_ _ _ _ _ _ promina.blog.hr

utorak, 28.08.2007.

A gdje su nestali novci?

Čisto sumnjam da više postoji čovjek kojemu netko ne duguje novac, ili da on sam nekomu duguje novac.
Nema poslova s kojima se ljudi danas ne bave kako bi zaradili koju kunu.
Nažalost tamo gdje većina ljudi misli kako će pronaći zaradu, ona je već odavno izvučena.

Na ovaj post potakle su me rečenice pročitane u članku objavljenom u Večernjem listu pod naslovom Berba počinje uskoro, a vinari kooperantima duguju za prošlu godinu

Evo samo nekih rečenica iz teksta:

"Dalmacijavino i Imota duguju kooperantima novac za grožđe koje su od njih otkupili prošle godine. Dio duga Dalmacijavina odnosi se čak i na berbu od 2005. godine, a ukupan dug je oko 13 milijuna kuna".

I što na te probleme kažu vinogradari:

"A čujte, Imota je isplatila 25 posto. Tko je htio, uzeo je. Svi bismo mi bili zadovoljniji da za predano grožđe odmah dobijemo novac, što nije slučaj. No, s druge strane, gdje bismo mi prodali grožđe da nema Imote?! Zato sam za strpljenje – rekla nam je vinogradarka Venka Puljić".


Rečenica tipa "No, s druge strane, gdje bismo mi prodali grožđe da nema Imote?!", posebno čovjeka zaboli.
Ta ravnodušnost, pomirenost sa sudbinom da tako mora biti i gotovo.

Svi koji redovito prate promina.blog, svjedoci su koliko se hektara vinograda zasadilo u Promini u zadnje tri godine.

Većina vinogradara smatra da je dovoljno da oni maksimalno kvalitetno obrađuju svoje vinograde, a za plasman grožđa neće biti problema.
Nažalost problemi dolaze već sa prvim danima berbe.
Kupaca grožđa je sve manje, a konobe su sve punije sa vinom.

A od čega izdvojiti novac za troškove koji su bili napravljeni do berbe grožđa, ili za one troškove koji tek dolaze u jesen u vrijeme gnjojidbe vinograda?

Već sad se na tržištu grožđa u Dlamaciji izdvajaju dvije firme koje imaju monopol.
Privatizacija Dalmacijavina dolazi uskoro (ili već teče) i što ako je recimo kupi sadašnji vlasnik Imote iz Imotskog?
Jedan vlasnik određivao bi jednu cijenu za otkup, ili otkupa nebi bilo.

Što će sljedeće godine koje dolaze donjeti Promincima kad na rod dođe 100,000 panja vinograda, odnosno najmanje 100-200 tona grožđa?

Danas možemo samo postavljati pitanja, a sljedeće godine na tržištu grožđa bojim se da nam donose loše odgovore.

Gadan je osjećaj moliti dužnika da vam vrati novac koji duguje, a on se samo nasmije i kaže nazovite za desetak dana jer novca nema.
U vama raste bjes, ali mu nemožete ništa jer bi vas još mogao tužiti za ucjenu, maltretiranje... reketarenje.
I dok pošten svjet umire radeć i čekajuć svoje zarađene kune, djeca dužnika i oni sami umiru vozeći pijani skupe limuzine, i opet usput ubijaju nevine ljude.

I baš me zanima doklen ćemo raditi i biti sretni ako nam netko naš rad plati?


Oznake: Vinogradarstvo u Promini

- 22:02 - Komentiraj post (2) - Link posta

srijeda, 15.11.2006.

Obavijest za vinogradare

Ovih dana na više mjesta u Oklaju može se pročitati obavijest sljedećeg sadržaja:


Udruga ZvoniMir iz Knina i
«Institut za Jadranske kulture i melioraciju krša» iz Splita pod pokroviteljstvom "European commission" organiziraju u sklopu projekta:

«Modernizacija i revitalizacija obiteljskih gospodarstava» radionicu na temu:

«Vinarstvo i vinogradarstvo»

Teme radionice su:

Dipl. ing. Stipe Ivić: Pretok, bolesti i mane vina
Dr. sc. Miro Katalinić: Zimska zaštita
Mr. sc Zdravko Škarić: Ishrana vinove loze


Radionica će se održati u četvrtak 16.11.2006. u Oklaju u zgradi Općine s početkom u 18:00 sati.

Oznake: Vinogradarstvo u Promini

- 19:11 - Komentiraj post (2) - Link posta

utorak, 04.10.2005.

Vinogradarstvo u Promini

Premda je godina bila dosta neizvjesna za prominske vinogradare, urod je ove godine kako stvari stoje prilično dobar.
Mladi vinogradi koji su se ove godine posadili odlično napreduju.
Dok je lani cijena grožđa dosezala bez problema razinu od 6,00 kn/kg, a po nekima čak i 8,oo kn/kg, ova je godina nešto skromnija.
Najniže cijene su ove godine u Promini bile od oko 4,5 kn/kg do 7,5 kn/kg koliko su neki na samom početku berbe tražili.
Ove godine je cesta Drniš-Oklaj na dionici od Razvođa prema Oklaju bila puna tabla sa telefonskim brojevima onih koji prodaju grožđe.
Isto tako je u prošlu subotu uz skoro svaki drugi vinograd bilo uobičajeno vidjeti zamišljene starce kako isčekuju kupce.
Mnogi su odustali od isčekivanja kupaca, i odlučili ove godine proizvesti više vina (nego šta su inače planirali).
Dosta vinogradara i dalje očekuje kupce, pa je tako dosta vinograda dočekalo i kišu neobrano.
Za tri godine bi u Šibensko-Kninskoj županiji trebalo na rod doći oko sto tisuća novih panja vinograda.
Zanimljivo će biti pratiti cijenu grožđa kad se ponuda višestruko poveća, kad je potražnja već sad ovako mala (ili je cijena previsoka?).

Ali prominski vinogradari se nedaju.
Danas sam u SD pročitao članak u kojem najveći prominski vinogradar Marko Duvančić iznosi dosta optimistične planove za razvoj vinarstva u Promini, a s njim i seoskog turizma.

Članak je dosta zanimljiv, pa Vam preporučama da ga pročitate.

U Razvođu vinski podrum po EU standardima


Evo dijela članka:

U Razvođu vinski podrum po eurostandardima


Uz podrum, novcem HBOR-a Duvančić će graditi i destileriju za proizvodnju rakije, a u restoranu iznad podruma gost će konzumirati vina izravno iz podruma, a osim toga, gost će moći obići podrum i vinograde, a bit će tu i gumno, konji, domaća spiza te ostali seoski sadržaji.

Nakon što se ispiju prve čaše mladog vina, te se uvjeri da i ove godine ima vrhunski proizvod, Marko Duvančić, vlasnik najvećega privatnog vinograda u Šibensko-kninskoj županiji, ove jeseni u rodnom Razvođu, u Promini, kreće s izgradnjom novog vinskog podruma po europskim standardima, te s izgradnjom restorana iznad podruma, koji će biti popraćeni sa svim adekvatnim sadržajima vezanima uz promicanje kulture ispijanja vina i seoskog turizma.

Berba 2006. završit će u novom podrumu

— Izgradnjom novog podruma imam namjeru zaokružiti cjelinu koja uključuje proizvodnju, preradu i plasiranje vina na tržište. Osim toga, kada za tri godine krene berba i prvih plodova sa 10 hektara vinograda na Gluvači, sadašnji podrum kapacitetom više jednostavno neće zadovoljavati potrebe.

Novi podrum bit će specifičan i po tome što će svaka kategorija prerade biti odvojena u zasebnoj prostoriji, dakle, od prerade i zrenja vina, pa do čuvanja, punionice i posebnog skladišta — kazao je Duvančić.
Investiciju vrijednu oko 1,5 milijun kuna, Duvančić će financirati kreditom HBOR-a, a planira da će sve biti gotovo do sljedeće sezone, odnosno do srpnja 2006. godine, do kada bi cijeli projekt trebao biti usklađen i po europskim zakonima.......


Oznake: Vinogradarstvo u Promini, Marko Duvančić

- 22:20 - Komentiraj post (3) - Link posta

<< Arhiva >>






Promina blog
  • LL

Opis bloga

  • Promina blog postoji od 19.03.2005. godine, nešto više od deset godina.
    Teme su vezane uz život u Promini.....ali, tu su i druge razne teme koje su mi se u određenim trenutcima učinile zanimljivim...
    S. Sarić

    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


    Pomoću sljedećih linkova, saznajte nešto više o Promini.

    Gdje je Promina?

    Galerija promina.blog.hr


    Fotografije generacija iz škole:
    Stare slike Promine






    Video snimke:


































    Projekti čiju realizaciju očekujemo:









    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


 

Općina Promina









  • «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»

.....

  • .......

    ......

    http://adria.fesb.hr/Drniš

    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


    Statistika posjeta promina.blog.hr -u kroz godine








    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»





    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»



    E-mail-Urednik promina.blog.hr-a:
    promina.blog.hr@gmail.com


    Zadnji postovi

...


.........................................................................Promina blog - promina.blog.hr© 2005.-2016. sva prava pridržana Urednik promina.blog.hr-a: Sanimir Sarić