Plastično je fantastično

ponedjeljak, 30.04.2012.

Etilen iz metana



Honeywell International Inc. radi na realizaciji tehnološkog rješenja za pridobivanje etilena iz metana (iz prirodnog plina) u jednostupanjskom procesu. Pratitelji događanja na ovom području razvoja kemijske tehnologije smatraju da će Honeywell, ukoliko uspije komercijalizirati tehnologiju, prvenstveno značajno sniziti troškove proizvodnje etilena te time napraviti značajan prodor na tržište sirovina za proizvodnju plastike vrijedno više milijardi dolara.

Rajeev Gautam, izvršni direktor Honewwellovog UOP petrokemijskog sektora izjavio je da je potrebno još nekoliko godina dok ova tehnološka rješenja ne postanu komercijalno prihvatljiva. "Imamo eksperimentalno kompletno provjeren koncept i uvidjeli smo određena područja za moguća poboljšanja. Stoga je sljedeći korak rad na razvoju tehnologije i dogradnji rješenja".

Prema procjeni g. Gautama, cijena tako proizvedenog etilena mogla bi biti i do 40 % niža od sadašnje, što bi bitno utjecalo na cijenu polietilena i plastičnih proizvoda dobivenih iz te vrste plastike. Također, ovaj proces omogućava i široku primjenu metana iz drugih izvora, a ne samo iz destilacije iz prirodnog plina, npr. iz bioplina koji se dobiva prilikom razgradnje biomase ili iz ugljena, kojeg je prema procjenama danas u svijetu na dovoljnim i eksploatacijski isplativim zalihama.






Izvori:
Businessweek.com
Processing Magazine.com
ICIS.com
UOP Honeywell
Gasifipedia

- 17:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #