. Siguran sam da objavom ovakvog i sličnih postera nanosite neizmjernu štetu Hrvatskoj i hrvatskom narodu, novoprimljenoj članici EU, Hrvatskoj i njenom preostalom ugledu u Evropi i međunarodnoj zajednici. Osim toga, apelirao sam, objašnjavao, pisao više od 40 godina, e vrijeme je da dignem ruke od političkih tema, i posvetim se nekim drugim temama. Snaći ću se osobno, ali brinem, iskreno brinem, što će biti s mlađima od mene, što će biti s ovom lijepom zemljom. Nije to stvar Židova - antifašista u Hrvatskoj, nas, ovo malo preostalih hrvatskih Židova Izrael će izvući s tri vojna transportera, ali pitam vas kao glavnog urednika "Vojne povijesti" kamo ide Hrvatska, kamo ide većina medija koja u podilaženju neoustaštvu i neonacizmu vidi način stjecanja tisuća i tisuća kuna i opstanak u medijskom prosoru. Zar uistinu profit, i samo profit određuju današnjeg čovjeka? Zar nije apsurdno da dok drugi časopisi i novine ukidaju se ili jedva proživljavaju Vi pišete u Uvodniku: "Vjerovali ili ne, evo nas već s jubilarnim 30. brojem među vama. VP je sve odrasliji, stasitiji, vjerujem i sve kvalitetniji, ali i čitatelja je sve više. O tome govori i činjenica da su posljednji brojevi magazina prodani u više od 10 000 primjeraka". Može li se ijedan magazin pohvaliti takvom respektabilnom čitalačkom publikom i stalnim rastom?"
Poslao sam Vam ovaj prosvjed, Vama i uredništvu Vojne povijesti, a vi ćete, nadam se, kao odgovoran i ozbiljan žurnalist ocijeniti kako dalje s časopisom, i u nadi da će političko vodstvo Hrvatske i nadležne institucije naći dugoročna rješenja za krizu iz koje ne izlazimo. Međutim, dozvolite mi da vam još kažem i napišem da ovakav poster koji ste nekritički objavili u meni izaziva traumatična sjećanja na stradanja Židova u Holokaustu, kao i na sve nevine žrtve svih ratova, i IZAZIVA NESANICE!
Možda sam samo nepopravljivi pacifist, ne znam...?
Ne očekujem odgovor, očekujem samo da ubuduće ne objavljujete poster sadražaja koji izaziva zebnju i nesanicu!
Uz dobre želje,
Ljubo R. Weiss, publicist
-----------------------------
Poruka je poslana na e-mail adresu: info@vojnapovijest.hr i na zvonimir.despot@vojnapovijest.hr

Oznake: neoustaštvo, časopisi, židovstvo, Zvonimir Despot


- 02:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< ožujak, 2015  
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Ožujak 2015 (3)
Siječanj 2015 (2)
Prosinac 2014 (2)
Studeni 2014 (1)
Listopad 2014 (1)
Rujan 2014 (2)
Kolovoz 2014 (1)
Srpanj 2014 (2)
Travanj 2014 (1)
Prosinac 2013 (4)
Studeni 2013 (2)
Listopad 2013 (2)
Rujan 2013 (4)
Kolovoz 2013 (7)
Lipanj 2013 (1)
Travanj 2013 (2)
Veljača 2013 (1)
Studeni 2012 (1)
Rujan 2012 (1)
Srpanj 2012 (3)
Svibanj 2012 (1)
Travanj 2012 (1)
Ožujak 2012 (1)
Veljača 2012 (1)
Studeni 2011 (2)
Rujan 2011 (2)
Srpanj 2011 (3)
Lipanj 2011 (2)
Svibanj 2011 (1)
Studeni 2010 (1)
Rujan 2010 (2)
Kolovoz 2010 (1)
Srpanj 2010 (3)
Lipanj 2010 (3)

Opis bloga

Linkovi