Plastično je fantastično

ponedjeljak, 30.04.2012.

Plastika nađena dublje u oceanu nego se pretpostavljalo


Komadići otpadne plastike nađeni u oceanskim dubinama manji su nego što ljudi misle. Mnogi izmjereni su veličine milimetra.

Problem plastičnog otpada u oceanima možda je veći nego se je do sada mislilo i nego je objavljivano u nekim dosadašnjim istraživanjima. Bojazni ekologa temelje se na najnovijem istraživanju kojeg je proveo istraživački tim dva američka sveučilišta - University of Washington i University of Delaware koji su utvrdili da se plastični komadići nalaze dublje ispod oceanske površne. Kako izjavljuju voditelji istraživačkog tima Giora Proskurowski i Tobias Kukulka, to znači da je do sada problem plastičnog otpada u oceanima podcjenjivan.

Istraživanje je provedeno u sklopu Sjeverno Atlantske ekspedicije 2010. godine tijekom kojega je u uzetim uzorcima s različitih dubina (i do 30 metara) u svakom nađeni mali komadići plastike. Međutim, istraživanje nije moglo niti je imalo plan utvrditi niti procjenjivati koliko plastike ima u svjetskim oceanima. Za takvo što je potrebno puno više istraživanja.

Više o problemu plutajuće velike nakupine plastičnog otpada - tzv. Great Pacific Garbage Patch.









A kako je napravljeno istraživanje i ispitivanje plastike u dubini oceana, možete vidjeti na sljedećem videu:




Izvori:
University of Washington
American Geophysical Union
NOAA Marine Debris Program

- 18:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #