_ _ _ _ _ _ promina.blog.hr

nedjelja, 30.11.2008.

Gdje nestaje obećani novac?

Često sam na blogu objavljivao kako su odobrena sredstva za asfaltiranje nekih cesta u Promini u iznosu od npr 200,000.00 kuna.
Svi se lijepo obradujemo vijesti, čekamo... čekamo... i na kraju zaboravimo je' se nešto trebalo, ili samo planiralo asfaltirati....
A gdje na kraju završi tih 200,000.00 kuna, ako ih je uopće i bilo?

Sad jedna malo konkretnija priča, jer mi se za ovu prethodnu ne traži članke iz kojih bi citirao tko je kad što obećao.

Sjećate se možda naslova «Potpisani ugovori za sanaciju zlarinskog komunlanog odlagališta i za izradu GIS sustava za unapređenje gospodarenja otpadom» koji je prije punih godinu dana objavljen u na web stranici http://www.sibenik.hr?
Vjerojatno ne, jer naslov nema nikakve veze sa Prominom, ali sadržaj koji se krije ispod tog članka donosi nam sljedeće:

“Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo i gradonačelnica Grada Šibenika Neda Klarić potpisali su danas Ugovor o korištenju sredstava Fonda za neposredno sudjelovanje Fonda u sufinanciranju programa sanacije dogovornog zatvorenog odlagališta komunalnog otpada Rašelja-otok Zlarin“, u programu „službena odlagališta“ u iznosu od 180.779,60 kuna uz učešće Fonda od 60% odnosno 108.467,76 kuna”.

Također se u članku navodi da je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo postpisao ugovore sa (kako se navodi u članku-citiram):

Ugovore su potpisati i načelnici Općine Promina u programu „službena odlagališta“ pod nazivom „Sufinanciranje programa sanacije službenog odlagališta komunalnog otpada „Dubrava“ u iznosu od 1.802.326,60 kuna uz učešće Fonda od 70% odnosno 1.261.628,62 kune, zatim načelnikom Općine Biskupija u programu „divlja odlagališta“ pod nazivom „Sufinanciranje programa sanacije divljih odlagališta“ u iznosu od 266.399,20 kuna uz učešće Fonda od 70% u iznosu od 186.479,44 kune i s načelnikom Općine Kistanje u programu „kante“ pod nazivom projekta „Nabava komunalne opreme“ u iznosu od 138.775,00 kuna, uz učešće Fonda od 80% odnosno 111.020,00 kuna.

Za Prominu i Promince je bitan dio priče u kojem se navodi:
Sufinanciranje programa sanacije službenog odlagališta komunalnog otpada „Dubrava“ u iznosu od 1.802.326,60 kuna uz učešće Fonda od 70% odnosno 1.261.628,62 kune.

Iz navedenog proizlazi da je u Promini trebalo biti sanirano odlagalište otpada Dubrava, u iznosu od 1.261.628,62 kune, a koliko je meni poznato, do danas skoro godinu dana nakon potpisivanja tog ugovora, na odlagalištu otpada «Dubrava», ništa se nije primjenilo...
OSIM....Moramo navesti da prominski komunalci više u Dubravu ne odvoze otpad, nego na odlagalište otpada Mala Promina....

A gdje su sada tih 1.261.628,62 kune, i zašto nisu uložena tamo gdje su predviđena?

Članak koji sam djelomično citirao nalazi se pod linkom:
http://www.sibenik.hr/news/news_item.asp?NewsID=852

Ali to nije jedini članak u kojem se spominjala sanacija odlagališta otpada «Dubrava».

Na web stranici http://energetika-net.hr/oie/vijesti/3658, pod naslovom:
Ugovori o sanaciji odlagališta (22.11.2007. Šibenik) navodi se sljedeće:

«Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potpisao je ugovore o sanaciji divljih deponija, odlagališta komunalnog i gospodarskog otpada na području Šibensko-kninske županije. Ukupna vrijednost svih potpisanih ugovora je 3,4 mil. kuna, od čega će FZOEU osigurati 2 mil. kuna. Ugovori su potpisani s predstavnicima grada Šibenika i općina Promina, Biskupija i Kistanje. Pri tome se radi o sufinanciranju sanacije odlagališta Rašelja na otoku Zlarinu, odlagališta Dubrava i divljih odlagališta na području Biskupije, nabave novih kanti za smeće u Kistanjama te programa rješavanja otpadnih voda u tvornici aluminija Ivanal na Lozovcu. (B.L.)»

Sve je to lijepo...samo što se dogodilo sa tim projektom «Sufinanciranje programa sanacije službenog odlagališta komunalnog otpada „Dubrava“»?

Za dobijanje novca od bilo kojeg fonda, ministarstva, svima je poznato da je potreban program... projekt...
Ne padaju novci «kao kruške», netko ih treba zatražiti... netko odobriti... netko relizirati te projekte?

Pa gdje je ova priča na kraju «zapela»?
Tko je u ovom «lancu» zakazao?
Zar se nitko od onih "zatražio" ili onih "odobrio" nije zapitao gdje nastao problem?

I kako bi u jednom filmu iz prošlih vremena glavni junak rekao «Gde su pare Đole, tko ih je maznuo?»
Oznake: općina promina, Odlagalište otpada Dubrava

- 20:32 - Komentiraj post (1) - Link posta

subota, 29.11.2008.

Starčki dom opet tema dana

Radovi na staračkom domu, prema svemu sudeći dobro napreduju, i koliko se meni čini, nije uopće upitno hoće li biti završeni…
Ovih dana dom često posjećuju novinari mnogih dnevnih novina, ali i HTV-a i RTL-a, te će te uskoro i na TV-u moći čuti neku novu informaciju na tu temu, ako je do sada već niste čuli.

Zanimljivo je pitanje novinara koji prvi put obrađuju ovu temu, zašto je uopće došlo do toga da se dom toliko dugo otvara?
Pa da, i ja sam se zapitao… kako je ova priča uopće ovako dugo potrajala, a da još nismo došli u situaciju da možemo reći „Starački dom konačno radi“.
Prelistao sam svoju arhivu novinskih članaka na tu temu, i za oko mi je zapeo članak koji možda najbolje opisuje što bi zapravo mogla biti kočnica otvaranja doma svih ovih godina.

Članak je objavljen pod naslovom:

„OKLAJSKI APSURDI“- Dom za stare zvan – čežnja, a napisala ga je Marina JURKOVIĆ novinarka Slobodne Dalmacije negdje početkom 2004 godine.

Članak je prilično dug, i temeljito obrađuje ovu temu, ali ja ću citirati samo ono što mislim da je najbitnije:

„Činjenica je, naime, da se u dokumentima o privremenom financiranju domova u Šibensko-kninskoj županiji, uz dom u Kninu i Cvjetni dom u Šibeniku, 2002./2003. godine spominjao i oklajski dom. U takvom dokumentu za ovu godinu koji je donesen sredinom prosinca prošle godine (2003 op.a), međutim, izostao je oklajski dom“.

Ali najbitniji je sljedeći navod:

“…Jer, još od 1. siječnja 2002. godine u 46 domova umirovljenika osnivačka prava su s države prenijeta na županije, a tadašnji je pomoćnik resornog ministra, dr. Nino Žganec, najavljivao, uz decentralizaciju, još više poticanje i privatizaciju domova za stare i nemoćne. Oklajskog, očito, ne samo da nisu privatizirali nego ni – osnovali!“

Naglašavam ovaj dio: „ne samo da nisu privatizirali nego ni – osnovali“

To je možda temelj cijele priče o ovako dugom čekanju otvaranja doma.
Onaj tko ga osnuje, taj bi ga mogao i privatizirati!

Od tri varijente koje su bile navedene u jednom članku kao moguće:
„…samostalna ustanova, depadansa Cvjetnog doma ili će zgrada biti ponuđena koncesionraru — kazao je sabornik Jozo Topić“- izabrana je ona prva- samostalna ustanova.

Tadašnje čelništvo Općine Promina, uspjelo se izboriti da bude „nadležno“ za ovaj dom, što je za sobom povuklo velike mogućnosti (zapošljavanje prije svega), ali i obaveze (riješiti sve nedostatke kako u dokumentaciji, tako i u izgradnji).
Za vd Ravnatelja staračkog doma, izabrana je Senka Knežević iz Oklaj.
Nažalost, Senka Knežević je uskoro dala ostavku na tu funkciju, nakon što je uvidjela da nitko nije zainteresiran za njegovo otvaranje, da nitko nije voljan pomoći. Počevši od naše Općine koja je trebala izdvojiti iz proračuna određena sredstva za rješavanje problema, pa nadalje…

Možda je bio problem što se Senka Knežević nije uklapala u onaj plan koji je možda trebao slijediti nakon osnivanja doma: „ne samo da nisu privatizirali nego ni – osnovali“.

Godine su prolazile… izbori Državni, Lokalni…dom se otvarao iz dana u dan… a da se na terenu ništa nije mjenjalo….

Tko redovito prati promina.blog.hr zna što se sve od 2005 na ovamo događalo, tako da to ne bi ni ponavljao, nego bi se preko svih tih godina prebacio u jučerašnji broj „Šibenskog lista“.

Šibenski list (28.11.2008) nam donosi članak pod naslovom:

„COTA: Sve zasluge za Dom idu Milinoviću“
Iz naslova je već svima jasno, da nakon otvaranja doma netko treba pokupiti „političke bodove“.

Članak Katarine Rudan citirat ću samo u dijelovima koji su meni najzanimljiviji:
„Umjesto da je nadzor odredila Općina, kako je prvotno rečeno, pravo na to je uzela Županija, Što je još jedan dokaz zapostavljanja naše opći¬ne i stavljanja u drugi ili treći plan, kaže prominski načelnik Paul Cota. Sada, nastavio je, o svemu odlučuje i sve nadzire Županija, pa izražava bojazan da će i sutra, iz njemu nepoznatih razloga, općina Promina i njezini stanovnici biti zaobiđeni“.

„Zaobilaženje“ se odnosi na sljedeće:

„Zbog kontinuiranog zapostavljanja i zaobilaženja općinske vlasti od strane Županije, nameće se logično pitanje hoće li sutra ravnatelj i zaposlenici Doma biti iz Promine ili će posao dobiti neki drugi ljudi“
(Naveo sam samo najzanimljivije iz članka, a ostalo ako Vas zanima, morat će te kupit Šibenski list….)

Do sada nam je bio problem što dom ne radi… a sada je problem tko će „pobrati“ slavu i imati moć zapošljavanja djelatnika u starački dom.
Nova radna mjesta, novi sretni ljudi, novi glasovi na izborima… samo tko će biti „slavodobitnik“….
Tko će zapošljavati, a tko biti zaposlen?

Da se poštuju svi zakoni Lijepe naše, sve bi bilo OK i ovo moje pitanje bilo bi najgluplje na svijetu.
Na radna mjesta bi bili primljeni sposobni, stručni ljudi, i ne bi bilo bitno da li su iz Oklaja, Knina, Drniša, ili Šibenika- bili bi primljeni jer zadovoljavaju uvjete iz natječaja!!!

Da se razumijemo, logično je da se mahom zaposle ljudi iz Promine, ali što ako između 39 nezaposlenih nismo u mogućnosti ponuditi domu zadovoljavajuće kadrove?

Hoće li biti ravnatelj iz Promine?

U Promini je trenutno, ako se ne varam, samo jedan nezaposleni sa VSS!
Žena je nezaposleno 30, raznih stručnih sprema, i starosne dobi… a najviše onih preko 45 godine… preko 50 %, dok je muškaraca samo 9 nezaposlenih!

Svima je već poznato da je Općina Promina u pustim dugovima (oko 3 milijuna kuna kako sam negdje neslužbeno čuo), i samo bi trebalo da završeni dom opet bude po Općinskom upravom, pa da opet zbog nedostatka novca čekamo neka bolja vremena….

Sramota je što Župan posjeti Promini i ne javi se u Općinu, s tim se slažem…
Ali… treba jednom priznati sa smo mi mala Općina, koja za neke stravi nema ni novca, ni stručnih kadrova, i ako želimo ostati i opstati moramo prihvatiti neke kompromise…

Jedva čekam da krene zapošljavanje u domu… To će tek biti prava „fešta“ novinskih naslova!


Oznake: Dom za starije i nemoćne osobe u Oklaju

- 14:18 - Komentiraj post (1) - Link posta

četvrtak, 27.11.2008.

Dobre vijesti iz osnovne škole Oklaj

Danas me telefonski nazvao voditelj OŠ Oklaj, Mile Petrović.
Moj nedavni post koji se bavio temom opremanja osnovne škole u Oklaju putem donacija, pao je na „plodno tlo“.
Voditelj je radostan što telefoni često zvone, a i prve donacije već stižu.
Danas je školu posjetio Željko Džapo, te donirao jedan veliki TV (LCD plazma), i jednu glazbenu liniju, sve zajedno vrijednost oko 1000€.
Osim navedenog, Željko Džapo je obećao naknadno donirati i raznu sportsku opremu( dresove… lopte..) te razna pedagoška pomagala i lektiru…

Ravnatelj OŠ Oklaj Mile Petrović, zamolio me da objavim članak iz Šibenskog lista, a odnosi se na donaciju Jadranske banke školi Oklaj, te na apel za pomoć u opremanju škole raznim pomagalima, članak s kojim je akcija zapravo „medijski“ i započela.

Evo članka koji je objavljen 08.11.2008 u Šibenskom listu broj 2340:

Oklaj: Povodom Svjetskog dana štednje, 31. listopada, predstavnici Jadranske banke posjetili su područnu OŠ u Oklaju, te ravnatelju Mili Petroviću uručili poklon ček na iznos od 10.000,00 kuna.
Taj novac, kako nam je kazao ravnatelj, bit će utrošen u kupnju učila i nastavnih pomagala koja toj obrazovnoj ustanovi kronično nedostaju.
Škola raspolaže s dva zastarjela računala te po jednim televizorom, CD-playerom i grafikonom. Nedostaje nam i ostale opreme poput polica, ormara i literature, pa smo se zato ,na velikom roditeljsko sa stanku, zajedno s roditeljima učenika, odlučili obratiti ustanovama i osobama iz našeg kraja i županije te od njih zatražiti financijsku pomoć -rekao je ravnatelj.
Iako je dopis ustanovama poslan tek prije 15-ak dana, inicijativa zaposlenika škole i roditelja učenika već je urodila plodom pa se tako apelu odazvala Jadranska banka i jedan roditelj, a ima naznaka da će biti još donacija.
-Svrha nam je školu adekvatno opremiti i time našim učenicima omogućiti bolje uvjete obrazovanja.
Zahvalni smo na svakoj pomoći, te i ovom prilikom molimo javnost i ustanove da nam u tome pomognu - kazao je ravnatelj Petrović. «D.V.Š.

Nakon ovog članka, javili su se ljudi koji su odlučili djeci OŠ Oklaj od prvog do četvrtog razreda pokloniti jednu lijepu priredbu u Drnišu-igrokaz „Ivac-Pivac“.
Kako je trebalo osigurati prijevoz za djecu do Drniša, voditelj je zamolio autoprijevoznika „Čupića“ da „pokloni“ djeci besplatan prijevoz autobusom, što je on rado i učinio.
Kad se sve tako lijepo poklopilo, cijeli je dan iskorišten za terensku nastavu, te su naša djeca u Drnišu nakon pogledanog igrokaza, posjetili „Muzej grada Drniša“. Razgledali su kompletnu postavu, s posebnim naglaskom na djela I. Meštrovića.
Nakon toga, posjetili su vatrogasni dom, autobusni kolodvor, školsku knjižnicu OŠ Drniš, te se družili sa svojim vršnjacima u matičnoj školi.
Učenici su se kako kaže Mile Petrović vratili kući puni lijepih utisaka…
Što reći na kraju?
Baš mi je gušt napisati post u kojem ima ovako puno dobrih ljudi, lijepih događaja, riješenih problema….

Zahvaljujem se svima koji su se odazvali ovoj plemenitoj akciji, te svatko na svoj način pomogli djeci i nastavnicima OŠ Oklaj.


Oznake: Školstvo u Promini

- 14:29 - Komentiraj post (2) - Link posta

srijeda, 26.11.2008.

Prominsko vinogorje i prominski vinari

Često sam do sada pisao o prominskim vinogradarima, o uspjesima i nagradama prominskih vinara na raznim natjecanjima....
Nažalost, do sada nisam napisao jedan kvalitetan post u kojem bi mogli saznati tko su registrirani vinari/vinogradari u Promini, kao što niste mogli saznati niti njihovu adresu, ili broj telefona ukoliko ste poželjeli kušati njihova vina ili kupiti u vrijeme berbe grožđe.
Ovih dana pronašao sam web stranicu Hrvatskog zavoda za vonigradarstvo i vinarstvo, koju možete posjetiti pod linkom:

http://www.hrzvv.hr/s_dal_5.htm

Na navedenoj web stranici možete pročitati između ostalog sljedeće:

Vinogorje Promina

DŽAPO IVICA I DRAŽEN,
22303 OKLAJ, PUT KROZ OKLAJ 6,
tel.:022 881 353, fax.:022 242 164
Debit valitetno
Lasina

ČVELJO JURE pok. MARKA,
22303 OKLAJ, PUT KROZ OKLAJ 42-48,
tel.:022-881-573
Debit
Maraština
Plavina
Lasina crna


OBITELJ MARIĆ, 23000 ZADAR,
IVANE BRLIC MAŽURANIC 35,
tel.:023-332-611
Debit


DUVANČIĆ MARKO ILIJIN,
22303 OKLAJ, RAZVODE, DUVANČIĆI 13,
tel.:022-881-149
Debit
Prominski rubin
Titius
Maraština
Anima Lapidis
Plavina
Cor Lapidis
Prošek Anima Promonae
Prošek Cor Promonae


Poljoprivredna zadruga PRO-VIN,
DUVANČIĆI 13, RAZVODE
Debit


LASIN d.o.o.,
Put kroz Oklaj 6,
22303 OKLAJ
Debit
Lasina
Maraština


KNEŽEVIĆ STIPE,
Put kroz Oklaj 86,
22303 OKLAJ
Debit
Merlot
Maraština


DŽAPO MARKO,
Med potoki 40, 10000 ZAGREB
Debit
Merlot
Plavina


Nadam se da sam pomogao potencijalnim kupcima, da lakše pronađu put do nagrađivanih vinara.


Oznake: Prominski vinogradari

- 20:14 - Komentiraj post (0) - Link posta

utorak, 25.11.2008.

Volja čini čuda…

Spomenuo sam već u jednom od svojih postova da je već nekoliko mjeseci voditelj PŠ Oklaj Mile Petrović.
Poznavajući Milu Petrovića, znao sam da se uskoro u školi mogu očekivati promjene, naravno na bolje.
Danas sam bio na roditeljskom sastanku, i nakon što je razrednica obavijestila nas roditelje o postignutim rezultatima naše djece, riječ je preuzeo voditelj škole.
Nakon nekoliko opaski o odgoju djece, osjetio je potrebu sve nas obavijstiti i o novostima u radu škole.
Na inicijativu roditelja Ane i Hrvoja Pandže, pokrenuta je akcija prikupljanja sredstava za opremanje školskih učionica, kako bi se nastavnicima i djeci olakšala nastava.
Hrvoje i Ana, donirali su tako DVD player, te razni potrošni materijal za školu, a Mile Petrović je poslao na razne adrese dopis sa zamolbom za pomoć.

Evo kako je izgledao dopis:PODRUČNA OSMORAZREDNA ŠKOLA OKLAJ
OKLAJ, 10.LISTOPADA 2008

Poštovani,
Osnovna škola u Oklaju od 1990. godine djeluje kao područna osmorazredna škola, što znači da se u njoj odvija samo nastavni proces, a sve ostale aktivnosti (pravne, kadrovske, financijske...) u matičnoj u Drnišu.
Tijekom Domovinskog rata školska zgrada je u potpunosti uništena (zapaljena), pa je trebalo pristupiti kompletnoj obnovi.
Nažalost, ovakvih objekata je u Republici Hrvatskoj i županiji bilo mnogo,pa ministarstva i obnove i prosvjete i pored mnogo uloženih sredstava nisu mogla u cijelosti izvršiti sanaciju, posebice u opremanju Školskih prostorija neophodnim učilima i pomagalima za suvremeno održavanje i praćenje nastavnih sadržaja.
Tekuća, godišnja materijalna i investicija sredstava su nedostatna za bilo kakvu ozbiljnu nabavku ili zahvat, pa je to glavni razlog što su postojeći školski prostori(učionice, kabineti, sportska dvorana, hodnici i dvorište) uglavnom prazni te se nastavni procesi najčešće odvijaju na klasičan, verbalan način.
Kroz neke kontakte s ljudima ovog kraja došli smo do saznanja i čvrstog uvjerenja da još uvijek ima ustanova i pojedinaca kojima je rodni kraj čvrsto u srcu, te žele i mogu u ovakvim prilikama pomoći.
Zbog toga vam se ovom prigodom, na ovaj način (ne zamjeriti na slobodi) obraćamo iskrenom molbom u ime sadašnje i budućih generacija da u okviru svojih mogućnosti
pripomognete ovoj, od roditelja i učitelja potaknutoj inicijativi.
Unaprijed se srdačno zahvaljujemo.
Prilog: popis nekih najnužnijih sredstava i pomagala
Kontakt telefon: 022/881 -270
Voditelj PŠ: Mile Petrović

Prilog zamolbi za pomoć je sljedeći:

NASTAVNA SREDSTVA I POMAGALA (NAJNUŽNIJA):

Računalo s pisačem
LCD projektor
Televizor
Radio s CD playerom
DVD — Medijska kultura za I.- IV. razred (animirani filmovi)
Školski mikroskop
Stalak za grafoskop
Podna vaga
Didaktičke kutije za I., II., III., i IV: razred (izdaje „Profil")
Zemljopisne (zidne) karte
Povijesne (zidne) karte
Vijače, lopte (razne), čunjevi za tjelesnu kulturu
Police za knjige
Mini kuhinjski blok (hladnjak, štednjak)
Vrtlarski pribor - alat (razni)
Školski pribor (hamer papir, kolaži, škare, fotokopirni papir, karton, ljepilo, fascikle...)
Laptop
Zidni pano pluto, 120x200cm
Zidne vješalice
Dresovi za djecu (nogometaše)

Iz dopisa je vidljivo da je akcija započela 10.10.2008 godine.
Voditelj škole je izrazio zadovoljstvo što se na zamolbu za pomoć u opremanju škole odazvalo dosta firmi, te je naglasio kako se istima zahvalio putem Radio Drniša, te je o istom pisao i Šibenski list.

Pokušao sam doći do članka u Šibenskom listu u kojem je članak u vezi donacija osnovnoj školi Oklaj objavljen, ali za sada to još nisam uspio.
Zamolio sam, a voditelj škole rado mi je dao informacije o donatorima…

A donatoru su:

• Ana i Hrvoje Pandža/ DVD i razni potrošni materijal
• Općina Promina-Mladež Promine/ posudba 8 kompletnih računala, grafoskop i razni potrošni materijal.
• Izdavačka kuća Alfa-Split/ Grafoskop
• Jadranska banka Šibenik/10.000,00 kuna+razni pribor (Zahvala Promincima D Gojčeti i I Džapi na pomoći u realizaciji)
• Metal-sint Oklaj/Računalo sa printerom u vrijednosti 3.500,00-4.000,00 kuna.
• OMIA-kamenolom „Prvi bljesak“ (Edo Krajcar)/donacija „medijska kultura, filmovi, priručnici) u vrijednosti od 5.000,00 kuna
• HE „Miljacka“/ donacija raznog uredskog materijala u vrijednosti od 3.000,00 kuna
• Trgovina „Centar“ Oklaj- J.Bronić/ donacija u raznom materijalu u iznosu 1.000,00 kuna.

Akcija opremanja škole još traje, tako da svi oni koji često kažu „ma mi bi pomogli Promini, samo ne znamo kako…“ evo sad imaju priliku…
Nitko ne očekuje čuda, a svaka „mala“ vridi.
Moram spomenuti kako je Mile pokušao kontaktirati i „Mrkog“ Aralicu, kao predstavnika društva Prominaca „Petar Svačić“… Nažalost još nije uspio uspostaviti kontakt…


Ovaj susret sa voditeljem škole, iskoristio sam kako bi upitao da li postoji mogućnost da se uredi okoliš škole sadnjom maslina ili nekih drugih stabala.
Ideja je pala na plodno tlo, tako da bi uskoro mogli krenuti u realizaciju te ideje o kojoj razmišljam već nekoliko godina.
Naravno, ako bi uredili drvored/voćnjak, ukrasne grmove, onda bi taj školski park bio još ljepši kad bi postavili i nekoliko klupa….ali o tom- po tom….

Zahvaljujem se svima koji su sudjelovali u ovoj akciji, kao i onima koji će to tek učiniti.
Voditelj škole Mile Petrović, dokazao je da se neke stvari ipak mogu mijenjati, samo je potrebno malo truda…
Ali i donatoru su dokazali da još ima ljudi spremnih pomoći da se ovi naši krajevi probude, da se poboljša kvaliteta života, kvaliteta školovanja djece na selu.


Oznake: Školstvo u Promini

- 15:57 - Komentiraj post (1) - Link posta

ponedjeljak, 24.11.2008.

Prominci u „kazni“ II dio?

Taman sam kao dobru vijest u jednom od prošlih postova objavio:

Šibensko –kninska županija, raspisala je natječaj ( objavljen u NN 29.10.2008) pod nazivom:

“IZRADA HIDROGEOLOŠKOG ELABORATA O MOGUĆNOSTI ZAHVAĆANJA PODZEMNE VODE ZA NAVODNJAVANJE VEDROVA POLJA U OPĆINI PROMINA I IZRADA ISTRAŽNE BUŠOTINE S PROBNIM CRPLJENJEM”

kad ono sljedni loša vijest, koja ima svoj “početak I kraj”, pa je najbolje da krenemo redom:

Buši se Promina radi navodnjavanja

U namjeri da poveća proizvodnju grožđa i drugih poljoprivrednih kultura u podnožju Promine, na području Vedrova polja između Razvođa i Oklaja, Šibensko–kninska županija odlučila je napraviti najmanje tri bušotine kako bi osigurala dovoljno vode za navodnjavanje. U prvoj fazi Županija je osigurala 250 tisuća kuna za izradu posebne studije navodnjavanja najmanje sto hektara u Vedrovu polju.
Objavljeno u Slobodnoj Dalmaciji (17.06.2008. | 21:38) pod linkom:

http://www.slobodnadalmacija.hr/%C5%A0ibenik/tabid/74/articleType/ArticleView/articleId/11568/Default.aspx

Nakon toga se u službenom Vijesniku Šibenko-kninske županije moglo pročitati:

Petak, 08. kolovoza 2008. SLUŽBENI VJESNIK ŠIBENSKO-KNINSKE ŽUPANIJE Broj 7 - Strana 11

IZMJENE I DOPUNA PLANA nabave roba, radova i usluga u 2008.godini

U Planu nabave roba, radova i usluga u 2008.godini(“Službeni vjesnik Šibensko-kninske županije”, broj 14/07, 4/08 i 6/08) točka pod rednim brojem:
- 22. mijenja se planirani iznos:
“Predmet nabave: Studija navodnjavanja Promina
-idejno rješenje” Planirani iznos. 420.000,00 kn.
Rok izvršenja 2008. godina. Pozicija u proračunu: 259. I 260.
Postupak javne nabave: Otvoreni postupak.

Kako lijepo od Županije… Podligli su osigurana sredstva za tu namjenu sa 250 tisuća na čak 420 tisuća kuna….

Zatim se na službenoj web stranici Županije moglo pročitati:
Održana 42. sjednica Županijskog poglavarstva (22.10.2008 13:47:23)
“Poglavarstvo je donijelo Odluku o početku postupka javne nabave izrade hidrogeološkog elaborata o mogućnosti zahvaćanja podzemne vode za navodnjavanje Donjeg Polja i izrade istražne bušotine s probnim crpljenjem, te za navodnjavanje Vedrova polja u Općini Promina i izrade istražne bušotine s probnim crpljenjem”.Nakon toga se moglo pronaći u oglasniku javne nabave Narodnih novina sljedeći oglas:

POZIV NA NADMETANJE

Naslov:

IZRADA HIDROGEOLOŠKOG ELABORATA O MOGUĆNOSTI ZAHVAĆANJA PODZEMNE VODE ZA NAVODNJAVANJE VEDROVA POLJA U OPĆINI PROMINA I IZRADA ISTRAŽNE BUŠOTINE S PROBNIM CRPLJENJEM

Naručitelj:

ŠIBENSKO-KNINSKAŽUPANIJA

Krajnji rok za dostavu/preuzimanje ili uvid u dokumentaciju za nadmetanje
Datum: 25/11/2008(dan/mj./god.) Vrijeme: 10:00 (OBRATITE PAŽNJU NA OVAJ DATUM!!!)
Datum:
30.10.2008 (OBRATITE PAŽNJU NA OVAJ DATUM!!!)
Oglas pogledajte pod linkom:

http://ponuda-jn.nn.hr/showtender.aspx?ENTRY_ID=3DB9081E-8949-4BB1-B285-2F7DA5D99E2C&action=showdetail&referrer=search&sessionid=

Istovremeno je objavljen oglas istog oglašivača pod naslovom:

“IZRADA HIDROGEOLOŠKOG ELABORATA O MOGUĆNOSTI ZAHVAĆANJA PODZEMNE VODE ZA NAVODNJAVANJE DONJEG POLJA KOD ŠIBENIKA I IZRADA ISTRAŽNE BUŠOTINE S PROBNIM CRPLJENJEM”

Sad dolazi ono najzanimljivije:

OBJAVA O PONIŠTENJU NADMETANJA/ ISPRAVKU OBJAVE

Naziv predmeta nabave:

IZRADA STUDIJE O MOGUĆNOSTI ZAHVAĆANJA PODZEMNIH VODA ZA NAVODNJAVANJE VEDROVA POLJA U OPĆINI PROMINA

Razlozi za poništenje postupka javne nabave: NIJEDNA PRISTIGLA PONUDA NE ISPUNJAVA UVIJETE NADMETANJA

Datum slanja objave: (dan/mj./god.) 12.11.2008 (obratite pažnju I na ovaj datum)
Ovaj oglas možete pročitati pod linkom:

http://ponuda-jn.nn.hr/(S(3ym23pzyzn51dm55znelce45))/showtender.aspx?ENTRY_ID=F765ECB3-C54F-4B72-83DD-C6DD89095A0D&action=showdetail&referrer=&sessionid=


Zar nije malo čudno što je već 12.11.2008 zaključeno da NIJEDNA PRISTIGLA PONUDA NE ISPUNJAVA UVIJETE NADMETANJA, kad je: “Krajnji rok za dostavu/preuzimanje ili uvid u dokumentaciju za nadmetanje
Datum: 25/11/2008(dan/mj./god.) Vrijeme: 10:00”

Da li je slučajnost da je natječaj za Studiju navodnjavanje Promine “propao”?

Istovremeno, za izradu hidrogeološkog elaborata o mogućnostima zahvaćanja podzemne vode za navodnjavanje "PODRUČJA GAJ U OPĆINI UNEŠIĆ", stigle su četiri ponude, i bez problema je već sklopljen ugovor sa jednim od njih točnije sa firmom GEOAQUA D.O.O., iz ZAGREBA-SESVETE. (Doduše i natječaj je bio ranije objavljen).
Link na ovaj oglas je:
http://ponuda-jn.nn.hr/showtender.aspx?ENTRY_ID=F2F34F5B-B16C-4E0C-AE06-527B3DC43C2D&action=showdetail&referrer=search&sessionid=Vjerojatno se samo radi o slučajnosti…
Što Vi mislite?
Oznake: općina promina

- 19:39 - Komentiraj post (0) - Link posta

nedjelja, 23.11.2008.

Kolinje

Prije nekoliko dana, imao sam priliku pročitati nekoliko sastava osnovnoškolaca. Djeca su izabrala teme sastava u suradnji sa fra Šimom, a najbolji radovi će biti uvršteni u novi broj župnog lista „Promina“.
Svaki dječji rad je zanimljiv na svoj način, ali jedan me toliko nasmijao, da sam zamolio njegova autora, da mi dozvoli njegovu objavu na promina.blog.hr-u.

Evo kako ide sastav:

Kolinje

U prosincu je kolinje. Ljudi tada napokon dobiju nagradu za svoj mukotrpan rad. Proces klanja svinja veoma je težak pa ga rade mnogo ljudi. Prvo iz svinjaka sa sajlom izvadimo svinju. Onda ga macom precizno udarimo po glavi. Nakon toga svinja padne na pod. Tada otac dođe sa nožem i preriže vrat. Tada majka sa loncem hvata krv za kulen. Tada nas pet uhvatimo svinju za udove i ubacimo u traktor. Tada ga odvezu i ubace u korito. U to vrijeme majka i baka nalože vatru u kotlu i skuhaju vodu. Tada vrelu vodu polijemo po svinji u koritu. Tada sa pirijom skinemo dlaku. Onda ga položimo na stol. Onda uzmemo brener da spalimo dlaku koja je preostala. Tada počinje ono najteže. Odvajanje mesa –pršuta, pečenice, mesa za kobasice. Nakon svega toga naložimo vatru na gradelama i stavimo na njih šnicele. Tada svi uživaju u plodovima svojega rada.

Josip Žulj

Nadam se da ste se nasmijali kao i ja.
Josip inače ima svoj stil prepričavanja događaja, i već sam jednom razmišljao da objavim jednu njegovu priču…
Nadam se da nitko neće raditi duboku književnu analizu ovog teksta, jer ga je Josip pisao način da se našali, da nasmije sve koje će ga pročitati… da vas sve podsjeti o kakvom se „mukotrpnom“ poslu tu radi.

Zahvaljujem se Josipu Žulju, i jedva čekam njegovu sljedeću priču…


Oznake: Školstvo u Promini

- 15:08 - Komentiraj post (2) - Link posta

subota, 22.11.2008.

Svega pomalo

Malo mi je bilo neobično što zadnjih dana u novinama nije bilo baš nešto previše vijesti vezanih za Prominu.
Stanka je bila (srećom) kratkog daha i već nam stižu nove vijesti objavljene u Slobodnoj Dalmaciji i Novom tjedniku.
Zapravo, i ne radi se o novim vijestima, samo o «obradi» već dobro poznatih informacija.


Slobodna Dalmacija donosi nam članak pod naslovom:

“Žedni pored 'europskog' vodovoda” a možete ga pročitati pod linkom:
http://www.slobodnadalmacija.hr/Dalmacija/Šibenik/Šibenik/tabid/74/articleType/ArticleView/articleId/30937/edni-pored-europskog-vodovoda.aspx

Tema članka je vodovod za Matase, Marasovine I Zeliće, odnosno najava novih ulaganja u isti u sljedećoj godini od strane Hrvatskih voda u iznosu od 2,9 milijuna kuna.
Kako novinar navodi: “Problem opskrbe vodom sela u Potprominju rješavat će se tijekom 2009”.
Rješavao se I ove godine, samo se nadam da će se “RIJEŠITI” u sljedećoj godini….

