_ _ _ _ _ _ promina.blog.hr

utorak, 29.11.2011.

Roditelji i KUU Promina pokrenuli akciju za Dječji vrtić u Oklaju- Akcija uspješno završena!

Prije dvadesetak dana objavio sam post pod naslovom:

„Roditelji i KUU Promina pokrenuli akciju za Dječji vrtić u Oklaju“

Link: http://promina.blog.hr/2011/11/1629624488/roditelji-i-kuu-promina-pokrenuli-akciju-za-djecji-vrtic-u-oklaju.html

Danas sam na e-mail dobio sljedeći tekst organizatora akcije (koji objavljujem kao fotografiju):




Evo još nekoliko fotografija vrtića prije i poslije postavljanja klime-odnosno invertera;






Bravo za roditelje!

Bravo za KUU Promina!

A najveće Bravo za sve donatore što su se odazvali akciji!




Oznake: KUU Promina, Dječji vrtić Oklaj

- 12:03 - Komentiraj post (0) - Link posta

nedjelja, 02.11.2008.

Sto dana Nove vlasti III dio

Dobio sam odgovore Načelnika na još pet pitanja koja sam postavio povodom 100 dana “Nove vlasti” u Promini.
Odgovori su stigli u obliku komentara pod jednim od postova, a ja ću izvorni komentar načelnika Paula Cote promjeniti samo umetanjem pitanje ispre njegovih odgovora.





Evo komentara/odgovora Paula Cote.

· Bog Sany!
Posla puno a vrimena...
pokušat ću odgovorit na neka od postavljenih pitanja, pa krenimo redom.

6. Da li je završeno uređenje dječjeg vrtića, I da li je istina da se planira prenamjena istog?

Uređenje prostora namijenjenih za dječji vrtić je skoro pri kraju. rok za dovršetak radova je kraj godine.
pitanje je : koji prostor je bolje prilagođen za boravak djece tog uzrasta? da li je to okruženje gdje su sad, ili novo, uz prometnicu, na katu, bez dvorane...


7.Uređuje li se uskoro središnji trg u Oklaju (fontana, klupe, rasvjeta)?

Uređenje središnjeg trga može se izvesti na više načina.
općinski proračun je više nego skroman. vlastitim sredstvima ne može se puno toga napraviti. za dobit novac iz nekog od fondova potrebni su kvalitetni projekti, sa svim sastavnicama, no osnovni preduvjet je riješeni imovinsko-pravni odnosi. općina se do sada nije uknjižila na vlasništvo koje joj pripada. dakle prvo se trebamo uknjižiti, izraditi projektnu dokumentaciju (projekt gratis bi dobro došao), pa sačekati natječaj, prijaviti se, proći na natječaju, raspisati natječaj za izvođača radova, natječaj za nadzor, i tek onda pristupiti radovima, te po okončanju izvršiti tehnički prijem radova i dobiti garanciju na izvedene radove. (oni kojima je ovo struka sigurno bi dodali i još neki detalj)
skup i dugotrajan postupak.
ili...



8.Hoće li se graditi precrpna stanica u Lukaru?

Hoće
pitanje je kad. općina je naslijedila gotovo 3 mil. duga za izvršene a neplaćene radove. mislite da se o tom raspravljalo na općinskom vijeću, ili da je bilo uopće upoznato?
ma koliko izgradnja procrpnice bila jednostavna, mora se napravit projekt i cijela procedura...
treba li napominjati da projekt iste ne postoji?

9. Hoće li ikad biti izvršena „-nabavka i ugradnja montažnih autobusnih stajališta“, plan je bio proljeće 2007,?

Hoće
dobro si rekao da je to bio plan proljeće 2007.
odgovor opet ne može biti spektakularan, već više dosadan. da bi se nešto realiziralo treba osigurati sredstva, napraviti projekt, natječaj... ponavljam se znam, ali takva su i pitanja, a sva se svode na jedno hoće li nova vlast ili još jednostavnije:
hoće li novi načelnik izgraditi ono što je bivši obećao?

10. Da li je starački dom sada pod Županijskom upravom, s obzirom da je ona objavila natječaj za nadzornog inženjera, za radove završetka doma?

