_ _ _ _ _ _ promina.blog.hr

ponedjeljak, 30.11.2009.

Od zore do sumraka III dio

Evo trećeg dijela priče fra Mirka Validžića Ćelkanovića, pod naslovom:
JELA SE NIJE ŽURILA U RAJ


Eto,baba Jelo, sad vidim da nisi ravnodušna prema smrti i da ti se ne žuri u raj.
E, moj sinko, želim u raj, ali nekako mi milo još malo ostati među živima, u ovoj mojoj kućici, među mojim svitom.
Ja znam da će moj anđeo stražanin sigurno po me doći u onaj dan kad dragi Bog odredi.
Kako ti, baba Jele, zamišljaš raj?
Ne znam ni ja to, Vojkane, izreći. Ali znam da je to ono najlipše što more biti.
A šta se tamo radi?
Svi spašenici s anđelima pivaju fale Bogu, pris-vetome Trojstvu.
Ti nisi nikad bila pivačica, pa kako ćeš ti onda s njima pivati?
E, moj sinko, tamo ti je sve drukčije negoli ovdje, sve priobraženo i da ne moreš lipše zamisliti. Ne da se to kazati.
I tako njih dvoje veselo posjedoše do prvog sutona. Jela malo okusi kupusa i slanine, pa zajednički nazdraviše.
Vojkan se oprosti i dobaci:
Ne zaboravi, baba Jele, dočekat me na rajskim vratima, kad i mene anđeo stražanin doprati u nebo.
Oću, sinko, ako Bog da.
* * *

I tako se ova vesela i istinita zgoda prepričavala na visoravni ispod planine Promine sve do dana današnjega. Posebno se ljudi sjetiše Vojkanove smišljene dovitljivosti kad su ga (nedavno) pratili do groblja. Kad je zvonar završio brecanje (tužno zvonjenje), okrene se prema ukopnicima i ozbiljno ih upita:
- Oće li Jela iščekati Vojkana na rajskim vratima?

Svi se smireno pogledaše i raziđoše svojim
kućama.

DANICA 1990.

* * *

Oznake: MIRKO VALIDŽIĆ ĆELKANOVIĆ, Od zore do sumraka

- 12:22 - Komentiraj post (3) - Link posta

subota, 28.11.2009.

Od zore do sumraka II dio

Evo drugog dijela priče fra Mirka Validžića Ćelkanovića, pod naslovom:

JELA SE NIJE ŽURILA U RAJ

Neosjetno su ali brzo prolazile godine. Jela je bila sve starija i nemoćnija. Kako je bila omanja još više se ponitila k zemlji. Javilo se i kašljucanje i stiskanje u prsima, teže disanje i češće puta morala je prileći. Godine čine neosjetno ali nezaustavno svoje.
Vojkan nije mnogo ponarastao, ali već se bližilo vrijeme ženidbe. Nikad nije mimoišao Jelinu kućicu a da se nije javio Jeli, kad god bi naišao kraj nje. Ako je ne bi našao kraj kuće, on bi provirio kroz malu ponistricu (prozorčić) i veselo pozdravio.
Triba li ti, baba Jele, šta?
-Pa i ne triba. Jedino ako se sitiš i sritneš našega mladoga dotura (liječnika), upitaj kakav lik za kašalj i zaduvu, a i reci mu da me s live strane probada ispod rebara.
- Dobro, dobro, oću rado.
Vraća se Vojkan kući iz Oklaja, gazi snijeg koji je iznenada nakijao do ispod koljena. Nabavio on Jeli ljekove i upravo da će za šantaler na vratima (starin¬ska naprava za zatvaranje i otvaranje vrata) kad čuje kako Jela naglas moli i zazivlje Boga: Pošalji ti meni moga anđela stražanina (čuvara) da me odvede k Tebi. U to Vojkan polako otvori vrata i pusti malo svijetla u čađavu kućicu. Jela je ležala uz ognjište i pomalo starkala vatru da se ne utrne, bilo je hladno. Drago joj bi da je Vojkan naišao i donio ljekarije za olakšanje. Žurilo mu se kući, već je bio sumrak, pa samo izmijeniše nekoliko besjeda, srknu dva gutljaja vina iz stare bukarice koja se pomalo grijala uz ognjište, zaželi Jeli ozdravljenje i mirnu noć i ode.
Dok je gazio snijegom i htio se domoći kuće prije mraka, prolazeći pokraj starog groblja vrati mu se u sjećanje Jelina molitva i čežnja što je ču malo prije. I tako zavezen u te misli pade mu na um pitanje: O, Vojkane, Vojkane, kako bi bilo iskušati Jelinu želju? Uvijek je bio spreman na vedru šalu, pa u tili čas sijevne mu što će učiniti. Sam se sebi počeo smijati kako mu je doletjela zgodna misao.
Zimi ionako za naše ljude na selu nema posla, još k tome napadao snijeg i Vojkan jednog podneva uputi se k Jelinoj kući. Ponio za nju malo okrepe (kiselog kupusa i malo rebara sa slaninom) i u torbu složio lancun (plahtu). Dođe pod prozorčić i čuje kako Jela starački uzdahne. Popne se lagano na pločati krov, kako je bio omanji provuče se kroz lebardu (natkrive¬ni otvor na krovu za dim) i nečujno očepi na gredicu.
Tama gotovo ko u rogu, jedva se vidi prozorčić. Oprezno se omota lancunom, promijeni glas i počne:
- Jele.
- Tko je Božji, trgne se starica.
-Ja sam tvoj anđeo stražanin (čuvar), došao sam te odvesti u raj, toliko si puta vapila. Nastade tajac kao u grobu.
- Jele, čuješ li me i razumiješ li me?
Jela se malo nadigla na svojoj slamarici, gleda po kući na sve četiri strane i napokon zamijeti staračkim posustalim očima nešto bjelkasto poput oblačka na gredici iznad prozorčića. Uvjerena da je anđeo uistinu došao po nju, gotovo nečujno se oglasi:
- Dragi moj anđele stražanine, ja jesam molila da ti dođeš po me i vodiš me u raj. I ti si eto došao, ali ja još ne bi pošla, volila bi malo kasnije.
-Ne može se, Jele, to odgađati, kad sam već tu. Ja moram izvršiti sve što mi sveti Petar naredi.
- Znam ja sve to, moj dragi anđele, ali ti bi mogao reći da me nisi našao.
- E, to nikako, jer uvijek treba reći istinu. Bog je kazao da će nas istina osloboditi. Spremi se i idemo.
Jela se sva sledenila i zanijemila. A Vojkan nije mogao dulje više izdržati pa se nasmije, skokne s gredice i očitova babi Jeli
sve što je smuštrio (smislio), rastvori malo vrata da ga Jela bolje vidi (iako je bilo hladno), pruži joj ruku, zamoli je da mu ne uzme za zlo vedru šalu, sjedne na stočić uz ognjište, izvadi iz torbe zdjelicu jela i kad se starica malo povratila k sebi, ljubezno je upita:
- Eto,baba Jelo, sad vidim da nisi ravnodušna prema smrti i da ti se ne žuri u raj.
- E, moj sinko, želim u raj, ali nekako mi milo još malo ostati među živima, u ovoj mojoj kućici, među mojim svitom. Ja znam da će moj anđeo stražanin sigurno po me doći u onaj dan kad dragi Bog odredi.
- Kako ti, baba Jele, zamišljaš raj?

