Iskustva mame Palčića..

19.05.2017., petak

I svaki uspjeh tvoj kao zastavu bih razvio.

Znate li onaj osjećaj mira i spokoja, koji se ne javlja tako često kod nas mama neurorizične djece i mama Palčića?
Zapravo, kad se vratim unatrag, nemir i strah prisutni su gotovo svaki dan: kad dijete ne jede, kad primijetimo nešto novo, kad se ne čuje, kad spava dulje nego inače. Mir je rijetko prisutan. Istina, budemo sretni kad naša djeca prohodaju ili propričaju, ali mir nije tako čest gost u našim kućama i u našim srcima.
Ja sam se danas probudila mirna. Nije moj Dominik napravio ništa veliko, ali sam vidjela da moje dijete raste i sazrijeva. Vidim to u situacijama u kojima je do jučer grčevito tražio moju ruku, vidim to u njegovom odnosu prema nama, u odnosu prema tetama vježbalicama. I tako sam sretna zbog toga. Ali sam konačno i mirna. Nije mi više bitno, kad će on usvojiti govor u pravom smislu te riječi, kad će se spustiti niz tobogan i sl., mirna sam jer vidim da sazrijeva i da je naš put svaki dan bogatiji za neko novo iskustvo.
U našem gradu, u parku, ima jedan tobogan, kao mali dvorac. Dominik ga je u početku zaobilazio. Nakon toga, pokušavao se suočiti, na način da smo ja i tata morali se penjati na svaki dio tog malog dvorca. Djeca su mi govorila: ali teta ovo je za male. No nismo odustajali, a što je najvažnije ni Dominik nije odustajao. Ponekad bi pobjegao. Jučer, moj dečko se grčevito borio da pusti moju ruku i da sam istražuje taj strašan tobogan. Uz to, umjesto da se spušta niz tobogan, on se počeo sam penjati uzbrdo, po skliskom toboganu. Ja i tata, nismo mogli vjerovati. Moje malo dijete s blagom hemiparezicom se penje. Za djecu s hemiparezicom klasično je da se boje svih aktivnosti koje uključuju obje strane tijela, ljuljanje. Istina, za njih su ta iskustva malo strašna i zbog senzoričkih problema. U jednom trenutku, svi ti podražaji budu previše za njihov mali mozak. No, jednog dana, uz pravilnu stimulaciju, probudit ćete se i vidjeti da vaša beba sada trči po tim nestabilnim površinama. I bit ćete mirni. Zašto? Zato što svako novo iskustvo koje on proradi više nisu dio nekih širih slika u koje ih prirodno svrstavamo. Te šire slike obično nose naziv: dijagnoze. A zapravo je jedina slika koju morate imati u glavi: vrijeme, razvoj mozga i sazrijevanje. Pa čak i onda kad vam drugi govore drugačije. Ja sam to naučila na ovom našem putovanju.
Kad smo došli doma, ja i tata smo se ozbiljno zapitali: a što ćemo sad, raste nam naš dečko. Poslala sam prijateljici isti upit, a ona mi je rekla: "SAD ĆEŠ UŽIVATI U DIVNOM DJETETU, ETO ŠTA ĆEŠ. ON JE DIVNO ČUDO".
I je.
I iskreno, ne želim to moje divno čudo zamijeniti opisom: on kasni. Ja znam da kasni, ja sam prihvatila cijeli njegov neurorizik, naučila gdje treba popustiti, a gdje potegnuti. Želim ga opisivati u terminima: on se razvija i sazrijeva jer to je jedino važno i jedino istinito. Mir.
S vremenom će vaša najveća briga i strah postati najveća sreća.
- 12:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.05.2017., ponedjeljak

Suze jedne mame

Jučer je bio majčin dan. Predivan dan za nas mame, dan kad smo s posebnom pažnjom usmjerene na tu divnu ulogu koja nam je povjerena; ulogu skrbnika, ulogu majke.
I dok su sve mame nekako slično sretne na taj dan, ima mamica koje su tužne na taj dan. To su mame koje su "izgubile" svoje malo" čedo".
Jučer je jedna mama bila posebno tužna, posebno uplakana. Njen mali "ratnik" od samo godinu i pol dana, nakon sedam mjeseci borbe s dvije rijetke bolesti zaspao je na njenim rukama. To malo biće poletjelo je krilima najljepšeg Andjela među svoje prijatelje.
Jeste čuli suze njene? Poslušajte ih. Ne govorite joj da ne plače, ne govorite joj da bude hrabra, jer suze su za hrabre. Svakom suzom ona se osjeća bliže svom junaku. Ne zaboravite njene suze. Kad vrijeme prođe, potražite ih. Upitajte ju za njeno dijete. Nemojte misliti da ćete ju povrijediti, da ćete ju rastužiti. Samo šutnja boli, a samo povlačenje bližnjih rastužuje. Potražite njene suze u njenim uspomenama. Pričajte s njom, osluškujte što vam želi reći. Poštujte njene suze i njenu bol. Ne govorite joj da će proći, da će sutra biti bolje. Jer neće. Ako vidite da se smije i da da se trudi, ne mislite da je prebrodila. Gubitak se prebrodit ne može. Istina je, s vremenom, kao da rana malo zacijeli, ali svaki novi dan, svaki novi rođendan, za nju je ista bol i ista borba.
Za ovu mamicu ja se ne bojim. Ova mama ima snagu koju drugi nemaju. Ova mama rođena je s 6 i po mjeseci i izborila se za ovaj svijet, prkosila je svim dijagnozama i prognozama prije više od 20 godina. Baš kao što je njena mama prkosila liječnicima u silnoj želji da ju donese na ovaj svijet. Na isti način, ova mama prkosit će ovom svijetu, svemu lošem što se događa. Naći će smisao, u svakoj onoj suzi, u svakom novom danu, u svakom novom rođendanu. Samo, poslušajte njene suze.






- 21:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< svibanj, 2017 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Lipanj 2020 (1)
Siječanj 2020 (1)
Listopad 2019 (2)
Kolovoz 2019 (1)
Veljača 2019 (2)
Rujan 2018 (1)
Siječanj 2018 (1)
Srpanj 2017 (2)
Lipanj 2017 (1)
Svibanj 2017 (2)
Travanj 2017 (1)
Siječanj 2017 (3)
Prosinac 2016 (1)
Listopad 2016 (1)
Rujan 2016 (1)
Kolovoz 2016 (2)
Srpanj 2016 (2)
Lipanj 2016 (1)
Travanj 2016 (1)
Ožujak 2016 (3)
Veljača 2016 (2)
Siječanj 2016 (2)
Prosinac 2015 (3)
Studeni 2015 (4)
Listopad 2015 (6)
Kolovoz 2015 (1)
Lipanj 2015 (3)
Svibanj 2015 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi