_ _ _ _ _ _ promina.blog.hr

četvrtak, 21.03.2013.

Srebrena medalja za Agroturizam u Dalmaciji-Pilipovim dvorima iz RazvođaNa web stranici Šibensko-kninske županije, možete pročitati sljedeću vijest:

Nagrađena najbolja agroturistička imanja u Šibensko-kninskoj županiji
20.3.2013. 12:28:46
Link: http://www.sibensko-kninska-zupanija.hr/index.asp?dID=1116

„Šibensko-kninski župan Goran Pauk i koordinatorica UN-a i stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj Louisa Vinton, danas su u Gradskoj vijećnici u Šibeniku dodijelili 15 priznanja najbolim agroturističkim imanjima u Šibensko-kninskoj županiji.


Zlatnu medalju za kvalitetu u agroturizmu dobili su:

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Kalpić, Seosko imanje i autokamp Robeko iz Skradina, Seosko domaćinstvo Dabar Danilo-Perković, Baćulov dvor Draga-Primošten Burni, Seljačko domaćinstvo „Kuća kamena“ Pakovo Selo, Poljoprivredno gospodarstvo Dalmati d.o.o. Pakovo Selo, Jurlinovi dvori Primošten Burni, Kušaonica Skradinske delicije Bićine-Skradin i Šarićevi dvori Šarići-Primošten Burni.

Srebrnu medalju za kvalitetu u agroturizmu dobili su:

Poljoprivredna zadruga branitelja Dalmacija eko projekt Vodice, Galjin dvor Kruševo-Primošten, Pilipovi dvori i Agroturizam Čogelja Lozovac.

Brončanu medalju za kvalitetu u agroturizmu dobili su:

Seosko gospodarstvo Banovi dvor Tišnjanska Dubrava i Kamp Skradin.


(…) „Natječaj za izbor najkvalitetnijih agroturističkih sadržaja proveden je kao jedna od aktivnosti projekta COAST Program Ujedinjenih naroda u Hrvatskoj (UNDP) u suradnji s četiri dalmatinske županije s ciljem poticanja kvalitete, inovativnosti i atraktivnosti agroturističke ponude u Dalmaciji. Na području Dalmacije nagrađeno je ukupno 35 agroturističkih gospodarstava s ukupnim nagradnim fondom od 228.000 kuna, od čega 15 nagrada ukupne vrijednosti 97.000 kuna ide u našu županiju.Čestitke svim nagrađenim, a posebno Marku Duvančiću, koji je „branio boje Promine“!

Oznake: turizam u promini, Marko Duvančić, Razvođe

- 12:07 - Komentiraj post (0) - Link posta

nedjelja, 11.11.2012.

Konoba dida Marka
Ukoliko ste ovih dana čitali Večernji list, mogli ste (vezano za Prominu), pročitati sljedeći članak:

Na natječaj za inovacije stiglo više od tisuću zahtjeva, zadovoljila tek desetina
'Inovatori' tražili novac i za – sjenicu u vinogradu
OBJAVA: 05.11.2012 / 12:00
Link:
http://www.vecernji.hr/biznis/inovatori-trazili-novac-sjenicu-vinogradu-clanak-471325
Piše: Radmila Kovačević


"Među više od tisuću projekata koji su stigli na natječaj zadovoljilo ih je tek desetak posto. A i među 99 projekata koji su prošli, mora se reći, neki su se količinom iskazane inovativnosti zapravo provukli kroz iglene uši".

"Financijsku su podršku tako, recimo, dobile i neke već uhodane manifestacije ili šetnice koje bi i bez prefiksa inovativno ionako morale doći na red. Kako bilo, u Ministarstvu turizma smatraju da se inovativnošću ističu digitalno oživljavanje stare jezgre Šibenika, interaktivna bura u obnovljenoj kuli Lipica grada Senja koji buru želi brendirati, a za što će dobiti potporu od sto tisuća kuna. Projekt gradnje pustolovnog kampa podržan je sa 90.000 kuna, dok, recimo, Konoba dida Marka u kojoj će gosti spavati u starim drvenim bačvama od vina dobiva sto tisuća".Istom temom, bavi se i Šibenik news, u članku:

Podržano pet inovativnih turističkih projekata iz Županije
Objavljeno: 06.11.2012. | Autor: Diana Ferić
Link: http://mok.hr/vijesti/sibenik/podrzano-pet-inovativnih-turistickih-projekata-iz-sibensko-kninske-zupanije


"Pet turističkih projekata iz Šibensko - kninske županije dobilo je bespovratna sredstva na natječaju Ministarstva turizma iz Program poticanja inovacija u turizmu „Inovativni turizam“ za 2012. godinu od ukupno 99 koliko ih je dobilo "zeleno svijetlo" nakon provedenog natječaja. Najveću potporu, 100 000 kuna, dobilo je Obiteljsko gospodarsko poznatog vinara Marka Duvančića za svoj projekt "Konoba dida Marka":......."


A sad malo informacija o samom Programu poticaja, koje možemo pročitati na stranicama Ministarstva turizma
pod linkom: http://www.mint.hr/UserDocsImages/121030-odluka-inovativni.pdf

Temeljem Strategije Vladinih programa za razdoblje 2012. – 2014. i Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2012. godinu i projekcije za 2013. i 2014. godinu (Narodne novine, broj 24/12), nakon objavljenog Javnog poziva za predlaganje projekata od 4. srpnja 2012. godine i dostavljenog prijedloga projekata za sufinanciranje iz Zapisnika Povjerenstva, ministar Veljko Ostojić donosi

O D L U K U o odabiru projekata temeljem Programa poticanja inovacija u turizmu „Inovativni turizam“ u 2012.

Članak 1.

Ovom Odlukom odobravaju se sredstva iz Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2012. godinu i projekcije za 2013. i 2014. godinu (Narodne novine, broj 24/12) u razdjelu Ministarstva turizma, Uprava za razvoj i konkurentnost turizma, aktivnost A 587045 – Program poticanja inovacija u turizmu „Inovativni turizam“ za 2012. godinu za sufinanciranje sljedećih razvojnih projekata:

i vezano za Prominu:

REDNI BROJ***PODNOSITELJ ZAHTJEVA I ADRESA*****************************************************NAZIV PROJEKTA****IZNOS POTPORE
***50************OPG Marko Duvančić seosko domaćinstvo "Pilipovi dvori", Duvančići 13, Oklaj 22303***Konoba dida Marka***100.000,00 knČestitam Marku na upornosti i nepresušnim idejama za nove projekte!

Nadopuna posta (11.11.2012 17:25)

Nakon objave posta, u Slobodnoj Dalmaciji sam pronašao sljedeći članak vezan za temu iz naslova, u kojem možemo pročitati i koju riječ Marka Duvančića o samom projektu:JEDAN OD 99 DOBITNIKA POTICAJA
"Turisti će u ‘spavaće bačve’, za to mi Vlada daje 100.000 kuna"
Objavljeno 11.11.2012. u 16:09
Link: http://www.slobodnadalmacija.hr/Dalmacija/Sibenik/tabid/74/articleType/ArticleView/articleId/193328/Default.aspx
Pišu Ružica Mikačić 
Marina Jurković


Iako će iznos pokriti desetinu ukupnih troškova, Duvančić je oduševljen financijskim poticajem iz državnog proračuna.

 Projekt ”Konoba dida Marka” zasniva se na sustavu lego kocki, odnosno drvenih bačava velike zapremnine koje će biti uređene kao sobe za goste. U šest bačava zapremnine 40 tisuća litara bit će uređeno isto toliko dvokrevetnih soba s pomoćnim ležajevima, dok će jednokrevetne sobe biti opremljene i namještene u dvjema bačvama od po 25 tisuća litara kaže Duvančić.

Dok čeka lokacijsku dozvolu za uređenje podloge za bačve, prominski vinar već izabire starinski namještaj za nove smještajne kapacitete svoga obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva.
Ukupni će trošak, prema njegovoj procjeni, dosegnuti milijun kuna, no računa na kreditnu liniju HBOR-a.

Nada se, također, da neće biti administrativnih zadržavanja u izdavanju lokacijske dozvole do kraja godine.
U tom slučaju spavaće bi “bačve” prve goste mogle primiti za pet mjeseci, upravo prije ljeta, kad će domaćinstvo dobiti i vlastiti bazen.

Nadopuna posta (16.11.2012 13:55)

Nova TV je također napravila jedan video prilog na ovu temu, pa evo i njega:(Za pregled videa kliknite na fotografiju)


Oznake: Marko Duvančić, turizam u promini

- 12:00 - Komentiraj post (0) - Link posta

srijeda, 16.11.2011.

Obnovljeni „Pilipovi dvori“ u Razvođu

Prije četiri godine napisao sam post pod naslovom:

„Obnavljaju se Pilipovi dvori u Razvođu“

Link: http://promina.blog.hr/2007/06/1622754643/obnavljaju-se-pilipovi-dvori-u-razvodu.html


A u tom postu između ostalog piše:

***************************************************************************
„Nedavno sam pronašao na web-u informaciju o dodjeli državnih potpora Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitkaza za 2007. god.
Potpore se dodjeljuju temeljem «Programa poticanja, zaštite, obnove i uključivanja u turizam tradicijske i prirodne baštine u turistički nerazvijenim područjima».“

„Jedan od njih je i "Marko Duvančić OPG, Duvančići 13, Razvođe, Oklaj", sa svojim projektom "Pod starim krovovima- Pilipovi dvori, Duvančići 11, Razvođe".
Marko je za svoj projekt dobio 70,000.00 kuna potpore“.

***************************************************************************

Prije skoro mjesec dana, nazvao me Marko Duvančić i zamolio da popratim otvaranje „Pilipovih dvora“. Otvaranje je bilo zakazano za 12.11.2011, ali je zbog nekih sitnica odgođeno za jučerašnji dan, odnosno utorak, 15.11.2011 godine.

Rado sam se odazvao Markovom pozivu, jer me iskreno zanimalo kako izgledaju „Pilipovi dvori“, a nadam se da isto zanima i posjetitelje promina.blog.hr-a.

Nešto prije 11:00 došao sam u Razvođe...a ekipe HRT-a, Slobodne Dalmacije, Večernjeg lista, Jutarnjeg lista, Šibenskog lista, Šibenske televizije......i naravno Radio Drniša već su bile tu.

Osim predsatvnika medija, otvaranju su nazočili i Dožupan Smolić, direktor RRA Drago Matić, načelnik općine Promina Paul Cota....i naravno, Marko Duvančić i njegovo osoblje....

Iskoristio sam gužvu i odmah Marku postavio nekoliko pitanja vezanih uz ovu temu...te saznao...

„Pilipovi dvori“ nastali su na ostatcima starine Markova istoimenog djeda. Markov djed imao je brata Pilipa koji je umro sa samo 16 godina.
Markov djed je iza sebe ostavio brojno potomstvo, čak 14 sinova i 2 kćeri, a iza Pilipa je ostalo samo ime i dio djedovine koji sada i unuci djeda Markova uživaju.....i zato ime „Pilipovi dvori“.

Nadam se da se uspio dobro pohvatati informacije vezane uz ime dvora, čiji temelji potječu iz davne 1860 godine.

Nakon intenzivne obnove od 2,5 godine, kako kaže Marko, uređen je restoran koji može primiti od 45 (unutra) do 80 gostiju (zajedno sa stolovima u dvorištu).

Gostima se na jelovniku nude naša tradicionalna jela kao što su janjetina na ražnju, janjetina ispod peke, teletina ispod peke....pršut ...sir...roštilj....I naravno sve to mogu zaliti Markovim vinima o kojima možete više saznati pod linkom: http://www.vina-duvancic.hr/

Radno vrijeme bi se moglo nazvati „kliznim“, jer se gosti moraju najaviti makar dva dana ranije, i mora ih biti najmanje desetak....i tako će biti dok se ne popuni cijeli tjedan i cjelotjedni rad restorana bude isplativiji.
A kako sada stvari stoje....već je cijeli niz vikenda odavno zauzet...pa bi to moglo biti i uskoro.

A sada još malo o samom događaju...

Nakon što nam je Marko prezentirao ponudu dvora...od restorana...do balotališta...dječjeg igrališta, zanimljivo uređenih wc-a....došao je red na pršut i sir....pa pečenu janjetinu....ćakulanje o svemu i svačemu....uglavnom jedno poučno druženje u kojem sam jako malo pričao....a jako dobro slušao....

Eto....sad kad budete imali u planu doći u Prominu sa ekipom, a ne znate gdje pojesti dobru janjetinu, popit čašu nagrađivanog vina...pa na kraju malo i zabalotat...Nazovite Marka na broj mobitela koji možete pronaći pod linkom: http://www.vina-duvancic.hr/ ....i pripremite oko 200.00 kuna po osobi za po meni prilično dobar meni.

Više od svega pričaju fotografije, pa evo i njih:
i to bi bilo to.....