Nastavlja se……

Oznake: MIRKO VALIDŽIĆ ĆELKANOVIĆ, Od zore do sumraka

- 12:00 - Komentiraj post (0) - Link posta

petak, 27.11.2009.

Prodaje se građevinska čestica u Oklaju! III dio

Maloprije sam bio u Općini, i na oglasnoj ploči pronašao sljedeći natječaj za prodaju građevinske čestice:

* * *
REPUBLIKA HRVATSKA ŠIBENSKO-KNINSKA ŽUPANIJA OPĆINA PROMINA OPĆINSKI NAČELNIK



Klasa : 944-01/09-01/1 Ur.Br: 2182/09-09-01
Oklaj, 17.studenoga 2009 god.



Na temelju članka 48.Zakona o lokalnoj i područnoj ( regionalnoj ) samoupravi (Narodne novine, broj 33/01, 60/01,126/03, 129/05, 109/07, 125/08 i 35/09 ) u svezi s člankom 32.st.3. 391 st. 1.i 3.zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima (Narodne novine, broj 91/96, 68/98, 137/99,22/00,114/01, 79/06,141/06 i 146/98 ), načelnik općine Promina, dana 17.studenoga 2009 godine, donosi


ZAKLJUČAK
o raspisivanju natječaja za prodaju nekretnine na području općine Promina


1. Raspisuje se natječaj za prodaju nekretnine u vlasništvu općine Promina i to :K.O.Oklaj
neizgrađeno građevinsko zemljište, čest.zem.276/72, površine 500 m2.
Početna cijena iznosi 9.00 kuna/m2 ili ukupno 4.500,00 kuna
2. Natjecatelji su dužni uplatiti jamčevinu u iznosu 10% od početne cijene, na žiro račun
proračuna općine Promina broj : 2411006 - 1829800000 - model 22, poziv na broj 7757-
jmbg
3.Ponude za natječaj s podacima sudionika i dokaz o uplaćenoj jamčevini dostavljaju se Načelniku općine Promina - Put kroz Oklaj 129 u zatvorenim omotnicama, u roku 15 dana od dana objave natječaja u listu Slobodna Dalmacija i na oglasnoj ploči općine Promina


Načelnik : Paul Cota
* * *

Kako ne bi bilo zabune o kojoj se čestici zapravo radi, evo i kopije katastarskog plana na kojoj se vidi pozicija čestice 276/72:
Kako bi se lakše orjentirali, čestica 276/77 je Klepo, 276/76 je Šangut….

Photobucket


Ako se malo poigramo sa googleearth-om i kartom iz katastra…
Bolje rečeno…u podlogu stavimo satelitom snimljenu fotografiju, a preko nje kartu iz katastra….tek onda dobijemo pravo stanje stvari….
Meni u oko odmah zapne „Put kroz Oklaj“….koji kad malo bolje pogledate uopće i ne postoji????

Ostale zaključke…zapažanja „nesrazmjera“ u prostoru i službenim dokumentima prepuštam vama…

Uostalom, evo fotografije…

Photobucket



Oznake: općina promina

- 11:06 - Komentiraj post (2) - Link posta

četvrtak, 26.11.2009.

Predstavljanje zbornika ‘Majka Klara Žižić’

Na samom početku posta evo nekoliko tekstova već objavljenih na blogu:


* * *
POKRENUT BISKUPIJSKI POSTUPAK ZA PROGLAŠENJE BLAŽENOM MAJKE KLARE ŽIŽIĆ
Glas Koncila, broj: 40 (1580), 3.10.2004.

Biskupijski kanonski postupak za proglašenje blaženom službenice Božje majke Klare Žižić, utemeljiteljice izvorne hrvatske družbe Sestara franjevki od Bezgrešne, započeo je u Šibeniku na blagdan sv. Mateja, 21. rujna, pod predsjedanjem šibenskoga biskupa Ante Ivasa. Šibensku su katedralu toga dana, na 298. obljetnicu Klarine smrti, ispunili brojni vjernici, redovnice i svećenici šibenske biskupije potvrdivši tako vjekovni »glas svetosti« majke Klare - »ogledala Mista«, o kojoj je tadašnja Kronika, prigodom njezine smrti zabilježila: »Žalješe je vas grad i Varoš, budući (je) 27 godina pod svetim habitom kako jedna svića sijala poniženstvom i z dobrom prilikom«. Molitveno-meditativni susret »Biti svjedok Božjeg kraljevstva danas«, svečano misno slavlje te otvaranje sudbenog postupka s imenovanjima i prisegom članova sudišta, povijesno-arhivske te teološke komisije - bila su tri dijela jedne cjeline tijekom koje su se razmatrali »plodovi svetosti« šibenske Crkve iz koje je ponikao prvi hrvatski kanonizirani svetac Nikola Tavelić, sluga Božji fra Ante Antić te majka Klara Žižić koja je, umrijevši na glasu svetosti, svojim sestrama ostavila trajni primjer zajedništva, siromaštva i pokore te brige za siromašne po djelima milosrđa.

Navedeni tekst završava sljedećim odlomkom:

* * *

Kako je u utorak 21. rujna bio radni dan, već od samoga jutra mnoge je Šibenčane zasigurno iznenadio toliki broj redovnica u njihovu gradu. A došle su iz svih strana u kojima djeluju sestre franjevke od Bezgrešne - šibenske biskupije, Zagreba, Splita, Njemačke, Italije - na otvaranje postupka za beatifikaciju njihove utemeljiteljice majke Klare Žižić, koja je i sama godine 1673. došla iz župe Promina u Dalmatinskoj zagori, smještene između Knina i Drniša, u šibenski Varoš.


