http://rigijev.blog.hr

subota, 16.02.2013.

Povezivanje sa unutarnjim tijelom; odvajanje svjesnost od uma

Zavirite s onu stranu rijeci

Ne hvatajte se za razinu rijeci. Rijec je tek sredstvo koje vodi do nekog cilja. Rijec je apstrakcija. Nalik na putokaz jer ukazuje na nesto. Rijec med nije med. O medu mozete uciti i razgovarati koliko hocete ali ga necete upoznati dok ga ne kusate. Kad ste ga kusali, rijec postaje manje vazna. Vise necete biti vezani uz nju. Slicno tome, o Bogu mozete govoriti ili razmisljati do kraja zivota, ali znaci li to da ga poznajete, da ste makar zavirili u stvarnost na koju rijec ukazuje? To je samo posesivna vezanost za putokaz, mentalni idol.
Vrijedi i obrnuto; ako vam se, zbog bilo kog razloga, ne svidja rijec med, to bi vas moglo sprijeciti da ga nikad ne okusite. Osjecate li jaku odbojnost prema rijeci Bog, sto je negativan oblik vezanosti, mogli biste nijekati ne samo rijec, nego i stvarnost na koju ukazuje. Mogli biste si uskratiti mogucnost dozivljavanja te stvarnosti. Sve je to zbog poistovijecenosti s umom.

Pronalazenje vlastite nevidljive i neunistive stvarnosti

Prebivati u tijelu znaci osjetiti ga iznutra, osjetiti zivot u tijelu. Tako cete spoznati da ste nesto drugo do samo vanjski oblik. To je tek pocetak putovanja prema unutra koje ce vas odvesti jod dublje u carstvo vece tisine i spokojstva, ali i vece moci i vibrirajuceg zivota. Uz, u pocetku, prolazne uvide shvatit cete kako niste samo besmisleni dijelic zivota u stranom svemiru, nakratko postavljeni izmedju rodjenja i smrti, kojemu je dopusteno samo nekoliko kratkotrajnih zadovoljstava nakon kojih slijedi bol i konacno unistenje. Ispod vanjskih oblika ste povezani s necim velikim, neizmjernim i svetim.

Povezivanje sa unutarnjim tijelom; odvajanje svjesnost od uma

Kako biste postal svjesni Bića trebete odvojiti svjesnost od uma. To je jedan od najvaznijih zadataka na vasem duhovnom putovanju. Time cete osloboditi golemi dio svijesti koja je prije bila u zamci beskorisnog i kompulzivnog razmisljanja. Ucinkovit nacin je da paznju usmjerite na tijelo, ondje gdje biće mozete osjetiti kao energetsko polje koje daje zivot onome sto opazate kao fizicko tijelo. Pokusajte osjetiti unutarnje tijelo, zatvorite oci. Nemojte razmisljati o njemu. Osjecajte. Ne osjecate li puno toga na ovome stupnju, obratite paznju na ono sto uspijete osjetiti.

Bezbroj ljudi na istoku i zapadu pokusavali su kroz stoljeca pronaci Boga, spasenje ili prosvjetljenje tako sto su nijekali tijelo. To je uzelo oblik nijekanja osjetilnih uzitaka, osobito sexualnosti, pôsta i drugih isposnickih praksi. Drugi su pokusavali pobjeci od tijela ulazeci u stanje transa ili tragajuci za iskustvima izvan tijela.
Cinjenica je da niko nikada nije dozivio prosvjetljenje nijekanjem tijela, borbom protiv njega ili izvantjelesnim iskustvima. Iako takvo iskustvo moze ocarati i pruziti vam uvid u stanje oslobodjenosti od materijalnog oblika, na kraju cete se uvijek morati vratiti u tijelo, gdje se odvija najvazniji rad preobrazbe. Preobrazba se odvija kroz tijelo, a ne negdje izvan njega. Ne borite se protiv tijela, jer se time borite protiv vlastite stvarnosti. Vi jeste tijelo. Tijelo koje mozete vidjeti i dotaknuti samo je tanka, lazna koprena. Ispod nje se krije nevidljivo unutarnje tijelo, vrata koja vode u Bice, u neocitovani zivot. Kroz unutarnje tijelo ste zauvijek sjedinjeni s Bogom.

