Za ovo ukusno jelo, koje je nekada davno pravila moja pokonja None i od koje sam uzeo i eto do danas ovo pomalo smiješno ime, potrebno nam je:
8 lijepih goveđih šnicela
150 grama pancete
3 mrkve
8 kiselih krastavaca
senf
sol i papar
češnjak u prahu
oštro brašno i čačkalice za učvršćivanje
pola deca vrhnja za kuhanje
za toč:
jedna kapula (luk)
dvije pice češnjaka
jedna mrkva
korijen celera
500 grama pasiranih pomadora (pelate)
dec mješanog ulja (maslinovo i sojino)
dec bijelog vina
prsohvat šečera
žličica Vegete, mediteran
nasjeckani bosiljak i peršin
sol
za prilog pire krompir:
kilo skuhanog krumpira
malo maslaca
dec mlijeka
sol
Salata zelena, maslinovo ulje, balsamico osto
Sol...
Šnicele natučemo (ja to obično radim između dvije kese, tako da ne šprica okolo) i posolimo, a mrkvu i kisele krastavce narežemo na rezance...
Svaki šnicel premažemo sa jedne strane sa senfom, popaprimo i pospemo češnjakom u prahu, na to stavimo dvije fete pancete, te rezance od mrkve i kiselih krastavaca, sve skupa nježno zarolamo, učvrstimo čačkalicama i prođemo kroz oštro brašno lagano...

Na mješanom ulju na tihoj vatri propržimo naše "ptičice" da se lagano zarumene sa svih strana, te složimo na toplo u vatrostalnu zdjelu...
Na istoj masnoči propržimo sitno nasjeckanu kapulu, mrkvu, korjen celera i češnjak... dodamo Vegetu mediteran (to je ona sa dalmatinskim biljem u sebi) i pelate od pomadora, dodamo malo soli i prstohvat šečera, te lagano kuhamo desetak minuta... sklonimo sa vatre te sve skupa izmiksamo ručnim mikserom... u toč dodamo proprženo meso kojem smo odstranili čačkalice, nasjeckani bosiljak i peršin, podlijemo bijelim vinom i poklopljeno kuhamo 40 minuta na laganoj vatri, ponekad teču lagano protresemo umjesto miješanja...
U međuvremenu propasiramo skuhani krompir, dodamo maslac, mlijeko i sol i "ubatimo" pire krompir... Salatu očistimo, operemo, nasjeckamo i začinimo maslinovim uljem, balsamiko ostom i soli...
Pred kraj u toč dodamo malo vrhnja za kuhanje i kuhamo još pet minuta da nam vrhnje lijepo toč zgusne

I to je to... Dobar Tek!!!
Post je objavljen 21.02.2008. u 13:01 sati.