_ _ _ _ _ _ promina.blog.hr

ponedjeljak, 03.12.2012.

Obiteljska uljara "OPG Ivan Perica" Nečven

Prije mjesec dana, jedna od aktualnih tema u Promini, svakako je bila početak berbe maslina, njihova prerada u maslinovo ulje.

Napisao sam tada post pod naslovom: „Nosim sada masline, do nečvenske uljare“
Link: http://promina.blog.hr/2012/11/1631165808/nosim-sada-masline-do-necvenske-uljare.html

Čitajući navedeni post, možete saznati više informacija o uljari u Nečvenu, načinu prerade maslina, odnosno načinu proizvodnje maslinova ulja.

Prije nekoliko dana, na e-mail sam dobio sljedeću poruku:



***
„….ispred obitelji Perica, Čar i Josić želimo se od srca zahvaliti na pozitivnim člancima koje ste na Vašem blogu objavili vezano za obiteljsku uljaru u Nečvenu…..Koristim ovu priliku da Vas pozovemo sljedeći vikend u selo Nečven na kavu i degustiranje mladog maslinovog ulja.

Zahvaljujemo na podršci i s izrazitim štovanjem

OPG Ivan Perica
Nečven 21
22303 Oklaj


***

Prihvatio sam poziv u Nečven s posebnim guštom.
Nečven je malo selo u Promini, ali veliki broj Nečmenjana i Nečmenjanki čita od samih početaka Promina blog, i često mi pošalju mejlove podrške.

Namjeravao sam napraviti jednu foto-priču cijelog sela, kao prije nekoliko godina , ali nažalost, kiša mi je pokvarila planove.
(Link prema foto priči iz 2009. godine)


Vratimo se ipak temi naslova….


(foto:obiteljska kuća Perica, odmah do same uljare)


Kad stignete pred samu uljaru -koja se nalazi uz samu glavnu nečvensku ulicu koja vodi prema ostacima tvrđave Nečven grada… pored ulaznih vrata ugledate na kamenoj ploči uklesani natpis:



„Omnium enim rerum principia parva sunt“.

Ili u prjevodu s latinskog–„Početak svega je malen“~ Ciceron, De finibus 5,58

Izreka je to koja tako dobro opisuje Ivana, Hrvoja i Maria, ali i izreka koja tako dobro stoji uz naslov „Maslinarstvo u Promini“.


Srdačno se rukujemo, i priča može početi.

Nakon rata, od vinograda obitelji Perica u Nečvenu, ostala su metaforički rečeno „sjećanja“.
Sjećanje na debit, na prominsku žutinu, na pretke koji su zemlju ručno krčili, od krša otimali, te vinograde podizali , znojem cijeli život natapali.

Obnoviti vinograde nije bilo lako s obzirom da su svi nastavili život van Promine, u Zagrebu, Zadru.
Ali nije bilo lako mirne duše promatrati kako sve nestaje u korovu.

Najstariji član spomenutog trojca, nositelj OPG-a, Ivan Perica, odlučuje tada na jednoj čestici panje-trsove debita zamijeniti maslinama.

Masline su odlično napredovale, i Ivan uz pomoć Hrvoja i Maria sadi masline na još osam čestica, odnosno kroz nekoliko godina, sade ukupno skoro 800 maslina!

Svjesni su da je Promina na samoj granici na kojoj maslina uopće može uspjevati. Svjesni su i da mi nemamo tradiciju maslinarstva.
Ali, kako teku godine, tako se stječu i nova iskustva, što naravno košta i truda, i vremena i novca.
Ipak, često ih začudi kako na jednoj čestici masline uspjevaju odlično, a na drugoj koja je samo pedesetak metara dalje, led svake godine ostavlja svoje tragove.
Uglavnom, od devet pozicija- devet parcela, četiri su odlične, a pet kako koju godinu.
Prošla zima bila je jedna od najekstremnijih po niskim temperaturama, pa im je od leda nastradalo oko 30% maslina. „Nastradale su opet one, koje su nastradale i prije dvije godine!- i tu nema druge nego odustati i izvaditi ih.
-Masline kod nas teško rađaju, ali kad rode, kvaliteta ulja, može se mjeriti s istarskim“, priča Ivan staloženo.

Pred uljarom se zaustavlja auto. Stiže nova tura maslina za preradu. Za to vrijeme, čovjek iz Rupa koji je došao prije sat vremena, sa osmjehom na licu stavlja svoje ulje u portapak, i pozdravlja se sa svima nama.

Prekidamo priču, uzimam fotoaparat, jer je ovo odlična prilika ovjekovječiti cijeli proces proizvodnje ulja…od vaganja…prerade...do maslinova ulja.

