Plastično je fantastično

nedjelja, 25.01.2015.

Životni ciklus vrećica


Jedno od najvažnijih analiza o trgovačkim vrećicama koje daje stvarnu sliku ukupnog ekološkog utjecaja vrećica na okoliš je LCA (Life Cycle Assesment) (Procjena životnog ciklusa). Strojarski fakultet Sveučilišta u Ljubljani proveo je istraživanje: Životni ciklus trgovačkih vrećica, a voditelj tog istraživanja bio je dr.sc. Mitja Mori, docent na Katedri za energijsko strojarstvo.


U svom istraživanju, slovenski istraživači obradili su tri vrste vrećica - plastičnu vrećicu izrađenu polietilena niske gustoće (PE-LD), višekratnu torbu, tzv. green bag izrađenu od tkanog polipropilena (PP) te biorazgradljivu plastičnu vrećicu izrađenu od biopolimera komercijalnog naziva Master-Bi kojeg na bazi kukuruznog škroba proizvodi talijanska korporacija Novamont.

U nastavku je predavanje dr.sc, Mitje Morija o rezultatima provedenog istraživanja.




I ovo istraživanje, koliko god bi se moglo očekivati da je "naginjalo" na bioplastiku, pokazalo je da najmanji utjecaj na okoliš tijekom svog životnog ciklusa (a koji se sastoji od proizvodnje sirovine, prerade u vrećicu, transporta te zbrinjavanja) imaju plastične vrećice izrađene od polietilena niske gustoće (PE-LD), odnosno od nerazgradljive fosilne plastike.

A da bi smo i taj, najmanji utjecaj na okoliš smanjili, plastične vrećice treba odvojeno prikupljati s ostalom plastikom te ih reciklirati ili energijski oporabiti.


Vrlo zanimljiv zaključak na kraju svog predavanja iznio je dr. Mitja Mori:

Jedna polietilenska vrećica ima utjecaj na okoliš jednako kao i 140 metara vožnje automobilom. Stoga bolje je prošetati se do trgovine i kupiti vrećicu, nego voziti se s višekratnom torbom (tzv. green bag) na drugi kraj grada u velike trgovačke centre.




A ako vam je lakše pogledati ovo predavanje na slovenskom jeziku, evo:





Korištena animacija:
Animated flags


- 13:33 - Komentari (4) - Isprintaj - #