Rižoto je jedna od spiza gdje čovijek mora stvarno sve svoje vrijeme podrediti kužinavanju i špaheru...kažu da sam za to stvarno vrhunski kuvar, radim ih stvarno veoma puno, često, od raznih stvari i svi su veoma ukusni. Za danas smo ja i Moj mali od kužine pripremili jedan teleči ;)
Potrebno:
600 grama teletine za šnicele
1 kapula
2 mrkve
2 pice češnjaka
peršin
bosiljak
1 gram šafrana suhog mljevenog
dec bijelog vina
sok od pola naranče
4 male šalice od kafe pune riže
to je otprilike 220 grama riže
ja koristim "carnaroli super fino"
jedna od najboljih talijanskih riža za rižote
muskatni oraščić
100 grama maslaca
100 grama pelata (pomidora)
malo cukara (šečera)
naribana grana padano ili parmezan
sol i papar po potrebi i želji
Za salatu:
200 grama rikule
200 grama malih pomadora (kirschen tomaten)
150 grama mozzarele (bezukusni sir)
aceto balsamico
maslinovo ulje
sol i papar

Na maslinovom ulju lagano propržimo sitno nasjeckanu kapulu i mrkvu, kad kapula dobije nježno žučkastu boju dodamo nasjeckanu teletinu i sitno nasjeckan česnjak,
šufigamo dok meso ne dobije lijepu boju, dodamo bijelo vino, sok od pola naranče, nasjeckani peršin i bosiljak, pelate od pomidora, malo cukara i Šafran... uz lagano mješanje šufigamo jedno pet minuta... dodamo 7 deca vode i ubacimo rižu...uz stalno mješanje na laganoj vatri kuhamo jedno 15-tak minuta, ukoliko nam fali tekučine dodamo još malo vode, jer rižot ne smije biti suh, mora uvijek imati malo toča... nakon toga dodamo naribani muskatni oraščić, po potrebi posolimo i popaprimo i dodamo maslac...i rižot nam je gotov...poklopimo ga i ostavimo sa strane minimum desetak minuta da se lijepo sve skupa spoji... kod serviranja pospemo ga naribanim parmezanom...
Rikulu operemo i očistimo, dodamo pomidore sol papar i začinimo sa maslinovim uljem i acetom balsamikom, dodamo sitno sjeckanu mozzarelu, te nježno promiješamo...
i to je to DOBAR TEK!!!


![]()


Vjerovatno ste primjetili da u svakom boljem restoranu pored rizota stoji minimum pola sata čekanja...eto to i jest glavni razlog pripremanja rižota, jer riža se ne smije kuhati posebno, nego direktno u toču... Šafran je osnovni sastojak večine rižota, dava mu žutu boju, ali i poseban okus i šmek 

Post je objavljen 01.03.2008. u 09:52 sati.