Plastično je fantastično

srijeda, 25.04.2012.

U Tihom oceanu 'niče' otok od plastike

Tim nizozemskih arhitekata planira u Tihom oceanu izgraditi otok za stanovanje, odmor i proizvodnju hrane veličine Havaja od reciklirane plastike koja pluta oceanom.



Taj otok će biti utočište osobama direktno pogođenim klimatskim promjenama. Na smeće koje pluta Tihim oceanom, sjeverozapadno od Havaja, ponovo je skrenuta pažnja nakon što je tim arhitekata iz tvrtke Whim Architects iz Rotterdama najavio izgradnju otoka.

Arhitekti su najavili posjet smetlištu, koje bi uskoro moglo postati luksuzna destinacija, poručio je milijarder i avanturist David de Rothschild sa svog broda Plastiki.

Plastiki je brod izgrađen od 12.500 recikliranih plastičnih boca, a opisuju ga kao plutajuću bocu koja nosi poruku našem društvu. Za sada se radi o istraživačkom projektu kako bi se sagledale sve mogućnosti gradnje jednog takvog otoka.

Kako arhitekti navode na svojoj službenoj internetskoj stranici Recycled Island, glavni ciljevi projekta su čišćenje oceana od divovske količine plastičnog otpada, stvaranje novog zemljišta i izgradnja održivog staništa.

Stručnjaci ističu da oceanom pluta ogromna količina otpada koja bi bila i više nego dovoljna za izgradnju otoka. Izgradnjom otoka, želi se utjecati i na svijest ljudi, skrenuti pažnja na klimatske promjene, ali i ukazati da se recikliranjem sirovina može smanjiti zagađenost oceana.


Izvor:
Recycled Island.com
Dnevnik.hr



- 23:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #