_ _ _ _ _ _ promina.blog.hr

ponedjeljak, 03.12.2012.

Obiteljska uljara "OPG Ivan Perica" Nečven

Prije mjesec dana, jedna od aktualnih tema u Promini, svakako je bila početak berbe maslina, njihova prerada u maslinovo ulje.

Napisao sam tada post pod naslovom: „Nosim sada masline, do nečvenske uljare“
Link: http://promina.blog.hr/2012/11/1631165808/nosim-sada-masline-do-necvenske-uljare.html

Čitajući navedeni post, možete saznati više informacija o uljari u Nečvenu, načinu prerade maslina, odnosno načinu proizvodnje maslinova ulja.

Prije nekoliko dana, na e-mail sam dobio sljedeću poruku:



***
„….ispred obitelji Perica, Čar i Josić želimo se od srca zahvaliti na pozitivnim člancima koje ste na Vašem blogu objavili vezano za obiteljsku uljaru u Nečvenu…..Koristim ovu priliku da Vas pozovemo sljedeći vikend u selo Nečven na kavu i degustiranje mladog maslinovog ulja.

Zahvaljujemo na podršci i s izrazitim štovanjem

OPG Ivan Perica
Nečven 21
22303 Oklaj


***

Prihvatio sam poziv u Nečven s posebnim guštom.
Nečven je malo selo u Promini, ali veliki broj Nečmenjana i Nečmenjanki čita od samih početaka Promina blog, i često mi pošalju mejlove podrške.

Namjeravao sam napraviti jednu foto-priču cijelog sela, kao prije nekoliko godina , ali nažalost, kiša mi je pokvarila planove.
(Link prema foto priči iz 2009. godine)


Vratimo se ipak temi naslova….


(foto:obiteljska kuća Perica, odmah do same uljare)


Kad stignete pred samu uljaru -koja se nalazi uz samu glavnu nečvensku ulicu koja vodi prema ostacima tvrđave Nečven grada… pored ulaznih vrata ugledate na kamenoj ploči uklesani natpis:



„Omnium enim rerum principia parva sunt“.

Ili u prjevodu s latinskog–„Početak svega je malen“~ Ciceron, De finibus 5,58

Izreka je to koja tako dobro opisuje Ivana, Hrvoja i Maria, ali i izreka koja tako dobro stoji uz naslov „Maslinarstvo u Promini“.


Srdačno se rukujemo, i priča može početi.

Nakon rata, od vinograda obitelji Perica u Nečvenu, ostala su metaforički rečeno „sjećanja“.
Sjećanje na debit, na prominsku žutinu, na pretke koji su zemlju ručno krčili, od krša otimali, te vinograde podizali , znojem cijeli život natapali.

Obnoviti vinograde nije bilo lako s obzirom da su svi nastavili život van Promine, u Zagrebu, Zadru.
Ali nije bilo lako mirne duše promatrati kako sve nestaje u korovu.

Najstariji član spomenutog trojca, nositelj OPG-a, Ivan Perica, odlučuje tada na jednoj čestici panje-trsove debita zamijeniti maslinama.

Masline su odlično napredovale, i Ivan uz pomoć Hrvoja i Maria sadi masline na još osam čestica, odnosno kroz nekoliko godina, sade ukupno skoro 800 maslina!

Svjesni su da je Promina na samoj granici na kojoj maslina uopće može uspjevati. Svjesni su i da mi nemamo tradiciju maslinarstva.
Ali, kako teku godine, tako se stječu i nova iskustva, što naravno košta i truda, i vremena i novca.
Ipak, često ih začudi kako na jednoj čestici masline uspjevaju odlično, a na drugoj koja je samo pedesetak metara dalje, led svake godine ostavlja svoje tragove.
Uglavnom, od devet pozicija- devet parcela, četiri su odlične, a pet kako koju godinu.
Prošla zima bila je jedna od najekstremnijih po niskim temperaturama, pa im je od leda nastradalo oko 30% maslina. „Nastradale su opet one, koje su nastradale i prije dvije godine!- i tu nema druge nego odustati i izvaditi ih.
-Masline kod nas teško rađaju, ali kad rode, kvaliteta ulja, može se mjeriti s istarskim“, priča Ivan staloženo.

Pred uljarom se zaustavlja auto. Stiže nova tura maslina za preradu. Za to vrijeme, čovjek iz Rupa koji je došao prije sat vremena, sa osmjehom na licu stavlja svoje ulje u portapak, i pozdravlja se sa svima nama.

Prekidamo priču, uzimam fotoaparat, jer je ovo odlična prilika ovjekovječiti cijeli proces proizvodnje ulja…od vaganja…prerade...do maslinova ulja.

Ivan, Hrvoje i Mario hvataju se posla…proizvodnja se nastavlja.

Masline se vagaju, čiste od lista, prešaju..i da skratim priču (jer je to detaljno opisano u prvom postu), na kraju procesa na jednu stranu stroja izlazi ulje, a na drugu komina, koja se kasnije pomoću algi razgrađuje i služi za gnojidbu maslinika.

Stroj prerađuje negdje oko 200 kg maslina na sat, tako da prerada tri pristigle gajbe brzo zavšava i opet nastavljamo priču…



-Kako ste došli na ideju otvaranja mini uljare u Nečvenu?- nastavljam s pitanjem, ovaj put upućenim Mariu.

-Razmišljali smo, kad jednog dana na rod dođe svih 800 maslina…Ako rode svaka samo 20 kg, nama već treba kamion za sve to prevesti do uljare!- a i prerada ima svoju cijenu, pa problem s terminima prerade…organizacijom berbe.
Vrlo je važno da se masline prerade u 24 sata nakon branja- tada je kvaliteta ulja vrhunska!- to uvijek naglašavamo svima koji nam dovoze masline.
U Promini ima dosta maslinara, tako da smo zaključili da gradnja mini uljare u Nečvenu svakako i s te strane ima smisla.
Namjera nam je organizirati OPG tako da jedna obitelj od njega može živjeti u Nečmenu.


-Od kud vam u Promini najviše donose masline?

-Teško je to reći, ali donose nam dosta maslina iz Bogatića, Puljana, iz Nečvena naravno…Lukara. Ali donose nam dosta iz Miljevaca, Drniša, Trbounja, Siverića….sa svih strana.


-Kako bi ocjenili 2012. godinu u pogledu količine i kvalitete maslina u Promini?

-Količinski gledano, ova godina je čak i bolja nego prošla, a o kvaliteti će nam najbolje odgovore dati natjecanja na koja smo poslali ili ćemo tek slati naša ulja.
Ipak, možda je proizvodnja količinski veća, jer su neki ljudi saznali za našu uljaru tek ove godine?


-Koliki je bio randman ove godine u vašoj uljari?

-Od 10 do najviše 17 posto (10 do 17 litara na 100 kg maslina) odgovara Mario, dok Hrvoje odlazi dočekati novog maslinara s maslinama iz Miljevaca, ako se ne varam…



Nastavljam priču s Hrvojem…

-Koliko po Vama ima stabala maslina u Promini?

Baš radimo njihov popis prema podacima što smo ih dobili od Prominjaca koji nam donose masline..Kad sve zbrojimo-javimo Vam, i nas to baš zanima.


-Koliko po vašoj procjeni Prominci proizvedu ulja godišnje?

-Možda negdje oko 2000 litara. Teško je ocjeniti, jer se izmjenjuju ljudi iz Promine, drniškog kraja, ali mislim da je to tu negdje.
Uglavnom, Prominci svake godine donose sve više maslina na preradu, jer sve više maslina dolazi na rod.



-Da li su Prominci koji prerađuju ulje u vašoj uljari do sada osvajali nagrade za svoja ulja?

-Naravno. Naš OPG je osvojio 2009, 2010 i 2011. godine na Međunarodnoj manifestaciji maslinara Mediterana u Splitu zlatnu medalju za ekološko ekstradjevičansko maslinovo ulje.
Osvojili smo i zlatnu medalju u Vodicama 2011 na "Danima mladog maslinovog ulja u Dalmaciji"-u istoj kategoriji…..
Ali nama je drago da su nekoliko zlata do sada osvojili i Zvone Perica, Ante Bračić, naši Nečmenjani i Puljanci!
Ulja se na natjecanjima analiziraju, i te nam analize kasnije služe u poboljšanju procesa proizvodnje...ispravljamo eventualne početničke greške.



-Da li vam je netko financijski pomogao, ili ste sami financirali gradnju i opremanje uljare?

Na pitanje odgovara Mario koji je taman objasnio još jednoj mušteriji gdje je Nečven, gdje je uljara..
-„Gradnju i uređenje prostora smo financirali sami, ali u nabavi strojeva za preradu koji koštaju 40,000€, pomoglo nam je Ministarstvo poljoprivrede- i to nam je bio jako veliki poticaj za rad, za naš projekt.


„Gazdrarica“ nas prekida u razgovoru i poziva na ručak…

Na stolu nekoliko jela, ali ja ću navesti jedno kojeg će se rado sjetiti stariji Prominci- Kupus s bravetinom! Staro domaće jelo…

Koristim priliku i pitam Gazdaricu, da li se sjeća da je netko prije u Nečvenu proizvodio maslinovo ulje?

-Kako ne. Uz samu Krku, i dan danas imate maslina starih preko 100 godina. Sjećam se dok sam bila mala, kako su Mile i Milinca Perica za svoje potrebe pravili maslinovo ulje. Nogama su gnječili masline, polijevali ih vrućom vodom…..

Nažalost, nisam proces prerade zapamtio u cijelosti-detaljno, jer mi je za uho zapelo ime „Milinca“.

U Promini je nekad bila tradicija da se ženema nakon udaje daje nadimak po imenu muža. Sjetim se tako u Matasima Brankince, Likotinke, Aćimovke, Tomince,…Svoje prababe Jurince….

A kako se točno zvala Milinca?-pitam s osmjehom.

-Kaja…Kaja Perica….



Logično je na kraju upitati da li se u uljari OPG-a Ivan Perica može kupiti maslinovo ulje?

Složno mi odgovaraju da jako puno troše ulja za svoje potrebe, a i velika su obitelj, tako da nemaju ulja za prodaju. Naravno, kad sve masline dođu na rod, da će i ulja biti za prodaju, ali za sada još ne.

Ipak ako ih netko pita za kupnju maslinova ulja, oni rado preporuče maslinare koji imaju kvalitetna ulja., a takvih je u Promini nekoliko te ih oni spominju redom...Zvone Perica, Nikica Barišić, Ante Bračić…..

Završavamo s ručkom…a pred uljarom već parkiran auto s novim količinama maslina….

Kreće novi ciklus prerade, a za to vrijeme članovi obitelji po već tko zna koji put danas vode pridošle maslinare na obilazak Nečvenske kule…do prekrasnog vidikovca s pogledom na Krku i njen kanjon.

Odlazim zajedno s njima do kule…

Posjetiti kulu Nečven, a ne sjetiti se legendi prominske blogerice Crne kraljice….u Promini, u Nečvenu jednostavno nije moguće.

Moji domaćini mi pričaju kako im je Crna Kraljica čitala svoje legende….hvale njen smisao za pisanje...njenu maštu...


Jedan od članova obitelji Perica se sjeća i nabraja koga je sve moj otac 50-ih godina učio u Puljanima…
Pokazuju mi gdje je nekad bila crkva Svetog Duha u Nečvenu (Mečet-mjesto gdje su spomenici stradalim Nečmenjanima u II svjetskom ratu).

Komentiramo detalje iz knjige Ivana Aralice-"Život nastanjen sjenama“…..vezane uz ljude i događaje u Nečvenu koji se u toj knjizi spominju….


Mario mi u razgovoru dobacuje „Ja sam mislio da Vi imate najmanje 60 godine!“
Smijem se…padaju mi na pamet stihovi Bjelog dugmeta-Umoran starac sam ja…mada izgledam mlad“.

Kiša nas tjera s tvrđave…vraćamo se do uljare…rastajemo se uz prijateljski stisak ruke…uz moje obećanje da se vidimo nnajkasnije dogodine kada krene nova sezona prerade maslina…

Za kroniku našeg malog mista ostavljam zapisano, da je ove, četvrte godine rada uljare u Nečvenu, sezona prerade maslina započela pred kraj listopada, a završila danas 02. prosinca.


A sada, evo i nekoliko prigodnih fotografija:




..i što reći nego ....vidimo se dogodine!



I na kraju link na web stranicu OPG-a Ivan Perica je:
http://opg-perica.com/



Oznake: OPG Ivan Perica, Nečven

- 12:42 - Komentiraj post (0) - Link posta

ponedjeljak, 05.11.2012.

Nosim sada masline, do nečvenske uljare



Vrijeme je berbe maslina, i glavno je pitanje prominskih maslinara ovih dana: „Jel' počela uljara s radom?“, „Koji im je ono broj mobitela?!

Premda sam već pisao o uljari OPG-a Ivana Perice u Nečvenu, ne škodi se koji put ponoviti, kad je priča zanimljiva.

Evo što na web stranici OPG-a možete pod linkom:
http://opg-perica.com/index.php?option=com_content&view=article&id=7&Itemid=15&lang=hr

…pročitati:



Obiteljska uljara


Gospodarstvo posjeduje vlastitu mini uljaru na prostoru od 40 četvornih metara u kojem su smješteni strojevi za prešanje maslina i proizvodnju.



Proces proizvodnje maslinovog ulja odvija se u dvije faze. U prvoj fazi se zdravi plod masline drobi gnječenjem, a potom se u drugoj fazi tiještenjem smjese zdrobljenih plodova cijedi čisto maslinovo ulje. Odjednom se može samljeti maksimalno 200 kilograma maslina i točno se zna koliko koji proces minimalno može trajati kako bi se dobile optimalne količine ulja iz samljevenog ploda.



Proizvodnja se vrši tehnikom centrifuge u dvije faze na hladno (exstra virgine) kao jedna od najčišćih tehnologija obrade maslina i time spada među najzdravija ulja u svijetu. Hladna prerada maslina je najčistija tehnologija obrade maslina i budućnost u proizvodnji maslinovog ulja. Njime se maksimalno sačuvaju kvalitete jedne masline, ulje bude izuzetne kvalitete, osebujnijeg mirisa i okusa.


Prozvodni ciklus

Doprema, prerada i priprema maslina

Plodovi se donose u skladište u uljaru u rinfuzu, odložene u prozračne plastične ili drvene košare. Prva faza prerade maslina je vaganje radi evidencije ulaska sirovine (količina). Sam skladišni prostor mora biti uredan i čist s minimalnim utjecajem svijetla, optimalne temperature, prozračan, bez stalnog intenzivnog mirisa, a sve u cilju da se izbjegnu eventualni štetni procesi kvarenja plodova maslina. Zbog istih ovih razloga potrebno je da masline budu što kraće uskladištene. Tako dopremljeni plodovi se ubacuju u prihvatni koš, elevator s pokretnom trakom, koji ih doprema do samog stroja za odstranjivanje lišća. Tu se odstranjuje lišće i grančice, a nakon toga masline prolaze kroz stroj za pranje, gdje se cirkulacijom vode i zraka obavlja konačno čišćenje i pranje, kako bi plodovi otišli u daljnji tehnološki proces posve čisti. Ovaj dio tretmana maslina je važan preduvjet za dobivanje kvalitetnog ulja.

Mljevenje plodova maslina i priprema tijesta

Oprani plodovi maslina sada padaju u koš elevatora sa spiralnim vijkom koji ih transportira do tzv. blok modularnog postrojenja za mljevenje i miješanje. Isti se sastoji iz elektromotornog čekićara koji je sastavljen od okretnih filtera i metalnih čekića, gdje se masline melju, te kao tijesto odlazi u miješalicu s tri specijalna vijka za optimalno miješanje tijesta. Takvim miješanjem, a i cirkulacijom tople vode u dvostrukom plaštu miješalice (zatvoren sistem) postiže se optimalna priprema tijesta te praktički počinje dio odvajanja ulja iz tijesta. Tako pripremljena smjesa tijesta se iz miješalice pomoću tlačne pumpe odvodi do centrifugalnog dekantera i to bez dodatka vode, ili eventualno ima minimalne količine i to hladne vode što je posebno bitno.

Odvajanje vode od vegetativne vode i komine

U samom dekanteru („srcu sistema“) putem centrifugalne sile uzrokovane vrtnjom horizontalnog vijka dolazi do odvajanja ulja kao jednog proizvoda i otpadne vegetativne vode s kominom kao drugog proizvoda. Taj proizvodni otpad se nadalje spiralnim vijkom ispod dekantera transportira van uljare, u sabirni koš, odakle se transportira do odlagališta. Ulje, kao finalni proizvod još prolazi kroz vibro filtre, gdje se odstranjuju eventualne zaostale nečistoće te ide u sabirnu posudu.

Separacija ulja iz sabirne posude

Ulje se putem pumpe transportira u centrifugalni separator, na konačno pročišćavanje i separaciju. Tako se na kraju dobije gotov proizvod, maslinovo ulje. Ostatak vode i komine se dalje ekološki zbrinjava i koristi za potrebe gnojidbe maslinika.

Zapremanje i skladištenje ulja

Tako dobiveni proizvod, ulje, sprema se u za to predviđenu posudu, najbolje u zatvorene tankove iz INOX-a. Tako se ulje taloži i smiruje, a moguća je i dodatna filtracija kroz dodatne filtere, ako se želi odstraniti i najsitnija primjesa u cilju bistroće ulja.


Eto, sada kad smo naučili „proceduru“ kako od masline doći do ulja….samo još treba nazvati uljaru i pitati ih bi li (kad bi) mogli dovesti masline na preradu, a za to su nam potrebne informacije koje možemo pronaći pod linkom kontakt:

http://opg-perica.com/index.php?option=com_contact&view=contact&id=1&Itemid=24&lang=hr

Oznake: OPG Ivan Perica

- 15:00 - Komentiraj post (0) - Link posta

utorak, 27.10.2009.

Ususret agroturizmu?

Još prije mjesec dana pronašao sam na internetu web stanicu «OPG Ivan Perica”.
OPG-a u Promini ima popriličan broj, i bave se svima nama poznatim djelatnostima poput stočarstva, vinogradarstva itd....

Ipak, ovaj OPG je posebno zanimljiv jer posjeduje malu obiteljsku uljaru-pogon za preradu maslina.

Tragom te informacije, nedavno sam sa novinarkom Radio Drniša Matildom Jelčić Stojaković posjetio Nečven i OPG Ivana Perice.
Za radio emisiju «Život na selu», snimili smo jedan lijep tonski zapis koji će uskoro biti emitiran na Radio Drnišu.

Članovi obitelji Perica lijepo su nas primili, te iznjeli svoju viziju budućnosti «OPG-a Ivan Perica», planovima u vezi agroturizma. Itd.

Uljara je još u probnom radu za potrebe OPG-a, ali se nadaju u budućnosti otvoriti vrata i za sve ostale Promince, zainteresirane za preradu maslina u Promini.