Nedavno kad smo razgovarali o tom rekao sam ti da ne zaključuješ unaprijed.
činjenica je, da je županija dobila ovlasti od ministarstva zdravstva za izbor nadzora nad izvođačem radova, a ministarstvo je investitor i vlasnik doma za starije i invalidne osobe. tko će to biti po završetku radova i otvaranju istog?, to je nešto što čim se uopće ne želim opterećivati, jer takav dom treba sufinancirati u njegovom budućem radu, i u punoj popunjenosti, on će za vlasnika predstavljati golemu financijsku obavezu.

ovo je drugih pet. moram se ispričati ali stvarno nisam stigao. komentare nisam stigao ni pročitati, ali bih volio da se svi oni koji žele i mogu pomoći, jave e-mailom na opcina-promina@si.t-com.hr
dnevno mi pristiže 40-tak mailova, što natječaja, što prijepiske službene ali i podosta pisama i upita građana.
smatram da je ovakav oblik komunikacije puno korisniji i neposredniji. moja e- vrata svima su otvorena. ne očekujem nikakve pohvale ali bih i kritike volio dobiti od konkretnih osoba, jer često nije važno što je rečeno nego tko je to rekao.
blogosfera je demokracija u punom i vrlo sirovom obliku. pristajući na nju, izložio sam se otvorenom i bespoštednom kritizerstvu imaginarnih osoba, nejasnih namjera, koji sve što napišem mogu protumačiti na način da potpuno izokrenu smisao napisanog, i otkriju „skrivene namjere“ i djelovanje iz „niskih pobuda“.
svim onima koji me pokušavaju obraniti pred napadima bezličnih, poručujem da me ne brane, jer to nema smisla.
znam da ja nisam najbolji načelnik kojeg je promina imala ili kojeg će imati, ali nisam se bojao prihvatiti izazov. kad su me pozvali i zamolili da prihvatim funkciju načelnika, bio sam pri kraju pripremnog ciklusa sa hrvatskom košarkaškom reprezentacijom U-20, i zadnje što mi je tada bilo na pameti jest plaća načelnika.
vratio sam se iz Zagreba sa suprugom i 4 sina u svoju Prominu u kojoj sam rođen i odrastao a da ni ja ni supruga nismo imali nikakav posao ni u promini ni u okolici, niti smo dobili m2 ni kunu od obnove ili od nekog drugog. Promina je mjesto u kojem namjeravam i dalje živjeti, saditi vinograde, ići na nedjeljnu misu a popodne na balote...
moja promina je bila ugrožena s novih 250 ha kamenoloma, s 880 tona smeća iz šibenske luke, s transfer stanicom za smeće u Manojlima, a meni je ponuđena prilika da to spriječim i zaustavim.
( možda sam trebao čekati da se takav plan usvoji, pa onda pametovati, ili danas isti takav plan usvojiti?)
hoću li to uspjeti ne ovisi samo o meni, već i o svima vama koji ste upoznati s tim. dokažite mi da promina nije draga samo meni već i vama. pomozite da je zaštitimo. javite se ima načina da situaciju preokrenemo na bolje već sutra.
vrijeme je za promjene, jeste li spremni prihvatiti promjene ili ćemo sve po starom? (paul 01.11.2008. 21:32)


Zahvaljujem se Načelniku na odgovorima, ali I na popratnom komentaru, te se nadam da ćemo uskoro dobiti I preostalih pet odgovora.

Možda ja precjenjujem komentiranje Načelnika na promina.blog.hr-u, ali mislim da je to veliki korak na uspostavljanju bolje komunikacije između vlasti I građana-mogućnosti I želja.
Znam da ponekad “zaključujem unaprijed”, ali kad bih ja-ili kad bih govorio u ime svih komentatora mi kao građani dobijali više informacija iz Općine, onda se to vjerojatno ne bi događalo.
Ruku na srce, od kad se promjenila vlast, na tom polju se dosta učinilo, I mislim da smo sada sasvim solidno zastupljeni u dnevnim novanama, sa raznim informacijama iz Promine.
Mislim da bi velika stvar bila kad bi novinari mogli biti pristuni I pri radu Općinskog vijeća, te saznati iz prve ruke kako naši vjećnici gledaju na probleme u Promini.

Oznake: općina promina, Dječji vrtić Oklaj

- 05:56 - Komentiraj post (2) - Link posta

četvrtak, 21.08.2008.

15. pitanja za novog načelnika općine-Paula Cotu-II dio

Nastavak jučerašnjeg posta….







6. Da li je „-završena je ugradnja telemetrijske opreme na vodospremi «Lukar» te će ovih dana (01.01.2007.) biti stavljena u funkciju.», odnosno da li je taj sustav upravljanja vodospremom u funkciji?

Prema mojim saznanjima telemetrijska oprema je ugrađena, a sve relevantne okolnosti ću još provjeriti.

7.Da li je „-izrađena projektna dokumentacija kao osnova za obnovu, odnosno izgradnju sportskog centra «Žagra»?

Prilikom primopredaje vlasti u Promini, Žarko Duvančić je uzeo projektnu dokumentaciju Žagre. Tvrdi da je to njegov osobni projekt pa ga je odnio k sebi doma. Stupio sam u kontakt s međunarodnim organizacijama koje su realizirale više takvih dječjih I sportskih igrališta u Hrvatskoj pa ćemo preko njih pokušati izraditi novi projekt I realizirati ga.

8. Da li je „-izgrađen sanitarni čvor te uređenje interijera u Domu kulture?

Svima je vidljivo da radova nema, niti smo zatekli nekakav projekt za Dom kulture. Zato smo, u iznimno kratkom roku, izradili projekt I aplicirali prema Fondu svjetske banke. Istovremeno smo projekt poslali I na adresu Ministarstva kulture. Očekujemo pozitivno rješenje kako bi se Dom kulture konačno stavio u funkciju.

9. Da li je „-uređen i opremljen novi prostor dječjeg vrtića, (nekadašnje kancelarije OPZ Promina op.a.)?

Uređenje interijera dječjeg vrtića je u završnoj fazi, ali u projektu nije predviđeno i njegovo opremanje (namještaj, didaktička pomagala I sl.). Treba dodati da i u samim izvedbenim radovima ima odstupanja od projekta (primjerice  ugradnja PVC stolarije I plastičnih roleta, umjesto masivne hrastovime s drvenim grilama), a kao konstanta nam ostaje pitanje uporabne dozvole zbog neprimjerene pozicije. Zato smo odmah uvrstili I opremanje dječjeg vrtića u već spomenutom projektu odaslanom Svjetskoj banci. Treba izvršiti određene prepravke I uskladiti izvedbene radove s projektom, a od izvođača radova sam saznao da smo za isti iznos mogli sagraditi samostojeći objekat, kompletno uređen, površine 100 m2

10.Da li je „-uređenje fasade Doma kulture te popravak središnjeg trga (fontana, klupe, rasvjeta) uskoro u planu ( trebalo je biti u proljeće 2007.?)

Pokušat ćemo taj problem riješiti vlastitim radom. Očekujemo pomoć mještana.





Oznake: općina promina, Dom kulture, Dječji vrtić Oklaj

- 22:26 - Komentiraj post (4) - Link posta

petak, 11.01.2008.

Kratke vijesti iz Promine

Plan nabave roba i usluga Općine Promina za 2007.godinu bio je:

1. Izgradnja komunalne infrastrukture u zoni ** 819.672 (nije ostvareno)
2. Izgradnja cesta ** 327.869 (nije ostvareno)
3. Izgradnja nogostupa ** 409.836 OSTVARUJE SE
4. Uređenje objekta dječjeg vrtića ** 327.869 OSTVARUJE SE
5. Dodatna ulaganja na objektu kulturnog centra ** 245.902 (nije ostvareno)
6. Oprema za održavanje i zaštitu (kontejneri) ** 204.918 OSTVARENO

Negdje oko 17.12.2007. započelo se s uređenjem nogostupa u Oklaju, na dionici Mlinica-Osmanovac.
Nakon novogodišnjih blagdana, radovi su nastavljeni.

Početkom ovog tjedna (07.01.2008.) jedna građevinska firma iz Drniša započela je sa uređenjem dječjeg vrtića.
Dječji vrtić se uređuje u nekadašnjim prostorijama propale PZ "Promina", na katu iznad Dadinog kafića.

Nadam se da će se i ostale točke iz proračuna za 2007. ostvariti u ovoj godini.

Oznake: općina promina, Dječji vrtić Oklaj

- 13:40 - Komentiraj post (3) - Link posta

ponedjeljak, 02.04.2007.

RODA SLOMLJENE NOGE?

Danas sam pregledavajući komentare pod postovima, pročitao jedan koji svakako zalužuje cijeli post.
U zadnje vrijeme prominski blog posjećuje "Žena", koja me svaki put obraduje sa jako kvalitetnim komentarima.

Njen zadnji komentar ostavljen je pod postom "Anketa o radu Općine Promina" i ja sam odabrao jedan dio komentara koji je "gađa" u bit problema:

Evo dijela komentara:

"Čak ni nekoliko nemuštih rečenica na radiju nisu informacija vrijedna pažnje, npr. ona da će se, eto,graditi dječji vrtić (100%)...

NAS ŽENE to zaista zanima, ali ne znamo ništa pouzdano.
Priča se.
Gradit će ga na katu kod knjižnice.

Da je to služberno objavljeno mi bismo se namah skočile, osnovale udrugu "RODA SLOMLJENE NOGE" potpisale kakvu peticiju, priupitale kome je takva suluda zamisao pala na pamet, jesu li konzultirali struku...?

Ovako ne moramo time zamarati svoje lijepe glavice prije nego što vrtić osvane. Gotov.

(žena 02.04.2007. 10:28)

Do mene je također prije određenog vremena stigla informacija da će se započeti sa uređenjem dječjeg vrtića u bivšim "kancelarijama zadruge", na katu iznad Dadina kafića...

Po meni glavni problem tog projekta je što na kat vode jako strme stepenice.
Prostor je iznad kafića, što je nespojivo sa vrtićem.
Planira se uređenje vrtića za tri dobne skupine, a sad u vrtiću ima 4. predškolca i 7. djece ostalih dobnih skupina!
Ukupno 11.djece!
Osim tri tete, vrtić bi morao imati i svu ostalu administraciju potrebnu za njegovo vođenje.
Potreban je ravnatelj, kuharica, čistačica... jer se Općina davno odlučila sa vrtićem osamostaliti-odvojiti od Drniškog dječjeg vrtića pod čijom je nadležnosti Oklajski vrtić.
Dado muku muči sa kanalizacijom iz kafića, kad se još vrtić spoji na isti crnu jamu-to će biti stvarno super...

Kad vrtić bude završen opet se neće otvarati godinama!

Zašto?

Pa tko bi normalan dao novac da se otvori takav dječji vrtić u kojem će biti više "administracije" nego djece?
Ali onda će se Općina pravdati da se pobunio netko od vlasnika, da netko ima nešto protiv Promine....

Baš me zanima zašto vrtić ne može ostati tamo gdje je?
Ako se pad broja djece nastavi ovim tempom, vjerojatno će se početi sa spajanjem razreda, te će nastavnik učiti istovremeno dva-tri razreda.
Kad dođe do toga za godinu dvije, onda će u školi biti još više praznih razreda.
Ali onda će biti djece za vrtić toliko, da će svi zajedno moći stati u čajnu kuhinju i igrat se bez iti malo gužve.

Zašto se ne može urediti dječje igralište kod škole, postaviti tobogani, ljuljačke, tribine pored igrališta, rasvjeta?


Zašto se netko nije sjetio i taj novac uložio za rješavanje nekih drugih važnijih problema.

Kojih?

Zašto se nije formiralo npr. jedno "novo" naselje u Oklaju za obitelji koje žele iskoristiti zakon o područjima od posebne Državne skrbi, te započeti gradnju obiteljske kuće u Oklaju?

Zar je moguće da Općina nije u stanju pored tolike vlake i krša, naći mjesto za npr. deset građevinskih čestica za mlade obitelji koje nemaju riješeno stanbeno pitanje?

Koliko imamo mladih bračnih parova za čiju djecu Općina planira graditi taj vrtić?

Slušaju li kad Općinari "Statistiku fra Šime"?


Oznake: općina promina, Dječji vrtić Oklaj

- 14:03 - Komentiraj post (19) - Link posta

četvrtak, 07.12.2006.

Malo ćakula

Nemam neki pametniji naslova, pa sam izabrao ovaj.

Pod komentarima sam dobio pitanja:

-Gdje bi se u Oklaju mogla napraviti izložba slika?
-Što Općina planira sa Domom kulture?

Djelovanje KUU Promina, pobudilo je u Promini neka sasvim nova razmišljanja i način druženja Prominaca.
Druženjem Prominaca različitih generacija, a time i pogleda na život prave se razni planovi za buđenje života u Promini.
Veliku ulogu ima i fra Šime, jer je dosta «jak» organizator, i zna pronaći zajednički jezik za ljude sasvim različitih nivoa razmišljanja.

Upravo druženje Prominaca različitih zanimanja i generacija može dovesti do relizacije za Prominu dobrih projekata.

Nedavno sam bio u društvu u kojem se razmatrala tema izložbe fotografija u Promini. Složili smo se da bi u te svrhe najbolje poslužila prostorija KUU Promina.

O kojim se fotografijama pričalo?

Odmah nakon rata, u Zagrebu je napravljena izložba fotografija na temu «Ratna stradavanja Promine»

Dobar dio Prominaca je ogorčen da se u Promini nije ništa napravilo od rata.
Eto, jedna takva izložba, dobro bi došla da se vidi koliko smo napredovali u zadnjih desetak godina.

Prostorija KUU Promina je jedna od najprometnijih –najposjećenijih u Oklaju, i svaka izložba u njoj bi imala najbolji odaziv.


Kad smo kod Doma kulture….

Općina planira u bivšim prostorijama zadruge (na katu-kancelarije) urediti prostor za dječji vrtić. Bilo je to u proračunu za ovu godinu, ali izgleda da će ti planovi ipak sačekati sljedeću ili neku drugu godinu.
Po nekim informacijama taj vrtić (prostor) je trebao biti podijeljen u tri prostorije za tri dobne grupe djece.
Mogu samo napomenuti da u vrtiću sada ima 4. predškolca i 7. djece od 3. do 5. godina.
Ukupno 11. djece!
Znači da bi prioritet trebao biti stvoriti uvjete za život mladih obitelji u Promini, jer bez novih mladih bračnih parova nema ni djece za taj vrtić.

Sama sala Doma kulture koja može primiti i do 500 ljudi u planu je u sljedećoj godini za djelomično građevinsko uređenje.
Točnije, trebali bi se urediti sanitarni čvorovi.
Po mom mišljenju, sala bi mogla odlično poslužiti za pireve, jer u području Knina i Drniša nema baš tako velikih dvorana, a prostor ispred nje već ima uređeno parkiralište.
Sala bi se mogla dati nekome u najam na deset godina, pod uvjetom da je najmoprimac građevinski završi i dovede u funkciju.
Tko zna, možda bi i bilo zainteresiranih poduzetnika.
Možda bi mogla poslužiti i za neku drugu namjenu….

Najgore je da stoji u stanju kakvom je sada.

Oznake: KUU Promina, Život u Promini, Ratna stradanja u Promini, Dječji vrtić Oklaj, Dom kulture

- 19:25 - Komentiraj post (2) - Link posta

<< Arhiva >>






Promina blog
  • LL

Opis bloga

  • Promina blog postoji od 19.03.2005. godine, nešto više od deset godina.
    Teme su vezane uz život u Promini.....ali, tu su i druge razne teme koje su mi se u određenim trenutcima učinile zanimljivim...
    S. Sarić

    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


    Pomoću sljedećih linkova, saznajte nešto više o Promini.

    Gdje je Promina?

    Galerija promina.blog.hr


    Fotografije generacija iz škole:
    Stare slike Promine






    Video snimke:


































    Projekti čiju realizaciju očekujemo:









    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


Općina Promina









  • «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


.....

  • ......
    .......



    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


    Statistika posjeta promina.blog.hr -u kroz godine








    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»





    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»



    E-mail-Urednik promina.blog.hr-a:
    promina.blog.hr@gmail.com


    Zadnji postovi

...


.........................................................................Promina blog - promina.blog.hr© 2005.-2023. sva prava pridržana Urednik promina.blog.hr-a: Sanimir Sarić