Ivan, Hrvoje i Mario hvataju se posla…proizvodnja se nastavlja.

Masline se vagaju, čiste od lista, prešaju..i da skratim priču (jer je to detaljno opisano u prvom postu), na kraju procesa na jednu stranu stroja izlazi ulje, a na drugu komina, koja se kasnije pomoću algi razgrađuje i služi za gnojidbu maslinika.

Stroj prerađuje negdje oko 200 kg maslina na sat, tako da prerada tri pristigle gajbe brzo zavšava i opet nastavljamo priču…



-Kako ste došli na ideju otvaranja mini uljare u Nečvenu?- nastavljam s pitanjem, ovaj put upućenim Mariu.

-Razmišljali smo, kad jednog dana na rod dođe svih 800 maslina…Ako rode svaka samo 20 kg, nama već treba kamion za sve to prevesti do uljare!- a i prerada ima svoju cijenu, pa problem s terminima prerade…organizacijom berbe.
Vrlo je važno da se masline prerade u 24 sata nakon branja- tada je kvaliteta ulja vrhunska!- to uvijek naglašavamo svima koji nam dovoze masline.
U Promini ima dosta maslinara, tako da smo zaključili da gradnja mini uljare u Nečvenu svakako i s te strane ima smisla.
Namjera nam je organizirati OPG tako da jedna obitelj od njega može živjeti u Nečmenu.


-Od kud vam u Promini najviše donose masline?

-Teško je to reći, ali donose nam dosta maslina iz Bogatića, Puljana, iz Nečvena naravno…Lukara. Ali donose nam dosta iz Miljevaca, Drniša, Trbounja, Siverića….sa svih strana.


-Kako bi ocjenili 2012. godinu u pogledu količine i kvalitete maslina u Promini?

-Količinski gledano, ova godina je čak i bolja nego prošla, a o kvaliteti će nam najbolje odgovore dati natjecanja na koja smo poslali ili ćemo tek slati naša ulja.
Ipak, možda je proizvodnja količinski veća, jer su neki ljudi saznali za našu uljaru tek ove godine?


-Koliki je bio randman ove godine u vašoj uljari?

-Od 10 do najviše 17 posto (10 do 17 litara na 100 kg maslina) odgovara Mario, dok Hrvoje odlazi dočekati novog maslinara s maslinama iz Miljevaca, ako se ne varam…



Nastavljam priču s Hrvojem…

-Koliko po Vama ima stabala maslina u Promini?

Baš radimo njihov popis prema podacima što smo ih dobili od Prominjaca koji nam donose masline..Kad sve zbrojimo-javimo Vam, i nas to baš zanima.


-Koliko po vašoj procjeni Prominci proizvedu ulja godišnje?

-Možda negdje oko 2000 litara. Teško je ocjeniti, jer se izmjenjuju ljudi iz Promine, drniškog kraja, ali mislim da je to tu negdje.
Uglavnom, Prominci svake godine donose sve više maslina na preradu, jer sve više maslina dolazi na rod.



-Da li su Prominci koji prerađuju ulje u vašoj uljari do sada osvajali nagrade za svoja ulja?

-Naravno. Naš OPG je osvojio 2009, 2010 i 2011. godine na Međunarodnoj manifestaciji maslinara Mediterana u Splitu zlatnu medalju za ekološko ekstradjevičansko maslinovo ulje.
Osvojili smo i zlatnu medalju u Vodicama 2011 na "Danima mladog maslinovog ulja u Dalmaciji"-u istoj kategoriji…..
Ali nama je drago da su nekoliko zlata do sada osvojili i Zvone Perica, Ante Bračić, naši Nečmenjani i Puljanci!
Ulja se na natjecanjima analiziraju, i te nam analize kasnije služe u poboljšanju procesa proizvodnje...ispravljamo eventualne početničke greške.



-Da li vam je netko financijski pomogao, ili ste sami financirali gradnju i opremanje uljare?

Na pitanje odgovara Mario koji je taman objasnio još jednoj mušteriji gdje je Nečven, gdje je uljara..
-„Gradnju i uređenje prostora smo financirali sami, ali u nabavi strojeva za preradu koji koštaju 40,000€, pomoglo nam je Ministarstvo poljoprivrede- i to nam je bio jako veliki poticaj za rad, za naš projekt.


„Gazdrarica“ nas prekida u razgovoru i poziva na ručak…

Na stolu nekoliko jela, ali ja ću navesti jedno kojeg će se rado sjetiti stariji Prominci- Kupus s bravetinom! Staro domaće jelo…

Koristim priliku i pitam Gazdaricu, da li se sjeća da je netko prije u Nečvenu proizvodio maslinovo ulje?

-Kako ne. Uz samu Krku, i dan danas imate maslina starih preko 100 godina. Sjećam se dok sam bila mala, kako su Mile i Milinca Perica za svoje potrebe pravili maslinovo ulje. Nogama su gnječili masline, polijevali ih vrućom vodom…..

Nažalost, nisam proces prerade zapamtio u cijelosti-detaljno, jer mi je za uho zapelo ime „Milinca“.

U Promini je nekad bila tradicija da se ženema nakon udaje daje nadimak po imenu muža. Sjetim se tako u Matasima Brankince, Likotinke, Aćimovke, Tomince,…Svoje prababe Jurince….

A kako se točno zvala Milinca?-pitam s osmjehom.

-Kaja…Kaja Perica….



Logično je na kraju upitati da li se u uljari OPG-a Ivan Perica može kupiti maslinovo ulje?

Složno mi odgovaraju da jako puno troše ulja za svoje potrebe, a i velika su obitelj, tako da nemaju ulja za prodaju. Naravno, kad sve masline dođu na rod, da će i ulja biti za prodaju, ali za sada još ne.

Ipak ako ih netko pita za kupnju maslinova ulja, oni rado preporuče maslinare koji imaju kvalitetna ulja., a takvih je u Promini nekoliko te ih oni spominju redom...Zvone Perica, Nikica Barišić, Ante Bračić…..

Završavamo s ručkom…a pred uljarom već parkiran auto s novim količinama maslina….

Kreće novi ciklus prerade, a za to vrijeme članovi obitelji po već tko zna koji put danas vode pridošle maslinare na obilazak Nečvenske kule…do prekrasnog vidikovca s pogledom na Krku i njen kanjon.

Odlazim zajedno s njima do kule…

Posjetiti kulu Nečven, a ne sjetiti se legendi prominske blogerice Crne kraljice….u Promini, u Nečvenu jednostavno nije moguće.

Moji domaćini mi pričaju kako im je Crna Kraljica čitala svoje legende….hvale njen smisao za pisanje...njenu maštu...


Jedan od članova obitelji Perica se sjeća i nabraja koga je sve moj otac 50-ih godina učio u Puljanima…
Pokazuju mi gdje je nekad bila crkva Svetog Duha u Nečvenu (Mečet-mjesto gdje su spomenici stradalim Nečmenjanima u II svjetskom ratu).

Komentiramo detalje iz knjige Ivana Aralice-"Život nastanjen sjenama“…..vezane uz ljude i događaje u Nečvenu koji se u toj knjizi spominju….


Mario mi u razgovoru dobacuje „Ja sam mislio da Vi imate najmanje 60 godine!“
Smijem se…padaju mi na pamet stihovi Bjelog dugmeta-Umoran starac sam ja…mada izgledam mlad“.

Kiša nas tjera s tvrđave…vraćamo se do uljare…rastajemo se uz prijateljski stisak ruke…uz moje obećanje da se vidimo nnajkasnije dogodine kada krene nova sezona prerade maslina…

Za kroniku našeg malog mista ostavljam zapisano, da je ove, četvrte godine rada uljare u Nečvenu, sezona prerade maslina započela pred kraj listopada, a završila danas 02. prosinca.


A sada, evo i nekoliko prigodnih fotografija:




..i što reći nego ....vidimo se dogodine!



I na kraju link na web stranicu OPG-a Ivan Perica je:
http://opg-perica.com/



Oznake: OPG Ivan Perica, Nečven

- 12:42 - Komentiraj post (0) - Link posta

<< Arhiva >>






Promina blog
  • LL

Opis bloga

  • Promina blog postoji od 19.03.2005. godine, nešto više od deset godina.
    Teme su vezane uz život u Promini.....ali, tu su i druge razne teme koje su mi se u određenim trenutcima učinile zanimljivim...
    S. Sarić

    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


    Pomoću sljedećih linkova, saznajte nešto više o Promini.

    Gdje je Promina?

    Galerija promina.blog.hr


    Fotografije generacija iz škole:
    Stare slike Promine






    Video snimke:


































    Projekti čiju realizaciju očekujemo:









    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


 

Općina Promina









  • «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»

.....

  • .......

    ......

    http://adria.fesb.hr/Drniš

    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


    Statistika posjeta promina.blog.hr -u kroz godine








    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»





    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»



    E-mail-Urednik promina.blog.hr-a:
    promina.blog.hr@gmail.com


    Zadnji postovi

...


.........................................................................Promina blog - promina.blog.hr© 2005.-2016. sva prava pridržana Urednik promina.blog.hr-a: Sanimir Sarić