Kužinavanje oli šumprešavanje

nedjelja, 17.05.2009.

Štrudla od piletine

Nedjelni ručkovi su obično onako za mene neka ko svetinja...za nas koji živimo neđe u svijetu to je jedan od rijetkih dana kad se okupimo svi, ta neka naša malobrojna familja i guštamo u dobroj spizi... nažalost i to se vremenom mjenja jer posao gastronomije i ugostiteljstva nema baš puno vremena za familju ali o tom nekom drugom prilikom. Danas sam se odlučio za jednu divnu i krepku staru bečku juhu kao predjelo, a za glavno jelo štrudla od punjene piletine sa priganim patatama :)

Za ova ukusna jela nam je potrebno:

Za staru bečku juhu:

Pola kila govedine od tanke kosti
Jedna kapula (luk)
Dvije mrkve
Korjenasto povrće
Malo brokula i karfiola
Tanka pasta za juhu
Konserva
Sol, papar i vegeta

Za štrudlu od punjene piletine:

Ca.500 grama pilećeg fileta od prsiju (To je otprilike dvoje očišćenih pilečih prsiju)
150 grama Bacon pancete
150 grama narendanog sira Gauda
200 grama blanžiranih i očišćenih šparoga
Paketić kora za štrudlu (ovdje je to pakovanje od 200 grama, četiri kore, taman za dvije štrudle)
Pesto Genovese (pesto od bosiljka, petrusimena, maslinovog ulja, češnjaka, pinola i parmezana... ja ga uvijek radim svježeg u ovalu i onda ima poseban okus)
Sol i papar
Malo maslaca

Za prilog trebamo:

Kilo patata (krumpira)
Ulje za priganje


Meso posolimo stavimo kuhat u teču na hladnu vodu ca. Sat vremena poklopljeno na tihoj vatri. Kapulu mrkvu i korjenasto povrče očistimo i narežemo na kockice, a isto tako i karfiol i brokulice. Nakon sat vremena kuhanja dodamo povrče u teču gdje nam se kuha meso, malo vegete, konserve i kuhamo još pola sata. Izvadimo meso iz juhe i također ga nasjeckamo na kockice, dodamo u juhu brokulr, karfiol i nasjeckano meso te kuhamo 15-tak minuta na laganoj vatri, dodamo malo paste tanke za juhu dosolimo blago popaprimo poklopimo i ostavimo da kuha na izgašenoj ploči... juha nam je gotova.


U međuvremenu pileće fitete narežemo na tanke šnicele i lagano ih natučemo. Kore od štrudle stavimo na kuhinjsku krpu i blago premažemo rastopljenim maslacom na njih složimo pileće filete, koje prekrijemo tanko narezanom pancetom, koju pri vrhu štrudle premažemo sa pestom Genovese na to rasbacamo šparoge, te sve skupa lagano posolimo i popaprimo te pospemo češnjakom u prahu.


Sve skupa prekrijemo sa sirom uvučemo krajeve i zarolamo štrudlu. Pečemo sat vremena na prethodno zagrijanoj pečnici na 150 stupnjeva uz povremeno mazanje otopljenim maslom.


Patate narežemo onako na grubo što reče moj sin seljački i prigamo u ulju. Ja patate prigam tek kad mi je štrudla pečena tako da se ona malo ohladi i da je lakše i ljepše rezati.


Serviramo juhu kao predjelo a poslije toga naše glavno jelo uz koje ja posluži Ajvar.


I to je to.... DOBAR TEK!!!

- 14:07 - Komentari (2) - Isprintaj - #

nedjelja, 10.05.2009.

Surimi Penne alla Gospar

Često ljudi kad vide moje recepture misle da je to nešto komplicirano i zahtjeva puuuno vremena, a to stvarno nije tačno, jer ima u mom kužinavanju puno stvari koje su baš ono brza kuhinja ali ipak još uvijek domišljata, sa stilom i lijepa i po izgleda, a i po okusu... čak bi se moglo rijet da ja nešto izgledu ne pridajem neku posebnu pažnju, ipak mi je najbitnije da je jelo ukusno i interesantno. Jučer je bio jedan takav brzinski ručak za koji je sve skupa potrebno maksimum pola sata. SURIMI je inače mljeveno meso rakova i škampa napravljeno u štapičima i najčešće u zaledjenom stanju, ali znam da ga i dolje kod nas ima kupiti u svakom normalnom centru gdje ima smrznute ribe...

Za ovo ukusno jelo nam je potrebno:

Osam štapića Surimija ca. 200 grama
Očišćenih repića sitnih škampa ca. 150 grama
Jedna kapula (luk)
Jedna mrkva srednje veličine
100 grama pinola
300 grama Penna . paste
Malo kapara iz osta
Sjeckani petrusimen
Dec salse od pomadora Passata
Dec vrhnja za kuhanje
Dec bijelog vina
Dec maslinovog ulja
Malo maslaca

Za prilog trebamo:

200 grama pomadora
200 grama mozzarela sira
Sjeckani bosiljak i origano
Maslinovog ulja
Sol i papar


U teču stavimo maslinovo ulje sa malo maslaca i dodamo nasjeckanu kapulu i narendanu mrkvu, te na laganoj vatri nježno zažutimo. Dodamo nasjeckane Surimije ca. 1 centimetar, te sitno nasjeckane pinole i kapere… sve lagano žutimo pet minuta uz povremeno mješanje, te podlijemo bijelim vinom i žutimo još lagano dok nam vino ne ishlapi, zatim dodamo sjeckani petrusimen, posolimo, popaprimo, dodamo pelate i sve zalijemo sa vrhnjem za kuhanje, vatru smanjim na tiho i ostavimo da se lagano kuha i poveže uz povremeno mješanje.


U međuvremenu stavimo u drugu teču vode koju posolimo i u nju dodamo nekoliko kapi ulja, kad nam voda provri ubacimo Penne i kuhamo Al Dente najbolji način takvog načina kuhanja paste je da pogledamo na omotu koliko je treba kuhati i smanjimo za jednu minutu, tako da nam pasta ostane lijepo čvrsta, a opet skuhana.


Kada nam je pasta skuhana ocijedimo je, te u naš toč dodamo repiće škampa i paštu, ugasimo vatru i mješajuči povežemo sve to u jedano lijepo jelo.
Pomadore operemo osušimo i narežemo na krugove debeline pola centa, na koje poredamo narezanu mozzarelu, posolimo, blago popaprimo, pospemo sjeckanim bosiljkom i origanom, te nakapamo maslinovim uljem.


Serviramo i to je to.... DOBAR TEK!!!

- 14:29 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< svibanj, 2009 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Studeni 2009 (1)
Listopad 2009 (1)
Rujan 2009 (1)
Lipanj 2009 (1)
Svibanj 2009 (2)
Ožujak 2009 (4)
Veljača 2009 (3)
Siječanj 2009 (2)
Ožujak 2008 (5)
Veljača 2008 (9)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Ništa bez glazbe

Uz Blog

  • Eto pokušat ću na ovom svom blogu prezentirati nekoliko recepata i receptura iz moje male kužine, koju strašno volim... Kuhanje je umjetnost, a uopče nije teško samo je ponekad potrebno obratiti malo više pažnje...uzeti malo više vremena, jer kužinavanje zahtjeva tri osnovne stvari od nas:
    Ljubav i nježnost prema spizi, Kreativnost i Domišljatost
    Dobar tek!!!

Meni dragi...e..

Volin dicu...