Kužinavanje oli šumprešavanje

petak, 29.02.2008.

Grdobina na pariški način

Za ovo jelo nam je potrebno:

rep grdobine ca. jedno kilo
3 jaja
malo mlijeka
oštro brašno
češnjak u prahu
sol
dva deca mješanog ulja

za prilog:

pola kila kuhanog krumpira u kori
jedna crvena kapula
sol , papar
maslinovo ulje
aceto balsamiko



Grdobinu očistimo od kože i izvadimo kost, te narežemo na filete...posolimo i pospemo češnjakom u prahu... od jednog jaja i dva žutanjka, malo mlijeka i malo oštrog brašna napravimo (ubatimo) smjesu u koju umočimo filete grdobine i pržimo na laganoj vatri u mješanom ulju... vadimo i stavljamo u vatrostalnu zdjelu obloženu papirnatim salvetama, da upiju višak masnoće... Kuhanom krompiru očistimo koru i narežemo ga za salatu, u koju dodamo crvenu kapulu narezanu na kolutiće, posolimo, popaprimo, dodamo maslinovo ulje i aceto balsamiko, te dobro promiješamo... serviramo uz filete grdobine... i to je to... DOBAR TEK!!! partynjamifino


- 12:04 - Komentari (2) - Isprintaj - #

srijeda, 27.02.2008.

Špageti sa tunjevinom i mozzarelom

Za ovo jelo nam je potrebno:
1 kapula
2 mrkve
2 pice češnjaka
malo korijena od seleni
Vegeta Mediteran (1 žličica)
muskatni oraščić
peršin i bosiljak
1,5 dec bijelog vina
300 grama tunjevine (iz konzerve)
200 grama mozarele (talijanski bezukusni sir..haha)
origano
dec maslinovog ulja
300 grama špageta
žličica sojinog ulja
300 grama pelata (pomidora)
malo cukara
3-4 kapare
sok od pola limuna
naribani parmezan
desetak crnih maslina
sol i papar



Na maslinovom ulju lagano zažutimo kapulu mrkvu i selen sitno nasjeckano, dodamo vegetu, češnjak, kapare i crne masline, nakon par minuta podlijemo bijelim vinom te dodamo peršin i bosiljak na sitno nasjeckano, nakon pet minuta šufigavanja dodamo pelate i malo cukara (šečera) i origano..kuhamo jedno pola sata uz mješanje, dodamo nasjeckanu tunjevinu onako na grubo i sok od pola limuna...narendamo muskatni oraščić i kuhamo još pet minuta



U međuvremenu skuhamo špagete u posoljenoj vodi sa žlicom sojinog ulja, ocijedimo i dodamo u toč skupa sa sjeckanom mozarelom... posolimo i popaprimo, promješamo da sve bude jedna lijepa masa, a kod serviranja pospemo narendanim parmezanom...i to je to...DOBAR TEK!!!!



Tip 1: sojino ulje se stavlja u vodu za kuhanje špageta, da se ne bi međusobno lijepili..
Tip 2: uvijek pogledajmo na omotu špageta koje je planirano vrijeme za kuhanje te tjestenine...ja to zavržim minutu prije napisanog, jer volim što kažu talijani špagete al dente, ako su prekuhani onda je to sve skupa samo jedna "pašteta", a špaget mora ostat čvrst njaminjamiyes

- 14:28 - Komentari (3) - Isprintaj - #

utorak, 26.02.2008.

Puretina sa okusom mora

U modernoj kuhinji manje više sve je dozvoljeno, jer davno se odustalo od nekih tradicija, a i nema nešto puno čuđenja i nije neka velika novost mješanje mesa i ribe...Ja sam u principu veliki zaljubljenik u to i moram reči da ima puno raznih spiza koje ja radim na takav način!!

Za punjenu puretinu potrebno:
800 grama puretine od prsa
200 grama repića od škampa
200 grama šparoga (može iz doze)
pesto Genovesse (zeleni talijanski dodatak jelima
baziran na bosiljku, peršinu, maslinovom ulju,
pinjolima i parmezanu)
sol i papar,
čačkalice za učvršćivanje,
tri jaja,
100 grama oštrog brašna,
100 grama kokosovog brašna,
malo mlijeka ca 1 dec.,
2,5 deca sojinog ulja za prženje.

Za pire krompir potrebno:
pola kilograma krumpira
50 grama maslaca
dec. mlijeka
sol

Za salatu, Grci je nazivaju
"Tzaziki" potrebno:
jedan sviježi krastavac,
dvije pice češnjaka,
sol i papar po želji,
malo maslinovog ulja,
malo balsamico osta,
2 deca kiselog vrhnja
1 dec jogurta.



Krumpir stavimo kuhati u slanu vodu...
Puretinu narežemo na šnicele ca 100 grama veličine,
lagano ih natučemo i posolimo sa obje strane,
sa jedne strane malo popaprimo i premažemo sa laganim slojem pesta Genovesse, na to stavimo šparoge i repiće škampa,sastavimo krajeve i zarolamo...učvrstimo sa čačkalicama...
Napravimo mješavinu kokosovog i oštrog brašna...



U jedno jaje dodamo još dva žutanjka i malo mlijeka i sve to izbatimo u homogenu smjesu...
Puretinu uvaljamo u brašno, odstranimo višak brašna, uvaljamo u smjesu od jaja i pečemo u sojinom ulju na laganoj vatri, nakon pet minuta okrenemo na drugu stranu da se i ona ravnomjerno isprži... nakon 4-5 minuta okrenemo svaki šnicel i uz pomoč viljuške izvadimo čačkalice, tako da viljuškom držimo meso gdje je čačkalica a nju normalo izvučemo, meso propržimo još minutu i izvadimo ga u vatrostalnu zdjelu koju smo prethodno obložili kuhinsim salvetama, da upiju višak masnoće... U međuvremenu u teči na otopljeni maslac, propasiramo krumpir, dodamo mlijeko, soli po želji i utučemo pire krompir... Za salatu očistimo krastavac i skinemo mu koru, narežemo ga na kolutiće, dodamo sitno sjeckani češnjak, maslinovo ulje i aceto balsamico, promiješamo i na sve dodamo kiselo vrhnje i jogurt, još jednom promiješamo...



I to je to... DOBAR TEK!!!

Tip 1: ja puretinu namočim prije svega jedno sat vremena u mlijeku, pa je kasnije puno mekša i ukusnija.
Tip 2: salata od krastavca se radi najzadnja u zadnjem trenutku, jer ako krastavac držimo puno narezan on počne puštati svoju tekučinu i nije više tako ukusan, ja ga držim u frižideru sve dok sve ostalo nije spremno za serviranje i

- 09:33 - Komentari (3) - Isprintaj - #

subota, 23.02.2008.

Zwiebelrostbraten - Ramstek sa prženim lukom

Austijanci se stalno poput i ostalih naroda vole hvaliti sa nekom svojom kuhinjom, iako kad čovjek bolje pogleda slabo se tu nešto specifično njihovo može naći u toj kuhinji, recimo legendarni fijaker gulaš kojim se oni hvale, je kopija poznatog Mađarskog gulaša, čak i ona bečka šnicla ne potiče iz Austrije, nego iz Milana...dobro po meni ima nekoliko jela koja su stvarno specifična za austrijsku kuhinju, čak što više kad neko reče Austrija po meni je jedina autentičnost pokonji Falco kao pjevač i zwiebelrostbraten kao jelo... e danas Vam predstavljam to ukusno jelo austrijske kuhinje, naravno opet pomalo na moj način. Za ovo jelo nam je potrebno:

4 goveđa ili junječa ramsteka ca. 180 grama po komadu
4 kapule
oštro brašno
crvena mljevena paprika
dec bijelog i dec crnog vina
1,5 dec mješanog ulja (maslinovo i sojino)
žličica kečapa
žličica senfa
žličica pesta genovese
sjeckani peršin
50 grama maslaca
sol i papar

za prilog:
pola kila očiščenog krumpira za prženje (pommes)
ulje za prženje, sol



Ramsteke natučemo, posolimo, popaprimo i lagano umočimo u oštro brašno... Kapulu narežemo na kolutiče i umočimo u smjesu oštrog brašna i crvene mljevene paprike...
Na vrelom mješanom ulju ispršimo kapulu na kolutiče i ostavimo u vatrostalnoj posudi, obloženoj kuhinskom rolom da upije masnoću... Ramstek ispržimo sa obje strane na laganoj vatri u ulju u kojem smo pržili kapulu i isto tako ostavimo u vatrostalnu zdjelu... u ulje dodamo maslac, bijelo i crno vino, senf, pesto i kečap i lagano šufigavamo jedno pet minuta... dodamo prženi ramstek, sjeckani peršin i podlijemo sa pola deca vode, poklopimo i na laganoj vatri šufigamo jedno dvadesetak minuta... u međuvremenu krumpir narežemo na malo krupnije komade i pržimo ga u dubokom ulju u tavi... kad se lijepo zarumeni izvadimo ga u zdjelu obloženu kuhinjskom rolom da pokupi višak masnoće i lagano posolimo... Ramstek stavimo na pjat, prekrijemo ga prženim lukom i prelijemo točom u kojem se šufigalo... dodamo prženi krumpir i to je to...



DOBAR TEK!!!

- 10:33 - Komentari (3) - Isprintaj - #

petak, 22.02.2008.

Zapečeni Lubin u morskoj ljuljački

Za ovo ukusno jelo potrebno nam je:

dva Lubina-Branzina veličine cirka oko 1-1,5 kilo po komadu
4-5 kilograma krupne morske soli
dva komada kuhinjske salvete od papira
maslinovo ulje
sjeckani peršin i češnjak po volji

Za prilog:
ca. kilo blitve ili špinata,
pola kila krompira,
dvije pice češnjaka,
grah slanutak skuhan ca 400 grama,
maslinovo ulje,
sol i papar po gustu...




Lubinima očistimo utrobu i škrge... U malo vode pomiješamo 1,5 kilo soli i prekrijemo dno padele... Sa papirnim salvetama Lubinima zatvorimo utrobu... U malo vode pomiješamo preostalu sol i prekrijemo ribu u padeli...

Pečemo u zagrijanoj rerni na 180 stupnjeva 40-tak minuta...
Nježno kašikom razbijemo gornji sloj soli i filete ribe serviramo na tanjur, prelijemo maslinovim uljem i po želji sjeckanim peršinom i češnjakom...



Veoma interesantan prilog ovom jelu je kuhana blitva ili špinat sa kuhanim krompirom i grahom slanutkom..
U mom slučaju ja sam koristio zaleđeni špinat i skuhani slanutak iz dose, ako radite tu kombinaciju, trebate krumpir narezati na kockice i skuhati u slanoj vodi, pred kraj dodati špinat i samo lagano i nježno blanžirati, ocijediti vodu, dodati ocijeđeni kuhani slanutak, sitno nasjeckani češnjak sol i papar po gustu i sve začiniti maslinovim uljem...



i to je to ... DOBAR TEK!!!

Važno: Lubinu se ne skida ljuska kod čišćenja, jer ona na kraju sama otpadne sa soli, a ljuska štiti da ne bude preslano

- 12:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 21.02.2008.

"Španske ptičice"

Za ovo ukusno jelo, koje je nekada davno pravila moja pokonja None i od koje sam uzeo i eto do danas ovo pomalo smiješno ime, potrebno nam je:

8 lijepih goveđih šnicela
150 grama pancete
3 mrkve
8 kiselih krastavaca
senf
sol i papar
češnjak u prahu
oštro brašno i čačkalice za učvršćivanje
pola deca vrhnja za kuhanje

za toč:
jedna kapula (luk)
dvije pice češnjaka
jedna mrkva
korijen celera
500 grama pasiranih pomadora (pelate)
dec mješanog ulja (maslinovo i sojino)
dec bijelog vina
prsohvat šečera
žličica Vegete, mediteran
nasjeckani bosiljak i peršin
sol

za prilog pire krompir:
kilo skuhanog krumpira
malo maslaca
dec mlijeka
sol

Salata zelena, maslinovo ulje, balsamico osto
Sol...

Šnicele natučemo (ja to obično radim između dvije kese, tako da ne šprica okolo) i posolimo, a mrkvu i kisele krastavce narežemo na rezance...
Svaki šnicel premažemo sa jedne strane sa senfom, popaprimo i pospemo češnjakom u prahu, na to stavimo dvije fete pancete, te rezance od mrkve i kiselih krastavaca, sve skupa nježno zarolamo, učvrstimo čačkalicama i prođemo kroz oštro brašno lagano...



Na mješanom ulju na tihoj vatri propržimo naše "ptičice" da se lagano zarumene sa svih strana, te složimo na toplo u vatrostalnu zdjelu...
Na istoj masnoči propržimo sitno nasjeckanu kapulu, mrkvu, korjen celera i češnjak... dodamo Vegetu mediteran (to je ona sa dalmatinskim biljem u sebi) i pelate od pomadora, dodamo malo soli i prstohvat šečera, te lagano kuhamo desetak minuta... sklonimo sa vatre te sve skupa izmiksamo ručnim mikserom... u toč dodamo proprženo meso kojem smo odstranili čačkalice, nasjeckani bosiljak i peršin, podlijemo bijelim vinom i poklopljeno kuhamo 40 minuta na laganoj vatri, ponekad teču lagano protresemo umjesto miješanja...
U međuvremenu propasiramo skuhani krompir, dodamo maslac, mlijeko i sol i "ubatimo" pire krompir... Salatu očistimo, operemo, nasjeckamo i začinimo maslinovim uljem, balsamiko ostom i soli...
Pred kraj u toč dodamo malo vrhnja za kuhanje i kuhamo još pet minuta da nam vrhnje lijepo toč zgusne




I to je to... Dobar Tek!!!

- 13:01 - Komentari (5) - Isprintaj - #

srijeda, 20.02.2008.

Grdobina "Al Forno"

Za ovaj recept potrebno nam je:
dva repa od Grdobine ca. kilo po repu,
tri mrkve malo veće,
glavica kapule (luka)
četiri pice češnjaka,
ca. kilogram krumpira,
2 deca bijelog vina,
lovorov list,
malo ruzmarina,
dec suncokretovog
i dec maslinovog ulja,
sok od pola limuna,
sol i papar.

Za salatu:
200 grama rikule
200 grama malih pomadora (kirschen tomaten)
aceto balsamico
maslinovo ulje
sol i papar



Grdobinu očistimo od kože i lagano nožem zareženo uz kost, posolimo i stavimo u padelu za peć u koju smo prethodno stavili sojino ulje.. dodamo krumpir, očiščenu mrkvu, češnjak, kapulu razrezanu na pola, lovorov list, papar u zrnu, ruzmarin, još dosolimo po želji, zalijemo maslinovim uljem, prekrijemo aluminijskom folijom i stavimo peči u prethodno zagrijanu pečnicu na 150 stupnjeva ca. 40 minuta... nakon toga skinemo alu foliju prelijemo sa bijelim vinom i sokom od limuna i tako otvoreno pečemo još petnaest minuta na 180 stupnjeva... Vrlo je bitno da se vino stavi pred sam kraj, jer ako ga stavimo odmah, onda nam krumpir uvijek ostane nedopečen




I to je to... Dobar Tek!!!

- 08:28 - Komentari (5) - Isprintaj - #

utorak, 19.02.2008.

Štrudla od punjenog Lungića

Jedno jako ukusno i lijepo jelo, za kojega je čak i kužinavanje svedeno na minimum...

Za štrudlu nam je potrebno:

pakovanje lisnatog tijesta,
pola kila lungića (svinjskom fileta),
200 gr. blanširanog špinata ili blitve,
100 gr. kuhanog pršuta,
100 gr. naribanog sira,blažeg Gauda
dvije pice češnjaka,
malo masla
jedan žutanjak od jaja,
malo maslinovog ulja,
sol i papar...

