Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/njeznikuvar

Marketing

Sarma

Kod kužinavanja ja najčešće počinjem sa kompletnom pripremom sastojaka, pa se tek onda prepustim pravljenju i pripremanju spize... Veoma mi je bitno da se odlučim u čemu ću to željeno jelo pripremati...E sad kod mene tu uvijek ima jedan veliki problem, jer bez obzira da li sam u kužini ili sam u ton studiju pored mene je uvijek jedna moja repata zelenooka, ma ona jednostavno želi sve te moje tajne otkriti, pa često i ne bira mjesto odakle će me "špijunirati" i promatrati...Eto upravo za vrijeme pripreme ovog jela smjestila se na malo neobično mjesto...e... tako da je bilo neophodno lagano svađanje, jer tu teču trebam za današnje jelo...



Dobro nakon svih natezanja i pranja teče, počeo sam lagano sa pripremom...
Za ovo ukusno jelo nam je potrebno:

Velika glavica kiselog kupusa
Kilo mljevene junetine
Pola kila mljevene svinjetine
150 grama domaće pancete
200 grama suhih rebarca
100 grama pršuta suhog
150 grama riže
2 glavice kapule
5 pica češnjaka
petrusimen (peršin)
2 žličice mljevene crvene paprike Slatke
žličica konserve (tomaten markt)
žličica Vegete Mediteran
sol i papar
2 žlice maslinovog ulja
žlica vrhnja za kuhanje
dec bijelog vina

Za prilog pire krumpir trebamo:

Pola kila skuhanog očišćenog krumpira
50 grama masla
dec mlijeka i prsohvat soli



Nasjeckamo kapulu na sitno i stavimo na žlicu maslinovog ulja da se lagano zažuti, dodamo dvije pice nasjeckanog češnjaka i žličicu Vegete Mediteran i nježno propržimo te skinemo sa vatre.
Meso izmješamo, dodamo mljevenu pancetu, rižu, prsohvat nasjeckanog peršina, žličicu mjevene crvene paprike slatke, posolimo, popaprimo, dodamo proprženu kapulu i češnjak, sve dobro izmješamo i ostavimo da stoji, da se sve lijepo prožme sa začinima...
Ja kupus obično stavim u sudoperu koju napunim hladnom vodom, lagano izrežem sredinu kupusa i nježno odvojim listove... operem ih da nam sarma ne bi bila previše kisela.. Lijepe listove ostavim za punjenje, a one lošije sitno narežem na rezance...



U teču za kuhanje stavimo dva deca vode i na to rezance od kiselog kupusa, da nam se sarma prilikom kuhanja ne bi zaljepila za dno... Veoma je bitno da se na listovima koji nam služe za sarmu nožem lagano odstrani onaj zadebljani dio, da bi nam se sarma lijepo savijala i da ne bi pucala... Zatim na listove stavljamo pripremljenu smjesu cca. 100 grama smjese na jedan list, sarme zamotamo, a krajeve utisnemo da se ne raspadnu. Položimo ih u posudu za kuhanje, a ostatak kupusa stavimo preko njih. Dodamo narezano suho meso, žličicu konserve, podlijemo vodom da prekrije polovinu sarme. Poklopimo posudu i kada sarma zavrije smanjimo vatru, te kuhamo još cca. 2,5 sata. Kada je sarma gotova, radimo završnicu. U posebnoj tavi na žlici maslinovog ulja dodamo pesto (tri pice češnjaka i peršin nakosamo zajedno i dobijemo smjesu kao pesto) dodamo dec bijelog vina i stalno miješamo da ne zagori, zatim dodamo crvenu papriku, vrhnje za kuhanje i kratko popržimo. Dodamo malo hladne vode te kuhamo još par trenutaka, zatim tu smjesu prelijemo preko sarme i čekamo da sve zajedno prokuha još 10-15 minuta. Jelo je spremno za serviranje.
Za prilog propasiramo krompir, dodamo maslo i mlijeko, malo soli i ubatimo pire ... i to je to... DOBAR TEK!!!!




Post je objavljen 10.03.2008. u 09:54 sati.