Kužinavanje oli šumprešavanje

četvrtak, 13.03.2008.

Svinjski kare u vinu

Danas čemo napraviti jedan jednostavan recept za brzo kužinavanje... Za ovo jelo nam je potrebno:

deset šnicela od svinjskog karea (kotleti bez kosti)
malo oštrog brašna
sol i papar
češnjak u prahu
dec mješanog ulja (maslinovo i sojino)
tri deca bijelog vina
žlica Vegete Mediteran
nasjeckani peršin

za prilog rižot sa crnim maslinama:

dvije pice češnjaka
dec maslinovog ulja
250 grama riže carnarolli
20 očišćenih crnih maslina
dec crnog vina
sok od pola naranče
desetak oraha očišćenih
dec vrhnja za kuhanje
peršin
malo masla

Kroketi u ovom slučaju iz dubinskog



Meso natučemo, posolimo, popaprimo i pospemo češnjakom u prahu, uvaljamo u brašno, otresemo višak i lagano ispržimo u mješanom ulju... Prženo meso složimo u zdjelu da zadrži toplotu... U tavu dodamo Vegetu i bijelo vino i sve to tiho i lagano prošufigamo, dodamo peršin nasjeckan i složimo šnicele...lagano pirjamo desetak minuta na tihoj vatri...



U međuvremenu u prethodno zagrijanu pečnicu na 200 stupnjeva, stavimo krokete zaleđene, bez ikakve masnoće na aluminijsku foliju i pečemo 20. minuta...
U isto vrijeme na maslinovom ulju propržimo sitno sjeckani češnjak nadolijemo vode i stavimo rižu da se lagano kuha...podlijevamo toplom vodom i stalno miješamo...nakon deset minuta, prelijemo crnim vinom, posolimo i dodamo crne masline u grubo narezane, nakon dvije minute dodamo sitno sjeckane orahe i sok od naranče, uz stalno mješanje dodamo nakon dvije minute vrhnje za kuhanje i sitno sjeckani peršin...kuhamo još dvije minute...dodamo maslac i skinemo sa vatre...poklopimo i ostavimo pet minuta da odstoji...
Krokete izvadimo iz rerne i nježno posolimo... Serviramo i to je to....DOBAR TEK!!!!


- 12:56 - Komentari (3) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 10.03.2008.

Sarma

Kod kužinavanja ja najčešće počinjem sa kompletnom pripremom sastojaka, pa se tek onda prepustim pravljenju i pripremanju spize... Veoma mi je bitno da se odlučim u čemu ću to željeno jelo pripremati...E sad kod mene tu uvijek ima jedan veliki problem, jer bez obzira da li sam u kužini ili sam u ton studiju pored mene je uvijek jedna moja repata zelenooka, ma ona jednostavno želi sve te moje tajne otkriti, pa često i ne bira mjesto odakle će me "špijunirati" i promatrati...Eto upravo za vrijeme pripreme ovog jela smjestila se na malo neobično mjesto...e... tako da je bilo neophodno lagano svađanje, jer tu teču trebam za današnje jelo...



Dobro nakon svih natezanja i pranja teče, počeo sam lagano sa pripremom...
Za ovo ukusno jelo nam je potrebno:

Velika glavica kiselog kupusa
Kilo mljevene junetine
Pola kila mljevene svinjetine
150 grama domaće pancete
200 grama suhih rebarca
100 grama pršuta suhog
150 grama riže
2 glavice kapule
5 pica češnjaka
petrusimen (peršin)
2 žličice mljevene crvene paprike Slatke
žličica konserve (tomaten markt)
žličica Vegete Mediteran
sol i papar
2 žlice maslinovog ulja
žlica vrhnja za kuhanje
dec bijelog vina

Za prilog pire krumpir trebamo:

Pola kila skuhanog očišćenog krumpira
50 grama masla
dec mlijeka i prsohvat soli



Nasjeckamo kapulu na sitno i stavimo na žlicu maslinovog ulja da se lagano zažuti, dodamo dvije pice nasjeckanog češnjaka i žličicu Vegete Mediteran i nježno propržimo te skinemo sa vatre.
Meso izmješamo, dodamo mljevenu pancetu, rižu, prsohvat nasjeckanog peršina, žličicu mjevene crvene paprike slatke, posolimo, popaprimo, dodamo proprženu kapulu i češnjak, sve dobro izmješamo i ostavimo da stoji, da se sve lijepo prožme sa začinima...
Ja kupus obično stavim u sudoperu koju napunim hladnom vodom, lagano izrežem sredinu kupusa i nježno odvojim listove... operem ih da nam sarma ne bi bila previše kisela.. Lijepe listove ostavim za punjenje, a one lošije sitno narežem na rezance...