O Majki Klari Žižić, pisao sam u postovima pod linkovima:


http://promina.blog.hr/2005/06/1610865590/pokrenut-biskupijski-postupak-za-proglasenje-blazenom-majke-klare-zizic.html

http://promina.blog.hr/2006/09/1621572888/kardinal-bozanic-sluzio-misu-za-majku-klaru-zizic-iz-promine.html

http://promina.blog.hr/2006/09/1621553198/obljetnica-rodenja-za-nebo-sluzbenice-bozje-majke-klare-zizic.html



Povod za pisanje je posta tekst objavljen u SD pod naslovom:
Predstavljen zbornik ‘Majka Klara Žižić’

U povodu obilježavanja 300. obljetnice smrti utemeljiteljice Družbe sestara franjevki od Bezgrešne Majke Klare Žižić, predstavljen je zbornik “Majka Klara Žižić i njezina družba 1706.-2006.”.

Zbornik su, u prepunoj dvorani matične kuće šibenskih franjevki, predstavili fra Ivan Šarčević, prof. Zdravko Dizdar, fra Bernardin Škunca, don Stipe Perkov i časna sestra Terezija Zemljić.

Cijeli članak možete pročitati pod linkom:
http://www.slobodnadalmacija.hr/Šibenik/tabid/74/articleType/ArticleView/articleId/80593/Default.aspx

Vjerojatno ste primjetili između navedenim imena našeg Prominca, povjesničara prof Zdravka Dizdara.
Dobro je da o našoj Prominki Majki Klari Žižić, može govoriti čovjek koji je “Prominska povjesna biblija”.

Nedavno sam imao čast popričati sa profesorom Zdravkom Dizdarom, te “proputovati” malo našom bogatom prošlošću nošen njegovim pričama. Nažalost, susret je bio kratak, ali iskreno se nadam da će mo se još koji put sresti.

Malo sam odlutao od teme…..ali nadam se da se ne ljutite….



Oznake: majka Klara Žižić, religija

- 12:00 - Komentiraj post (0) - Link posta

srijeda, 25.11.2009.

Od zore do sumraka

Već vas vidim u čudu kako se pitate; „pa zar nije od sumraka do zore?“
Kad bi pisao o pjesmi pokojnog Dina Dvornika, onda bi bili u pravu, ali ovaj put se radi o jednoj sasvim drugoj priči.

Nedavno sam pronašao jednu web stranicu koja se bavi aukcijskom prodajom knjiga.

Pronašao sam dvije knjige koje su svojim pričama vezane uz život u Promini, a jedna od njih je „Od zore do sumraka“, autora fra Mirka Validžića Ćelkanovića, tiskana 1990. godine.

Knjigu sam kupio, i odlučio sa čitateljima promina.blog.hr-a podijeliti nekoliko, meni zanimljivih i duhovitih priča.

Evo prvog dijela, priče objavljene pod naslovom:



JELA SE NIJE ŽURILA U RAJ


Jelina je kućica bila uvrh polja. Dijelio ih je putić kojim su prolazili ljudi za druge komšiluke i sela, a mogla su njime proći i kola koja su ustrajno vukli volovi, a ponekad i konji. Pucao je milovid pogled na Mratovačko polje, na staru crkvicu sa zvonikom na preslicu, i odmah uz nju osmerokutnu lijepu crkvu.
U Jelinoj kući nije bilo mnogo predmeta. Na jed¬noj strani ognjište s prikladima, kotlenicom, komaštrama, dva-tri bronzinića i nekoliko stočića. Uz ognjište siromašni ležaj i već pomalo izlizani biljci i sukanci. Kašun za brašno, male naćve i škip za priređivanje kruha ispod peke, lopar, sito, tava, peka, bocunići za ulje i kvasinu, bukara, bačvica za vino i vidro za pranje, vučija za vodu, sić i još koja sitnica. Sva roba bila je poslagana u drvenoj škrinji. Mala pregradica dijelila je prostor za dvije-tri ovčice i nekoliko kokica. Kuća je bila malena, niska, kamena s pločatim krovom i malim prozorčićem, tako da se ni ljeti nije dobro vidjelo, pa makar jarko sunce sjalo.
Jelino je imanje bilo malo. Naslijedila ga je od muža koji je nestao početkom prvog svjetskog rata, a mali sinčić otišao je brzo za ocem. Jela je ostala sama sa svojom samoćom. Obrađivala je svoj vrtić i svoju zemljicu, čuvala ovčice i hranila kokice, živjela u slozi i miru sa susjedima, pomagala im u većim radovima, jer je imala slobodna vremena. Tako su joj prolazili dani i godine. Sto je bila starija, rado bi zalazila k susjedima, prodivanila i olakšala osamu. Često bi izišla pred svoj kućerak, sjela na tronogi stočić i odmarala posustale kosti. Bila je mirna, tiha pa su ljudi u prolazu, a i školarci koji su tim puteljkom prikraćivali put do škole, rado zastajkivali i koju riječ s Jelom probesjedili. To je njoj bio slatki melem i olakšanje.


Među školarcima koji su svagdano prolazili ispred Jeline kuće, bio je i dječačić Vojkan (tako od milja prozvan), malen, crnoput (doseljenik, otac mu je bio austrijski oružnik), veseo i uvijek spreman na razgovor, na ugodnu šalu. Kad bi Jela sjedila pred kućom, on bi se svaki put zaustavio i malo porazgovorio. Bilo Jeli drago, a Vojkanu još draže.

- Je li tebi, baba Jele, teško živit?
- Pa i nije, sinko. Nije mi baš lako, sama sam, ali hvala Bogu nekako se vučem i duram.
- Bojiš li se smrti?
- Ne bojim. Zašto bi se bojala? Bog me je stvorio i On će me kad dođe vrime primiti k sebi.
- E, blago tebi, baba Jele, zbogom.
I tako je bivalo češće da se njih dvoje spominju, stari panjčić i tek procvala mladica. Nekad bi Vojkan izvadio iz školske torbe po koji cukerin (šećerlama) i podario Jeli da sladi krljave zube, a ona bi u nju napola skrivečki spustila po koje jaje.


Neosjetno su ali brzo prolazile godine. Jela je bila sve starija i nemoćnija. Kako je bila omanja još više se ponitila k zemlji. Javilo se i kašljucanje i stiskanje u prsima, teže disanje i češće puta morala je prileći. Godine čine neosjetno ali nezaustavno svoje.
Vojkan nije mnogo ponarastao, ali već se bližilo vrijeme ženidbe. Nikad nije mimoišao Jelinu kućicu a da se nije javio Jeli, kad god bi naišao kraj nje. Ako je ne bi našao kraj kuće, on bi provirio kroz malu ponistricu (prozorčić) i veselo pozdravio.

Nastavlja se uskoro…..



Oznake: MIRKO VALIDŽIĆ ĆELKANOVIĆ, Od zore do sumraka

- 10:46 - Komentiraj post (0) - Link posta

utorak, 24.11.2009.

Promina puca po šavovima (?)

Promina nikada nije bilo toliko razjedinjena. Posljednja sjednica Općinskog vijeća (18.11.2009) , naime, nije ni održana zbog nedostatka kvoruma, stigli su tek vijećnici vladajućeg HSP-a, a izostali njihovi kolege iz HDZ-a i s Nezavisne liste Krste Radasa. Razlog je jutarnji termin sjednice.

Vijećnici su, naime, pozive dobili tjedan dana uoči sjednice i mahom su bili iznenađeni jutarnjim terminom budući da se godinama sastaju isključivo poslijepodne jer mnogi kroz jutro nisu u mogućnosti izostati s posla. U ime vijećnika HDZ-a Tihomir Budanko, a u ime nezavisnih Krste Radas zatražili su da se termin sjednice promijeni.

Molbi nije udovoljeno. Navodno je i sam predsjednik Vijeća Zvonimir Bandalo od načelnika općine Paula Cote zatražio da se sjednica sazove u poslijepodnevnim satima.
Nastavak pod linkom:

http://www.slobodnadalmacija.hr/Šibenik/tabid/74/articleType/ArticleView/articleId/80230/Default.aspx


Nova sjednica Općinsko vijeća zakazana je za sutra 25.11.2009 opet za 9:00 sati.

Prema najsvježijim informacijama, sjednica je odgođena.

Više o ovoj temi, pisat ću u sljedećim postovima.



Oznake: općina promina

- 09:03 - Komentiraj post (0) - Link posta

ponedjeljak, 23.11.2009.

Vodovod za Marasovine, Matase i Zeliće uskoro nastavak radova V dio?

Prošli post u kojem sam objavio da je poništen natječaj za :

«Građevinske radove na izgradnji vodoopskrbnog cjevovoda OKLAJ - ZELIĆI na prostoru Općine Promina”

....možete pročitati pod linkom:

http://promina.blog.hr/2009/11/1627032549/vodovod-za-marasovine-matase-i-zelice-uskoro-nastavak-radova-iv-dio.html

Danas, 23.11.2009 godine, pronašao sam da je (20.11.2009) raspisan opet, po treći put Natječaj, u kojem između ostalog možete pročitati:


* * *
Ukupna količina, odnosno opseg (uključujući sve grupe/dijelove predmeta nabave i opcije, ako je određeno):
Izgradnja vodoopskrbnog cjevovoda OKLAJ-ZELIĆI na prostoru Općine Promina .
Početak izgradnje gravitacijskog cjevovoda OKLAJ-ZELIĆI je od postojećeg vodovodnog okna u naselju Oklaj novim nodularnim cjevovodom ? 200 mm duljine L=1670,00 m do granica naselja Zelići i Gojčete.
Do naselja Zelući predviđa se nodularni cjevovod ? 150 mm duljine L=1350,00m, s prespajanjem na postojeći cjevovod ? 125 mm, a do naselja Gojčete predviđa se postavljanje nodularnih cijevi ? 150 mm duljine L=250,00m s prespojem na postojeći cjevovod ? 150 mm. Detaljne specifikacije dane su u Troškovniku koji je u prilogu Dokumentacije za nadmetanje.
* * *

A možete pročitatai I:


* * * *
Uvjeti za otvaranje ponuda

Datum: 18/12/2009(dan/mj./god.) Vrijeme: 14:00

Mjesto (ako je poznato): VODOVOD I ODVODNJA d.o.o. Šibenik, Kralja Zvonimira 50 - ured direktora.
Osobe koje smiju biti prisutne na otvaranju ponuda (ako su poznate): Da
Ovlašteni predstavnici naručitelja i ponuditelja u svojstu aktivnih sudionika, i osobe sa statusom ili bez statusa zainteresirane osobe bez prava na aktivno sudjelovanje u postupku otvaranja ponuda (Sukladno članku 79 ZJN)
* * * *

Sad će mo se uvjeriti postoji li “treća sreća”.



E da... na kraju evo i link za one koje zanima više informacija o ovom natječaju:

http://ponuda-jn.nn.hr/showtender.aspx?ENTRY_ID=74227A4D-E879-427D-8B7B-058E6DBF80CD&action=showdetail&referrer=search&sessionid=




Oznake: Vodovod za Marasovine, Matase i Zeliće

- 12:00 - Komentiraj post (0) - Link posta

nedjelja, 22.11.2009.

Vodovod za Marasovine, Matase i Zeliće uskoro nastavak radova IV dio?

Prošli post u kojem sam objavio da je poništen natječaj za :

«Građevinske radove na izgradnji vodoopskrbnog cjevovoda OKLAJ - ZELIĆI na prostoru Općine Promina”

....možete pročitati pod linkom:

http://promina.blog.hr/2009/10/1626883001/vodovod-za-marasovine-matase-i-zelice-uskoro-nastavak-radova-iii-dio.html

Ovih dana, uspio sam pronaći i obrazloženje zašto je poništen isti, a ono se nalazi pod linkom:

http://www.dkom.hr/odluke/4845.pdf

Kako sada stvari stoje, novi natječaj za završetak vodovoda nije na vidiku, a kad će biti nezna se....

Šta više reći na temu Natječaja koji se objavljuje i poništava već drugi puta za redom?


Oznake: Vodovod za Marasovine, Matase i Zeliće

- 12:18 - Komentiraj post (0) - Link posta

subota, 21.11.2009.

Ruši se stara pekara u Oklaju

Zadnjih dana, nad Oklaj se spustila gusta magla…..
Nije baš neko vrijeme u kojem pogledate kroz prozor i kažete „Ovo bi mogao biti uspješan dan“.
Ipak, i u ovakvim danima, ima lijepih događaja.

Nekoliko sam puta na Blogu pisao o skoroj izgradnji trgovačkog centra firme „Merkur 5“ na poziciji stare pekare, kod Žagre u Centru Oklaja.

Maloprije sam prolazio pored pekare, i tamo zatekao građevinsku mehanizaciju koja je taman započela njeno uklanjanje-rušenje.

Lijepa je vijest da se u Promini nešto gradi, da postoje ljudi koji su spremni uložiti svoj kapital i otvoriti nova radna mjesta.

Inače, ovih dana primjetio sam da su se „zahuktali“ radovi i na otvaranju ljekarne u domu zdravlja, a kad bi se i samo otvaranje moglo dogoditi, nije mi poznato.

Oko staračkog doma, ništa se ne dešava… nema nikakvih radova…a u ćakulama se (kao i obično) i dalje spominje skoro otvaranje istog u 12. mjesecu.

Situacija oko Općinskog vijeća je i dalje za neke top tema u Promini, ali o tom sam već obećao napisati cijeli post.
Sljedeće sjednica je najavljena za srijedu 25.11.2009, ali Vijećnici još nisu dobili poziv za istu- koji po poslovniku vjećnici moraju dobiti najkasnije 5 dana prije sjednice ( što znači jučer 20.11.2009).
Čim dobijem novi poziv, saznat će te sve o neodržavanju zadnje sjednice Općinskog vijeća.

Eto… to bi bilo to….ukratko.

Photobucket

Oznake: Merkur 5, Oklaj

- 12:29 - Komentiraj post (0) - Link posta

petak, 20.11.2009.

Županija će sufinancirati prijevoz učenika

Šibensko-kninski župan Goran Pauk donio je odluku o 20-postotnom sufinanciranju javnog linijskog međumjesnog prijevoza od kuće do škole srednjoškolaca s područja posebne državne skrbi.

Riječ je o području gradova i općina Drniš, Knin, Skradin, Biskupija, Civljane, Ervenik, Kijevo, Kistanje, Promina i Ružić, te naselja unutar vodičkoga gradskog područja - Čista Mala, Čista Velika i Grabovci.

Više u Slobodnoj Dalmaciji pod linkom:

http://webcluster.slobodnadalmacija.hr/%C5%A0ibenik/tabid/74/articleType/ArticleView/articleId/78327/Default.aspx

Evo i Odluke Županije koja se odnosi na ovaj naslov:


R E P U B L I K A H R V A T S K A
ŠIBENSKO-KNINSKA ŽUPANIJA
Ž U P A N

Klasa:602-03/09-01/49
Urbroj:2182/1-06-09-1
Šibenik, 6. studenog 2009.

Na temelju članka 32. Statuta Šibensko-kninske županije (“Službeni vjesnik Šibenskokninske županije, broj 08/09”) župan Šibensko-kninske županije dana 06. studenog 2009. godine, d o n o s i

O D L U K U

o kriterijima i načinu sufinanciranja troškova međumjesnog prijevoza
redovitih učenika srednjih škola Šibensko-kninske županije
u razdoblju studeni 2009. – lipanj 2010.

I.
Ovom odlukom utvrđuju se kriteriji i način sufinanciranja troškova međumjesnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola koji imaju prebivalište na područjima posebne državne skrbi u Šibensko-kninskoj županiji a to su u cijelosti područja gradova i općina: Drniš, Knin, Skradin, Biskupija, Civljane, Ervenik, Kijevo, Kistanje, Promina i Ružić, te naselja unutar grada Vodica: Čista Mala, Čista Velika i Grabovci, osim za učenike koji pravo na financiranje međumjesnog prijevoza ostvaruju na temelju Odluke o financiranju nabave udžbenika I drugih nastavnih sredstava za učenike osnovnih i srednjih škola i međumjesnog prijevoza za učenike srednjih škola u školskoj godini 2009./2010. (“Narodne novine”, broj 92/09).

Učenici srednjih škola pravo na sufinanciranje troškova prijevoza prema odredbama ove
odluke ostvaruju za razdoblje studeni 2009. – lipanj 2010. godine.

II.

Pod međumjesnim prijevozom iz točke I. ove odluke podrazumijeva se prijevoz od mjesta prebivališta do mjesta škole sredstvima redovitog putničkog javnog linijskog prijevoza.

Iznimno od stavka I. ove točke, na pojedinim područjima na kojima nema odgovarajućeg
javnog prijevoza u dogovoru s jedinicama lokalne samouoprave i školom organizirat će se drugi oblik prijevoza.




I tako su svi ponovno krenuli u školu.....

Oznake: Prijevoz učenika, Školstvo u Promini

- 12:00 - Komentiraj post (0) - Link posta

četvrtak, 19.11.2009.

Prodaje se građevinska čestica u Oklaju! II dio

Prvi dio ove priče mogli ste pročitati prije nekoliko dana, a možete i sada pod linkom:
http://promina.blog.hr/2009/11/1626979299/prodaje-se-gradevinska-cestica-u-oklaju.html
Istaknut ću ono najvažnije:

* * *
1. Raspisuje se natječaj za prodaju nekretnine u vlasništvu Općine Promina, i to: k.o. Oklaj neizgrađeno građevinsko zemljište, čest. zem. 290/1, površine 500 m˛.
Početna cijena za zemljište iznosi 7.24. kuna/m2 ili ukupno 3.520,00 kuna.

Također, mogli ste pročitati u katastru podatke vezane za čest zem. 290/1:

Katastarska općina: OKLAJ
Broj uloška: 834
Broj zadnjeg dnevnika: Z-529/2009
Redni broj :1.
Broj zemljišta (kat.čestice): 290/1
Oznaka zemljišta :PAŠNJAK
Površina u m2: :4566
Primjedbe: Pripis iz uloška 374
Vlastovnica: 1. UDIO 1/1/ OPĆINA PROMINA OKLAJ

Iz izvatka svatko imalo pismen, zaključuje da naš Načelnik prodaje PAŠNJAK od 4556 metara kvadratnih!
* * *

Natječaj je Općina Promina objavila u Narodnim novinama, i zainteresirani su svoje ponude za kupnju spomenute čestice, trebali dostaviti do danas 19.11.2009. godine.

Jučer sam čuo da je Natječaj iz ove priče nakon što sam je objavio na Blogu, osvanuo i na oglasnoj ploči, ali da se u tom natječaju navodi DRUGA GRAĐEVINSKA ČESTICA!

Tragom te informacije, posjetio sam danas Općinu Promina, kako bi pročitao što zapravo piše na oglasnoj ploči.

Na oglasnoj ploči, ne piše NIŠTA, odnosno nema nikakva obavijest.

Otišao sam do ureda pročelnika jedinstvenog upravnog odjela, Žarka Sumana, te kod njega saznao sljedeće:

Natječaj je doista bio objavljen na oglasnoj ploči prije nekoliko dana, te sam dobio kopiju istog, a u njemu se i između ostalog navod i sljedeće:

„Raspisuje se natječaj za prodaju nekretnine u vlasništvu Općine Promina, i to: k.o. Oklaj neizgrađeno građevinsko zemljište, čest. zem. 276/72, površine 500 m“

Pametnim Promincima nije bilo teško usporediti tekst objavljen na promina.blog.hr, (a koji je prepisan iz Narodnih novina…) i tekst objavljen na oglasnoj ploči u Općini.
Zaključili su da se jedna čestica prodaje u Narodnim novinama (290/1), a druga na oglasnoj ploči u Općini (276/72) ??????

Za grešku su saznali i u Općini, te je Načelnik nepoznatog datuma donio odluku:
„Poništava se natječaj za prodaju nekretnina na području općine Promina“

Ako u NN želite pročitati poništenje natječaja, uzalud se trudite, jer tamo ne piše ništa o tome.


Inače, uspio sam saznati da će uskoro opet biti objavljen Natječaj za prodaju čestice 276/72, a prema nekim informacijama ista se nalazi negdje između kuća Ive Duvnjaka, Drage Agića i Ivice Marića (Pajiše).



Eto, to bi bilo to u vezi prodaje građevinske čestice…

Inače, ovih dana ima dosta zanimljivosti vezanih uz rad Općinskog vijeća Promine, ali o tom ću pisati uskoro kad dobijem radne materijale za sljedeću sjednicu Općinskog vijeća….


Nadopuna posta 28.11.2009

Ukoliko pogledate Oglasni dio Narodnih novina broj 140. objavljene dana 25.11.2009 moći će te pročitati sljedeće:

(1016)

PONIŠTAVA SE NATJEČAJ

za prodaju nekretnine na području općine Promina, klasa: 944-01/09-0171, objavljen u Narodnim novinama broj 132 od 4. studenoga 2009., zbog greške u oznaci čestice zemlje.

Općina Promina


Oznake: općina promina, Suđenje

- 14:33 - Komentiraj post (0) - Link posta

subota, 14.11.2009.

Najbolja mlada vina u drniškom kraju imaju…..

Već šestu godinu zaredom Pučko otvoreno učilište i Hrvatski zavod za savjetodavno poljoprivrednu službu iz Drniša, organiziraju feštu mladih vina povodom Sv Martina.







Ove godine u Promini nije bio niti jedan plakat koji prominske vinogradare poziva na feštu mladih vina u Drniš, ali svejedno….ni ovo Martinje nije prošlo bez nagrada za prominska vina.

Ipak, naslov posta treba citirati točno onako kako ga je Matilda JS napisala na web stranici Radio Drniša, a on glasi:

„Najbolja mlada vina u drniškom kraju imaju Mile Maleš i Ante Reljanović“
Link:
http://www.radiodrnis.hr/jm/index.php?option=com_content&task=view&id=293&Itemid=0

Znači, naši vinogradari nisu osvojili prve nagrade, ali su:

„U kategoriji bijelih vina nagrađeni su još i Ana Radas i Ivica Džapo iz Oklaja a za crna vina nagrade su osvojili još i Stipe Knežević iz Oklaja i Sandra Jukica iz Ružića. Ukupno je ocjenjeno 27 crnih i 11 bijelih vina.“

„Ocjenjenim mladim vinima treba još vremena da bi postigli svoj maksimum kazala je Mihaljević, dodajući kako drniškom kraju ne nedostaje vrhunskih vina, naglasila je izvrsnu prošlogodišnju maraštinu prominskog vinara Stipe Kneževića.“

Kao i obično, čestitke nagrađenim vinarima, i kako bi rekli za Anu Radas? Čestitke za naše vinarice…vinarke ili nešto treće?


Oznake: Prominski vinogradari, Ivica Džapo, Stipe Knežević, Ana Radas

- 21:16 - Komentiraj post (1) - Link posta

srijeda, 11.11.2009.

Prodaje se građevinska čestica u Oklaju!

Premda sam prije nekoliko dana bio u Općini u Jedinstvenom upravnom odjelu i raspitivao se o građevinskim česticama….

Premda sam Vijećnik u Općini Promina (Vijeća koje se nažalost nije sastalo više od 3 mjeseca!!!!!)
Premda sam dobro pogledao u Općini oglasnu ploču….

Nisam niti vidio, niti čuo za sljedeći oglas (koji sam zahvaljujući vijernom čitatelju Bloga dobio e-mailom):

* * *

Klasa: 944-01/09-01/1
Urbroj: 2182/09-01/1 od 28. IX. 2009. (867)

Na temelju članka 48. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (Narodne novine broj 33/01, 60/01, 106/03, 129/05, 109/07, 125/08 i 35/09), u svezi s člankom 32. st. 3. i 391. st. 1. i 3. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima (Narodne novine, broj 91/96, 68/98, 137/99, 22/00, 73/00, 114/01, 79/06, 141/06 i 146/08), načelnik Općine Promina 28. rujna 2009. donosi zaključak o raspisivanju

NATJEČAJA

za prodaju nekretnine na području općine Promina.

1. Raspisuje se natječaj za prodaju nekretnine u vlasništvu Općine Promina, i to: k.o. Oklaj neizgrađeno građevinsko zemljište, čest. zem. 290/1, površine 500 m˛.
Početna cijena za zemljište iznosi 7.24. kuna/m˛ ili ukupno 3.520,00 kuna

2. Natjecatelji su dužni uplatiti jamčevinu u iznosu 10% od početne cijene na žiro-račun proračuna Općine Promina, broj: 2411006-1829800000 model 22, poziv na broj 7757-MBG.

3. Natječaj će se provesti sustavom zatvorenih ponuda.

4. Natječaj će se objaviti u Narodnim novinama i na oglasnoj ploči Općine Promina.

5. Ponude za natječaj s podacima sudionika u natječaju i dokazima o uplaćenoj jamčevini, dostavljaju se načelniku Općine Promina – Put kroz Oklaj 129, u zatvorenoj omotnici s oznakom: »Ne otvaraj – za natječaj za prodaju građevinskog zemljišta u k.o. Oklaj«, u roku od 15 dana od objave natječaja u Narodnim novinama i na oglasnoj ploči Općine Promina.

6. O mjestu i vremenu otvaranja ponuda natjecatelji će biti pravovremeno obaviješteni.

7. Općina Promina zadržava pravo ovaj natječaj poništiti bez posebnog obrazloženja.

8. Sve informacije u vezi s ovim natječajem mogu se dobiti u Jedinstvenome upravnom odjelu Općine Promina ili na telefon: 881-018.

Općina Promina

* * *



Ako Vas zanima još koji podatak više, evo izvatka iz katastra:

* * *
REPUBLIKA HRVATSKA
OPĆINSKI SUD U KNINU
ZEMLJIŠNOKNJIŽNI ODJEL DRNIŠ
Stanje na dan: 09.11.2009.

Katastarska općina: OKLAJ
Broj uloška: 834
Broj zadnjeg dnevnika: Z-529/2009
Redni broj :1.
Broj zemljišta (kat.čestice): 290/1
Oznaka zemljišta :PAŠNJAK
Površina u m2: :4566
Primjedbe: Pripis iz uloška 374
Vlastovnica: 1. UDIO 1/1/ OPĆINA PROMINA OKLAJ
* * *
Iz izvatka svatko imalo pismen, zaključuje da naš Načelnik prodaje PAŠNJAK od 4556 metara kvadratnih!

Jel' to znači da kupac na poklon dobiva 4056 metara kvadratnih, nakon što kupi spomenutih 500 metara kvadratnih?????

Bilo kako bilo….

Tko je zainteresiran za kupnju navedenog PAŠNJAKA, neka požuri u Općinu i preda svoju ponudu.

Najzanimljivije bi bilo kad bi uskoro saznali da je baš naš Načelnik dao najbolju ponudu za kupnju navedene čestice, te ju je sam sebi prodao……sve onako kao slučajno….


* * * * * * * * * * * * * * *

Natječaj je objavljen u
Narodnima novinama broj 132.
Datum: 04.11.2009. godine pod linkom:

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/oglasi/1934252.html

Znači da je krajnji rok za javljanje na Natječaj 19.11.2009. (ako se računaju I radni I neradni dani)?.

Uglavnom, koga Natječaj zanima nek se požuri!!!!!

* * * * * * * * * * * * * * *



Oznake: općina promina, Suđenje

- 21:03 - Komentiraj post (2) - Link posta

ponedjeljak, 09.11.2009.

POS-ova stambena zgrada u Promini (?)- II dio

Prošli post na temu iz naslova objavio sam 17.10.2009,
Link: http://promina.blog.hr/2009/10/1626843906/posova-stambena-zgrada-u-promini.html
dan nakon što je Općina Promina na oglasnim pločama objavila sljedeći Poziv:

* * *
REPUBLIKA HRVATSKA ŠIBENSKO-KNINSKA ŽUPANIJA
OPĆINA PROMINA JEDINSTVENI UPRAVNI ODJEL
KLASA: 371-01/09-01/1
UR.BR: 2182/09-09-01
OKLAJ 13. listopada 2009 GOD.

POZIV
ZA ISKAZIVANJE INTERESA ZA DRUŠTVENO POTICAJNU STANOGRADNJU PREMA PROGRAMU POS-A

AGENCIJA ZA PRAVNI PROMET I POSREDOVANJE NEKRETNINAMA (APNN) PROVODI ANKETU ZA ISKAZ INTERESA ZA PROGRAM POTICAJNE STANOGRADNJE ( POS /TEMELJEM ZAKONA O DRUŠTVENO POTICAJNOJ STANOGRADNJI ( NN. 109/0182/04,76/07138/09 ), UREĐUJE SE SUSTAVNO ORGANIZIRANA STANOGRADNJA. MOLIMO SVE GRAĐANE KOJI SU ZAINTERESIRANI ZA PROGRAM POS-A DA U ROKU ODMAH UPUTE SVOJ ISKAZ INTERESA U JEDINSTVENI UPRAVNI ODJEL OPĆINE PROMINA, A SVE INFORMACIJE MOGU DOBITI NA BROJEVE TELEFONA 881-018 I 881-055.

PROČELNIK: ŽARKO SUMAN DIPL.IUR.
* * *


Nekoliko dana nakon mog posta, istom temom su se bavili i Novi tjednik, te Radio Drniš.
Osim onog što sam naveo u postu, možemo još saznati sljedeće zanimljive informacije:

Evo što nam donosi Novi tjednik pod linkom:
http://www.novi-tjednik.hr/zupanija/zupanija/2843-pos-ovi-stanovi-i-u-promini.html

* * *

OPĆINA SPREMNA POMOĆI

Spomenutu anketu, međutim, nije objavila Općina Promina, već Agencija za posredovanje nekretninama(APN), što ne znači kako i tamošnja općinska vlast nije zainteresirana za taj program.
- Naravno da pozdravljamo mogućnost gradnje POS-ovih stanova na području Promine i spremni smo osigurati svu potrebnu infrastrukturu, uostalom, zatreba li, već imamo spremnu građevinsku parcelu za takav projekt.

* * *

Možda je većini nebitno tko provodi anketu, ali meni je malo čudno da Općina poziva zainteresirane za POS da im se jave, ali se ograđuje od toga da ona provodi anketu (zašto?).

Opet, čudno mi je da bi APN provodio anketu za POS u Promini, a da o tome na njihovoj web stranici ništa ne piše, te da oni tu informaciju nisu objavili nigdje u medijima?????

Kako mi je cijela priča malo čudna, odlučio sam malo istražiti kako je ona zapravo uopće počela, tko ju je zapravo inicirao?

Saznao sam sljedeće:

1. Još 03.09.2009. APN je uputio Općini Promina upit u kojem traži što skorije očitovanje o stambenim potrebama naše Općine.
Podaci se traže u svrhu izrade podloga za evidenciju stambenih potreba i interesa za kupnju stanova na području Republike Hrvatske.
Rok za dostavu je bio 30.09.2009.

2. Kako Općina Promina nije dostavila tražene podatke u traženom roku, APN je još jednom zamolio Općinu da dostavi podatke do najkasnije 20.10.2009.

3. Općina Promina 13.10.2009 na oglasne ploče postavlja „Poziv“ koji sam već u tekstu spomenuo.

4. Općina tek 26.10.2009 upućuje svoje očitovanje APN-u, (sa zakašnjenjem od 6 dana), te između ostalog navodi da u svom vlasništvu ima zemljište od 10000m2 na kojem bi se mogla izgraditi građevina iz Programa POS-a, te da ima 30 anketiranih stanovnika koji su zainteresirani za kupnju stana iz programa POS-a.


Dvije rečenice su u ovoj priči po meni najbitnije:

-„Podaci se traže u svrhu izrade podloga za evidenciju stambenih potreba i interesa za kupnju stanova na području Republike Hrvatske“.

-Općina Promina ima ….“30 anketiranih stanovnika koji su zainteresirani za kupnju stana iz programa POS-a“.


Ali, logično je postaviti pitanje zašto na vrijeme nismo APN-u dostavili tražene podatke?




Oznake: općina promina, POS

- 12:38 - Komentiraj post (3) - Link posta

srijeda, 04.11.2009.

Kako je došlo do ostvarenja Prominskih slavlja u Zagrebu?

Zadnjih dana nema baš previše tema za pisanje, pa sam se odlučio na jedno putovanje u prošlost.

Odlučio sam zaviriti u „Ljetopis prominskih sastanaka u Zagrebu za nedjelje iza Male Gospe i Kandelore, u svetištu Gospe Lurdske od 14.09.1975 i dalje“, napisan perom prominskog svećenika Mirka Validžića Ćelkanovića.




Evi prvom ulomka iz ljetopisa u cijelosti:

******

Ideja o održavanju Prominskih dana-susreta za one Prominjce koji su nastanjeni u Zagrebu, prvi je potakao prominjski svećenik Mirko Validžić Ćelkanović iz Čitluka oko 1960.
Kad se preselio u Zagreb, uočio je da jedna trećina Prominjaca sigurno je naseljena u našem glavnom gradu i da bi ih trebalo iz motiva krvi i vjere okupljati bar koji put godišnje da se osjete svoji.
Ovu misao pozdravili su svi dobronamjerni Prominjci s kojima je Mirko o tom razgovarao, a i tadašnji župnik fra Stanko Brčić. Ostvariti se odmah nije moglo. Prilike nisu bile povoljne. Župnik fra Toma Duka, koji je nasljedio fra Stanka, urgirao je oživotvorenje zamisli. Još uporniji je bio sadašnji župnik fra Srećko Vekić, pa su za njegova župnikovanja i ostvarena prominjska slavlja u Zagrebu.
Nakon mnogih razgovora, upriličen je u Čitluku u Promini početkom srpnja 1975. sastanak župnika fra Srećka, Mirka i fra Ivana Bilušića, svećenika domorodca. Šibenski biskup o. Josip Arnerić u više navrata poticao nas je da svakako ostvarimo Prominske da u Zagrebu.
Na tom sastanku, nakon svestrane analize, zaključeno je: da će se susreti Prominjana održavati unaprijed dva puta na godinu u svetištu Majke Božije Lurdske u Zagrebu, i to u nedjelju iza Male Gospe i u nedjelju iza Kandelore-Svijećnice.
Da bi što više Prominjana u Zagrebu bilo o tom obaviješteno, svake nedjelje na svim misama po Promini oglašen je prvi sastanak.
U tu svrhu otisnut je na ciklostil (?) i oglas, koji je dijeljen Prominjcima da ga pošalju svojima u Zagreb, a u istu svrhu korištena je prilika svetkovine Velike Gospe na Visovcu.
Obavijest u „Glasu koncila“ nije bila na vrijeme.
Na oglasu-obavijesti (tisuću primjeraka!) pisalo je:
Dragi naši Prominjani, ovaj Vam list upravljamo, što se kaže, od srca k srcu, U tom raspoloženju želimo i da ga primite.
Vas je obilno posljednjih godina iselilo iz rodne Promine. Otišli ste na razne strane, pa i u inozemstvo. Glavnina se nastanila u Zagrebu. Nova sredina uvjetuje i nove potrebe, zahtjeva i obaveze. U njoj se pomalo gubi onaj vez jedinstva, koji Vas je ujedinjavao u rodnom mjestu.
Da se tome doskoči i ujedno učvrsti naša iskonska veza…..mnogi naši zemljaci….ustanovili su dane, kad se okupe, zbliže i učvrste. Obično je to povezano uz poglavitu svetkovinu mjesta….Uz svetu misu obavi se i malo „pučko zborovanje“.
Već dugo godina razmišljamo i dogovaramo se, kako bismo utanačili Prominjski dan (ili dane) u Zagrebu, jer je misao o tome potekla od samih Prominjaca.
Nakon zrelog razmišljanja došli smo do zaključka da su najzgodniji dani:-nedjelja iza Male Gospe, iza 8. rujna, - i nedjelja iza Kandelore-Svijećnice, iza 2. veljače, jer su ti blagdani za katolika iz Promine od pamtivjeka veoma svetkovani dani!
Dakle, čekamo Vas u što većem broju ovu godinu-1975.-u nedjelju 14. rujna u crkvi Majke Božje Lurdske….Okupimo se pred crkvom bar četvrt sata prije, jer će misa započeti u 10 sati.
Uspjeh Prominjskog katoličkog dana u Zagrebu ovisi o svima nama! Obavijestite i potaknite sve naše katolike Promince!
Svetište Gospe Lurdske izabrano je zbog toga, što su Franjevci vjekovni župnici Promine.
Pokažimo svi dužno razumjevanje za se i pravu volju, i odazovimo se korisnom pozivu!
Očekuju Vas radosna srca Vaših dušobrižnika i mještana.
Potpisani su: šibenski biskup, prominski župnik i svi prominjski misnici.

Promina-Zagreb, rujan 1975.

******

Premda sam u samom početku posta naveo da „nema baš previše tema za pisanje“, jedna je tema ipak možda trenutno najaktualnija u Promini- Odlazak našeg župnika fra Šime u Bašku vodu i dolazak novog župnika.

Fra Šime je bio za ovu nedjelju 08.11.2009. najavio „oproštajnu“ misu, ali prema nekim informacija ipak se ona odgađa za 15.11.2009. te će se tada održati u crkvi Gospe Čatrnjske.

Tri godine koliko je fra Šime bio naš župnik, proletjele su prilično brzo.
Kad mi netko kaže da godine lete, obično mu odgovorim da barem ne lete uzalud.
Tako bi i u ovom slučaju rekao….
Tri godine koje je fra Šime proveo u Promini, sigurno nisu prošle uzalud, ni njemu ni nama.

Kad prođemo pored crkve sv. Roka u Čitluku, gledajući lijepo uređeni trg i kamene zidove- sjetit ćemo se fra Šime….
Kad pogledamo naša uređena groblja kod Gospe, Martina..Mihovila…sjetit ćemo se da je to fra Šime organizirao….
Kad uđemo u crkvu Gospe Čatrnjske…pogledamo u prekrasni pod…prekrasni kameni oltar…sjetit ćemo se fra Šime kako sa zadovoljstvom zahvaljuje donatorima na pomoći….

Vjerojatno ima još cijeli niz lijepih slika koje će nas na njega podsjećati….ali nabrajanje bi potrajalo, pa te asocijacije prepuštam svima Vama Prominjcima da ih zamislite svatko za sebe pojedinačno…..

Fra Šime želim Vam puno uspjeha u radu….
Zadržite svoj optimističan osmjeh na licu….
…jer osmjeh sva vrata otvara….


Fra Šime,

Živili!

Oznake: Prominska misa, religija

- 21:24 - Komentiraj post (1) - Link posta

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>






Promina blog
  • LL

Opis bloga

  • Promina blog postoji od 19.03.2005. godine, nešto više od deset godina.
    Teme su vezane uz život u Promini.....ali, tu su i druge razne teme koje su mi se u određenim trenutcima učinile zanimljivim...
    S. Sarić

    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


    Pomoću sljedećih linkova, saznajte nešto više o Promini.

    Gdje je Promina?

    Galerija promina.blog.hr


    Fotografije generacija iz škole:
    Stare slike Promine






    Video snimke:


































    Projekti čiju realizaciju očekujemo:









    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


Općina Promina









  • «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


.....

  • ......
    .......



    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


    Statistika posjeta promina.blog.hr -u kroz godine








    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»





    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»



    E-mail-Urednik promina.blog.hr-a:
    promina.blog.hr@gmail.com


    Zadnji postovi

...


.........................................................................Promina blog - promina.blog.hr© 2005.-2023. sva prava pridržana Urednik promina.blog.hr-a: Sanimir Sarić