E da... ista tema obrađena je i na web stranici Radio Drniša pod linkom:http://www.radiodrnis.hr/jm/index.php?option=com_content&view=article&id=1603&catid=1
Oznake: Pilipovi dvori, Razvođe, Marko Duvančić

- 22:03 - Komentiraj post (2) - Link posta

utorak, 31.05.2011.

Maraština Ivice Džape iz Oklaja šampionka među bijelim buteljiranim vinima.

Prije nekoliko dana u Skradinu je održana Šesta po redu Smotra vinara Šibensko-kninske Županije.

Slobodna Dalmacija nam u članku pod naslovom: Maraštine i babići potukli konkurenciju
Link: http://www.slobodnadalmacija.hr/Šibenik/tabid/74/articleType/ArticleView/articleId/139224/Default.aspx
.....donosi (za Promince) sljedeće zanimljive inaformacije:

„Skradinski susret šibenskih vinara potvrdio je staru istinu kako je šansa ovdašnjih proizvođača vina jedino u okretanju autohtonim sortama, posebice maraštini i babiću. Premda stručnjaci ističu kako će maraština postati hit tek za nekoliko godina, ona je pobrala sve glavne nagrade u kategoriji bijelih vina.
Maraština Dragutina Dobrovića iz Pirovca najbolja je u kategoriji bijelih otvorenih vina, dok je maraština Željka Džape iz Oklaja šampionka među bijelim buteljiranim vinima“.(kraj navoda)

Novinaru koji je pisao članak, potkrala se mala pogreška, jer je nagradu „šampionka među bijelim buteljiranim vinima“ osvojio Ivica Džapa, a ne njegov prezimenjak Željko Džapo.

Inače, nedavno sam na blogu prenio dio članka o Ivici Džapi, koji je bio objavljen u Šibenskom NT-u:
Link:
http://promina.blog.hr/2011/05/1629209958/ivica-dzapo-u-nt-o-problemima-plasmana-vina.2.html

Evo i informacije o svim ostalim nagradama i nagrađenima na Šestoj smotri vinara Šibensko-kninske Županije:

Prvonagrađeni vinari

•• Kategorija bijelih otvorenih vina

1. Dragutin Dobrović - Maraština, Pirovac
2. Objava d.o.o.- Maraština, Kijevo
3. Tvrtko Topić - Debit, Siverić

•• Kategorija crnih otvorenih vina

1. Mile Maleš - Cabernet sauvignon, Maleši - Mirlović Zagora
2. Objava d.o.o. - Merlot 2009. Kijevo
3. Ante Županović - Babić 2010. Kruševo kod Primoštena

•• Bijela buteljirana vina

1. Lasin d.o.o. - Maraština, Oklaj
2. Joso Sladić - Maraština, PlastovoNadopuna posta 02.06.2011 12:00

Novi tjednik donosi nam također članak na ovu temu pod naslovom:
"Biti na susretu vinara, a ne kušati ni kap vina – nezamislivo"
Link: http://www.novi-tjednik.hr/gospodarstvo/gospodarstvo/6935-biti-na-susretu-vinara-a-ne-kuati-ni-kap-vina-nezamislivo.html

Evo i liste nagrađenih koja se u NT-u može pročitati:

CRNA BUTELJIRANA VINA

1. mjesto – Ante Županović – Babić 2009, Kruševo kod Primoštena
2. mjesto – Stipe Knežević – Merlot 2010., Oklaj
3. mjesto – Marinko Sladić – 'Amicus novum' (kupaža Plavine i Lasine), Plastovo


BIJELA BUTELJIRANA VINA

1. mjesto – LASIN d.o.o. (Marko Duvančić)- Maraština, Razvođe kod Oklaja
2. mjesto – Joso Sladić – Maraština, Plastovo
3. mjesto – Dragutin Dobrović – Maraština, Pirovac


CRNA OTVORENA VINA

1. mjesto – Mile Maleš – Cabernet Sauvignon, Maleši – Mirlović Zagora
2. mjesto – OBJAVA d.o.o. (Cvitko Teskera) – Merlot 2009., Kijevo
3. mjesto – Ante Županović – Babić 2010., Kruševo kod Primoštena


BIJELA OTVORENA VINA

1. mjesto – Dragutin Dobrović – Maraština, Pirovac
2. mjesto – OBJAVA d.o.o. (Cvitko Teskera) – Maraština, Kijevo
3. mjesto – Tvrtko Topić – Debit, Siverić

Kad usporedimo i jednu i drugu listu nagrađanih, teško je ne upitati se koja je točna, a koja ne?

Kome vjerovati Slobodnoj Dalmaciji ili Novom tjedniku????

U svakom slučaju, LASIN d.o.o., registriran je na adresi obitelji Džapo Ivice- Put kroz Oklaj 6, 22303 OKLAJ
te je vjerojatno greškom upisano ime Marka Duvančića, umjesto Ivice Džape, kao ime nagrađenog.


Oznake: Prominski vinogradari, Ivica Džapo, Marko Duvančić

- 11:00 - Komentiraj post (5) - Link posta

petak, 14.11.2008.

Nove nagrade prominskim vinima

Već petu godinu za redom, u drniškom restoranu “Kod Tome”, Pučko otvoreno učilište i Hrvatski zavod za savjetodavno poljoprivrednu službu iz Drniša, organiziraju feštu mladih vina povodom Sv Martina.

Kao I svake godine, I ove godine nije moglo proći bez negrada za vina iz našeg kraja.

Članak Anite Vukušić, objavljen na web stranici Radio Drniša, donosi nam sljedeće informacije vezane za Promince:

“Sve tri nagrade za bijela vina otišle su u Prominu, druga nagrada pripala je Ani Radas, a treća Rajku Žulju.
Uz Tvrtka Topića koji je drugu godinu za redom pobjednik u kategoriji crnih vina, nagradu za crno vino dobila je i Zadruga „Provin“ iz Razvođa i Vito Tomić iz Siverića”

“I ove godine pobijedile su nijanse, osobito kad je riječ o bijelim vinima koja bilježe veliki pomak u kvaliteti,a tradicionalno najbolja vina dolaze iz prominskog kraja. U kategoriji crnih vina ponovo je pobjednik merlot i ovo vino uglavnom je ponuđeno na ocjenjivanje, kazao je Mario Tomić viši stručni savjetnik Hrvatskog zavoda za savjetodavno-poljoprivrednu službu….”

Članak na web stranici Radio Drniša možete pročitati pod linkom:
http://www.radiodrnis.hr/novosti/index.htm


Oznake: Prominski vinogradari, Ana Radas, Rajko Žulj, Marko Duvančić

- 19:51 - Komentiraj post (1) - Link posta

srijeda, 01.10.2008.