za prilog restovani krumpir trebamo

pola kila skuhanog krumpira,
jedna kapula (luk),
Vegeta Mediteran,
crvena mljevena paprika,
dec miješanog ulja sojino i maslinovo,
sol i papar

dodatak jelu, kisela crvena paprika




Najbitnije je prvo upaliti pečnicu na 150 stupnjeva i zagrijati je, skuhati krumpir i blanširati špinat ili blitvu...
U međuvremenu uzmemo lungić i nježno ga prerežemo uzdužno da dobijemo jedan lijepi veliki odrezak...bez ikakvog tučenja i mlaćenja batom , jer filet je dovoljno pritisnuti dlanovima da se malo raširi... posolimo ga i popaprimo po želji, ali ne jako, jer spiza ne voli puno ni soli ni papra...ruka uvijek mora biti nježna... Blanširani špinat ocijedimo od viška tekučine, dodamo sitno nasijeckan češnjak, lagano posolimo i dodamo malo maslinovog ulja... Kore od lisnatog tjesta lagano pređemo sa rastopljenim maslacem i složimo jednu na drugu, ja radim sa četiri kore, svaka mora biti nekoliko centimetara niže od prethodne, na to rasprostremo pripremljeni špinat na koji stavimo lungiće, koje prekrijemo kuhanim pršutom i naribanim sirom...nakapamo nježno sa maslinovim uljem i štrudlu zarolamo...krajeve i vrh premažemo žutanjkom od jaja i stavimo peči u pečnicu 40 minuta. Nakon 40 minuta pečnicu pojačamo na 170 i tako pečemo još desetak minuta, da nam štrudla dobije lijepu boju.
Nasjeckamo kapulu malo grublje, na veće komade i propržimo je na mješavini sojinog i maslinovog ulja, dodamo Vegetu Mediteran, crvenu mljevenu papriku, krumpir isjeckan na komadiće i sve skupa malo prodinstamo uz stalno mješanje. dodamo malo soli po želji i sve lagano propasiramo sa pantarulom...ups viljuškom...
meso izvadimo iz rerne, lagano ga narežemo na komade ca. 3 centimetra, dodamo na pijat restovani krumpir i komad kisele crvene paprike...
I to je to... Dobar Tek!!!


- 08:34 - Komentari (4) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 18.02.2008.

Zapečene penne ( makaroni )

Jedno veoma ukusno jelo za koje nam nešto i ne treba puno kužinavanja... potrebno nam je:

300 grama purečih šnicela
jedna velika mrkva
150 grama skuhanog zrna graha
kašikica pesto genoveze
pola deca maslinovog ulja
dec bijelog vina
250 grama penna (makarona)
200 grama ribanog sira emental
dva deca vrhnja za kuhanje
sol i papar



Puretinu i mrkvu narežemo na rezance, te propržimo na maslinovom ulju... zalijemo vinom i dodamo kašikicu pesta genoveze i pirjamo desetak minuta na tihoj vatri dok vino ispari... Penne (makarone) skuhamo u posoljenoj vodi sa par kapljica ulja, da se ne zaljepe... U rostjeru za peć pomiješamo makarone, puretinu sa točom i grah...sve skupa pospemo sa sirom i zalijemo sa vrhnjem za kuhanje...



Rostjeru stavimo u pečnicu zagrijanu na 150 stupnjeva i zapečemo makarone jedno 35 minuta... i to je to...Dobar tek!!!


- 09:41 - Komentari (6) - Isprintaj - #

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  veljača, 2008 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29    

Studeni 2009 (1)
Listopad 2009 (1)
Rujan 2009 (1)
Lipanj 2009 (1)
Svibanj 2009 (2)
Ožujak 2009 (4)
Veljača 2009 (3)
Siječanj 2009 (2)
Ožujak 2008 (5)
Veljača 2008 (9)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Ništa bez glazbe

Uz Blog

  • Eto pokušat ću na ovom svom blogu prezentirati nekoliko recepata i receptura iz moje male kužine, koju strašno volim... Kuhanje je umjetnost, a uopče nije teško samo je ponekad potrebno obratiti malo više pažnje...uzeti malo više vremena, jer kužinavanje zahtjeva tri osnovne stvari od nas:
    Ljubav i nježnost prema spizi, Kreativnost i Domišljatost
    Dobar tek!!!

Meni dragi...e..

Volin dicu...