Plastično je fantastično

petak, 29.08.2014.

Kalifornija zabranila jednokratne plastične vrećice


NOVOSTI IZ SVIJETA PLASTIKE Br. 69



*** BREAKING NEWS *** BREAKING NEWS *** BREAKING NEWS *** BREAKING NEWS ***


U svom drugom ovotjednom pokušaju (prvi je bio 25 kolovoza - vidi POST), parlament savezne države Kalifornije, sinoć je donio odluku o prihvaćanju zakonskog prijedloga senatora Alexa Padille SB 270 koji između ostalog predviđa zabranu jednokratnih plastičnih vrećica na razini cijele savezne države. Ovoje prvi prihvaćeni prijedlog koji u jednoj saveznoj američkoj državi brani korištenje jednokratnih plastičnih vrećica.

Dakle, vrlo agresivna kampanja protivnika plastičnih vrećica ovog tjedna imala je uspjeha te je sinoć ponovno glasano o tom zakonskom prijedlogu. Rezultat glasovanja bio je 44 za prijedlog i 29 protiv prihvaćanja prijedloga što znači da su zagovornici zabrane predvođeni Markom Murrayem predsjednikom udruge Californian Against Waste uspjeli pridobiti 7 zastupnika u kalifornijskom parlamentu da promijene svoje mišljenje - neki su prilikom prošlog glasovanja bili suzdržani, a neki protiv.

Prema zakonskoj proceduri, ovaj prijedlog zakona treba biti prihvaćen i na razini Senata savezne države Kalifornije, a glasovanje u Senatu mora biti održano do 31. kolovoza. Ukoliko i Senat prihvati SB 270, odredbe zakona stupiti će na snagu 1. srpnja 2015.

Da bi bio prihvaćen njegov prijedlog, senator Padilla djelomično je prihvatio zahtjeve sindikata radnika u prehrambenoj industriji i trgovini (United Food and Commercial Workers Union - UFCW) gdje se predviđa izdvajanje 2 milijuna $ u fond za pomoć radnicima (prekvalifikacija ili prijevremeno umirovljenje) u industriji koja se bavi proizvodnjom i recikliranjem plastičnih vrećica u Kaliforniji, a za koje se očekuje da će ostati bez posla.

Ovim zakonskim prijedlogom predviđena je zabrana jednokratnih plastičnih vrećica tanjih od 56 mikrometara, ali i mogućnost da trgovci naplaćuju najmanje 10 centi (oko 58 lipa) za papirnate i višekratne (deblje od 56 mikrometara) plastične vrećice.

Do sada na lokalnoj razini (okruzi, gradovi i mjesta) 123 lokalnih samouprava u Kaliforniji ima na snazi neku vrstu zabrane jednokratnih plastičnih vrećica i koje obuhvaćaju oko 10 milijuna potrošača.

Slični zakonski prijedlog o zabrani jednokratnih plastičnih vrećica na razini cijele savezne države početkom ove godine bio je predložen u saveznim državama Washington i Massachusetts, ali nije prihvaćen u tamošnjim parlamentima.



Izvor:
Plastic News:
California Assembly passes plastic bag ban


- 08:36 - Komentari (9) - Isprintaj - #