Jedno jako ukusno i lijepo jelo, za kojega je čak i kužinavanje svedeno na minimum...
Za štrudlu nam je potrebno:
pakovanje lisnatog tijesta,
pola kila lungića (svinjskom fileta),
200 gr. blanširanog špinata ili blitve,
100 gr. kuhanog pršuta,
100 gr. naribanog sira,blažeg Gauda
dvije pice češnjaka,
malo masla
jedan žutanjak od jaja,
malo maslinovog ulja,
sol i papar...
za prilog restovani krumpir trebamo
pola kila skuhanog krumpira,
jedna kapula (luk),
Vegeta Mediteran,
crvena mljevena paprika,
dec miješanog ulja sojino i maslinovo,
sol i papar
dodatak jelu, kisela crvena paprika

Najbitnije je prvo upaliti pečnicu na 150 stupnjeva i zagrijati je, skuhati krumpir i blanširati špinat ili blitvu...
U međuvremenu uzmemo lungić i nježno ga prerežemo uzdužno da dobijemo jedan lijepi veliki odrezak...bez ikakvog tučenja i mlaćenja batom , jer filet je dovoljno pritisnuti dlanovima da se malo raširi... posolimo ga i popaprimo po želji, ali ne jako, jer spiza ne voli puno ni soli ni papra...ruka uvijek mora biti nježna... Blanširani špinat ocijedimo od viška tekučine, dodamo sitno nasijeckan češnjak, lagano posolimo i dodamo malo maslinovog ulja... Kore od lisnatog tjesta lagano pređemo sa rastopljenim maslacem i složimo jednu na drugu, ja radim sa četiri kore, svaka mora biti nekoliko centimetara niže od prethodne, na to rasprostremo pripremljeni špinat na koji stavimo lungiće, koje prekrijemo kuhanim pršutom i naribanim sirom...nakapamo nježno sa maslinovim uljem i štrudlu zarolamo...krajeve i vrh premažemo žutanjkom od jaja i stavimo peči u pečnicu 40 minuta. Nakon 40 minuta pečnicu pojačamo na 170 i tako pečemo još desetak minuta, da nam štrudla dobije lijepu boju.
Nasjeckamo kapulu malo grublje, na veće komade i propržimo je na mješavini sojinog i maslinovog ulja, dodamo Vegetu Mediteran, crvenu mljevenu papriku, krumpir isjeckan na komadiće i sve skupa malo prodinstamo uz stalno mješanje. dodamo malo soli po želji i sve lagano propasiramo sa pantarulom...ups viljuškom...
meso izvadimo iz rerne, lagano ga narežemo na komade ca. 3 centimetra, dodamo na pijat restovani krumpir i komad kisele crvene paprike...
I to je to... Dobar Tek!!!

Post je objavljen 19.02.2008. u 08:34 sati.