Plastično je fantastično

četvrtak, 02.02.2012.

Nastavak pogleda u 2011.

Rujan:
• U rujnu još je nekoliko kompanija objavilo svoja proširenja na globalnoj razini. Talijanska firma za proizvodnju opreme Frigel objavila je da se planiraju proširiti u Tajland, Sjevernu Ameriku i u Brazil. Američka kemijska kompanija Eastman objavila je povećanje proizvodnje plastike u SAD-u i u Estoniji.
• Što se istočne Europe tiče, ruski kemijski gigant Phosagro objavio je gradnju novog plinskog kemijskog kompleksa, a LEGO, nizozemski proizvođač igračaka objavio je na svojim web stranicama planove za gradnju postrojenja u Mađarskoj. Olsa talijanski proizvođač automobilskih svjetala proširio je postrojenje u Poljskoj - izvjestio je European Plastic News, a njemačka kompanija Bodo Möller Chemie predstavila je svoju novu kompaniju u Slovačkoj (vijest na sljedećem LINKU).
• Velika novost u svijetu proizvođača plastičnih proizvoda je da je austrijski proizvođač strojeva za injekcijsko kalupljenje Wittmann Battenfeld objavio planove o početku sklapanja injekcijskih preša, odnosno strojeva za injekcijsko kalupljenje u Kini od početka 2013. godine, što će biti prva takva proizvodnja u Aziji, a očekuje se značajno smanjenje troškova poslovanja - izvještava Plastic News na svom web portalu.
• Njemački proizvođač automobilskih dijelova ElringKlinger stekao je 90% udjela u vlasništvu nad njemačkom kompanijom Hummel Group. Belgijska kompanija za recikliranje Gallo povećala je svoj kapacitet prerade u postrojenju na sjeveru Francuske.

Listopad:
• U ovom mjesecu bilo je više vijesti iz svijeta recikliranja. STF Recycling dio njemačke grupacije STF Group, otvorio je svoju drugu ekstruztijsku grupu.
• Što se tiče preuzimanja,proizvođač plastičnih dijelova za automobilsku industriju Auto Exterior kao dio Plastic Omniuma složili su se za kupovinu poljske kompanije, proizvođača plastične opreme za auto industriju kompanije Plastal Poland sa sjedištem u poljskim Gljivicama, austrijska kompanija za proizvodnju plastične ambalaže - pretežito od PET-a i polikarbonata Greiner Packaging (http://www.greiner-gpi.com/home.html?L=1) preuzela je rumunjuskog proizvođača kalupljenih plastičnih ambalažnih proizvoda SC Amplast što je objavljeno na web portalu Packaging. Ruska kompanija koja se bavi nano tehnologijom Rusnano povećala je svoj udio u vlasništvu britanske kompanije za razvoj plastike za elektroničke uređaje, pretežito za displeje Plastic Logic. Svoj udio su povećali na 43,84% te postali najveći pojedinačni vlasnik, a uskoro i većinski vlasnik.
• Tijekom mjeseca objavljena su i dva zajednička ulaganja u Rusiji. Španjolski proizvođač plastičnih auto dijelova Zanini postigao je dogovor s ruskim proizvođačem auto dijelova Autocomponent Group i regionalnim vlastima oblasti Njižni Novgorod o izgradnji postrojenja za izradu naplataka (ratkapa) za automobilske kotače, a koji će se ugrađivati u ruske automobile proizvođača AvtoVaz iz Togliatija - objavio je ABR web portal. Talijanski proizvođač dijelova za automobile Rototech Group objavio je zajedničko ulaganje u proizvodnji auto dijelova s ruskom kompanijom Center-Capital, inače snabdjevačem rezervnih dijelova za najvećeg ruskog proizvođača kamiona Kamaz - prenosi web portal European Plastic News.
• I svijetu bioplastike, njemački Lanxess i BioAmber objavili su na web portalu BiofulsDigest da su se udružili na projektu proizvodnje plastike zasnovane na jantarnoj kiselini.

Studeni:
• Azijsko tržište postaje glavna tema švicarskog Clarianta, njemačkog Basf-a, i također njemačkog Bayera u mjesecu studenom koji su objavili svoja proširenja na tu regiju. Clariant je objavio da će otvoriti u Singapuru svoje sjedište kao i postrojenje za proizvodnju etoksilata - kemikalije koja se koristi u biotehnologiji i farmaceutskoj industriji a služi za povećanje topivosti u vodi. Bayer pak navodi da če povećati proizvodnju u Aziji s ciljem povećanja prodaje u regiji za 60%. BASF je objavio da planira osnivanje svojeg odjela za pigmente u Hong Kongu
• U Europi, britanska kompanija za proizvodnju plastične ambalaže Veriplast preselila je proizvodnju iz Velike Britanije u Nizozemsku - kako je objavio BBC, švedska kompanija za proizvodnju širokog spektra plastičnih proizvoda Nolato proširila je svoju proizvodnju medicinskih proizvoda injekcijskim kalupljenjem u mađarskom postrojenju Nolato Hungary, i danska kompanija Faerch Plast objavila je da će otvoriti novu tvornicu plastične (PET, PLA, PP, PS) ambalaže u Velikoj Britaniji.
• Poljska grupacija Polish Industrial Group dala je ponudu za kupnju njemačkog opskrbljivača auto dijelova i opreme Ymos, a meksička kemijska kompanija Mexichem dala je ponudu za preuzimanje nizozemske kompanije za proizvodnju plastičnih cijevi Wavin (a imaju i predstavništvo u Hrvatskoj).

Prosinac:
• Wavin je odbio ponudu meksičkog Mexichena izjavivši da je to podcjenjuje kompaniju - kako to objavljuje Reuters.
• Ipak, tijekom mjeseca realizirano je nekoliko uspješnih preuzimanja odnosno kupovina. Švicarska kompanija za proizvodnju plastičnih dijelova za automobile, plastičnih cijevi i drugih plastičnih proizvoda Georg Fisher kupila je američku kompaniju za proizvodnju PVC cijevi Harvel Plastics, a njemačka kompanija za proizvodnju plastičnih dijelova za automobile i razne uređaje iz Meinhajma Röchling je uspješno preuzela talijansku kompaniju za obradu plastike i izradu strojnih plastičnih dijelova Leder Orago - što su objavili na svojim web stranicama. Južno Korejski proizvođač poliuretanskih pjena Songwon kupio je njemačku kompaniju za proizvodnju aditiva Additives Technology Greiz, a belgijski proizvođač poliuretanske pjene Recticel je Johnson Controls -u prodao svoj udio u Proseatu njemačkoj kompaniji za izradu dijelova automobilskih sjedišta, a kako je objavljeno na sljedećem LINKU.
• Brojne kompanije objavile su planove svog širenja u Aziju, npr. njemački proizvođač strojne opreme za preradu plastike KraussMaffei, njemački proizvođač plastične ambalaže Sanner i njemačka kompanija za proizvodnju širokog spektra kemikalija, plastičnih proizvoda, premaza i kompozita Evonik.

Kao što se vidi, svjetska industrija plastike napreduje, a i predviđanja za 2012. godinu su još bolja.

A kakva je situacija bila u Hrvatskoj - pogledajte u sljedećem postu.


Eto.



- 20:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #