Plastično je fantastično

petak, 20.07.2012.

Brazilski poučak



Poznato je da se širom svijeta pokreću akcije za zabranu, naplatu ili na bilo koji drugi način ograničavanje distribucije besplatnih oplastičnih vrećica. Poznati su slučajevi Irske, Italije, pojedinih gradova i okruga u Kaliforniji, pa pojedinih mjesta u Australiji i Indiji. One egzotične kao što su Zanzibar, Bangladeš, Butan ili Ruanda neću ni spominjati.

Međutim , krajem prošlog mjeseca, sud federalne države Sao Paolo u Brazilu donio je vrlo zanimljivu presudu, koja bi mogla biti presedan i zaokret u svjetskim tendencijama.

Naime, čim su se pojavile čak samo i glasine o uvođenju naknada ili zabrana plastičnih vrećica (u svijetu se u pravilu govori o jednokratnim plastičnim vrećicama koje se besplatno dijele u supermarketima) trgovci su odmah, glumeći ekološku svjesnost, prestali besplatno dijeliti plastične vrećice, a one koje su do tada naplaćivali, njima su povisili cijenu.



Upravo se je takva situacija dogodila i u Hrvatskoj - čim je bivša ministrica najavila uvođenje drastične naknade od 2 kune (odnosno 5400 %) odmah su se prestale dijeliti one tanke vrećice koje inače trgovci nabavljaju po cijeni od 4 lipe, neki su ih počeli naplaćivati 10 do 15 lipa (dobra marža!), a sve ostale se naplaćuju 2 i više kuna, mada one deblje i za veću nosivost trgovački lanci od plastičara nabavljaju za 25 lipa. Najednom su trgovački lanci pod krinkom ekološke svjesnosti, smanjili svoje troškove poslovanja.

No, vratmo se na Brazil.

Sutkinja suda u federalnoj državi Sao Paolo Cynthia Torres Cristófaro donijela je presudu da supermarketi moraju ponovno vratiti besplatnu distribuciju plastičnih vrećica prema kupcima.

Odluka suda, datirana s 25. lipnja 2012. odredila je potrebne korake kako bi se u roku od 48 sati vratila adekvatna i dovoljna snabdjevenost besplatnih plastičnih vrećica. Naravno, supremarketi su se žalili.

U obrazloženju odluke stoji da je "zabranjeno naplaćivati vrećice koje služe za pakiranje prilikom kupovine" te da trgovine, u roku od 30 dana se trebaju snabdjeti, također besplatno i u dostatnim količinama, i biodegradabilnim i papirnim vrećicama. Također se navodi da je naplaćivanje do tada besplatnih vrećica "očito nesrazmjerno opterećivanje potrošača".

Sutkinja je zaključila da je "dobro poznata potrošačka praksa da trgovci osiguravaju ambalažu kako bi potrošači mogli ponijeti potrepštine koje kupe", a da je prekid besplatne podjele plastičnih vrećica u supermarketima "prouzročilo velike frustracije" kod kupaca.



Ova odluka je vrlo simptomatična i za sada jedinstvena u svijetu, a mogla bi okrenuti naopačke trend koji se trenutno u svijetu odvija. A to je da se pod krinkom zaštite i brige o okolišu sasvim neopravdano ubiru veliki novci od potrošača, koji su u stvari trošak poslovanja trgovaca. Ono što je važno ponovno naglasiti, odluka se odnosi i na biodegradabilne i na papirnate vrećice.


Izvori:
www.bestpackaging.com
www.spressosp.com
Sudska odluka - original


- 10:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #