U modernoj kuhinji manje više sve je dozvoljeno, jer davno se odustalo od nekih tradicija, a i nema nešto puno čuđenja i nije neka velika novost mješanje mesa i ribe...Ja sam u principu veliki zaljubljenik u to i moram reči da ima puno raznih spiza koje ja radim na takav način!!
Za punjenu puretinu potrebno:
800 grama puretine od prsa
200 grama repića od škampa
200 grama šparoga (može iz doze)
pesto Genovesse (zeleni talijanski dodatak jelima
baziran na bosiljku, peršinu, maslinovom ulju,
pinjolima i parmezanu)
sol i papar,
čačkalice za učvršćivanje,
tri jaja,
100 grama oštrog brašna,
100 grama kokosovog brašna,
malo mlijeka ca 1 dec.,
2,5 deca sojinog ulja za prženje.
Za pire krompir potrebno:
pola kilograma krumpira
50 grama maslaca
dec. mlijeka
sol
Za salatu, Grci je nazivaju
"Tzaziki" potrebno:
jedan sviježi krastavac,
dvije pice češnjaka,
sol i papar po želji,
malo maslinovog ulja,
malo balsamico osta,
2 deca kiselog vrhnja
1 dec jogurta.

Krumpir stavimo kuhati u slanu vodu...
Puretinu narežemo na šnicele ca 100 grama veličine,
lagano ih natučemo i posolimo sa obje strane,
sa jedne strane malo popaprimo i premažemo sa laganim slojem pesta Genovesse, na to stavimo šparoge i repiće škampa,sastavimo krajeve i zarolamo...učvrstimo sa čačkalicama...
Napravimo mješavinu kokosovog i oštrog brašna...

U jedno jaje dodamo još dva žutanjka i malo mlijeka i sve to izbatimo u homogenu smjesu...
Puretinu uvaljamo u brašno, odstranimo višak brašna, uvaljamo u smjesu od jaja i pečemo u sojinom ulju na laganoj vatri, nakon pet minuta okrenemo na drugu stranu da se i ona ravnomjerno isprži... nakon 4-5 minuta okrenemo svaki šnicel i uz pomoč viljuške izvadimo čačkalice, tako da viljuškom držimo meso gdje je čačkalica a nju normalo izvučemo, meso propržimo još minutu i izvadimo ga u vatrostalnu zdjelu koju smo prethodno obložili kuhinsim salvetama, da upiju višak masnoće... U međuvremenu u teči na otopljeni maslac, propasiramo krumpir, dodamo mlijeko, soli po želji i utučemo pire krompir... Za salatu očistimo krastavac i skinemo mu koru, narežemo ga na kolutiće, dodamo sitno sjeckani češnjak, maslinovo ulje i aceto balsamico, promiješamo i na sve dodamo kiselo vrhnje i jogurt, još jednom promiješamo...

I to je to... DOBAR TEK!!!
Tip 1: ja puretinu namočim prije svega jedno sat vremena u mlijeku, pa je kasnije puno mekša i ukusnija.
Tip 2: salata od krastavca se radi najzadnja u zadnjem trenutku, jer ako krastavac držimo puno narezan on počne puštati svoju tekučinu i nije više tako ukusan, ja ga držim u frižideru sve dok sve ostalo nije spremno za serviranje i
Post je objavljen 26.02.2008. u 09:33 sati.