Ukorijenite se duboko u nutrini

Osjecajte cijelo tijelo iznutra kao polje energije. Kao da slusate ili citate cijelim tijelom. Neka to bude vasa praksa u danima koji dolaze. Usredotocite se na ono sto radite, ali istodobno, kad god je to moguce, osjecajte unutarnje tijelo.
Kad god cekate, gdje god to bilo; dugacki redovi, prometne guzve, iskoristite to vrijeme za osjecanje unutarnjeg tijela. Dubljim ulazenjem u tijelo uci cete u sadasnji trenutak.

Umijece svjesnosti unutarnjeg tijela razvit ce se u potpuno novi nacim zivota, u stanje trajne povezanosti s Bicem.

Kad se duboko ukorijenite u svom tijelu, lako ce vam biti ostati prisutan kao promatrac vlastita uma. Bez obzira sto se dogodi izvana, vise vas nista ne moze uzdrmati.
Ne budete li prisutni – a prebivanje u tijelu uvijek je sustinski vid prisutnosti – vama ce i dalje upravljati um. Razmisljanjem i ponasanjem upravljat ce scenarij u glavi koji ste odavni naucili.
Stoga kad se pojavi izazov, kao sto se izazovi uvijek pojavljuju, neka vam bude navika odmah se spustiti u tijelo i koncentrirati se na unutarnje energetsko polje tijela. To ne treba trajati dugo, samo nekoliko sekundi. Odmah. Svako odlaganje omogucit ce uvjetovanoj mentalno-emocionalnoj reakciji da pocne djelovati i da vas prevlada. Cim pocnete povlaciti svijest iz uma odmah cete se smiriti i postati prisutni. Ako je u odredjnoj situaciji potrebna rakcija, ona ce izroniti iz dublje razine. Kao sto je svijetlost sunca jaca od one u svijece, tako u Bicu prebiva puno vise inteligencije nego u umu.

Ako kod pokusaja da paznju usmjerite na tijelo paznju date emociji, emocija ce sprijeciti vas ulazak u unutarnje tijelo. Ono prebiva na dubljoj razini od emocije. Ne treba razmisljati o emociji nego ju treba samo promatrati. Potpuno ju osjetiti te ju priznati i prihvatiti onakvu kakva jest. Neke je emocije lako prepoznati; bijes, strah, tuga itd. Druge je teze definirati. Mogu se pojaviti osjecaji nelagode, tezine ili stezanja na pola puta izmedju emocije i tjelesog osjeta. Nije vazno emociji dati mentalnu oznaku nego moci taj osjecaj prenijeti u svjesno. Paznja je kljuc preobrazbe a potpuna paznja podrazumijeva prihvacanje.

Oznake: sadašnji trenutak, emocije, kondicioniranost, promatrac vlastita uma, identifikacija, biće, svjesnost, bog, duhovni razvoj, prosvjetljenje, transformacija

16.02.2013. u 14:35 • 0 KomentaraPrint#

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.



Veljača 2019 (1)
Kolovoz 2018 (2)
Srpanj 2018 (1)
Lipanj 2018 (1)
Svibanj 2018 (1)
Veljača 2018 (1)
Studeni 2017 (2)
Rujan 2017 (1)
Srpanj 2017 (16)
Svibanj 2017 (4)
Ožujak 2017 (1)
Veljača 2017 (2)
Siječanj 2017 (1)
Ožujak 2016 (3)
Veljača 2016 (1)
Siječanj 2016 (3)
Studeni 2015 (1)
Listopad 2015 (3)
Kolovoz 2015 (1)
Srpanj 2015 (1)
Svibanj 2015 (1)
Ožujak 2015 (22)
Veljača 2015 (13)
Siječanj 2015 (11)
Prosinac 2014 (6)
Studeni 2014 (1)
Kolovoz 2014 (3)
Veljača 2014 (4)
Siječanj 2014 (1)
Prosinac 2013 (1)
Studeni 2013 (2)
Rujan 2013 (5)
Kolovoz 2013 (8)
Srpanj 2013 (4)
Lipanj 2013 (3)
Svibanj 2013 (2)
Travanj 2013 (5)
Ožujak 2013 (21)
Veljača 2013 (9)
Siječanj 2013 (4)
Prosinac 2012 (5)
Studeni 2012 (5)
Listopad 2012 (8)
Kolovoz 2012 (14)
Srpanj 2012 (7)
Svibanj 2012 (1)
Veljača 2010 (1)
Prosinac 2009 (1)

Moj Pinterest

Visit Davor's profile on Pinterest.



View Davor Gasparac's profile on LinkedIn