Promina iz nekog drugog kuta...

Danas sam po prvi puta pronašao članak u kojem se može pročitati što je to danas “najzanimljivije” u Promini, I koji su to potencijali kojih možda nismo niti mi sami svjesni.

Članak Jadranke Klisović pod naslovom “Skriveno blago prominskih brda”, jedan je od najbolje napisanih članaka na tu temu u zadnjih desetak godina.

Obično novinari “prolete” jednom temom kroz Prominu, I pobjegnu.
Ali ovdje se vidi da je novinarka stvarno imala volje upoznati “neku drugu” Prominu.

Ja ću navesti samo nekoliko citata iz članka koji je objavljen pod linkom:
http://www.bum.vjesnik.hr/html/2008/09/24/Clanak.asp?r=tem&c=7

“Težak život i druge nedaće koje su se zaredale zatvaranjem rudnika koji je othranio generacije i generacije, za posljedicu su imale odlazak stanovništva u gradove od čega se taj škrti kraj nije oporavio do danas.

“Država je svoje šumsko zemljište odlučila dati na višegodišnje korištenje, pa je nekoliko Prominaca zasadilo velike vinograde poput mladog Marka Duvančića, obitelji Džapo, Knežević... Načelnik Cota na svom je imanju zasadio 20.000 sadnica vinove loze koja odlično uspijeva i daje vrlo kvalitetno grožđe i vino”

“Načelnik Cota, koji je dužnost načelnika preuzeo tek prije dva mjeseca, smatra da taj kraj ima velike razvojne perspektive i to prije svega u poljoprivrednoj proizvodnji u Vedrovu polju, proizvodnji zdrave hrane, stočarstvu i seoskom turizmu”.

“Obitelj Milana Lacića sagradila je pršutanu »Lacić« u Razvođu kod Oklaja. Dok smo joj prilazili, nismo mogli vjerovati vlastitim očima. Mislili smo da smo….”

“U susjedstvu smo posjetili obitelj Škovrlj. Slavko, njegova supruga i tri sina imaju farmu sa 600 ovaca….. Godišnje uspiju proizvesti između 2,5 i tri tone »mišnog sira« koji prodaju isključivo na »kućnom pragu«.
»Da proizvedemo i pet puta više, sve bi prodali bez ikakve reklame i bez trgovačkih lanaca.

“Na 26 hektara zemljišta kod Razvođa prostire se bajamik koji je već godinama »ničiji«, a Općina Promina s njime ima velike planove. Umjesto jednoj osobi, bajamik koji je prije rata bio u vlasništvu oklajske poljoprivredne zadruge, najvjerojatnije će se dati u koncesiju osmorici Prominjana u dugoročni zakup”.

“Načelnik Cota, inače kondicijski trener hrvatske košarkaške reprezentacije i matematičar po struci, kaže da je u ovom kraju »pitanje svih pitanja« voda bez koje su danas tri veća sela koja se nalaze na stotinjak metara od Krke…….”.


Bili su to samo ulomci teksta, kojeg je svakako zanimljivo pročitati od riječi do riječi.

Oznake: Marko Duvančić, Ivica Džapo, Stipe Knežević, Prominski vinogradari, Stočarstvo u Promini, Pršutana Lacić, Život u Promini, općina promina

- 19:31 - Komentiraj post (1) - Link posta

nedjelja, 13.04.2008.

Nagrade vinima Stipe Kneževića i Ive Džape

Nakon što su Ante Radas (Mišo) i Marko Duvančić osvojili nagrade za najbolja otvorena vina (više u prethodnom postu), današnji broj Slobodne (13.04.08.) donosi nam članak pod naslovom „Stipi Kneževiću dvostruka kruna za butelje“.

Nakon prve večeri održane u Skradinu, druga večer trećeg po redu „Susreta šibenskih vinara“ održana je u vodičkom hotelu Imperial.

Proglašenjem najboljih buteljiranih (zatvorenih) vina, završen je 3. susret vinara i vinogradara Šibensko-kninske županije.

U članku Slobodne Dalmacije možete pročitati sljedeće:

Apsolutni pobjednik ove manifestacije je Stipe Knežević iz Oklaja, koji se okitio titulama najboljih vina iz berbe 2007.g. u obje kategorije.
Naime, Knežević je sa svojim Merlotom osvojio nagradu za najbolje buteljirano crno vino, a njegov Debit pobijedio je i u kategoriji zatvorenih bijelih vina.

U kategoriji bijelih vina titulu viceprvaka ponijela je tvrtka “Lasin” d.o.o. Ive Džape iz Oklaja s Debitom, dok je treća nagrada pripala Maraštini Jose Sladića iz Šibenika.

Cijeli članak pročitajte pod linkom:
http://www.slobodnadalmacija.hr/Dalmacija/%c5%a0ibenik/tabid/74/Default.aspx

Što reći drugo, nego svaka čast nagrađenima!

Oznake: Prominski vinogradari, Ante Radas (Mišo), Marko Duvančić, Stipe Knežević, Ivica Džapo

- 19:22 - Komentiraj post (3) - Link posta

Prve nagrade vinima Radasa i Duvančića

Jučerašnji broj Slobodne Dalmacije (12.04.2008) donosi nam u članku „Najbolja vina Radasa i Duvančića“ nove vijesti o uspjesima prominskih vinara.
Nove nagrade za svoja vina Ante Radas (Mišo) i Marko Duvančić osvojili su na trećem po redu „Susretu šibenskih vinara“ održanom u skradinskom restoranu BAK.

Evo dijela članka Ivice Marasovića:

„Riječ je o prvom danu programa ove tradicionalne manifestacije koja je promovirala najbolja županijska otvorena vina. U konkurenciji prikupljenih 30-ak uzoraka malih i srednjih vinara, prvu nagradu za najbolje bijelo vino dobio je Ante Radas iz Mratova, dok je Marku Duvančiću isto priznanje pripalo za proizvedenu crnu kapljicu.
Naše bijelo vino od sorte prominskoga debita je rezultat dugogodišnje proizvodnje - kaže slavodobitnik Ante Radas. - U mojoj obitelji ovaj posao radimo s osobitim zadovoljstvom. Imamo oko 6000 loza, kvalitetno grožđe i, dakako, pratimo sve tehnološke inovacije - poručio je Radas“.

Čestitam Miši i Marku na osvojenim nagradama.

Oznake: Prominski vinogradari, Ante Radas (Mišo), Marko Duvančić

- 12:32 - Komentiraj post (0) - Link posta

utorak, 11.03.2008.

Prominska vina na GAST-u u Splitu osvojila sedam medalja!

Prominci su na sajmu GAST u Splitu osvojili čak sedam medalja – šest srebrnih i jedna brončana, te jedno priznanje!

Srebrnu medalju dobili su merlot i debit vinara Stipe Kneževića.

"Srebrom su nagrađena i vina Marka Duvančića – Titius i Prominski rubin, dok je za svoj prošek najbolji prošlogodišnji hrvatski mladi vinar Duvančić osvojio priznanje.
Poljoprivredna zadruga "Pro - Vin" Razvođe srebrnu medalju dobila je za debit, kao i za višnjevaču, te broncu za orahovaču".

Izvorni članak možete pročitati na web stranici Radio Drniša u članku koji je napisala Mladena Baran.


Čestitam svim nagrađenim Promincima!
Oznake: Prominski vinogradari, Stipe Knežević, Marko Duvančić

- 21:50 - Komentiraj post (2) - Link posta

ponedjeljak, 12.11.2007.

Prominski vinari na Drniškom Martinju

Prominski vinari i dalje marljivo rade i osvajaju nove nagrade i priznanja za svoje proizvode.
Na web stranici Radio Drniša možete pročitati članak:
"Na Drniškom Martinju nabolje mlado bijelo vino imao Ante Radas iz Mratova a crno Tvrtko Topić iz Siverića".

Osim nagrade Ante Radasa (Miše), važno je istaknuti da su drugu nagradu u obje kategorije odnijeli vinari iz Zadruge ”Pro Vin” iz Razvođa.

Čestitam našim marljivim Promincima koji "malo zuje, a puno meda daju".

Članak Matilde Jelčić možete pročitati pod linkom:
Na Drniškom Martinju nabolje mlado bijelo vino imao Ante Radas iz Mratova a crno Tvrtko Topić iz Siverića

Pod postom je ostavljen jako dobar komentar, koji svakako zaslužuje uvrštenje u sami post:

"samo da se nadovežem na ovogodišnje martinje...
Treće misto u kategoriji bijelih vina osvojio je Ivica Džapo, što znači da su sve tri nagrade za bijela vina došle u Prominu.
A treće misto u kategoriji crnih vina pripalo je Mlađi Ponošu iz Kričaka.
Isto kao i prošle godine, opet su se dijelile pozivnice, a ulaz se plaćao 20 kn po osobi.
I čaše za degustaciju su se kupovale (po 15 kn).
Pa se opet postavlja pitanje koja svrha stavljanja plakata po gradu i okolinim mistima ako su se slale pozivnice.
Toliko od mene, pozdrav (bb17 13.11.2007. 10:16h)

Zahvaljujem se "bb17" na komentaru.
Oznake: Prominski vinogradari, Ante Radas, Marko Duvančić

- 10:31 - Komentiraj post (10) - Link posta

petak, 02.11.2007.

Prominci na "Sabatini 2007" u Vodicama

Završila je i ovogodišnja sezona berbe grožđa.
Vinograda je u Pormini sve više, tako da je i ponuda grožđa i vina sve bogatija.
Veća količina grožđa dovela je i do blagog pada cijena u odnosu na prethodne godine.
Dok je prijašnjih godina cijena grožđa dosezala i do skoro osam kuna, ove godine se cijena zaustavila na makslimalnih 6-7 kuna, a najniža negdje oko 5 kuna (Debit).
Kako s godinama raste količina grožđa i proizvedenog vina, tako s godinama raste i broj osvojenih nagrada Prominjaca na raznim izložbama i skupovima vinara širom Hrvatske.

Zadnja osvojena nagrada/priznanje je : "Priznanje uzornom vinogradaru Juri Čvelji iz Oklaja...." dodjeljeno na Sabatini 2007. održanoj ove godine u Vodicama.

Čestitam gospodinu Čvelji na dodjeljenom priznanju.

Inače ovogodišnja Sabatina okupila je preko 500 sudionika iz Hrvatske, Italije, Francuske, Austrije, Slovenije, BiH i Makedonije. Tijekom trodnevnog druženja domaćih i inozemnih vinara i proizvođača opreme održana su brojna stručna predavanja o vinogradarstvu i vinarstvu, te prezentacije novih knjiga i vinarsko-vinogradarske opreme.
Sabatinu organizira Zadružni savez Dalmacije, a pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo poljoprivrede.

Evo što je rekao naš župan, a što možete pročitati na web stranici Šibensko-kninske županije:

„Osim sadnje novih vinograda, istovremeno smo poticali podizanje kvalitete vina kod individualnih proizvođača. Počeli smo od lokalnih, pa županijskih prezentacija i natjecanja da bi već ove godine osim Vinoploda i Dalmacijavina nagrade počeli osvajati i manji proizvođači.
Nagrade za vino babić iz Primoštena gospodina Žuana, za debit gospodina Džape iz Promine, te najbolji mladi vinogradar u RH za 2007. god. gospodin Duvančić, samo su mala satisfakcija za ono što uz pomoć Vlade RH činimo na razvoju vinarstva i vinogradarstva.
Na kraju, želim kazati da je pred nama novi izazov povezivanja vinogradarstva i turizma, jer razvijati ruralni turizam prije svega znači uspostaviti interakciju između poljoprivrednih proizvođača, tradicijske gastronomije i turističkih usluga.“ – rekao je župan Pauk.

Oznake: Prominski vinogradari, Jure Čveljo, Ivica Džapo, Marko Duvančić

- 12:25 - Komentiraj post (0) - Link posta

ponedjeljak, 17.09.2007.

Ministar poljoprivrede Petar Čobanković u Promini

Kako nam javlja Radio Drniš, Prominu je 13. rujna posjetio Ministar poljoprivrede Petar Čobanković.
Pa di ja živim, reći će čitatelji bloga... kad to nisam do sada objavio?
Baš tog trinaestog... bio sam u Zagrebu (neka mi ne zamjere oni koji me napadaju da iznosim na blogu svoje osobne "doživljaje i događaje")... pa nisam primjetio ništa "sumnjivo" u Promini.

Čobanković je u Promini prilikom svoga posjeta obišao poljoprivredno gospodarstvo Marka Duvančića u Razvođu, i obiteljskog poljoprivredno gospodarstvo Mirka Validžića u Podima.

Kako javlja www.drnis.hr:

"U Promini su jučer poslijepodne boravili i saborska zastupnica Mirjana Brnadić, gradonačelnica Knina Josipa Rimac, dogradonačelnik Tomislav Vrdoljak, dekan Veleučilišta Knin Marko Jelić, voditelj projekta "Eko janje" prof. Miljenko Šimpraga, vlasnik Mini mljekare I-Pak Ivan Petrović, u čijem društvu je bio i domaćin načelnik Promine Žarko Duvančić".

Najbolje je da posjetite web stranicu Radio Drniša i peočitate cijeli članak.

Ne može čovjek otići jedan dan iz Promine, a da nešto ne propusti....

Oznake: Marko Duvančić, općina promina

- 12:38 - Komentiraj post (17) - Link posta

petak, 08.06.2007.

Obnavljaju se Pilipovi dvori u Razvođu

Nedavno sam pronašao na web-u informaciju o dodjeli državnih potpora Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitkaza za 2007. god.
Potpore se dodjeljuju temeljem «Programa poticanja, zaštite, obnove i uključivanja u turizam tradicijske i prirodne baštine u turistički nerazvijenim područjima».

Program se sastoji u sufinanciranju razvojnih projekata pravnih i fizičkih osoba, zadruga, udruga i ustanova koji su u funkciji:

- razvoja turističke ponude na područjima na kojima turizam nije dovoljno razvijen
- zaštite, obnove i reafirmacije vrijednosti tradicijske baštine uključivanjem u turističku ponudu;
- zaštite, obnove i vrednovanja prirodne baštine uključivanjem u turističku ponudu;
- razvoja nerazvijenih ruralnih područja i područja od posebne državne skrbi koja imaju turističke potencijale u tradicijskoj i prirodnoj baštini.

Na natječaj su se mogli javiti i stanovnici Promine koji svoju budućnost vide u seoskom turizmu.
Svi koji su tražili potporu, morali su izvršiti kvalitetnu pripremu i obradu projekata i jasno definirati sadržaj projekta koji je sukladan s ciljevima Programa.

Kakve veze ima ovaj Program sa Prominom?

Danas sam u Županijskoj panorami na HTV-u gledao prilog u kojem se spominju četvorica poduzetnika- obrtnika (ili šta već jesu) iz naše županije, koja su dobila potporu za svoje projekte.

Jedan od njih je i "Marko Duvančić OPG, Duvančići 13, Razvođe, Oklaj", sa svojim projektom "Pod starim krovovima- Pilipovi dvori, Duvančići 11, Razvođe".
Marko je za svoj projekt dobio 70,000.00 kuna potpore.

Tko je sve dobio potporu Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka možete pogledati pod linkom.

Sve one koje više zanima "Program poticanja, zaštite, obnove i uključivanja u turizam baštine u turistički nerazvijenim područjima" mogu posjetiti web stranicu Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka, ili pročitati konkretne ciljeve programa pod linkom.

Čestitam Marku i na ovoj potpori za njegov novi projekt- premda će me vjerojatno neki odmah zbog toga u komentarima napasti, kuditi.... ali nema veze.
Marko je dokazao da se potpora može dobiti dobrim projektima, a svi koji misle da bi i oni mogli sudjelovati u turističkom razvoju Promine mogu se polako pripremati za izradu svojih projekata za koje će se raspisati natječaj sljedeće godine u veljači.

Oznake: Marko Duvančić, turizam u promini, Pilipovi dvori, Razvođe

- 19:23 - Komentiraj post (8) - Link posta

utorak, 29.05.2007.

Vijesti za vinogradare i vinare Promine-Rezultati ocjenjivanja vina

Na web stranici Radio Drniša pronašao sam vijest u kojoj možemo saznati rezultate ocjenjivanja vina Debit, proizvedenih u konobama prominskih vinara.

Članak je napisala Matilda Jelčić i evo jednog njegova dijela:
"Na prvom susretu proizvođača vina debit prominskog vinogorja nagrada za:
- najbolji debit pripala je Ivici Džapi iz Oklaja.
-Drugo mjesto pripalo je Zadruzi "Pro-vin" iz Razvođa,
-a treće Krsti Dizdaru, također iz Oklaja.


.....Događaj su popratili i saborska zastupnica Mirjana Brnadić, porijeklom inače iz Promine, doministar gospodarstva Ivan Bračić, dožupan Šibensko kninski Željko Šimunac, pročelnik županijske uprave za gospodarstvo Drago Matić, te načelnik Općine Promina Žarko Duvančić.

U Oklaju su bili i predstavnici Veleučilišta Marko Marulić iz Knina koji su predstavili programe obrazovanja u akademskoj godini 2007./2008."

Cijeli članak pročitajte na web stranici radio Drniša pod
linkom.

Čestitam nagrađenima koji svojim dugogodišnjim radom i nagradama promoviraju prominska vina i Prominu, te otvaraju "vrata" prominskim vinima na tržištu.

Oznake: Prominski vinogradari, Ivica Džapo, Krste Dizdar, Marko Duvančić

- 22:16 - Komentiraj post (6) - Link posta

subota, 12.05.2007.

Nove nagrade prominskim vinima na Vinoviti 2007

Pronašao sam na web stranici Radio Drniša informaciju o novim uspjesima prominskih vinara i vinogradara.
Već sam u članku "Vinovita 2007" najavio da "Vinari nagrađeni na 2. susretu vinara Šibensko-kninske županije sudjeluju na Vinoviti 2007".
Kako u Šibeniku, tako i u Zagrebu Prominci nisu prošli nezapaženo sa svojim vinima.

Tako nam Ante Vukušić novinar Radio Drniša piše sljedeće:

"Već prvog dana, na samom otvaranju sajma vinar Marko Duvančić iz Razvođa proglašen je za najboljeg mladog vinara Hrvatske.
Nagradu mu je dodijeljena za cjelokupni dojam, površinu zasađenu vinovom lozom, za kvalitetu proizvoda , te za znanstveni i društveni rad u promicanju vinogradarstva i vinarstva u Hrvatskoj.
Sa 50.000 sadnica debita, lasine, plavine i melota posađenih u Razvođu na 10 hektara zemljišta, Marko Duvančić ujedno je vlasnik najvećeg vinograda u privatnom vlasništvu u Šibensko-kninskoj županiji.
Na ”Vinoviti” na štandu Županijske gospodarske komore svoje vino predstavlja i vinar Ivica Džapo iz Oklaja, čiji nastup i analizu vina financira Hrvatska gospodarska komora Šibenik. Riječ je o nagradi koju je vinogradar Džapo osvojio za najbolje zatvoreno bijelo kvalitetno vino „Debit-Džapo“ na ovogodišnjem 2. Susretu vinara Šibensko-kninske županije".

Cijeli članak pogledajte pod linkom na Radio Drnišu.

Čestitam našim Promincima na osvojenim nagradama i želim im još puno ovakvih uspjeha na sljedećim predstavljanjima njihovih kvalitetnih vina.

Oznake: Marko Duvančić, Prominski vinogradari, Ivica Džapo

- 12:38 - Komentiraj post (14) - Link posta

srijeda, 11.04.2007.

Vinovita 2007

Zahvaljujem se "Bogaćaninu" na komentaru u kojem je skrenuo pažnju na:"13. međunarodni sajam vina i opreme za vinarstvo i vinogradarstvo -Vinovita 2007".Evo cijelog komentara Bogaćanina:

Vinari nagrađeni na 2. susretu vinara Šibensko-kninske županije sudjeluju na Vinoviti 2007.
Jedna od nagrada na 2. susretu vinara i vinogradara Šibensko-kninske županije koju sponzorira HGK – Županijska komora Šibenik je prezentacija vinara na Vinoviti 2007.

Pobjednici u kategoriji flaširanih bijelih i crnih vina sudjelovat će na Vinoviti 2007.
HGK –Županijska komora Šibenik, jedan od suorganizatora 2. susreta vinara Šibensko-kninske županije najboljim vinarima osigurala je štand tijekom ovogodišnje Vinovite te snosi troškove ocjenjivanja vina.
Na ovogodišnjem susretu ocjenjeno je ukupno 59 uzoraka vina od čega 48 uzoraka u kategoriji otvorenih vina i 11 uzoraka u kategoriji flaširanih vina.
Susret je ove godine trajao 3 dana, od 21. – 23. ožujka.
U srijedu 21. ožujka u Oklaju na OPG-u Jure Čvelje prezentiran je rad sa traktorskim i leđnim prskalicama.
U hotelu „Skradinski buk“ u Skradinu 22. ožujka proglašeni su pobjednici u kategoriji otvorenih vina, a održana su i prigodna predavanja.
Pobjednici u kategoriji flaširanih vina proglašeni su 23. ožujka u hotelu „Imperial“ u Vodicama.
Iste večeri vinari su prezentirali svoja vina, a sponzori i predstavnici MPŠVG-a, HZPSS-a i HZVV održali su kratka prigodna izlaganja.
Podijeljeno je 86 svjedodžbi vinarima koji su tijekom veljače pohađali izobrazbu za voditelje podruma.

Nagrađeni u kategoriji otvorenih vina su:

bijela vina:

1. Ivan Grozdanić – Dubravice,
2. Grgo Birin – Vodice,
3. Mile Gojanović – Dubrava kod Šibenika,

crna vina:

1. Grgo Birin – Vodice,
2. Ante Pižić – Skradin,
3. Marjan Trcin – Zaton

Kategorija flaširanih vina.

bijela:

1. Ivica Džapo – Oklaj,
2. Joso Sladić – Plastovo,
3. Ante Ivić – Drinovci

crna.

1. Josip Žuvan – Primošten,
2. Leo Gracin – Primošten,
3. Marko Duvančić - Oklaj


Organizatori ovog susreta pored HZPSS- a, bili su HOK – Obrtnička komora Šibensko-kninske županije, Grad Skradin, Županija Šibensko-kninska.

Suorganizatori: HGK – Županijska komora Šibenik, Udruga vinogradara vinara i maslinara Primošten, pokrovitelji: Općine Pirovac i Primošten, Jolly-JBS. Najbolji vinari dobili su i nagrade koje će moći koristiti u svojim vinogradima i podrumima a koje su sponzorirali: PA-VIN, Syngenta, Chromos agro, AgroChemMA

Uredniče ovo sam našao pa ti šaljem nek se zna (Bogaćanin 11.04.2007. 17:19)

Zahvaljujem se Bogaćaninu, i svima koji su spremni na ovaj način podupirati rad promina.blog.hr-a.

Više o "Vinoviti 2007" saznajte pod linkom.


Oznake: Prominski vinogradari, Ivica Džapo, Marko Duvančić

- 19:34 - Komentiraj post (3) - Link posta

utorak, 27.03.2007.

Prominci na 2.susretu vinara Šibensko-kninske županije

Prominski vinari

Drugi po redu susret vinara Šibensko-kninske županije koji je održan u Vodicama, i ove je godine donio Promincima dvije vrijedne nagrade.

Ocjenjivačka komisija šibenskog odsjeka HZ-a za poljoprevredu dodjelila je prvu nagradu u kategorjiji flaširanih bijelih vina Ivici Džapi iz Oklaja.
Prema odluci enologa Marku Duvančiću iz Razvođa pripalo je treće mjesto za njegovo crno flaširano vino.

Nagrade najuspješnijima uručio je župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, i predsjednik ŽOK-a Ante Mihić.

Cijeli članak posvećen ovom događaju možete pronaći u tiskanom izdanju Slobodne Dalmacije od 25.03.2007.

Nažalost ako pročitate Slobodnu od 26.03.2007. uočit će te naslov "Kradu se sadnice maslina i loze".

Za sada nepoznati počonitelji iz novozasađenog vinograda 45-godišnjeg mještanina Oklaja, uništio je, odnosno počupao i odnio čak 550 sadnica vinove loze!

Nadam se da će počinitelji biti pronađeni.

Oznake: Prominski vinogradari, Ivica Džapo, Marko Duvančić

- 11:35 - Komentiraj post (7) - Link posta

utorak, 04.10.2005.

Vinogradarstvo u Promini

Premda je godina bila dosta neizvjesna za prominske vinogradare, urod je ove godine kako stvari stoje prilično dobar.
Mladi vinogradi koji su se ove godine posadili odlično napreduju.
Dok je lani cijena grožđa dosezala bez problema razinu od 6,00 kn/kg, a po nekima čak i 8,oo kn/kg, ova je godina nešto skromnija.
Najniže cijene su ove godine u Promini bile od oko 4,5 kn/kg do 7,5 kn/kg koliko su neki na samom početku berbe tražili.
Ove godine je cesta Drniš-Oklaj na dionici od Razvođa prema Oklaju bila puna tabla sa telefonskim brojevima onih koji prodaju grožđe.
Isto tako je u prošlu subotu uz skoro svaki drugi vinograd bilo uobičajeno vidjeti zamišljene starce kako isčekuju kupce.
Mnogi su odustali od isčekivanja kupaca, i odlučili ove godine proizvesti više vina (nego šta su inače planirali).
Dosta vinogradara i dalje očekuje kupce, pa je tako dosta vinograda dočekalo i kišu neobrano.
Za tri godine bi u Šibensko-Kninskoj županiji trebalo na rod doći oko sto tisuća novih panja vinograda.
Zanimljivo će biti pratiti cijenu grožđa kad se ponuda višestruko poveća, kad je potražnja već sad ovako mala (ili je cijena previsoka?).