Novi Tjednik nam donosi članak pod naslovom:
“DAN PRIJE SMJENE Ispisao bjanko zadužnice na pola izvornog proračuna!?” a možete ga pročitati pod linkom:
http://novi-tjednik.hr/index.asp?dID=1860


Tema članka je “poslovanje” bivše vlasti u Promini.
Citirat ću samo dio teksta kako bi mogli zaključiti o čemu se radi:

- «Rađeni su nogostupi dužine 600 metara kakve nema niti Zagreb, sve se platilo 1,3 milijuna kuna, a Općina je ostala dužna 800 tisuća, također je rađen sustav odvodnje oborinskih voda, najprije dogovoren za 1,25 milijuna kuna, a na koncu se cifra popela na 2,7 milijuna kuna, izvođaču je sve isplaćeno bez aneksa ugovora, a Općina je ostala s dugom od 1,5 milijuna kuna – veli Cota te dodaje kako nitko normalan ne može raditi projekte skuplje no što je proračun Općine bez zatvorene financijske konstrukcije».

Kad bolje pogledate sve je to već poznata priča, samo ako je sve to tako kako se piše, zašto nitko nije završio na sudu gdje bi se dokazivala nečija krivnja, ili bi netko dokazivao svoju nevinost?

Ipak, ima I vedrijih priča od ove dvije navedene.

Velika samoposluga trgovinskog lanca “Djelo” koja bi se uskoro trebala otvoriti u “Jokinoj kući” uređuje se prilično brzo.
Prema nekim informacijama, smoposluga bi trebala proraditi već u prosincu.

Radovi na staračkom domu, također dobro napreduju.
Trenutno se vrše pripreme za izgradnju bio-pročišćivača na novoj poziciji, ali istovremeno se odklanjaju I nedostatci na uređenju interijera staračkog doma, kao I bojanje vanjske stolarije.
Nitko ne prognozira datum otvaranja doma, ali bitno je da su radovi krenuli, pa će I taj problem brzo biti riješen.
Sada vjerojatno više nema dileme tko će upravljati domom, pa će sve ići mnogo lakše.
Lijepa vijest je (premda možda za neke ne tako važna), u stvari lijep je pogled na Metal-sint noću.
Dugo je trebalo firmi Metal-sint da obnovi svoje radne prostore koji su u ratu bili temeljito opljačkani, devastirani. Firma koja je prije rata brojila preko 120 radnika-što je za naš kraj jako puno, u ratu je “pala” na samo 15-ak radnika.
Velikim trudom I mukom kako rukovodstava, tako I tih preostalih radnika, Metal-sint danas broji preko 60-ak radnika.
Tvronica je iz godine u godinu sve uređenija, lijrpša, I na red je konačno došla vanjska rasvjeta.
Baš mi je gušt navečer vidjeti kako “tvornica svjetli”, simbol je to povratka života u Prominu.

Još je jedna vijest koju sam skoro zaboravio.

Šibensko –kninska županija, raspisala je natječaj ( objavljen u NN 29.10.2008) pod nazivom:
“IZRADA HIDROGEOLOŠKOG ELABORATA O MOGUĆNOSTI ZAHVAĆANJA PODZEMNE VODE ZA NAVODNJAVANJE VEDROVA POLJA U OPĆINI PROMINA I IZRADA ISTRAŽNE BUŠOTINE S PROBNIM CRPLJENJEM”
Ovo je dobra vijest za sve koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom u Gluvačama, jer bi se realizacijom ovog projekta mogli navodnjavati vinogradi, bajemi, novi voćnjaci…
Doduše, problematika navodnjavanja obrađena je u dokumentu:
“PLAN NAVODNJAVANJA ZA PODRUCJE ŠIBENSKO-KNINSKE
ŽUPANIJE”, koji se može pronaći pod linkom:
http://www.sibensko-kninska-zupanija.hr/projekti/Plan%20navodnjavanja/PLAN%20NAVODNJAVANJA.pdf


To bi za sada bilo to....

Oznake: Vodovod za Marasovine, Matase i Zeliće, općina promina, Djelo, Oklaj, Navodnjavanje Vedrova polja, Metal-sinat

- 20:15 - Komentiraj post (3) - Link posta

utorak, 18.11.2008.

Prominci u „kazni“?

Smjena vlasti u Promini, ne može proći nekažnjeno.

Ne za one koji su smijenjeni, nego za one koji su se drznuli podignuti glas i usprotiviti se dugogodišnjoj nesmjenjivoj vlasti.
Odmah nakon smjene vlasti u Promini, razgovarao sam sa jednim od „aktera“ za neke nemilih događaja.
Njega je zanimalo moje viđenje situacije, kao i mogućnost da se aktivno uključim u „politički život Promine“.
Razgovarali smo prilično dugo, ali ukratko rekao sam mu sljedeće:
Promini su potrebne promjene, ali bojim se da je još prerano za njih…
Bojim se da će se akterima ovih događaja dogoditi ista sudbina kao i „proljećarima“ sedamdesetih godina… Doduše neće nitko završiti u zatvoru, ali bi neki mogli „nestati“ iz političkog života…osjetiti moć „izolacije“ kako vlasti tako i naroda…
Ipak, njihova „pobuna“, donijet će promjene, i neke stvari će se ipak promijeniti na bolje, ali naravno te će zasluge pokušati netko drugi prisvojiti…
Prave promjene u Promini moguće su tek za dvadeset do trideset godina, ako tada u Promini uopće bude stanovnika…
Moj angažman u „prominskoj politici“ odbio sam, jer mislim da kao Urednik promina.blog.hr-a ne bi smio stati „ni na jednu ni na drugu stranu“… te bi morao biti nepristran u svom gledanju i opisivanju događaja….
Kako će proći moje prognoze razvoja događaja, pokazat će vrijeme…

Ali neki odgovori se već mogu isčitati iz dnevnih događaja, kao npr:

Danas (14.11.2008), u Uredu župana potpisani su Ugovori o dodjeli bespovratne potpore između Šibensko-kninske županije, Fonda za regionalni razvoj i gradova/općina Drniša, Knina, Skradina, Kijeva, Ružića, Ervenika, Civljana, Biskupije, Kistanja i Unešića.

Riječ je o sredstvima u ukupnom iznosu od 7.223.899,00 kn, koja Fond za regionalni razvoj dodjeljuje jedinicama lokalne samouprave za financiranje infrastrukturalnih i gospodarskih projekata u Šibensko-kninskoj županiji. U ime Šibensko-kninske županije Ugovore je potpisao župan Goran Pauk, s predsjednikom Uprave Fonda za regionalni razvoj mr. Danijelom Žambokijem i gradonačelnicima i načelnicima navedenih općina, osim Općine Kijevo koja će Ugovore potpisati naknadno.

Članak je pod linkom:
http://www.sibensko-kninska-zupanija.hr/index.asp?dID=359

Vjerojatno primjećujete da jedino općina Promina neće dobiti nikakva sredstva!?
Zašto je to tako?
Ove godine iz tih se sredstava trebala ako se ne varam urediti „Žagra“, ali pošto je to „privatni“ projekt bivšeg Načelnika, on ga je nakon smjene odnio kući….
Župan će vjerojatno reći da Prominci nisu imali nikakav projekt, jer je nova vlast u Promini nesposobna da ih izradi… ali kad se na vlast vrate članovi njegove stranke, bit će opet kruha, mira i igara…

Eto, tako naša Žagra opet ostade neasfaltirana…
Nije ni prvi ni zadnji put…
Oznake: općina promina

- 20:17 - Komentiraj post (3) - Link posta

ponedjeljak, 17.11.2008.

Budi se istok i zapad…

Idu nam izbori, i došlo je vrijeme buđenja.
Koja se strana svijeta u Promini više budi, vrijeme će nam pokazati, ali bitno je da se nešto događa.
Danas sam slučajno slušao vijesti Radio Drniša, i između ostalog čujem da je u Promini u subotu bilo jako živo…
Mladež HDZ-a Promine birala je svog novog predsjednika, a izbornoj skupštini nazočio je naš česti gost župan Pauk i ostala stranačka elita.
Lijepo je da je Promina postala česta destinacija Župana, jer smo sada „dite koje plače“ i kojem treba nešto dati da bi se smirilo…Dok smo prije „spavali“ malo tko nas se sitija posjetiti i riješit bilo koji naš problem.
Koliko sam razumio spikera, Župan je demantirao sve napise u novinama u kojima se optužuje bivšu HDZ-ovu vlast u Promini, te nazvao sve optužbe lažnim i neistinitim.
Sad na što je konkretno mislio Župan… nisam siguran.
Da li je mislio možda reći da je vodovod za Marasovine, Matase i Zelić riješen, a novi Načelnik uporno laže da nije?
Možda je i cesta za Bogatiće gotova…
Možda u Čveljićima nema nikakva opasnog otpada?
Možda se novi kamenolomi ne planiraju otvarati?
Ma na kraju, tko laže… tko ne laže… valjda mi i sami znamo bez da nam to kaže ili Župan ili novi-ili stari Načelnik…o tom će odlučiti izbori pa neka se bore jedni i drugi…
Barem do izbora… a kasnije po običaju… kao i do sada…

Ali vratimo se na izbor predsjednika Mladeži HDZ-a…

Iskreno do sada i nisam baš primjetio neke velike aktivnost mladeži HDZ-a, ali tko zna… možda sam slabo pratio… pa nisam primjetio njihovo postojanje…

Čujem da je za predsjednika izabran Perić, ali ime mi je promaklo… i baš sam se isikirao tko bi to mogao biti?

Kako je život pun slučajnosti, a svijet mali… odgovor sam saznao sa nepunih desetak minuta…
Na benzinskoj sam bacio par riči sa blagajnikom Ivanom (prezime poznato samo uredništvu op.a) i malo o ovom malo o onom… i tako ja saznam da je novi predsjednik mladeži Marko Perić.

Šta reći o novom predsjedniku Marku Periću…
Prvo, moram naglasiti da ja nisam član niti jedne stranke… tako da svi koji me želite optužiti da navijam za neku od stranaka… džaba trošite energiju…

Ali da se vratim Marku….

Mislim da je izbor Marka Perića na spomenutu „funkciju“ najpametniji potez HDZ-a, kako mladeži tako i „veterana“.
Marko je školovan, iskren, pošten, spreman pomoći svakomu bez predrasuda, bez obzira na pripadnosti bilo kojoj stranci.
Marko je jednostavno svim srcem za Prominu, za ljude.
Poznajemo se od vrtića (premda sam ja malo stariji), i mogu reći da se ne mogu sjetiti jednog negativnog događaja vezanog za tog momka.
Kad bi morao opisati lijepe događaje, onda bi ih bilo prilično, i uvijek se nasmijem kad ih se sjetim.
Najviše smo vremena zajedno proveli na putovanjima KUU „Promina“, a vjerujte kroz folklor sam jako dobro upoznao puno ljudi u Prominu, i premda je malo ljudi za koje bi čovjek inače mogao reći „stavljam za njega ruku u vatru“, ja bi je za Marka stavio za sve njegove osobine koje sam naveo.

Što još reći…

Želim Marku da uspije probuditi prominsku mladež, koja treba shvatiti da je došlo njihovo vrijeme za mijenjanje budućnost…
Želim mu jako dobru suradnju sa svim razinama „vlasti“ u HDZ-u, i vjerujem da će mu svi rado pomoći.

Možda je sada prerano prognozirati, ali kad bi na sljedećim izborima baš Marko Perić bio kandidat za novog Načelnika, ne bi se čudio.
Bez obzira koliko Pauk podržavao i branio bivšu vlast Promine, koja je iz redova njegove stranke, lista kandidata za sljedeće izbore za Načelnika i Općinsko vijeće, najbolje će pokazati tko u koga vjeruje.

Čestitam Marku na izboru, i želim mu puno uspjeha u radu.

Oznake: Izbori u Promini

- 12:06 - Komentiraj post (0) - Link posta

petak, 14.11.2008.

Kratka obavijest

Zbog komentatora koji su odlučili iskoristiti promina.blog.hr kao mjesto za osobne obračune putem uvredljivih komentara-

-DO DALJNJEGA KOMENTIRANJE DOZOVOLJENO SAMO REGISTRIRANIM BLOGERIMA!

Hvala na razumjevanju,

Urednik promina.blog.hr-a- 20:11 - Komentiraj post (6) - Link posta

Nove nagrade prominskim vinima

Već petu godinu za redom, u drniškom restoranu “Kod Tome”, Pučko otvoreno učilište i Hrvatski zavod za savjetodavno poljoprivrednu službu iz Drniša, organiziraju feštu mladih vina povodom Sv Martina.

Kao I svake godine, I ove godine nije moglo proći bez negrada za vina iz našeg kraja.

Članak Anite Vukušić, objavljen na web stranici Radio Drniša, donosi nam sljedeće informacije vezane za Promince:

“Sve tri nagrade za bijela vina otišle su u Prominu, druga nagrada pripala je Ani Radas, a treća Rajku Žulju.
Uz Tvrtka Topića koji je drugu godinu za redom pobjednik u kategoriji crnih vina, nagradu za crno vino dobila je i Zadruga „Provin“ iz Razvođa i Vito Tomić iz Siverića”

“I ove godine pobijedile su nijanse, osobito kad je riječ o bijelim vinima koja bilježe veliki pomak u kvaliteti,a tradicionalno najbolja vina dolaze iz prominskog kraja. U kategoriji crnih vina ponovo je pobjednik merlot i ovo vino uglavnom je ponuđeno na ocjenjivanje, kazao je Mario Tomić viši stručni savjetnik Hrvatskog zavoda za savjetodavno-poljoprivrednu službu….”

Članak na web stranici Radio Drniša možete pročitati pod linkom:
http://www.radiodrnis.hr/novosti/index.htm


Oznake: Prominski vinogradari, Ana Radas, Rajko Žulj, Marko Duvančić

- 19:51 - Komentiraj post (1) - Link posta

srijeda, 12.11.2008.

Trebao je biti samo komentar…

Ovo je trebao biti samo komentar za „Smriku“ pod predhodnim postom… ali na kraju je ispao cijeli post….

Bravo Smrika…
Mogu se mijenjati sistemi, ali se ne može promijeniti mentalitet ljudi, ili se mijenja jako sporo.
Premda su nam usta često puna demokracije, nažalost sve se svodi na uobičajene fraze…
„Mi smo za demokraciju“…
Što to uopće znači?
Mi smo za slobodu govora?
Naravno, ali samo ako se govori ono što svi govore…misli onako kako svi misle… radi sve onako kako drugi rade…“ kad pušemo u isti rog“…
Opasno je imati svoje mišljenje… svoj pogled na svijet… svoj komentar… jer mi smo onda protiv nekoga?
Ja bi volio da se Dizdari od pokojne babe Ćeze vrate na samo jednu godinu…ili na samo jedan mjesec u Prominu… a onda na kraju kažu da li se nešto promijenilo u Promini-Hrvatskoj od njihova odlaska????

U postu sam naveo komentar u kojem se može pročitati:

„Malo je ljudi danas u Promini koji su SLOBODNI, kad kazem slobodni to zanci da mogu javno i argumentirano reci sto misle i da time budu shvaceni i prihvacene od strane kriticne mase ljudi koji zive od svog rada i koji su takodjer slobodni. Nazalost politka cistih racuna stavlja ih na "crne liste" kao i '47, te se time s njima obracunava po istim metodama (ali s drugim oruđima prisile) kao sto su to svojedobno radili "PULAC, Stevo Perica, i cijeli niz političkih komesara/jugoslaveskih dusobriznika tog doba“doba".

Koliko je nas zapravo SLOBODNO (u smislu u kojem je navedeno u komentaru), to je dobro pitanje?
Koliko smo mi spremni prihvatiti razmišljanja drugačija od naših?
Da li opravdavamo nered i nepravdu, krađe, krivotvorenja dokumenata… ako se oni rade u „ime naše stranke“?
Koliko smo daleko spremni ići „u ime stranke“?
Da li su neki spremni pomoći ljudima tek ako se uključe u njihovu stranku?
Da li se posao dobiva po stranačkom ključu?
Da li smijete komentirati postove na primina.blog.hr-u?

Najbolje je ne odgovoriti na niti jedno pitanje javno, nego samo sebi u bradu… da Vas nitko ne čuje… da se ne zamirite nekomu… samo što put nezamjeranja vodi u upitnom smjeru…..

A što ako na kraju rečete svoje mišljenje?

Hoće li Vas ubiti nečija mržnja, jer ste rekli samo općepoznate istine?
Koja su Vaša iskustva iz situacija u kojima ste rekli istinu onomu koga se tiče?

Hoće te li jedno moje iskustvo?

Često sam bio na sastancima na kojima sam predstavljao i branio prava radnika pogona u kojem radim.
Odlazio sam u Split na sastanak na koji je dolazilo još osam predstavnika radnika drugi pogona i cijele Dalmacije.
Sastajali smo se sa direktorom koji je iznad direktora svih naših pogona i iznosili probleme s kojima se susrećemo na svojim radnim mjestima- odnosno problema na koje upozoravaju radnici koje mi zastupamo.

Od nas devet… ispostavilo bi se na svakom sastanku da samo moj pogon ima problema…
Kad bi nešto pitao… svi bi me „kuckali“ nogom pod stolom da „to“- „ne smijem pitati“.
Čak je i taj direktor kolutao očima kad bi došao red na mene…
Jednom mu je „pukao film“ i onda me počeo „pilati“ da očekujem da se neki problemi prebrzo riješe… da za sve treba vrijeme…novca..Bolje rečeno da bi bilo bolje da ušutim..
Rakao sam tada direktoru: „Ako želite da na sastanak dolazim kao i ostali i samo Vas hvalim, onda me na ove sastanke više ne morate pozivati… Ja sam izabran da štitim prava svojih kolega… i dok je tako ja ću pitati ono što moram… a vi radite ono što morate…

Zastao je… i rekao… „u pravu ste kolega… Vi samo radite svoj posao… a za taj posao su Vas na kraju kolege i izabrale“…

Taj direktor je sada u Upravi moje firme…
Kad je stupio na tu funkciju, nakon nekoliko dana došao je u „moj“ pogon.
Ušao je u pogon zajedno sa čovjekom koji je trebao preuzeti „njegovu fotelju“, i još nekoliko kolega.
Pružio mi je ruku i pozdravio me imenom i prezimenom, te me nakon toga predstavio i ostaloj delegaciji. „Gospodo ovo Vam je X Y… radi na tim i tim poslovima, i on je predstavnik radnika za „ta i ta“ prava…“.
Njegov zamjenik je upitao što je tu tako važno, to što sam predstavnik radnika?
Član uprave se samo nasmijao na tu njegovu reakciju… pružio mi još jednom ruku i rekao: „Svaka čast kolega… nastavite se boriti za radnike kao i do sada“.
Eto, čovjek je shvatio da smo bili ( i ostali) na dvije „suprotne strane“, ali to ne znači da se moramo mrziti, nego da moramo zajedno raditi da bi nam svima bilo bolje… jer za poboljšanja nekad i nije potrebno toliko novca, koliko se sve svodi na dobru volju?
A što mislite kako je prošlo mojih osam kolega-ljudi koje su oni zastupali?
Njih direktor nije zapamtio ni po riječima, ni po djelima, ni po imenu ni prezimenu, a ljudi koje su oni predstavljali nisu dobili ništa?
Ja sam ipak na kraju zadovoljan jer su „moji ljudi“ dobili što su tražili… jer sam uspio riješiti njihove probleme…

Da li sam to skupo platio?
Nisam.
Radio sam pošteno svoj posao i imam čistu savjest…
Ali nije direktor iz priče jedini koji mi je pružio ruku…
Bilo je tu i onih o kojima sam pisao na Blogu pa su se zbog toga bili „žestoko naljutili“ na mene…ali to su već druge priče…


Oznake: Život u Promini

- 19:42 - Komentiraj post (5) - Link posta

ponedjeljak, 10.11.2008.

Prominci u Americi stali uz Obamu

Izbori u Americi uvjek su zahvalna tema za novine.
Ovogodišnja pobjeda demokrata Baracka Obame, vjerojatno će još dugo nakon izbora puniti novinske stupce pričom o nevjerojatnoj Americi, zemlji u kojoj je svaki san moguć.
Ali za svaki san, potrebno je više od sanjara kako bi priča imala svoj smisao.Sad ću se malo vratiti u prošlost.
Dok sam bio mali, mlijeko u se Oklaju većinom kupovalo od ljudi koji su imali svoje krave, a malo kad u dućanu-bolje rečeno nikad.
Tako bi ja svako večer oko sedam sati krenuo kod babe Ćeze u Džapiće po mlijeko.
Baba Ćeza je bila dobra žena, uvjek spremna za našaliti se i malo popričat o svakodnevnim stvarima. Ali svaka priča, obično bi završavala sa «zamišljenim» pogledom.
Kako sam miljeko nosio godinama, kako sam rastao... tako su i moja pitanja bila «teža».
Meni je bilo žao vidjeti babu Ćezu kako pati što živi sama, dok su njeni sinovi razasuti po cijelom svijetu.
Ipak, teško mi je bilo pitati «Zašto je to tako?».
Bio bi zadovoljan i sa onim što je baba Ćeza sama htjela reći... ispričati priče o svojim sinovima u Americi, o svojoj unučadi....
Koliko sam uspio shvatiti, sinovi babe Ćeze imali su «drugačije mišljenje» o nekim stvarima o politici tog doba...ali je o tome tada bilo «zabranjeno pričati».
Kad je započeo rat u Hrvatskoj, njeni sinovi prvi su poslali pomoć Promincima.
Kad smo se nakon rata vratili u Prominu, oni su se opet prvi javili i poslali svima pomoć.

Netko me jednom prozvao zašto o Dizdarima babe Ćeze nisam ništa napisao na promina.blog.hr-u, a toliko su pomogli Promini?
Zanimljivo je da je danas teško pronaći neki pisani trag o dobrotvornom radu braće Dizdar.
Teško je pronaći i tekst u kojem se spominju poimenice svi sinovi nedavno preminule babe Ćeze.

Ipak, konačno sam danas pronašao jedan članak u kojem se jedan od braće Dizdara spominje.
Tako nam Slobodna Dalmacija u članku «Dizdar: Zavolio sam Obamu nakon bankrota Amerike s Bushem” donosi podatke koje vjerojatno većina Prominjaca nije znala.

Evo samo nekoliko citata:

«U našu udrugu Croatians for Obama uključilo se nekoliko tisuća Hrvata koji su vjerovali u pobjedu prvog Afroamerikanca u povijesti SAD-a. Joe Biden jedan je od najvažnijih Obaminih ljudi, a on jako dobro poznaje situaciju u ovom dijelu Europe - pojašnjava Dizdar koji je svoj glas demokratima dao unaprijed jer je zbog smrti majke, upravo u vrijeme izbora u SAD-u, morao otputovati u rodnu Hrvatsku, u Oklaj pokraj Drniša».

“Anthony Tonči Dizdar u emigraciju je pobjegao prije četrdeset godina jer je, tvrdi, njegova obitelj u Oklaju bila obilježena i stalno šikanirana zbog toga što je njegov stric poginuo kao ustaša na Kozari.
-Svi smo se raselili po svijetu. Nismo mogli podnositi taj pritisak. Samo je jedan brat, Marko, ostao u Zagrebu, a nas petero ostale djece otišli smo u svijet trbuhom za kruhom - ispričao je Dizda”.

Tko zna koliko bi se ovakvih priča moglo ispričati... Tužnih priča sa na kraju ipak sretnim završetkom.
Braća Dizdar u svoje vrijeme nisu bila shvaćena u Promini, Hrvatkoj, ali ipak, došao je dan da njihova razmišljanja padnu na plodno tlo.
San o zemlji u kjoj će svi biti ravnopravni, neopterećeni prošlošću-okrenuti budućnosti.
San o zemlji u kojoj ćeš smjeti imati drugačije mišljenje od ostalih, i nećeš biti zbog toga proganjan...
San o zemlji u kojoj se nećeš morati biti podoban, nego ćeš živjeti od svoga rada....
San u kojem braća iz jedne male Promine, odlaze širom svjeta trbuhom za kruhom... u Ameriku, zemlju u kojoj su svi snovi mogući, i tamo se toliko uzdižu na društvenoj ljestvici da njihov glas može doprinijeti promjeni Američkog predsjednika....

Pitam se... jesmo li mi i danas uopće spremni razumjeti za što su se borila braća Dizdar?

Link na članak u SD je:
http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/29241/Default.aspx

Ja sam generacijski «daleko» od braće Dizdar, ali vjerujem da promina.blog.hr posjećuju Prominci koji su ih poznavali... koji se sjećaju priča vezanih uz njihovo odrastanje u Promini...Vezane uz njihovu pomoć Promini...
Znam da blog posjećuje ponekad i Marko Dizdar, jedan od braće Dizdara....
Volio bi kad bi i on mogao prokomentirati odlazak braće iz Hrvatske... neshvaćanje i proganjanje od strane okoline u kojoj su živjeli... borbi za Hrvatsku...

Sad sam se sjetio jednog komentara u kojem se spominje emigracija...malo drugačiji pogledi na naš kraj....

Evo komentara u cijelosti:

Anthony T

Dragi moji Prominci,
vecinu od vas poznajem, i moram se malo ukljuciti u ovu diskusiju!

Prije par godina opetovano je uvedena, na našu veliku žalost, jako poznata rijec JANJIČAR. Nadam se da da vam ta riječ dobro poznata u svom značenju i širem socio-psihološkom kontekstu. Moram konstatirati jednu tužnu činjenicu da kako širom tako i užom Hrvatskom vladaju JANJIČARI 21. stoljeća, a to ću vam malo detaljnije eloborirati.

To je klasa ljudi niska nacionalnog, radnog i kognitivnog nivoa koji su spremni sve uraditi za svoju kratkorocnu dobrobit, bez obzira na posljedice svojeg "rada". Janjičari su prozvani jer za tuđe interese prodaju budućnost svog puka i države, a za to dobijaju judine škude. Oni su redom "perjanice procesa euroatlanske integracije" i "uspješni" gospodarsvenici koji nas "vode u EU". To su ljudi izabrani po kriteriju podobnosti, a ne kvalitete i rezultata. To su ljudi koji imaju svoju cijenu. To su ljudi lobotomirani od Vjere, Nacije i Ideologije.
Ukratko stoka sitna zuba, kako bi ih Franc nazvao.
Domovina je puna takvih kadrova na svim nivoima, od općina do vlade (bilo koja ona da je orijentacije). Zasto?
Pa dragi moji prijatelji, zato jer se nasa domovina dici "drustvom znanja" sa 7% obrazovanog kadra, sa generacijama kadrova odraslim u JUGOSLOVENSKOM komunističkom utopiskom modelu gdje je poslušnost, odanost tuđincu bila stvar uspjeha i prezivljavanja velike vecine pojedinaca. Moram ovdje istaknuti da je vrlo malo bilo istinskih HRVATSKIH KOMUNISTA koji su gajili utopisku ideju socialrealizma, a koji su imali snage se oduprijeti velikosrpskom hegemonizmu. Upravo taj nacin razmisljanja tijekom niza desetljeća ako ne i stoljeća je kreirao "svijest" velike vecine Hrvata u domovini i oni su išli linijom manjeg otpora birajući tako "lakši" put života nauštrb svoj osobnog i nacionalnog identiteta.
Nazalost naša emigracija, koja je dala veliku osobnu zrtvu i doprinost ostala je po strani svega, jer je "neprilagođena" za lokalnu sredinu i okruzenje. Upravo oni su cvijet naseg naroda, jer su ostali svoji i moralno uspravni, te nacionalno neporazeni. Obrazovani i profesionalno izgrađeni na principima "Citius, Altius, Fortius" u otvrenom tržištu svijeta. No proglašeni su neperspektivnima za sadašnje "političke i ekonoske vođe", kako lokalno tako i globalno.
Da nebi se politički izjašanjavali lijevo ili desno, mislim da je nazalost situacija ista i kod jednih i drugih. Sve su to kadrovi nastali po gore opisanom janjičarskom principu, i svi su sve stakli tako da su "jamili" prije ili sada.
Dragi moji, pa ako se pitate zasto su onda izabrani, npr u opcini Promina?
Pa zato jer nazalost cvijet puka Promine, jer prognan po svijetu, prije po komunističko - jugosalvenskom ključu podobnosti, a danas po ključu "ne smetaj mi da jamim". Malo je ljudi danas u Promini koji su SLOBODNI, kad kazem slobodni to zanci da mogu javno i argumentirano reci sto misle i da time budu shvaceni i prihvacene od strane kriticne mase ljudi koji zive od svog rada i koji su takodjer slobodni. Nazalost politka cistih racuna stavlja ih na "crne liste" kao i '47, te se time s njima obracunava po istim metodama (ali s drugim oruđima prisile) kao sto su to svojedobno radili "PULAC, Stevo Perica, i cijeli niz političkih komesara/jugoslaveskih dusobriznika tog doba".
Da bi puk Promine (i HRVATSKE) bio slobodan mora nauciti zivjeti od svog znanja i rada koji ce prodavati na svjetskom tržištu rada i kapitala, i to je prijatelji moji ključ svega.
Sve dok JANJIČARI vladaju ovom zemljom nema nam svijetla na kraju tunela, samo druga lokomotiva.

Posebice bih se obratio mom prijatelju, kojeg izuzetno cijenim i postujem, Marku Dizdaru, s jednim pitanjem glede gore navedenog teksta u kojem navodis neke svoje cinjenice.

Marko zar si ti robijao u Staroj Gradisci da bih uvazavao misljenja janjicara tipa Dzape i slicnih?
Molim te reci im svima da su stoka sitna zuba i da ce past travu na Dinari!
Evo ja cu dat svoj financijski prilog (koji moze ici i do miljijunskog iznosa u USD) i otkupimo svi mi sve kao dionicko drustvo (koje ce svu dobit davat mladim darovitim promincima za skolovanja na Harvardu i Standfordu) !
Fond cemo dati na upravu inozemnim profesionalcima od znanja i rezultata, a cijenu koju mi ponudimo oni nece moc platit i da prodaju sve sto su ukrali oni i njihovi cace i didovi u zadnjih 100 godina!

Sa znanjem, radom, vjerom i ponosom otjerajmo JANJIČARE u popravne domove i ropotarnicu povjesti!

Toliko o mene za ovo javljanje iz daleke zemlje raja snova i rada!

Thnx,

Anthony T.

http://www.youtube.com/watch?v=T8A43iO32xE

"Uvijek je bilo i uvijek ce biti
onih sto ce dusu Vragu prodati
a vi zato bdijte, jer morate bditi
domovini ponos vratiti" (Anthony T 20.04.2008. 01:47)

Komentar se nalazi pod linkom:

http://promina.blog.hr/2008/02/1624336341/strateske-smjernice-za-ruralni-razvoj-inovis-sistema.html


Oznake: Život u Prominia, Raseljavanje Promine

- 06:48 - Komentiraj post (5) - Link posta

petak, 07.11.2008.

Pretovarna stanica Mala Promina?

Stalni posjetitelji promina.blog.hr-a, vjerojatno se sjećaju mog posta “Povratak otpisanih…” pod linkom:
http://promina.blog.hr/2008/08/1625201691/povratak-otpisanih.html

Tema posta bila je javna tribina povodom izgradnje pretovarne stanice u Manojlama.
Kako je sve prošlo pročitajte pod već navedenim linkom.


Prije nekoliko dana pronašao sam na internetu sljedeći dokument:

“Studija ciljanog sadržaja o utjecaju na okoliš sanacije odlagališta komunalnog otpada „Mala Promina “”
SAŽETAK STUDIJE ZA JAVNI UVID

Studija je zanimljiva I možete je pročitati pod linkom:
http://puo.mzopu.hr/UserDocsImages/SUO_Mala_promina_09092008.pdf

Sad bi se opet vratio na javnu tribinu sa početka priče…
Na tribini je rečeno da bi Općina dobijala naknadu ako pretovarna stanica bude na našem području.
Na to se osvrnuo “Majstor” (Perić) te upitao organizatore tribine: “Gospodo, koliko je meni poznato, smetlište “Mala Promina” je jednim dijelom na području općine Promina, pa nikakve naknade sada ne dobijamo-koliko je meni poznato”.
Na to mu je netko od organizatora odgovorio samo- “To nije istina-odlagalište nije na području općine Promina”.
Majstoj je opet naveo kako on od djetinjstva goni blago na ispašu na taj teren, te tamo poznaje svaki kamen, svaki ogradu- tim riječima je izazvao kiseli smješak na licima nekih od organizatora… I odmahivanje tipa što će nama jedan stočar govoriti….

Ali, vratimo se sad na navedenu Studiju u kojoj možemo pročitati:

Za odlaganje komunalnog otpada šireg područja koristi se neuređeno odlagalište "Mala Promina" uz cestu za Oklaj (izvan granica grada Knina i na granici općine Oklaj i Biskupija)…..
….Površina današnjeg odlagališta proteže se katastarskim česticama 1475, 1476, 1477,
1630 i 1631 u K.O. Ramljane, te manjim dijelom i u K.O. Lukar na kat. čest. 2351/1, 2351/2, 2461 i
2417/2.

Iz navedenog, može se zaključiti da je Majstor bio u pravu, odnosno-možda nije u pravu ako Lukar nije u Promini?
Hoće li sada općina Promina zatražiti naknadu zbog odlaganja komunalnog otpada na njenom području?

Idemo dalje…..

Jeste li se zapitali tko su vlasnici navedenih čestica u Lukaru i Ramljanima?

Ako posjetite web stranicu katastar.hr, možete u dokumentima koji naglašavam NISU JAVNA ISPRAVA pronaći sljedeće podatke o navedenim česticama:

Podaci o katastarskim česticama (Lukar)
DRŽAVNA GEODETSKA UPRAVA
Područni ured za katastar ŠIBENIK
Ured / Ispostava DRNIŠ
Katastarska općina Lukar / MBR 305731
Katastarska čestica broj 2351/1 ne postoji u bazi podataka
Katastarska čestica broj 2351/2 ne postoji u bazi podataka
Katastarska čestica broj 2417/2 ne postoji u bazi podataka
Stanje podataka na dan 06.11.2008

Podaci o katastarskim česticama
DRŽAVNA GEODETSKA UPRAVA
Područni ured za katastar ŠIBENIK
Ured / Ispostava DRNIŠ
Katastarska općina Lukar / MBR 305731
Broj katast.čestice 2461
Broj pos. lista 169
Rudina / naziv katastarske čestice: SEOSKI PUTEVI
Površina stavke / m2: 3.284
Posjedovni list broj 169-Upisane osobe-JAVNO DOBRO - PUTEVI , LUKAR
Stanje podataka na dan 06.11.2008
Podaci o katastarskim česticama (Ramljane)
DRŽAVNA GEODETSKA UPRAVA
Područni ured za katastar ŠIBENIK
Ured / Ispostava KNIN
Katastarska općina Ramljane / MBR 314030
Katastarska čestica broj 1475 ne postoji u bazi podataka
Katastarska čestica broj 1476 ne postoji u bazi podataka
Katastarska čestica broj 1477 ne postoji u bazi podataka
Stanje podataka na dan 06.11.2008


Podaci o katastarskim česticama
DRŽAVNA GEODETSKA UPRAVA
Područni ured za katastar ŠIBENIK
Ured / Ispostava KNIN
Katastarska općina Ramljane / MBR 314030
Broj katast.čestice 1630
Broj pos. lista 242
Rudina / naziv katastarske čestice: -
Površina stavke / m2: 10.775
Posjedovni list broj 242-Upisane osobe-JAVNO DOBRO - PUTEVI ,
Stanje podataka na dan 06.11.2008

Podaci o katastarskim česticama
DRŽAVNA GEODETSKA UPRAVA
Područni ured za katastar ŠIBENIK
Ured / Ispostava KNIN
Katastarska općina Ramljane / MBR 314030
Broj katast.čestice 1631
Broj pos. lista 242
Rudina / naziv katastarske čestice: -
Površina stavke / m2: 16.657
Posjedovni list broj 242-Upisane osobe-JAVNO DOBRO - PUTEVI ,
Stanje podataka na dan 06.11.2008

Toliko o “nepostojećim česticama” na kojima se nalazi postojeće odlagalište otpada “Mala Promina”.
Zar je moguće da se odlagalište onda nalazi na "JAVNO DOBRO - PUTEVI"'
Na kojim se česticama onda uopće nalazi odlagalište otpada "Mala Promina"?


