_ _ _ _ _ _ promina.blog.hr

subota, 14.11.2009.

Najbolja mlada vina u drniškom kraju imaju…..

Već šestu godinu zaredom Pučko otvoreno učilište i Hrvatski zavod za savjetodavno poljoprivrednu službu iz Drniša, organiziraju feštu mladih vina povodom Sv Martina.Ove godine u Promini nije bio niti jedan plakat koji prominske vinogradare poziva na feštu mladih vina u Drniš, ali svejedno….ni ovo Martinje nije prošlo bez nagrada za prominska vina.

Ipak, naslov posta treba citirati točno onako kako ga je Matilda JS napisala na web stranici Radio Drniša, a on glasi:

„Najbolja mlada vina u drniškom kraju imaju Mile Maleš i Ante Reljanović“
Link:
http://www.radiodrnis.hr/jm/index.php?option=com_content&task=view&id=293&Itemid=0

Znači, naši vinogradari nisu osvojili prve nagrade, ali su:

„U kategoriji bijelih vina nagrađeni su još i Ana Radas i Ivica Džapo iz Oklaja a za crna vina nagrade su osvojili još i Stipe Knežević iz Oklaja i Sandra Jukica iz Ružića. Ukupno je ocjenjeno 27 crnih i 11 bijelih vina.“

„Ocjenjenim mladim vinima treba još vremena da bi postigli svoj maksimum kazala je Mihaljević, dodajući kako drniškom kraju ne nedostaje vrhunskih vina, naglasila je izvrsnu prošlogodišnju maraštinu prominskog vinara Stipe Kneževića.“

Kao i obično, čestitke nagrađenim vinarima, i kako bi rekli za Anu Radas? Čestitke za naše vinarice…vinarke ili nešto treće?


Oznake: Prominski vinogradari, Ivica Džapo, Stipe Knežević, Ana Radas

- 21:16 - Komentiraj post (1) - Link posta

utorak, 27.10.2009.

Ususret agroturizmu?

Još prije mjesec dana pronašao sam na internetu web stanicu «OPG Ivan Perica”.
OPG-a u Promini ima popriličan broj, i bave se svima nama poznatim djelatnostima poput stočarstva, vinogradarstva itd....

Ipak, ovaj OPG je posebno zanimljiv jer posjeduje malu obiteljsku uljaru-pogon za preradu maslina.

Tragom te informacije, nedavno sam sa novinarkom Radio Drniša Matildom Jelčić Stojaković posjetio Nečven i OPG Ivana Perice.
Za radio emisiju «Život na selu», snimili smo jedan lijep tonski zapis koji će uskoro biti emitiran na Radio Drnišu.

Članovi obitelji Perica lijepo su nas primili, te iznjeli svoju viziju budućnosti «OPG-a Ivan Perica», planovima u vezi agroturizma. Itd.

Uljara je još u probnom radu za potrebe OPG-a, ali se nadaju u budućnosti otvoriti vrata i za sve ostale Promince, zainteresirane za preradu maslina u Promini.

Uglavnom, možda uskoro u Slobodnoj Dalmaciji pročitate članak sa temom budućnosti maslinarstva u Promini.

Uglavnom, puno uspjeha u radu OPG-u Ivana Perice, a svi koji žele saznati još koju riječ više na ovu temu, obavezno neka posjete link:

http://opg-perica.com/


Namjera mi je bila promina.blog.hr-om skrenuti pažnju putem ineterneta na bogatu vinogradarsku i vinarsku tradiciju u Promini- stvoriti od naše Promine brend.
Ime uz koje će se se odmah vezati asocijacije:
Promina= vinogradari, vinari, odlična janjetina, nagrađivani sir iz mišine.

Bez obzira što netko mislio...ja mislim da sam u tome barem malo uspio.....

Drago mi je što naši vinari prate trendove, te su se i sami spremni predstaviti putem interneta, i svojih web stranica.

Nedavno sam na internetu pronašao web stranicu «Vina MAKICA, OPG Stipe Knežević”
Stipe Knežević je vinar koji u Prominu svake godine donosi vrijedne nagrade za svoja vina, o čemu sam pisao u nekoliko navrata.
Odnedavno pod linkom:
http://www.designer.com.hr/sadrzaj/restorani/restorani/hrvatski-vinari/dalmatinski-vinari/vina-makica-oklaj/

....možete saznati zanimljive podatke vezane uz OPG Stipe Kneževića.Znači, u Prominu možete doći, kušati, kupiti kvalitetna nagrađivana vina.....
Uskoro, preraditi možda svoje masline, te u lijepo uređenom kafiću uz uljaru....dok čekate «zlatne kapi» popiti piće?

Možda će netko imati želju sudjelovati u berbi maslina, grožđa.... te nakon svega zapivati nakon dobru janjetinu, teletine pod pekom.....a onda i prenoćiti u Promini?

Za sada, OPG-a koji nude mogućnost noćenja u Promini nema, ali zato ima u nama susjednim Miljevcima.

Nedavno sam saznao za seosko domaćinstvo «Bačić», te dobio link na njihovu web stranicu, koju i vi možete pogledati pod linkom:

http://www.visovac-bacic.com/fr/kraj.html


Eto, bilo je to kratko putovanje po web stranicama koje najavljuju jedan «novi» pristup plasiranja proizvoda «sa sela» na nova tržišta.

Namjerno sam stavio pod navodnike «novi», jer internet i web stranice nisu od jučer, te su i najstarije babe i didovi čuli za «neki internet»...
Samo su naši ljudi malo rezervirani prema takvom načinu reklamiranja svojih proizvoda i usluga na selu, ali nadam se da će to vrijeme uskoro biti iza nas.....
Oznake: OPG Ivan Perica, Stipe Knežević

- 12:00 - Komentiraj post (0) - Link posta

subota, 28.03.2009.

Prominci na 4.susretu vinara Šibensko-kninske županije

Kako je bilo I najavljivano u dnevnim novinama, 26. travnja je u Skradinu održan 4. Susret vinara Šibensko-kninske županije.
Organizatori susreta su Odsjek HZPSS-a i županijskog Društva agronoma.
Suorganizatori susreta su HOK-Obrtnička komora Šibensko-kninske županije i ŽK Šibenik, a pokrovitelji su Šibensko-kninska županija i Grad Skradin.Kao I prethodnih godina, I ove godine Prominci su se predstavili sa svojim vinima, te kao I do sada osvojili značajne nagrade.

Novi tjednik nam tako donosi vijest:

“…..Maraština Stipe Kneževića iz Oklaja i ove godine osvojila je zlatnu plaketu u kategoriji bijelih zatvorenih vina, a među zatvorenim buteljama zlatna plaketa pripala je tvrtki 'Lasin' iz Oklaja.
Među uzvanicima Susreta našla su se i brojna poznata lica iz političkog života Šibensko-kninske županije.
Tako su, osim župana Gorana Pauka, koji je otvorio Susret, najbolja županijska vina kušali i Marko Rajčić, Goran Grguričin, Gordan Baraka, Paul Cota, Novica Ljubičić i Nediljko Dujić. (ir)”

Cijeli članak popgledajte pod linkom:
http://novi-tjednik.hr/zupanija/zupanija/1056-susret-vinara-ibensko-kninske-upanije.html


Slobodna Dalmacija donosi nam članak pod naslovom:

“Maraština iz Oklaja bez premca”

Nažalost, ovaj članak sam pronašao samo u tiskanom izdanju SD, pa ne mogu postaviti link prema cijelom članku na web-u.

Ono što je u ovom članku zanimljivo je sljedeće:

“U natjecanju I konkurenciji zatvorenih bijelih vina laskava titula najkvalitetnijeg vinara u županiji pripala je Stipi Kneževiću iz Oklaja za njegovu Maraštinu, dok je prestižno prizanje dobila I tvrtka “Lasin” (DŽAPO IVICA op.a.) iz Oklaja za istoimeno buteljirano crno vino”.

Kao I svaki put, I ovaj put čestitam nagrađenim vinarima.

Jednu nagradu se možda I može dobiti slučajno, ali Džapo I Knežević iz godine u godinu osvajanjem nagrada potvrđuju da Prominci nisu samo dobri vinogradari, nego sve bolji I bolji vinari!

Usporedo sa podizanjem kvalitete, Prominci nastavljaju sa sadnjom novih vinograda.
Tako je u zadnjih desetak dana u Gluvačama posađeno novih 20,000 panja vinograda (Džapo, Perić).
Prema nekim saznanjima, spomenuta brojka nije konačna, te bi ove godine u Promini trebalo biti zasađeno još cca 15,000 panja.

Više o prominskim vinogradarima možete pročitati pod linkom na promina.blog.hr-u:

http://promina.blog.hr/2006/10/1621617909/vinogradarstvo-i-vinarstvo-u-promini.html

Oznake: Prominski vinogradari, Stipe Knežević, Ivica Džapo

- 19:46 - Komentiraj post (5) - Link posta

srijeda, 01.10.2008.

Promina iz nekog drugog kuta...

Danas sam po prvi puta pronašao članak u kojem se može pročitati što je to danas “najzanimljivije” u Promini, I koji su to potencijali kojih možda nismo niti mi sami svjesni.

Članak Jadranke Klisović pod naslovom “Skriveno blago prominskih brda”, jedan je od najbolje napisanih članaka na tu temu u zadnjih desetak godina.

Obično novinari “prolete” jednom temom kroz Prominu, I pobjegnu.
Ali ovdje se vidi da je novinarka stvarno imala volje upoznati “neku drugu” Prominu.

Ja ću navesti samo nekoliko citata iz članka koji je objavljen pod linkom:
http://www.bum.vjesnik.hr/html/2008/09/24/Clanak.asp?r=tem&c=7

“Težak život i druge nedaće koje su se zaredale zatvaranjem rudnika koji je othranio generacije i generacije, za posljedicu su imale odlazak stanovništva u gradove od čega se taj škrti kraj nije oporavio do danas.

“Država je svoje šumsko zemljište odlučila dati na višegodišnje korištenje, pa je nekoliko Prominaca zasadilo velike vinograde poput mladog Marka Duvančića, obitelji Džapo, Knežević... Načelnik Cota na svom je imanju zasadio 20.000 sadnica vinove loze koja odlično uspijeva i daje vrlo kvalitetno grožđe i vino”

“Načelnik Cota, koji je dužnost načelnika preuzeo tek prije dva mjeseca, smatra da taj kraj ima velike razvojne perspektive i to prije svega u poljoprivrednoj proizvodnji u Vedrovu polju, proizvodnji zdrave hrane, stočarstvu i seoskom turizmu”.

“Obitelj Milana Lacića sagradila je pršutanu »Lacić« u Razvođu kod Oklaja. Dok smo joj prilazili, nismo mogli vjerovati vlastitim očima. Mislili smo da smo….”

“U susjedstvu smo posjetili obitelj Škovrlj. Slavko, njegova supruga i tri sina imaju farmu sa 600 ovaca….. Godišnje uspiju proizvesti između 2,5 i tri tone »mišnog sira« koji prodaju isključivo na »kućnom pragu«.
»Da proizvedemo i pet puta više, sve bi prodali bez ikakve reklame i bez trgovačkih lanaca.

“Na 26 hektara zemljišta kod Razvođa prostire se bajamik koji je već godinama »ničiji«, a Općina Promina s njime ima velike planove. Umjesto jednoj osobi, bajamik koji je prije rata bio u vlasništvu oklajske poljoprivredne zadruge, najvjerojatnije će se dati u koncesiju osmorici Prominjana u dugoročni zakup”.

“Načelnik Cota, inače kondicijski trener hrvatske košarkaške reprezentacije i matematičar po struci, kaže da je u ovom kraju »pitanje svih pitanja« voda bez koje su danas tri veća sela koja se nalaze na stotinjak metara od Krke…….”.


Bili su to samo ulomci teksta, kojeg je svakako zanimljivo pročitati od riječi do riječi.

Oznake: Marko Duvančić, Ivica Džapo, Stipe Knežević, Prominski vinogradari, Stočarstvo u Promini, Pršutana Lacić, Život u Promini, općina promina

- 19:31 - Komentiraj post (1) - Link posta

nedjelja, 13.04.2008.

Nagrade vinima Stipe Kneževića i Ive Džape

Nakon što su Ante Radas (Mišo) i Marko Duvančić osvojili nagrade za najbolja otvorena vina (više u prethodnom postu), današnji broj Slobodne (13.04.08.) donosi nam članak pod naslovom „Stipi Kneževiću dvostruka kruna za butelje“.

Nakon prve večeri održane u Skradinu, druga večer trećeg po redu „Susreta šibenskih vinara“ održana je u vodičkom hotelu Imperial.

Proglašenjem najboljih buteljiranih (zatvorenih) vina, završen je 3. susret vinara i vinogradara Šibensko-kninske županije.

U članku Slobodne Dalmacije možete pročitati sljedeće:

Apsolutni pobjednik ove manifestacije je Stipe Knežević iz Oklaja, koji se okitio titulama najboljih vina iz berbe 2007.g. u obje kategorije.
Naime, Knežević je sa svojim Merlotom osvojio nagradu za najbolje buteljirano crno vino, a njegov Debit pobijedio je i u kategoriji zatvorenih bijelih vina.

U kategoriji bijelih vina titulu viceprvaka ponijela je tvrtka “Lasin” d.o.o. Ive Džape iz Oklaja s Debitom, dok je treća nagrada pripala Maraštini Jose Sladića iz Šibenika.

Cijeli članak pročitajte pod linkom:
http://www.slobodnadalmacija.hr/Dalmacija/%c5%a0ibenik/tabid/74/Default.aspx

Što reći drugo, nego svaka čast nagrađenima!

Oznake: Prominski vinogradari, Ante Radas (Mišo), Marko Duvančić, Stipe Knežević, Ivica Džapo

- 19:22 - Komentiraj post (3) - Link posta

utorak, 11.03.2008.

Prominska vina na GAST-u u Splitu osvojila sedam medalja!

Prominci su na sajmu GAST u Splitu osvojili čak sedam medalja – šest srebrnih i jedna brončana, te jedno priznanje!

Srebrnu medalju dobili su merlot i debit vinara Stipe Kneževića.

"Srebrom su nagrađena i vina Marka Duvančića – Titius i Prominski rubin, dok je za svoj prošek najbolji prošlogodišnji hrvatski mladi vinar Duvančić osvojio priznanje.
Poljoprivredna zadruga "Pro - Vin" Razvođe srebrnu medalju dobila je za debit, kao i za višnjevaču, te broncu za orahovaču".

Izvorni članak možete pročitati na web stranici Radio Drniša u članku koji je napisala Mladena Baran.


Čestitam svim nagrađenim Promincima!
Oznake: Prominski vinogradari, Stipe Knežević, Marko Duvančić

- 21:50 - Komentiraj post (2) - Link posta

<< Arhiva >>


Promina blog
 • LL

Opis bloga

 • Promina blog postoji od 19.03.2005. godine, nešto više od deset godina.
  Teme su vezane uz život u Promini.....ali, tu su i druge razne teme koje su mi se u određenim trenutcima učinile zanimljivim...
  S. Sarić

  «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


  Pomoću sljedećih linkova, saznajte nešto više o Promini.

  Gdje je Promina?

  Galerija promina.blog.hr


  Fotografije generacija iz škole:
  Stare slike Promine


  Video snimke:


  Projekti čiju realizaciju očekujemo:

  «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


Općina Promina

 • «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


.....

 • ......
  .......  «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


  Statistika posjeta promina.blog.hr -u kroz godine
  «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»

  «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»  E-mail-Urednik promina.blog.hr-a:
  promina.blog.hr@gmail.com


  Zadnji postovi

...


.........................................................................Promina blog - promina.blog.hr© 2005.-2023. sva prava pridržana Urednik promina.blog.hr-a: Sanimir Sarić