Ali prominski vinogradari se nedaju.
Danas sam u SD pročitao članak u kojem najveći prominski vinogradar Marko Duvančić iznosi dosta optimistične planove za razvoj vinarstva u Promini, a s njim i seoskog turizma.

Članak je dosta zanimljiv, pa Vam preporučama da ga pročitate.

U Razvođu vinski podrum po EU standardima


Evo dijela članka:

U Razvođu vinski podrum po eurostandardima


Uz podrum, novcem HBOR-a Duvančić će graditi i destileriju za proizvodnju rakije, a u restoranu iznad podruma gost će konzumirati vina izravno iz podruma, a osim toga, gost će moći obići podrum i vinograde, a bit će tu i gumno, konji, domaća spiza te ostali seoski sadržaji.

Nakon što se ispiju prve čaše mladog vina, te se uvjeri da i ove godine ima vrhunski proizvod, Marko Duvančić, vlasnik najvećega privatnog vinograda u Šibensko-kninskoj županiji, ove jeseni u rodnom Razvođu, u Promini, kreće s izgradnjom novog vinskog podruma po europskim standardima, te s izgradnjom restorana iznad podruma, koji će biti popraćeni sa svim adekvatnim sadržajima vezanima uz promicanje kulture ispijanja vina i seoskog turizma.

Berba 2006. završit će u novom podrumu

— Izgradnjom novog podruma imam namjeru zaokružiti cjelinu koja uključuje proizvodnju, preradu i plasiranje vina na tržište. Osim toga, kada za tri godine krene berba i prvih plodova sa 10 hektara vinograda na Gluvači, sadašnji podrum kapacitetom više jednostavno neće zadovoljavati potrebe.

Novi podrum bit će specifičan i po tome što će svaka kategorija prerade biti odvojena u zasebnoj prostoriji, dakle, od prerade i zrenja vina, pa do čuvanja, punionice i posebnog skladišta — kazao je Duvančić.
Investiciju vrijednu oko 1,5 milijun kuna, Duvančić će financirati kreditom HBOR-a, a planira da će sve biti gotovo do sljedeće sezone, odnosno do srpnja 2006. godine, do kada bi cijeli projekt trebao biti usklađen i po europskim zakonima.......


Oznake: Vinogradarstvo u Promini, Marko Duvančić

- 22:20 - Komentiraj post (3) - Link posta

petak, 15.04.2005.

Prominski vinogradari

promina

Promina je kraj u kojem se uvijek držalo do vinogradarstva.
Čak je i poznati putopisac Albert Fortis opisao Prominu kao kraj bogat s kvalitetnim grožđem.
Nekad je u Promini bilo oko milion panja (čokota) loze.
Kako se narod nakon zatvaranja rudnika 60-ih godina počeo raseljavati i napuštati ovaj kraj, tako je postepeno nestajalo i vinograda.
Zadnji udarac vinogradarstvu Promine zadao je Domovinski rat u kojem je i ono malo peostalih vinograda izgorjelo u požarima.
Nakon rata vinogradi su se opet počeli saditi, a ova godina će sigurno ostati zapamćena kao jedna od najboljih.
Zahvaljujući besplatnim sadnicama u Promini bi se ove godine trebalo zasaditi ukupno 100000 novih panja vinograda.
Jučer je i Marko Duvančić započeo sadnju najvećeg vinograda u Promini na lokaciji Gluvače. Ukupno bi prema njegovom planu na toj parceli trebalo biti zasađeno 50000 panja vinograda.

Evo jedan članak na tu temu:

Novi trsovi u Promini

Župan Duje Stančić u Gluvačama


Oklaj, 15.04.2005.

Vrijeme je danas bilo kao stvoreno za za napravit đir biciklom. Ovaj put cilj su bile Gluače. Lokacija na kojoj je prije par dana završena sadnja najvećeg vinograda u Promini.
Marko Duvančić je ostvario svoj san i zasadio svih 50000 panja vinograda. Posao sadnje nije bio nimalo lak jer je i nakon krčenja još dosta kamena ostalo u zemlji.
Ali kad je veliko kamenje stalo na put traktoru koji polaže sadnice u zemlju, priskočili su svi Duvančići i pomogli da se izbaci još skoro dvadeset traktorskih prikolica kamena koji su ometali sadnju.

Gluvače danas još kriju svoje nove čokote-panje u zemlji. Netko tko prolazi cestom i ne poznaje ovaj kraj, teško bi mogao zaključiti da upravo prolazi pored najvećeg vinograda u Promini.

Ako Marku sve krene po planu, u njegovom bi vinogradu sezonski posao moglo naći i do 40-ak ljudi.

Kad vidim Gluače danas nakon svih ovih godina što su ležale u korovu i drači, mogu samo reći da je za ovakav posao trebalo stvarno puno hrabrosti i volje.
Malo je ljudi koji su kao Marko Duvančić sa svojih nepunih 30 godina spremni na ovako veliki korak u život.

Ja mu, šta bi naši stari rekli "Skidam kapu".

Evo jedan članak iz Slobodne Dalmacijie:

Promina je za 0,5 promila

Pozdrav iz Promine


Oznake: Prominski vinogradari, Marko Duvančić

- 21:30 - Komentiraj post (0) - Link posta

<< Arhiva >>


Promina blog
 • LL

Opis bloga

 • Promina blog postoji od 19.03.2005. godine, nešto više od deset godina.
  Teme su vezane uz život u Promini.....ali, tu su i druge razne teme koje su mi se u određenim trenutcima učinile zanimljivim...
  S. Sarić

  «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


  Pomoću sljedećih linkova, saznajte nešto više o Promini.

  Gdje je Promina?

  Galerija promina.blog.hr


  Fotografije generacija iz škole:
  Stare slike Promine


  Video snimke:


  Projekti čiju realizaciju očekujemo:

  «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


Općina Promina

 • «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


.....

 • ......
  .......  «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


  Statistika posjeta promina.blog.hr -u kroz godine
  «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»

  «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»  E-mail-Urednik promina.blog.hr-a:
  promina.blog.hr@gmail.com


  Zadnji postovi

...


.........................................................................Promina blog - promina.blog.hr© 2005.-2023. sva prava pridržana Urednik promina.blog.hr-a: Sanimir Sarić