Što ima još zanimljivog u Studiji….

"Odlagalište «Mala Promina» nema građevinsku ni uporabnu dozvolu.
Odlagalište ne udovoljava odredbama "Pravilnika o uvjetima za postupanje s otpadom" (NN123/97,
112/01)".

(-Ali se na odlagalište i dalje dovozi otpad, i tako se planira još nekoliko godina)

…Sanitarno odlaganje otpada predviđa izgradnju popratnih građevina oko tijela odlagališta, a to su: porta, ograda, obodna prometnica, obodni kanal, zeleni pojas, sabirni bazen za procjedne vode itd. Također je ostavljena mogućnost za smještaj pretovarne stanice na prostoru zahvata.

Studija koju je izradilo "SVEUČILIŠTE U SPLITU, GRAĐEVINSKO-ARHITEKTONSKI FAKULTET
CENTAR ZA EKOLOŠKA ISTRAŽIVANJA" u svakom slučaju zanimljiva i dobrodošla, a ovo što sam ja naveo samo je jedan mali dijelić priče.

Iz svega navedenog vidljivo je da postoji mogućnost izgradnje pretovarne stanice na lokaciji Mala Promina, ali također da bi ista mogla biti jednim dijelom I na području naše Općine.

Ali ako navedene čestice na kojima se nalazi odlagalište otpada "Mala Promina" uopće ne postoje, na čemu se onda temelji ova studija?

Tko je dao suglasnost da se na tim česticama nešto sanira, jer ako ne postoji čestica-ne postoji niti vlasnik?

Opet puno pitanja?

Oznake: Pretovarna stanica Mala Promina

- 17:50 - Komentiraj post (1) - Link posta

četvrtak, 06.11.2008.

Proračun općine Promina za 2008. godinu.

Prije dan dva, jedan komentator me zamolio da objavim Proračun općine Promina za 2008. godinu.
Proračun bi bilo zanimljivo vidjeti na početku godine, kako bi čovjek znao čemu se može nadati.
Nažalost, taj proračun je postao javan objavom u Ponedjeljak, 12. svibnja 2008. u SLUŽBENOM VJESNIKU ŠIBENSKO-KNINSKE ŽUPANIJE Broj 4 - Strana 49.


To bi bilo dobro, kad bi taj vijesnik na webu bio objavljen taj isti dan kad je navedeni broj tiskan, ali nažalost trebalo je pričekati još dva mjeseca kako bi se isti mogao pročitati na web stanici Županije.

Evo samo dio proračuna...


PRORAČUN Općine Promina za 2008.godinu
PRIHODI 10.391.079
UKUPNO RASHODI 10.391.079
RAZLIKA VIŠAK/MANJAK 25.000


A. RAČUN PRIHODA I IZDATAKA
Broj računa VRSTA PRIHODA/PRIMITAKA PLAN
UKUPNO PRIHODI /PRIMICI 10.416.079
6 Prihodi poslovanja 10.391.079
61 Prihodi od poreza 1.122.779
611 Porez i prirez na dohodak 1.083.000
6111 Porez i prirez na dohodak od nesamostalnog rada 1.020.000
6112 Porez i prirez na dohodak od samostalnih djelatnosti 36.000
6113 Porez i prirez na dohodak od imovine i imovinskih prava 27.000
613 Porezi na imovinu 14.779
6131 Stalni porezi na nepokretnu imovinu (zemlju,zgrade,kuće i ost.) 2.779
6134 Povremeni porezi na imovinu 12.000
614 Porezi na robu i usluge 25.000
6142 Porez na promet 10.000
6145 Porezi na korištenje dobara ili izvođenje aktivnosti 15.000
63 Pomoći iz inozemstva (darovnice) i od subjekata unutar opće države 8.523.900
633 Pomoći iz proračuna 774.900
6331 Tekuće pomoći iz proračuna 774.900
634 Pomoći od ostalih subjekata unutar opće države 7.749.000
6342 Kapitalne pomoći od ostalih subjekata unutar opće države 7.749.000
64 Prihodi od imovine 561.000
641 Prihodi od financijske imovine 1.000
6413 Kamate na oročena sredstva i depozite po viđenju 1.000
642 Prihodi od nefinancijske imovine 560.000
6422 Prihodi od zakupa i iznajmljivanje imovine 60.000
6423 Ostali prihodi od nefinancijske imovine 500.000
65 Prihodi od administrativnih pristojbi i po posebnim propisima 183.400
651 Administrativne (upravne) pristojbe 3.000
6512 Županijske, gradske i općinske pristojbe i naknade 3.000
652 Prihodi po posebnim propisima 180.400
6521 Prihodi državne uprave 200
6523 Komunalni doprinos 10.000
6523 Komunalne naknade 169.000
6524 Doprinosi za šume 200
6526 Ostali nespomenuti prihodi 1.000
7 Prihodi od prodaje nefinancijske imovine 25.000
71 Prihodi od prodaje neproizvedene imovine 20.000
711 Prihodi od prodaje materijalne imovine-prirodnih bogastava 20.000
7111 Zemljište 20.000
72 Prihodi od prodaje proizvedene dugotrajne imovine 5.000
721 Prihodi od prodaje građevinskih objekata 5.000
7211 Ostali stambeni objekti 5.000
3 RASHODI POSLOVANJA 1.975.879
31 Rashodi za zaposlene 638.477
311 Plaće 530.960
312 Ostali rashodi za zaposlene 16.192
313 Doprinosi na plaće 91.325
32 Materijalni rashodi 852.600
321 Naknade troškovima zaposlenim 20.500
322 Rashodi za materijal i energiju 352.000
323 Rashodi za usluge 300.100
329 Ostali nespomenuti rashodi poslovanja 180.000
34 Financijski rashodi 25.000
342 Kamate za primljene zajmove 15.000
343 Ostali financijski rashodi 10.000
36 Pomoći dane u inozemstvo i unutar opće države 162.902
363 Pomoći unutar opće države 162.902
37 Naknade građanima i kućanstvima 184.000
372 Naknade građanima i kućanstvima iz proračuna 184.000
38 Donacije i ostali rashodi 112.900
381 Tekuće donacije 92.900
385 Izvanredni rashodi 20.000
4 RASHODI ZA NABAVU NEFINANCIJSKE IMOVINE 8.415.200
42 Rashodi za nabavu proizvedene dugotrajne imovine 8.115.200
421 Građevinski objekti 7.780.200
422 Postrojenja i oprema 70.000
426 Ostala nematerijalna imovina 265.000
45 Rashodi za dodatna ulaganja na nefinancijskoj imovini 300.000
451 Dodatna ulaganja na građevinskim objektima 300.000

Ili nekoliko izvučenih stavki koje su zanimljive:

3212 Naknade za prijevoz, za rad na terenu i odvojeni život 12.500
3233 Usluge promidžbe i informiranja 16.000
4221 Uredska oprema i namještaj 20.000
Aktivnost: Uređivanje javnih zelenih površina 10.000
Aktivnost: Rashodi za uređaje i javnu rasvjetu 250.000
4213 Asfaltiranje lokalnih prometnica 500.000
4213 Izgradnja nogostupa modernizacija prometniceŽ 6056 1.480.000
4214 Vodovod Oklaj-Zelići 2.600.000
4214 Sanacija lokalne (distribucijske)vodovodne mreže 400.000
4214 Precrpna stanica Lukar 120.000
4214 Autobusna stajališta 90.000
Kapitalni projekt:04-Sanacija odlagališta “Dubrava” 1.600.000
Program: Prostorno planski dokumenti 250.000
Aktivnost: Sufinanciranje programa predškolskog obrazovanja 120.000
Kapitalni projekt: Uređenje objekta dječjeg vrtića 585.200
Kapitalni projekt: Uređenje dječjeg igrališta 250.000
Aktivnost: Usluge prijevoza učenika srednjih škola 37.100
Aktivnost: Potpore za novorođeno dijete 5.000
Aktivnost: Djelatnost kulturno umjetničkih društava 30.000
Kapitalni projekt: Dodatna ulaganja na građ.objek.-Kulturni centar Oklaj 300.000
4214 Športski i rekreacijski tereni (žagra) 180.000
3721 Stipendije u novcu 96.000
Aktivnost: Pomoć za ogrjev 57.000

Koliko je stavki proračuna realizirano, to znate i sami...

Ako vas zanima cijeli proračun naše Općine i još neke zanimljive odluke Općinskog vijeća, onda posjetite link:
http://www.sibensko-kninska-zupanija.hr/svskz/2008/04.pdf

Dokument jeste malo „veći“, ali ako vas zanima....

Oznake: općina promina

- 06:47 - Komentiraj post (3) - Link posta

utorak, 04.11.2008.

Župan Goran Pauk „neslužbeno“ u Promini?

Staracki dom Oklaj

Radovi na uređenju staračkog doma, kako sam u prethodnom postu najavio, konačno su započeli.
Za danas je prema neslužbenim informacijama bio najavljen dolazak u Oklaj župana Šibensko-kninske županije Gorana Pauka, ali i nekog iz nadležnog ministarstva.
Ova informacija točna je bila samo u prvom dijelu, jer je Oklaj posjetio samo župan Pauk, ali i dožupan (kojem uvijek zaboravim ime).


Zamoljen da prokomentira za „Županijsku panoramu“ nezadovoljstvo „Prominske vlasti“ što posjet nije službeno najavljen, Župan je odgovorio da ovo nije službeni posjet, da nema nikakve ceremonije otvaranja radova na domu… nego se samo osobno htio uvjeriti da su radovi stvarno započeli…. te da zbog svega navedenog nije smatrao važnim obavijestiti iste o svom dolasku…
Izjavio je također da se završetak radova planira u roku od 90 dana, te da će tada starački dom od ministarstva preuzeti Županija, kao i sve ostale domove u našoj županiji.
Zapošljavat će tridesetak djelatnika, a raspolagat će sa stotinjak kreveta.

Djelatnici firme „Đurkin“, cijeli dan su radili na demontaži bio-diska sa stare lokacije, a u sljedećih nekoliko dana, trebali bi započeti sa pripremom nove pozicije na koju će se smjestiti.
Kako stvari stoje, bio-disk bi trebao biti smješten odmah do glavne prometnice.
Na pitanje najbližih susjeda čestice na koju se smješta bio-disk hoće li biti ikakvih neugodnih mirisa od tog uređaja, jedan od djelatnika je navodno izjavio „da 'oće… ja znam jedno selo u kojem smo ugradili ovakav pročišćivač, i kad se on zaglavi… smrdi cijelo selo!“

Da se vratim na posjet Župana…

Ja sam vam prepričao što sam vidio na „Županijskoj panorami“, ali tu je uvijek Matilda Jelčić Stojaković, koja svojim člancima često prati događaje u Promini.

Na web stranici Radio Drniša, u članku pod naslovom:
„Započeli radovi na završetku Doma za starije i nemoćne osobe u Oklaju“
možete pročitati sljedeće:

„Na obilasku doma i otvaranju radova na sanaciji, koji će u konačnici dovesti do stavljanja doma u funkciju, nisu bili domaćini aktualna općinska vlast Općine Promina koji, doznajemo, nisu bili ni pozvani na radni sastanak sa izvođačem.
Na pitanje zašto župan Pauk je kazao:
- Dom je bio gotova priča za vrijeme bivše vlasti a ne aktualne. Poznato je da je u Općini Promina došlo do smjene. (HDZ je smijenjen i na vlasti je koalicija HSP/HSS op.a.)
Politička garnitura koja trenutno obnaša vlast u Općini Promina krenula je putem za koji ja mislim da nije ispravan.
Putem ukazivanja na prijašnje nepravilnosti pa čak i izmišljanja nepravilnosti smijenjene vlasti. To nije put kojim bi bilo koja Općina mogla ostvariti neke svoje pozitivne razvojne projekte. Pravilan put znači okrenuti se prema nečem novom i nadograditi postojeće, što se u Promini ne radi.

Prozivanje poput, primjera radi, za vodovod Marasovine Matasi Zelići da je to problem bivšeg načelnika koji im je obećavao da je sve u redu, nije pravi način.
Niti ih je bivši načelnik to uopće mogao uvjeravati jer nije bio uključen na takav način u tu priču. On nije osmišljavao taj projekt a nije ga ni odobravao.
Sve se radilo u ingerenciji Europske unije. Istina je da je rađena jedna trasa vodovodnog dijela. Na žalost onaj tko je radio projekt nije predvidio da od samog starta, znači od neke od vodospreme pa dalje, da je stanje trase takvo da traži širu sanaciju.
Međutim i tu smo napravili ono što je potrebno.
Sa Hrvatskim vodama smo dogovorili investiciju i već početkom godine jer u ovoj više nema novca oko 2 milijuna i 900 tisuća kuna osigurano je u planu Hrvatskih voda za 2009. godinu za rekonstrukciju trase za naselja za koji je taj vodovod predviđen da ga i dobiju, kazao je župan Pauk u Oklaju“. (Kraj citata)

Sad je sve očitije da postoji sukob između županijske vlasti i lokalne vlasti u Promini.
Očito je i to da nije bilo smjene vlasti, da se ni Županija baš ne bi žurila rješavati probleme u Promini.

Članak na web stranici Radio Drniša pogledajte pod linkom:

http://www.radiodrnis.hr/novosti/041108.htmlOznake: Dom za starije i nemoćne osobe u Oklaju, Vodovod za Marasovine, Matase i Zeliće, općina promina

- 19:52 - Komentiraj post (2) - Link posta

ponedjeljak, 03.11.2008.

Započeli radovi na Staračkom domu u Oklaju

Danas su «neslužbeno» započeli radovi na «rekonstrukciji - dogradnji, stavljanju građevine u funkciju i izgradnji uređaja za biološko pročišćavanje otpadnih voda Doma za starije i nemoćne osobe u Oklaj».
Zašto «neslužbeno»?


Sanzao sam da bi sutra službeno trebali započeti radovi na domu posjetom župana Gorana Pauka i delegacije iz ministarstva nadležnog za navedene radove.
Vijest je to koja se čeka već godinama, tako da će događaj vjerojatno biti popraćen i člancima u dnevnim novinama, ali o tom-potom.
Bitno je da su djelatnici firme "ĐURKIN" d.o.o. iz Čakovca stigli u Oklaj, te da će se konačno odkloniti nedostatci koji već 8 godina sprječavaju otvaranje doma.

Oznake: Dom za starije i nemoćne osobe u Oklaju

- 17:39 - Komentiraj post (14) - Link posta

nedjelja, 02.11.2008.

Sto dana Nove vlasti III dio

Dobio sam odgovore Načelnika na još pet pitanja koja sam postavio povodom 100 dana “Nove vlasti” u Promini.
Odgovori su stigli u obliku komentara pod jednim od postova, a ja ću izvorni komentar načelnika Paula Cote promjeniti samo umetanjem pitanje ispre njegovih odgovora.

Evo komentara/odgovora Paula Cote.

· Bog Sany!
Posla puno a vrimena...
pokušat ću odgovorit na neka od postavljenih pitanja, pa krenimo redom.

6. Da li je završeno uređenje dječjeg vrtića, I da li je istina da se planira prenamjena istog?

Uređenje prostora namijenjenih za dječji vrtić je skoro pri kraju. rok za dovršetak radova je kraj godine.
pitanje je : koji prostor je bolje prilagođen za boravak djece tog uzrasta? da li je to okruženje gdje su sad, ili novo, uz prometnicu, na katu, bez dvorane...


7.Uređuje li se uskoro središnji trg u Oklaju (fontana, klupe, rasvjeta)?

Uređenje središnjeg trga može se izvesti na više načina.
općinski proračun je više nego skroman. vlastitim sredstvima ne može se puno toga napraviti. za dobit novac iz nekog od fondova potrebni su kvalitetni projekti, sa svim sastavnicama, no osnovni preduvjet je riješeni imovinsko-pravni odnosi. općina se do sada nije uknjižila na vlasništvo koje joj pripada. dakle prvo se trebamo uknjižiti, izraditi projektnu dokumentaciju (projekt gratis bi dobro došao), pa sačekati natječaj, prijaviti se, proći na natječaju, raspisati natječaj za izvođača radova, natječaj za nadzor, i tek onda pristupiti radovima, te po okončanju izvršiti tehnički prijem radova i dobiti garanciju na izvedene radove. (oni kojima je ovo struka sigurno bi dodali i još neki detalj)
skup i dugotrajan postupak.
ili...8.Hoće li se graditi precrpna stanica u Lukaru?

Hoće
pitanje je kad. općina je naslijedila gotovo 3 mil. duga za izvršene a neplaćene radove. mislite da se o tom raspravljalo na općinskom vijeću, ili da je bilo uopće upoznato?
ma koliko izgradnja procrpnice bila jednostavna, mora se napravit projekt i cijela procedura...
treba li napominjati da projekt iste ne postoji?

9. Hoće li ikad biti izvršena „-nabavka i ugradnja montažnih autobusnih stajališta“, plan je bio proljeće 2007,?

Hoće
dobro si rekao da je to bio plan proljeće 2007.
odgovor opet ne može biti spektakularan, već više dosadan. da bi se nešto realiziralo treba osigurati sredstva, napraviti projekt, natječaj... ponavljam se znam, ali takva su i pitanja, a sva se svode na jedno hoće li nova vlast ili još jednostavnije:
hoće li novi načelnik izgraditi ono što je bivši obećao?

10. Da li je starački dom sada pod Županijskom upravom, s obzirom da je ona objavila natječaj za nadzornog inženjera, za radove završetka doma?

Nedavno kad smo razgovarali o tom rekao sam ti da ne zaključuješ unaprijed.
činjenica je, da je županija dobila ovlasti od ministarstva zdravstva za izbor nadzora nad izvođačem radova, a ministarstvo je investitor i vlasnik doma za starije i invalidne osobe. tko će to biti po završetku radova i otvaranju istog?, to je nešto što čim se uopće ne želim opterećivati, jer takav dom treba sufinancirati u njegovom budućem radu, i u punoj popunjenosti, on će za vlasnika predstavljati golemu financijsku obavezu.

ovo je drugih pet. moram se ispričati ali stvarno nisam stigao. komentare nisam stigao ni pročitati, ali bih volio da se svi oni koji žele i mogu pomoći, jave e-mailom na opcina-promina@si.t-com.hr
dnevno mi pristiže 40-tak mailova, što natječaja, što prijepiske službene ali i podosta pisama i upita građana.
smatram da je ovakav oblik komunikacije puno korisniji i neposredniji. moja e- vrata svima su otvorena. ne očekujem nikakve pohvale ali bih i kritike volio dobiti od konkretnih osoba, jer često nije važno što je rečeno nego tko je to rekao.
blogosfera je demokracija u punom i vrlo sirovom obliku. pristajući na nju, izložio sam se otvorenom i bespoštednom kritizerstvu imaginarnih osoba, nejasnih namjera, koji sve što napišem mogu protumačiti na način da potpuno izokrenu smisao napisanog, i otkriju „skrivene namjere“ i djelovanje iz „niskih pobuda“.
svim onima koji me pokušavaju obraniti pred napadima bezličnih, poručujem da me ne brane, jer to nema smisla.
znam da ja nisam najbolji načelnik kojeg je promina imala ili kojeg će imati, ali nisam se bojao prihvatiti izazov. kad su me pozvali i zamolili da prihvatim funkciju načelnika, bio sam pri kraju pripremnog ciklusa sa hrvatskom košarkaškom reprezentacijom U-20, i zadnje što mi je tada bilo na pameti jest plaća načelnika.
vratio sam se iz Zagreba sa suprugom i 4 sina u svoju Prominu u kojoj sam rođen i odrastao a da ni ja ni supruga nismo imali nikakav posao ni u promini ni u okolici, niti smo dobili m2 ni kunu od obnove ili od nekog drugog. Promina je mjesto u kojem namjeravam i dalje živjeti, saditi vinograde, ići na nedjeljnu misu a popodne na balote...
moja promina je bila ugrožena s novih 250 ha kamenoloma, s 880 tona smeća iz šibenske luke, s transfer stanicom za smeće u Manojlima, a meni je ponuđena prilika da to spriječim i zaustavim.
( možda sam trebao čekati da se takav plan usvoji, pa onda pametovati, ili danas isti takav plan usvojiti?)
hoću li to uspjeti ne ovisi samo o meni, već i o svima vama koji ste upoznati s tim. dokažite mi da promina nije draga samo meni već i vama. pomozite da je zaštitimo. javite se ima načina da situaciju preokrenemo na bolje već sutra.
vrijeme je za promjene, jeste li spremni prihvatiti promjene ili ćemo sve po starom? (paul 01.11.2008. 21:32)


Zahvaljujem se Načelniku na odgovorima, ali I na popratnom komentaru, te se nadam da ćemo uskoro dobiti I preostalih pet odgovora.

Možda ja precjenjujem komentiranje Načelnika na promina.blog.hr-u, ali mislim da je to veliki korak na uspostavljanju bolje komunikacije između vlasti I građana-mogućnosti I želja.
Znam da ponekad “zaključujem unaprijed”, ali kad bih ja-ili kad bih govorio u ime svih komentatora mi kao građani dobijali više informacija iz Općine, onda se to vjerojatno ne bi događalo.
Ruku na srce, od kad se promjenila vlast, na tom polju se dosta učinilo, I mislim da smo sada sasvim solidno zastupljeni u dnevnim novanama, sa raznim informacijama iz Promine.
Mislim da bi velika stvar bila kad bi novinari mogli biti pristuni I pri radu Općinskog vijeća, te saznati iz prve ruke kako naši vjećnici gledaju na probleme u Promini.

Oznake: općina promina, Dječji vrtić Oklaj

- 05:56 - Komentiraj post (2) - Link posta

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>


Promina blog
 • LL

Opis bloga

 • Promina blog postoji od 19.03.2005. godine, nešto više od deset godina.
  Teme su vezane uz život u Promini.....ali, tu su i druge razne teme koje su mi se u određenim trenutcima učinile zanimljivim...
  S. Sarić

  «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


  Pomoću sljedećih linkova, saznajte nešto više o Promini.

  Gdje je Promina?

  Galerija promina.blog.hr


  Fotografije generacija iz škole:
  Stare slike Promine


  Video snimke:


  Projekti čiju realizaciju očekujemo:

  «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


 

Općina Promina

 • «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»

.....

 • .......

  ......

  http://adria.fesb.hr/Drniš

  «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


  Statistika posjeta promina.blog.hr -u kroz godine
  «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»

  «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»  E-mail-Urednik promina.blog.hr-a:
  promina.blog.hr@gmail.com


  Zadnji postovi

...


.........................................................................Promina blog - promina.blog.hr© 2005.-2016. sva prava pridržana Urednik promina.blog.hr-a: Sanimir Sarić