Plastično je fantastično

subota, 10.10.2015.

Zabrana mikrogranula

Plastične mikrogranule (e. microbeads), mikronska plastična zrnca veličine od 0,5 µm do 500 µm (mikrometara), najčešće se izrađuju od polietilena (PE), a ima ih i od polipropilena (PP), poli(etilen-teraftalata) (PET), poli(metil-metakrilata) (PMMA) (pleksiglasa) i poliamida (PA) odnosno najlona te polistrirena (PS), ali rjeđe. Koriste se najviše u kozmetici kao piling agensi. Dakle, može ih se naći u brojnim kremama za maske lica, piling kremama, pomadama za čišćenje i pomlađivanje kože, pastama za zube, posebno onima za izbjeljivanje. Plastične mikrogranule pokazale su se zdravstveno sigurne za korištenje u svoj toj kozmetici, a istovremeno su učinkovite za svrhu za koju su namijenjene.

Ipak, osnovna (i početna) funkcija mikrogranula je njihovo korištenje u biotehnološkim istraživanjima. Ali, tu se koriste u značajno manjoj mjeri i u kontroliranim, laboratorijskim uvjetima.



Sve više i više se širi broj organizacija i udruga, naročito u Sjedinjenim Američkim državama koje ukazuju na opasnost od tih plastičnih mikročestica koje putem otpadnih voda, kroz filtere sustava za pročišćavanje, završavaju u vodenim tokovima - potocima, rijekama, jezerima i morima, a onda dospijevaju u probavne traktove morskih životinja. To, kako navode svi ti zaštitnici, može dovesti i do ljudske prehrane, a onda, obzirom da se radi o nerazgradivoj plastici i do nakupljanja u organizmu.

Nevladina organizacija Californians Against Waste koja za cilj ima očuvanje prirodnih bogatstava, sprečavanje onečišćenja i zaštitu okoliša, inače vrlo poznata i glasna u borbi protiv plastičnih vrećica, uspjela je izlobirati u senatu donošenje uredbe kojom se zabranjuje korištenje i prodaja kozmetičkih proizvoda koji sadrže plastične mikrogranule u Kaliforniji.

U četvrtak, 8. listopada, guverner Kalifornije potpisao je uredbu AB 888 kojom se zabrana uvodi od 1. siječnja 2020. godine. Kako se navodi u obrazloženju, "ova uredba osigurava da će proizvodi za osobnu njegu biti proizvedeni s ekološki sigurnim alternativnim sastojcima".


Kozmetičke tvrtke Procter and Gamble, Unilever, Colgate-Palmolive, Johnson&Johnson, Avon, L'Oréal usuglasile su se da će započeti s izbacivanjem plastičnih mikrogranula iz svojih proizvoda, a kojih ima u više od 100 njihovih kozmetičkih proizvoda, čim pronađu pogodnu alternativu


Kao prirodne alternative plastičnim mikrogranulama navode se neke vrste šećera ili mljevena orahova ljuska, međutim stručnjaci iz područja kemije upozoravaju da i te tvari mogu imati negativan utjecaj na okoliš, posebno u slučajevima kada na dnu vodenih tokova nema dovoljno kisika za biorazgradnju ili da može doći do nekontroliranog razvoja i razmnožavanja bakterija koje se hrane s tom "visoko energijskom" hranom.



Izvori:
Los Angeles Times:
Products with plastic microbeads to be banned under new California law
The Guardian: Ditching microbeads: the search for sustainable skincare
California Legislative Information: Assembly Bill No. 888


- 15:45 - Komentari (5) - Isprintaj - #