Uglavnom, možda uskoro u Slobodnoj Dalmaciji pročitate članak sa temom budućnosti maslinarstva u Promini.

Uglavnom, puno uspjeha u radu OPG-u Ivana Perice, a svi koji žele saznati još koju riječ više na ovu temu, obavezno neka posjete link:

http://opg-perica.com/


Namjera mi je bila promina.blog.hr-om skrenuti pažnju putem ineterneta na bogatu vinogradarsku i vinarsku tradiciju u Promini- stvoriti od naše Promine brend.
Ime uz koje će se se odmah vezati asocijacije:
Promina= vinogradari, vinari, odlična janjetina, nagrađivani sir iz mišine.

Bez obzira što netko mislio...ja mislim da sam u tome barem malo uspio.....

Drago mi je što naši vinari prate trendove, te su se i sami spremni predstaviti putem interneta, i svojih web stranica.

Nedavno sam na internetu pronašao web stranicu «Vina MAKICA, OPG Stipe Knežević”
Stipe Knežević je vinar koji u Prominu svake godine donosi vrijedne nagrade za svoja vina, o čemu sam pisao u nekoliko navrata.
Odnedavno pod linkom:
http://www.designer.com.hr/sadrzaj/restorani/restorani/hrvatski-vinari/dalmatinski-vinari/vina-makica-oklaj/

....možete saznati zanimljive podatke vezane uz OPG Stipe Kneževića.



Znači, u Prominu možete doći, kušati, kupiti kvalitetna nagrađivana vina.....
Uskoro, preraditi možda svoje masline, te u lijepo uređenom kafiću uz uljaru....dok čekate «zlatne kapi» popiti piće?

Možda će netko imati želju sudjelovati u berbi maslina, grožđa.... te nakon svega zapivati nakon dobru janjetinu, teletine pod pekom.....a onda i prenoćiti u Promini?

Za sada, OPG-a koji nude mogućnost noćenja u Promini nema, ali zato ima u nama susjednim Miljevcima.

Nedavno sam saznao za seosko domaćinstvo «Bačić», te dobio link na njihovu web stranicu, koju i vi možete pogledati pod linkom:

http://www.visovac-bacic.com/fr/kraj.html


Eto, bilo je to kratko putovanje po web stranicama koje najavljuju jedan «novi» pristup plasiranja proizvoda «sa sela» na nova tržišta.

Namjerno sam stavio pod navodnike «novi», jer internet i web stranice nisu od jučer, te su i najstarije babe i didovi čuli za «neki internet»...
Samo su naši ljudi malo rezervirani prema takvom načinu reklamiranja svojih proizvoda i usluga na selu, ali nadam se da će to vrijeme uskoro biti iza nas.....








Oznake: OPG Ivan Perica, Stipe Knežević

- 12:00 - Komentiraj post (0) - Link posta

<< Arhiva >>






Promina blog
  • LL

Opis bloga

  • Promina blog postoji od 19.03.2005. godine, nešto više od deset godina.
    Teme su vezane uz život u Promini.....ali, tu su i druge razne teme koje su mi se u određenim trenutcima učinile zanimljivim...
    S. Sarić

    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


    Pomoću sljedećih linkova, saznajte nešto više o Promini.

    Gdje je Promina?

    Galerija promina.blog.hr


    Fotografije generacija iz škole:
    Stare slike Promine






    Video snimke:


































    Projekti čiju realizaciju očekujemo:









    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


Općina Promina









  • «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


.....

  • ......
    .......



    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


    Statistika posjeta promina.blog.hr -u kroz godine








    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»





    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»



    E-mail-Urednik promina.blog.hr-a:
    promina.blog.hr@gmail.com


    Zadnji postovi

...


.........................................................................Promina blog - promina.blog.hr© 2005.-2023. sva prava pridržana Urednik promina.blog.hr-a: Sanimir Sarić