Kužinavanje oli šumprešavanje

subota, 24.01.2009.

Odrezak na talijansko alpski način

Evo da ne bude samo riba idemo danas malo jedan lijepi talijanski recept koji sam ja nazvao talijansko alpski odrezak :)


Za ovo ukusno jelo nam je potrebno:

Dva lungića ili svinjska umbula ca. 700 grama u oba
300 g tanko narezanog kuhanog pršuta ili šunke
300 g mozarele ili nekog drugog nepunomasnog
mladog sira
Pesto genoveze ili zeleni pesto
od maslinovog ulja, petrusimena,
bosiljka, parmezana i pinola
Origano
Sol i papar po želji
Dec maslinovog ulja
Malo maslaca

Za prilog trebamo:

200 grama skuhane riže carnarolli
100 grama zelenih maslina
100 grama kuhanog pršuta
Jedna mala kapula
I jedna mala mrkvica
Dec bijelog vina


Lungiće nježno narežemo po dužini da dobijemo veči šnicel. Lagano stavimo na kesu prekrijemo drugom kesom i natučemo dlanom ruke, može se koristit i bat ali onda stvarno jako nježno da dobijemo lijepi veliki šnicel. prerežemo ga na pola i tako dobijemo dva šnicela, ukupno četiri. Premažemo pestom i lagano posolimo. Na jednu stranu složimo mozarelu i pokrijemo kuhanim pršutom popaprimo pospemo lagano sa malo origana i nakapamo nekoliko kapi maslinovog ulja i preklopimo sa drugom stranom lungića. Na maslinovom ulju i malo masla lagano propržimo sa obje dvije strane dok ne dobije lijepu boju te odložimo u vatrostalnu zdjelu.


Na istoj masnoči lagano prodinstamo sitno nasjeckanu kapulu, mrkvu i kuhani pršut, dodamo sitno nasjeckane zelene masline te podlijemo sa dec bijelog vina i pustimo da dinsta na laganoj vatri 5-6 minuta, dok vino ne ishlapi, dodamo prethodno skuhanu rižu izmješamo, dodamo malo maslaca, te serviramo i to je to...DOBAR TEK!!!


- 17:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 18.01.2009.

Lignje na poparu

Kaže meni jedna prijateljica, je li se jede išta u mene doma... ma jede se stalno, ali se nekako najviše vremena za pravljenje recepata i slikavanje ima nekako u ova doba od godine, pa eto mene opet...a dokad... a dok se bude imalo vremena, ma isto je najbitnije da ovaj moj meni jako drag blog i dalje stoji i da se može uvijek nešto novo stavit, a i staro pročitat!

Za ovo ukusno jelo nam je potrebno:

1,5 kilo Liganja (peška fondo)
1 glavica kapule (luka)
5 pica češnjaka
1 mrkva veća
2 deca bijelog vina
sok od pola limuna
nasjeckani petrusimen (peršin) i bosiljak
sol i papar po guštu
dec maslinovog ulja
pola kila patata - krumpira

Za salatu trebamo:

Rikula salatu
Male koktel pomadore
Maslinovo ulje
Aceto balsamico
Sol po gustu


Znam lako je napravit ovu spizu kad si doma i kad imaš veliki izbor svega na pjaci, ali je pomalo problem nama koji smo u dijaspori, nabavit i kupit prave naše domaće lignje peškafondo... ipak s godinama su se “kanali” pronašli, pa često dobijem i ono što je ponekad teško i kupiti ma i nabaviti ovdje...
Lignje očistimo, a kesicu sa crnilom stavimo u jednu kikaru (šalicu)... Narežamo lignje na kolutiće, a krakove usitnimo...
Na maslinovom ulju lagano i nježno propržimo nasjeckanu kapulu i narendanu mrkvu, dodamo nasjeckane lignje i sitno sjeckan češnjak lagano zažutimo, pospemo nasjeckanim petrusimenom i bosiljkom, te podlijemo bijelim vinom...


U međuvremenu očišćeni krumpir narezan na pljoške lagano skuhamo u slanoj vodi, te ga ocijedimo i dodamo lignjama... Veoma je bitno patate - krumpir posebno skuhati, jer u toću od vina on se nikada ne skuha dovoljno i uvijek nam ostane “polu živ”, tako da izgubi na svom okusu.


Sve skupa nježno posolimo i popaprimo te dodamo crnilo razmućeno u malo tople vode, te sve skupa kuhamo jedno pet minuta... prelijemo sokom od limuna i ostavimo poklopljeno skinuto sa vatre, dok u međuvremenu operemo i očistimo rikulu i koktel pomadore i napravimo salatu...


Serviramo i to je to...DOBAR TEK!!!

- 12:24 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< siječanj, 2009 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Studeni 2009 (1)
Listopad 2009 (1)
Rujan 2009 (1)
Lipanj 2009 (1)
Svibanj 2009 (2)
Ožujak 2009 (4)
Veljača 2009 (3)
Siječanj 2009 (2)
Ožujak 2008 (5)
Veljača 2008 (9)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Ništa bez glazbe

Uz Blog

  • Eto pokušat ću na ovom svom blogu prezentirati nekoliko recepata i receptura iz moje male kužine, koju strašno volim... Kuhanje je umjetnost, a uopče nije teško samo je ponekad potrebno obratiti malo više pažnje...uzeti malo više vremena, jer kužinavanje zahtjeva tri osnovne stvari od nas:
    Ljubav i nježnost prema spizi, Kreativnost i Domišljatost
    Dobar tek!!!

Meni dragi...e..

Volin dicu...