U teču za kuhanje stavimo dva deca vode i na to rezance od kiselog kupusa, da nam se sarma prilikom kuhanja ne bi zaljepila za dno... Veoma je bitno da se na listovima koji nam služe za sarmu nožem lagano odstrani onaj zadebljani dio, da bi nam se sarma lijepo savijala i da ne bi pucala... Zatim na listove stavljamo pripremljenu smjesu cca. 100 grama smjese na jedan list, sarme zamotamo, a krajeve utisnemo da se ne raspadnu. Položimo ih u posudu za kuhanje, a ostatak kupusa stavimo preko njih. Dodamo narezano suho meso, žličicu konserve, podlijemo vodom da prekrije polovinu sarme. Poklopimo posudu i kada sarma zavrije smanjimo vatru, te kuhamo još cca. 2,5 sata. Kada je sarma gotova, radimo završnicu. U posebnoj tavi na žlici maslinovog ulja dodamo pesto (tri pice češnjaka i peršin nakosamo zajedno i dobijemo smjesu kao pesto) dodamo dec bijelog vina i stalno miješamo da ne zagori, zatim dodamo crvenu papriku, vrhnje za kuhanje i kratko popržimo. Dodamo malo hladne vode te kuhamo još par trenutaka, zatim tu smjesu prelijemo preko sarme i čekamo da sve zajedno prokuha još 10-15 minuta. Jelo je spremno za serviranje.
Za prilog propasiramo krompir, dodamo maslo i mlijeko, malo soli i ubatimo pire ... i to je to... DOBAR TEK!!!!


- 09:54 - Komentari (4) - Isprintaj - #

petak, 07.03.2008.

Morski rižot

Za ovo divno jelo potrebno nam je:

1 kapula
1 crvena (slatka) kapula
3 pice češnjaka
1 mrkva
200 grama očiščenih liganja
200 grama fileta grdobine
200 grama očišćenih repova škampa
dec bijelog vina
sok od pola limuna
200 grama pasiranih pomadora
sjeckani peršin
prstohvat šečera
naribani muskatni oraščić
300 grama riže super fino carnarolli
dec maslinovog ulja
100 grama maslaca
sol i papar
voda za podlijevanje

Za salatu od boba potrebno nam je:

kilo zrna boba
jedna veća crvena kapula
maslinovo ulje
aceto balsamico
sol i papar



Na maslinovom ulju lagano zažutimo sitno nasjeckanu kapulu i crvenu kapulu, ta naribanu mrkvu... Lignje i filete grdobine nagrubo sitnije nasjeckamo, te dodamo i lagano propržimo zajedno sa sitno nasjeckanim češnjakom, lagano posolimo, te podlijemo sa bijelim vinom nekoliko minuta dinstamo, pa dodamo pasirane pomadore, naribani muskatni oraščić, prstohvat šečera, dinstamo dvije minute, pa sve podlijemo sa ca. 8 deca vode, dodamo rižu i na laganoj vatri uz stalno mješanje kuhamo dvanaest minuta... u smjesu dodamo nasjeckane repove škampa, sok od pola limuna i sjeckani peršin..dinstamo jedno dvije minute, dodamo maslac, popaprimo i po potrebi dosolimo..dinstamo jednu minutu, poklopimo i ostavimo na stolu jedno 10-15 minuta da se sve lijepo skupa poveže...



Bob pokišamo večer prije u vodi, a sutradan ga kuhamo u slanoj vodi negdje oko sat vremena..ocijedimo ga i ostavimo da se ohladi, pomješamo ga sa crvenom kapulom na kolutiće narezanom, dodamo ulje i aceto, posolimo i popaprimo po želji i to je... DOBAR TEK!!!


- 08:43 - Komentari (2) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 03.03.2008.

Goveđe pečenja sa crnim maslinama

Za ovo jelo nam je potrebno:

Kilo govedine od tanke kosti ili plećke
dvije mrkve
jedna kapula
četiri jutike (mali mladi luk)
100 grama pancete
20 crnih maslina
nasjeckani peršin i bosiljak
dvije pice češnjaka
kašikica senfa
kašikica konserve (tomaten markt)
žlica Vegete
2 cl konjaka
2 deca mješanog ulja (maslinovo i sojino)
sol i papar

za prilog prženi krumpir:

pola kila krumpira
2 deca sojinog ulja
sol

dekoracija i salata

pečena ili kisela crvena paprika



U teči provrimo dvije litre vode, u nju ubacimo meso samo 15 sekunda da se kao kuha, to je dovoljno da nam se na govedini zatvore sve pore i unište sve žilice, pa takvo meso bude veoma sočno i mekano... Meso dobro osušimo kuhinjskom rolom, te nježno posolimo i popaprimo...
U teču stavimo mješano ulje i meso propržimo lagano sa svih strana da nam dobije lijepu žućkastu boju... Izvadimo meso iz teče, ostavimo u padelu za peć i prelijemo sa konjakom, a na ulje dodamo kapulu i mrkvu sjeckanu na kolutiće i sitno nasjeckanu pancetu...lagano zažutimo, te dodamo, sjeckani češnjak, jutiku na kolutiče i masline kojima smo izvadili špicu i prerezali ih na pola... zažutimo sve skupa, te dodamo sjeckani peršin i bosiljak, Vegetu, senf i konservu, te podlijemo sa crnim vinom i pirjamo jedno tri minute... Pečnicu zagrijemo na 150 stupnjeva, meso podlijemo točom, prekrijemo aluminijskom folijom i pečemo sat i dvadeset minuta... svako pola sata lagano otkrijemo našu padelu i meso zalijemo sa točom u kojem se peče... Nakon toga skinemo foliju i na 180 stupnjeva pečemo još deset minuta... U međuvremenu očistimo krompir, narežemo ga na malo deblje i ispržimo u ulju da dobije lijepu boju...izvadimo u posudu koju obložimo kuhinjskom rolom da pokupi višak masnoće i nježno posolimo... Meso izvadimo iz rerne i narežemo na stekove debeljine 2 centimetra, serviramo i zaljijemo sa točom u kojem se peklo... dodamo prženi krompir i dekoriramo sa pečenom ili kiselom crvenom paprikom... i to je to... DOBAR TEK


- 13:21 - Komentari (1) - Isprintaj - #

subota, 01.03.2008.

Teleči rižot

Rižoto je jedna od spiza gdje čovijek mora stvarno sve svoje vrijeme podrediti kužinavanju i špaheru...kažu da sam za to stvarno vrhunski kuvar, radim ih stvarno veoma puno, često, od raznih stvari i svi su veoma ukusni. Za danas smo ja i Moj mali od kužine pripremili jedan teleči ;)

Potrebno:
600 grama teletine za šnicele
1 kapula
2 mrkve
2 pice češnjaka
peršin
bosiljak
1 gram šafrana suhog mljevenog
dec bijelog vina
sok od pola naranče
4 male šalice od kafe pune riže
to je otprilike 220 grama riže
ja koristim "carnaroli super fino"
jedna od najboljih talijanskih riža za rižote
muskatni oraščić
100 grama maslaca
100 grama pelata (pomidora)
malo cukara (šečera)
naribana grana padano ili parmezan
sol i papar po potrebi i želji

Za salatu:
200 grama rikule
200 grama malih pomadora (kirschen tomaten)
150 grama mozzarele (bezukusni sir)
aceto balsamico
maslinovo ulje
sol i papar



Na maslinovom ulju lagano propržimo sitno nasjeckanu kapulu i mrkvu, kad kapula dobije nježno žučkastu boju dodamo nasjeckanu teletinu i sitno nasjeckan česnjak,
šufigamo dok meso ne dobije lijepu boju, dodamo bijelo vino, sok od pola naranče, nasjeckani peršin i bosiljak, pelate od pomidora, malo cukara i Šafran... uz lagano mješanje šufigamo jedno pet minuta... dodamo 7 deca vode i ubacimo rižu...uz stalno mješanje na laganoj vatri kuhamo jedno 15-tak minuta, ukoliko nam fali tekučine dodamo još malo vode, jer rižot ne smije biti suh, mora uvijek imati malo toča... nakon toga dodamo naribani muskatni oraščić, po potrebi posolimo i popaprimo i dodamo maslac...i rižot nam je gotov...poklopimo ga i ostavimo sa strane minimum desetak minuta da se lijepo sve skupa spoji... kod serviranja pospemo ga naribanim parmezanom...
Rikulu operemo i očistimo, dodamo pomidore sol papar i začinimo sa maslinovim uljem i acetom balsamikom, dodamo sitno sjeckanu mozzarelu, te nježno promiješamo...
i to je to DOBAR TEK!!!njamipartyfinothumbupsretan



Vjerovatno ste primjetili da u svakom boljem restoranu pored rizota stoji minimum pola sata čekanja...eto to i jest glavni razlog pripremanja rižota, jer riža se ne smije kuhati posebno, nego direktno u toču... Šafran je osnovni sastojak večine rižota, dava mu žutu boju, ali i poseban okus i šmek yeswink

- 09:52 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< ožujak, 2008 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Studeni 2009 (1)
Listopad 2009 (1)
Rujan 2009 (1)
Lipanj 2009 (1)
Svibanj 2009 (2)
Ožujak 2009 (4)
Veljača 2009 (3)
Siječanj 2009 (2)
Ožujak 2008 (5)
Veljača 2008 (9)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Ništa bez glazbe

Uz Blog

  • Eto pokušat ću na ovom svom blogu prezentirati nekoliko recepata i receptura iz moje male kužine, koju strašno volim... Kuhanje je umjetnost, a uopče nije teško samo je ponekad potrebno obratiti malo više pažnje...uzeti malo više vremena, jer kužinavanje zahtjeva tri osnovne stvari od nas:
    Ljubav i nježnost prema spizi, Kreativnost i Domišljatost
    Dobar tek!!!

Meni dragi...e..

Volin dicu...