Plastično je fantastično

četvrtak, 27.02.2014.

Profesor upozorava parlamentarce




Britanski sveučilišni profesor upozorava europske parlamentarce na posljedice uvođenja direktive o ograničenju potrošnje plastičnih vrećica jer će ista dovesti do veće potrošnje biorazgradive i bioizvorne plastike.




Profesor Richard Thompson sa Sveučilišnog studija pomorskih znanosti i inženjerstva u Plimutu govorio je na seminaru kojeg su u Europskom parlamentu organizirali parlamentarci Zelene stranke i stranke Europski slobodni savez na temu otpada od plastičnih vrećica.



Predložene mjere za smanjenje potrošnje jednokratnih plastičnih vrećica i inicijalna procjena utjecaja jednokratnih plastičnih vrećica nedavno su predstavljeni od strane Odbora za ekologiju, javno zdravlje i sigurnost hrane (Environment, Public Health and Food Safety - ENVI). Odbor očekuje da će se u sljedećim tjednima definirati zajednički stav kojim će se potaknuti usvajanje EU regulative kojom će se ograničiti korištenje plastičnih vrećica.



Obraćajući se EU parlamentarcima, profesor Thompson je rekao: "Biti će još rasprave o koristima razgradljive plastike. Trebamo biti vrlo pažljivi pri odabiru razgradljive plastike jer to je ujedno i odabir svih posljedica koje ta razgradljiva plastika nosi. Trebamo li prihvatiti materijal koji trune u prirodi? Ne bi li trebali razmišljati da od tog materijala na kraju njegovog uporabnog vijeka iskoristimo više u novim proizvodima?"


Bioplastika

Također, profesor je postavio pitanje trebaju li poduzetnici usmjeravati svoje napore na razvoju bioplastike kao alternativi fosilnoj plastici. Ne, jer bolje bi bilo napore usmjeriti kako još više povećati recikliranje i još više iskoristiti recikliranu plastiku u novim proizvodima.

Bioplastika može biti napravljena da se razgradi u prirodi puno brže od fosilne plastike, međutim razgradivost nije sama po sebi svojstvena plastici. U stvarnosti, plastika dobivena od uzgojina je količinski zanemariva. I ne smije se dozvoliti stvaranje nove kulture "uzgoji za bacanje" (grow-to-throw) već treba usmjeriti razvojne napore kako bolje iskoristiti otpadni materijal kao sirovinu sa što većim udjelom u novim proizvodima.

"Plastične vrećice u otpadu predstavljaju vrlo mali dio, ali plastične vrećice su dobar primjer od kojeg treba započeti s boljim korištenjem sirovina, one su simbol našeg društva jednokratnog korištenja (single use society). Ako se pogleda, ukupna tonaža jednokratnih plastičnih vrećica je vrlo mala, ali pomoći će da društvo jasnije usredotoči na ovaj problem."



Vlada Velike Britanije već djeluje u pravcu smanjenja potrošnje plastičnih vrećica koje dijele trgovci, uvođenjem naknada na iste i planom daljnjeg proširenje naplate i na Englesku od 2015. godine. Ipak, ove aktivnosti su od strane grupe britanskih parlamentaraca (o čemu je već pisano na ovom blogu - vidjeti LINK) ocijenjeno kao "potpuni nered" obzirom na izuzetke za biorazgradive i papirnate vrećice.


Britansko ministarstvo okoliša, hrane i ruralnih poslova (DEFRA - Department for Environment, Food and Rural Affairs) provodi savjetovanje o predloženim mjerama, a očekuje se sastavljanje nacrta zakonske regulative u vidu propisa. Sjeverna Irska, Škotska i Vels već su uvele propise kojima se naplaćuju naknade na jednokratne plastične vrećice.



Izvori:
Lets Recycle:
Warning to MEPs over biodegradable plastics
European Parlamentary Research Service: Initial appraisal of a European Commission Impact Assessment - Lightweight plastic carrier bags
Animated flags





- 22:24 - Komentari (3) - Isprintaj - #