Nepoznati Zagreb

31.05.2016., utorak

Slamatelj ženskih srdaca

wink


Zrinjevac, dio dekoracije Cest is d'best programa. Snimio: Vanja

Oznake: mačak, zrinjevac, Cest is d'best


- 16:35 - Komentari (1) - Isprintaj - #

30.05.2016., ponedjeljak

Mimikrija

... pitam se da li je ova boja slučajna ili ne? wink


Snimio: Vanja

Oznake: HNK, koš za smeće


- 14:38 - Komentari (3) - Isprintaj - #

27.05.2016., petak

Pljugeri ...

... i ne samo zato što dizajner reklamne naljepnice ne zna da web adresa ne može sadržavati dijakritičke znakove, već i zato što će mi ovaj festival omrznuti riječ "ringišpil" (vjerojatno ne samo meni) ... pogledajte listu izvođača na ringispil.hr


Usput, preplavili su čitav grad svojim "stickerima" ...


U blizini HNK. Snimio: Vanja

Oznake: reklama, Ringišpil, sticker, naljepnica


- 22:06 - Komentari (6) - Isprintaj - #

U čeličnom staklenom zagrljaju modernih vremena


Strojarska ulica. Snimio: Vanja

Oznake: Strojarska cesta, vodotoranj, staklo, neboderi, tvornice


- 12:50 - Komentari (2) - Isprintaj - #

25.05.2016., srijeda

I moj kabel pomaže ga tkati ...



Trg kralja Petra Krešimira IV. Snimio: Vanja

Oznake: grafiti, kabel, Trg kralja Petra Krešimira IV


- 17:24 - Komentari (4) - Isprintaj - #

24.05.2016., utorak

U svijetu stvarne virtualnosti



Trg kralja Petra Krešimira IV. Snimio: Vanja

Oznake: plakat, reklama, mobitel, Trg kralja Petra Krešimira IV, virtualno


- 12:14 - Komentari (5) - Isprintaj - #

23.05.2016., ponedjeljak

Koji Đuro ...?

wink



Trg kralja Petra Krešimira IV. Snimio: Vanja

Oznake: Đuro Salaj, Radnička knjižnica, Trg kralja Petra Krešimira IV


- 16:10 - Komentari (5) - Isprintaj - #

22.05.2016., nedjelja

XXXX izložba - časopisi na razmeđi publicistike, dizajna i seksualnosti

Prije dva tjedna u galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva otvorean je zanimljiva izložba: "X X X X – četiri časopisa koji se ne srame" autora Gorana Martina Štimca. Izložba tematizira točku dodira između publicistike, dizajna i seksualnosti na primjeru četiri časopisa koji su uspješno živjeli na tom zanimljivom području. Uz globalno poznati časopis Playboy (izložba govori o njegovom domaćem izdanju koje izlazi od 1997. do danas, dok originalno izdanje živi od 1953.) predstavljen je magazin Start (1969.-1991.), njemački magazin Twen (1959.-1970.) te domaći humoristično-satirični mjesečnik Paradoks (1966.-1968.)

Više o izložbi saznajte na web stranici galerije te u članku o izložbi objavljenom u Jutarnjem listu, ali savjetovao bih vam da se svejedno došetate do galerije HDD-a i izložbu pogledate i uživo, ne samo zbog nostalgije (jer vjerujem da su neki od tih magazina bili dio vašeg odrastanja) ili poneke retro golišave fotke wink već ponajviše radi vremenskog skoka u jedan od liberalnijih perioda u bližoj povijesti koji je temu seksualnosti približio masovnoj publici i na određeni ju je način uvrstio u svakodnevicu, učinio je dijelom uobičajenog života o kojem se "smije" govoriti.



Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Oznake: HDD galerija, start, paradoks, Playboy, Twen, časopis, dizajn, seks, publicistika


- 23:11 - Komentari (1) - Isprintaj - #

21.05.2016., subota

Vrlo urbano vrtlarstvo


Strojarska cesta. Snimio: Vanja

Oznake: Strojarska cesta, kafić, vrtlarstvo


- 14:05 - Komentari (2) - Isprintaj - #

20.05.2016., petak

Pastelizacija pločnika, kako ju vidi Gradsko poglavarstvo wink

Vjerujem da ste čuli za umjetničku akciju Pastelizacija pločnika, koja se već godinama odvija u sklopu festivala Cest is d'best pa će se tako održati i ove godine, za samo 6 dana, 26.05.2016. u 10h na Zrinjevcu.

No, čini se da se ta akcija jako sviđa i Gradskom poglavarstvu koje je malko uranilo sa svojim "farbanjima", pogledajte kakvu su oni kompoziciju složili na raskršću Horvaćanske ceste i Ulice Hrvatskog sokola! wink



Snimio: Vanja


A sad ozbiljno ... Već sam puno puta pisao o ogromnoj količini problema vezanih uz biciklističku infrastrukturu Zagreba i teško je reći koji su problemi od svih tih najveći i najvažniji. No, kad se krene od onih koji najviše nerviraju i bicikliste i sve druge učesnike u prometu onda je to neadekvatno i besmisleno označavanje biciklističkih staza. Kod velikog broja staza označeni su samo segmenti između križanja, što bi značilo da na svakom takvom raskršću biciklisti moraju sići sa bicikla i pregurati ga. Na žalost, još nisam stigao dovršiti svoje istraživanje koliko takvo sjeckanje staza oduzima vremena kod vožnje bicikla, no moji prvi grubi pokazatelji baš za biciklističku stazu uz Horvaćansku cestu pokazuju da se za vrijeme vožnje (vožnje?) od Prečkog do Selske ceste četiri petine vremena (80%) provede gurajući bicikl preko raskršća, a tek 20% vozeći!

(za usporedbu, biciklistička staza uz Zagrebačku aveniju je propisno označena i nije fragmentirana, vidi OVDJE)

Naime, na cijelom potezu od Prečkog do Selske ceste tek je na raskršću sa Ulicom Hrvatskog sokola te kod Prosenikove ulice staza spojena preko raskršća, na svih ostalih 20-tak raskršća se po propisu treba sići sa bicikla, pregurati ga preko raskršća i zatim ga ponovo zajašiti - čak i kod preaska prilazima benzinskoj pumpi uz potok Vrapčak gdje na udaljenosti od 100 metara čak tri puta treba ponoviti taj isti manevar!)

Kad sam prvi put ugledao ovo farbanje sa fotki pomislio sam: "Super, napokon spajanje tih ficleka u cjelinu!" (da ne bude zabune, čak i zakon propisuje da je takvo spajanje nužno!) ... no, tada sam vidio da se na svim ostalim raskršćima ništa nije promijenilo. A što se desilo ovdje? Umjesto da se napravi jednostavan spoj crvenih linija i uskladi sa već postojećim prelascima preko kolnika, nepoznati autor projekta je zamislio čitavu posve nepotrebnu "petlju" ... a da ne govorim kako se novonafarbane trase ne poklapaju sa onima već postojećima uz zebre!

Nevjerojatno!



Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Oznake: bicikl, Horvaćanska cesta, Ulica Hrvatskog sokola, staze


- 09:37 - Komentari (10) - Isprintaj - #

19.05.2016., četvrtak

NSO

... neidentificirani svijetleći objekti. wink


Zvonimirova, kod Šubićeve. Snimio: Vanja

Oznake: Zvonimirova, lampe, rasvjeta


- 21:00 - Komentari (2) - Isprintaj - #

17.05.2016., utorak

Sraz svjetova

Neki od najžešćih prizora sraza različitih gradskih svjetova se mogu vidjeti u gradskim kvartovima koji su nekad bili predgrađa, a sada su epicentri gradnje. Na Trešnjevci, Trnju, Peščenici ... sve vrvi od prizora malih obiteljskih kućica pored kojih se nalaze megalomanske građevine najnovijeg doba. No, zanimljivo je pogledati i suočenje prvog vala urbanizacije (iz 50-ih i 60-ih) sa najnovijom arhitekturom, a dobar primjer za to je okolica Folnegovićeve ulice sa brojnim novogradnjama uz koje još uvijek stoje razbacani ostaci nekadašnjih vremena ... kao što je, na primjer, ovaj biser, niz garaža koje su nekim čudom još opstale u tom svijetu suvremenih zgrada!

(pitam se dokad će još biti tamo ...)



Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Oznake: Folnegovićeva ulica, garaže


- 08:29 - Komentari (5) - Isprintaj - #

16.05.2016., ponedjeljak

S ekipom je (najčešće) ljepše ...

... samo treba odabrati: guštanje u miru ili trač partija. wink



Gušt: Park uz Naumovac. Snimio: Vanja


Trač partija: Park pored tržnice Savica. Snimio: Vanja

Oznake: klupa, park, naumovac, Savica


- 11:46 - Komentari (3) - Isprintaj - #

14.05.2016., subota

Dobar nam tek uz horror snack!

Vjerujem da je većina vas već uočila da mi se reklame kao takve ne gade, pogotovo ako su na ovaj ili onaj način neuobičajene, zanimljive, možda estetski lijepe ili pak provokativne ... Obzirom da su reklame već tu oko nas, neizbježne, onda pokušavam na njih gledati drugim očima, ne kao na "sredstvo za indoktriniranje" masa i pražnjenje džepova, već više kao ajmo reć djela primjenjenog dizajna wink (ako neprijatelja ne možeš pobijediti ili izbjeći, onda ga bar pogledaj na drugi način wink)

No, čak i uz takvo prilično dobrohotno gledanje ponekad se pojave pojedinačni slučajevi koji mi budu bljak - jednom rječju neukusni. A ako bih morao birati lokal koji me svojim izgledom i reklamom najviše odbija, onda bih na prvo mjesto bez sumnje stavio ovaj kiosk koji se nalazi na okretištu Mihaljevac. Nisam gadljiv i prizor ove cure kako "zagriza" u kantu za smeće mi nije skandalozan sam po sebi, već mi je daleko ružnije ispreplitanje fotografije i lika na njoj sa linijama samog kioska, vrata, ormarića brojila koji prekrica jedno oko "manekenke" ... kao da je netko napravio "ne-estetski kirurški zahvat" sa namjerom čim većeg poružnjivanja.

Eto, pogledajte sami kiosk pa recite ...



Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Oznake: Mihaljevac, kiosk, reklame, bljak


- 12:11 - Komentari (3) - Isprintaj - #

13.05.2016., petak

Perverzna zadovoljstva

Kako god se domišljao, nikako mi ne ide u glavu zašto je nekima tako velik gušt razbacivati smeće kad je koš za otpatke (gotovo prazan) na tek 2 metra ... tu ne pomaže nikakva isprika lijenošću već je riječ o 101-postotnoj perverziji.

I onda ne mogoh izdržati pa sam pokupio sve smeće i smjestio ga u već spomenuti koš. Bilo je pravo (perverzno? wink) zadovoljstvo vidjeti ponovo čist parkić!



Prekjučer ujutro, park u Prečkom, - prije ... Snimio: Vanja


... i poslije. Snimio: Vanja

Oznake: park, smeće, s, preko


- 07:26 - Komentari (14) - Isprintaj - #

12.05.2016., četvrtak

Propaganda do daske



Naumovac. Snimio: Vanja


P.S. Drage i dragi moji, vjerojatno ste primjetili da me neko vrijeme nije bilo pri blogu ... razlog su bile zdravstvene tegobe koje, čini se barem tako, malo pomalo prolaze tako da vjerujem da ćemo se uskoro i redovitije čitati! Budite mi dobro i sve vas puno pozdravljam!

Oznake: reklame, naumovac, Mihaljevac


- 19:53 - Komentari (3) - Isprintaj - #

04.05.2016., srijeda

Vježba iz matematike



ZET-ova garaža za autobuse u Podsusedu. Snimio: Vanja


Usput, po dizajnu ovih garažnih vrata rekao bih da datiraju iz 60-ih ili čak 50-ih, no zahvaljujući znalcima iz Foruma autobusi.org saznao sam da je otvorenje bilo 07.07.1971. Hvala Portosu koji mi je dao tu informaciju i ostalima koji su se javili na moj upit!

Oznake: podsused, ZET, garaža, spremište, autobus, vrata, matematika


- 09:07 - Komentari (2) - Isprintaj - #

03.05.2016., utorak

Patuljak u svijetu ogledala



Mihaljevac. Snimio: Vanja

Oznake: ZET, tramvaj, ogledalo, Mihaljevac, odraz


- 13:20 - Komentari (3) - Isprintaj - #

02.05.2016., ponedjeljak

Jane's Walk i ove godine u Zagrebu!

Drage i dragi moji,

i ove godine je došlo vrijeme za šetnje gradom - i to ne samo po Trešnjevci nego i po drugim gradskim kvartovima!

Protekle 2015. godine globalni projekt “Jane’s Walk” sa sjedištem u Torontu organizirao je šetnje i različita druga događanja na 6 kontinenata, u 36 zemalja i 189 gradova. A jedan između tih gradova bio je i Zagreb u kojem smo mi iz projekta “Mapiranje Trešnjevke”, zajedno sa našim prijateljima, organizirali 5 šetnji kojima je sve zajedno prisustvovalo 177 sudionika.

Ove godine su na ponudi: Črnomerec (1 šetnja), Dubrava-Granešina (1), Maksimir (1), Peščenica (1), Podsljemenska zona (1), Podsused (1), Savica (1) te Trešnjevka (2 šetnje). Zaista raznolik izbor i nadam se da ćete uspjeti naći vremena za svratiti na neku od njih!
(znam, kao i uvijek, svibanj je mjesec prepun događanja i teško je naći vremena za sve, ali ... vrijedi pokušati! wink)



Ovako nam je bilo lani - na šetnji po Knežiji i Srednjacima sakupilo nas se čak 67, a na svih 5 šetnji zajedno 177 šetača. Snimila: Saša Martinović Kunović


Evo sad i nekih vezanih linkova i svih termina šetnji sa kratkim opisom:


- web stranica globalne inicijative Jane's Walk
- deset osnovnih ideja životnog stvaralaštva Jane Jacobs iznesenih na kratak i jasan način
- Službena najava šetnji na stranicama projekta "Mapiranje Trešnjevke
- web stranica projekta "Mapiranje Trešnjevke" na kojem možete naći pregled svih lanjskih šetnji sa foto albumima

A ovdje su i najave svih ovogodišnjih šetnji koje su raspoređene tokom cijelog mjeseca svibnja!


06.05.2016. (petak)
Vanja Radovanović: „Tvornice Trešnjevke – kolijevkom Trešnjevačke industrije“, sastanak na peronu 1 Zapadnog kolodvora, 18h.(vrijeme trajanja šetnje oko 3 sata)


Povijest Trešnjevke umnogome je obilježena dolaskom željeznice na njene sjeverne i istočne granice 1862. godine. Dolazak željeznice u tada maleni Zagreb potakao je razvoj gradske industrije koja je iskoristila prazne prostore u okolici tada jedine gradske željezničke stanice, Južnog kolodvora (danas Zapadni kolodvor), i započela svoj razvoj. Od te je točke povijest Trešnjevke krenula drugim tokom, na poljima, ledinama i voćnjacima počela se razvijati „radnička Trešnjevka“ čiji se tragovi mogu još i danas dobro vidjeti – pogledajmo ih tokom ove šetnje zajedno i prisjetimo se znanih i ne tako znanih priča iz razvoja trešnjevačkih tvornica!

07.05.2016. (subota)
Učenici IX. gimnazije: „IX. gimnazija – u, oko i na“, sastanak u dvorištu školske zgrade IX. gimnazije, ulaz iz Dobojske, 10h.(vrijeme trajanja šetnje oko 2 sata)


Zgrada u Dobojskoj ulici u kojoj su danas smještene IX. gimnazija i Druga ekonomska škola, izgrađena je 1955. godine. Bila je to jedna od najmodernijih škola tog doba s mnogo maštovitih rješenja, a i dan danas nas iznenade neki prostori u školi – amfiteatri koji se vide iz Ozaljske, ogroman park koji se ne vidi iz Ozaljske, balkoni, terasa, puno malih skrivenih kutaka… Imamo Učionicu budućnosti ali i puno toga iz prošlosti, imamo kamine i radijatore, stare knjige i tablete, imamo trešnje, imamo tragove … Učenici i nastavnici provest će vas po školi, štošta pokazati i ponešto ispričati o, u, oko i na školi.

07.05.2016. (subota)
Andreja Kolić: “Šetnja uz Savu na zapadnom ulazu u Zagreb (u znaku slova “S”), sastanak na Podsusedskom trgu (kod prve točke poučne staze, info ploča) u 17 sati (vrijeme trajanja šetnje oko 2 sata).


Prisjetit ćemo se lijepih i manje lijepih uspomena na Savu nekad i mogućnosti danas:
sjećanja na Susedgrad (stari grad), Samoborček (vlak) i sitinu (cvjetna košarica) nekad i
sportskih mogućnosti (Sportska dvorana Sutinska vrela, igrališta, tereni, šah) danas.

08.05.2016. (nedjelja)
Mladen Perušić & Miroslav Čulk: “Šetnja po Gradu mladih Granešina”, sastanak kod ulaza u Aleju hrvatske mladeži ispred Grada mladih, 11:30 h. (dostupno autobusom ZET-a, linija 208 za Vidovec, s polaskom iz Dubrave u 11 sati, vrijeme trajanja šetnje oko 2 sata).


Naselje za djecu sagrađeno je 1951. kao Pionirski grad, istovremeno s drugom pionirskom željeznicom uz potok Trnavu, na šumovitom proplanku površine 46 hektara. Jedinstveni je povijesni graditeljski sklop gdje je postignut sklad prirodne i arhitektonske komponente. Sačuvan je u izvornom stanju i zbog toga je upisan u Registar kulturnih dobara. Šetnja po kompleksu, oko 4 km u vremenu do dva sata, obuhvatit će obilazak karakterističnih mjesta u pejzažu i paviljona stambene i društvene namjene uz razgovor o gradnji, zaštiti i obnovi.

13.05.2016. (petak)
Mladen Sokele: „5,13 kilometara Kustošije u petak 13.5.“, sastanak ispred limene kućice ZET-a na okretištu Črnomerec, 18h. (vrijeme trajanja šetnje oko 2 sata)


Šetnja se sastoji od obilaska 30 zanimljivih lokacija na području Mjesnog odbora Kustošija – centar koji se proteže uz Ilicu zapadno od okretišta tramvaja na Črnomercu s kratkim obilaskom jugoistočnog dijela park-šume Grmoščica. Pored arhitekture objekata javne namjene i nekadašnje industrije, trase postojećeg i nestalog potoka, pruge i nathodnika, šetači će se upoznati s nekoliko gotovo skrivenih znamenitosti.

U najvećem dijelu šetnja je lagana izuzev kratkog uspona u park-šumu Grmoščica gdje, ovisno o tadašnjoj vremenskoj situaciji, teren može biti i umjereno blatnjav. Zbog toga se preporučuje sportska obuća. Potrebno će biti i savladavanje stuba škarpe pored Ilice 364 i željezničkog nathodnika kod Ilice 387. Šetnja počinje i završava na ZET-ovom terminalu Črnomerec, a za one koji dolaze automobilom u okolici je nekoliko ulica s gotovo uvijek slobodnim mjestima za parkiranje bez naplate (Ul. Gjure Szaba, Prilaz baruna Filipovića i sl.).

14.05.2016. (subota)
Anita Končar & Vanja Radovanović: „Sva lica Blizneca“ sastanak kod retencije Jazbina, raskršće ulica Jazbina i Korana, 17h. (dostupno autobusom ZET-a, linija 227 za Bliznec, s polaskom sa Svetica u 16:40 sati, vrijeme trajanja šetnje oko 3 sata).


Šetnja „Sva lica Blizneca“ vam želi pokazati poznata i nepoznata lica tog potoka koji svoj tok započinje blizu najvišeg vrha Medvednice, a zatim prolazeći uz dva zagrebačka šumska dragulja, Dotrščinu i Maksimir, uranja u stambena naselja te kasnije industrijsku zonu Žitnjaka da bi svoj tekući život završio u sada podzemno kanaliziranom „Drek riveru“ kojim u Savu utiče kod Ivanje Reke.

Možda niste znali da je to potok s dva imena? Da li ste čuli za nekadašnje mlinove na Bliznecu? Znate li da je u blizini njegovih obala nekad bila ciglana te kaznionica, a preko njega je vozila Pionirska željeznica? Znate li da njegov zeleni koridor krije velike mogućnosti za rekreaciju, izgradnju biciklističkih staza, povezivanje sjevera i juga grada …? O svemu tome i još mnogočemu drugome biti će riječi tokom šetnje!

21.05.2016. (subota)
Saša Šimpraga: „Peščenički arhipelag“ sastanak u 17 h sa ugla ulica Milke Trnine i Branka Gavelle. (dostupno od tramvajske stanice Folnegovićevo naselje na Držićevoj, vrijeme trajanja šetnje oko 3 sata)


Uz neke manje uobičajene peščeničke staze, šetnja uključuje i najveći preostali rukavac Save iz vremena prije njene regulacije te dvanaest jezera Savice – jedan od najvažnijih zagrebačkih ornitoloških rezervata.
Šetnja se održava u suradnji s programom SEMINAR ZA HODAČE, platformom 1POSTOZAGRAD i projektom Ars Publicae.

22.05.2016. (nedjelja)
Goran Pinter: „Dvije i pol sljemenske retencije“ , sastanak na posljednjoj stanici ZET-ove autobusne linije za Krvarić, 17h. (dostupno autobusom ZET-a, linija 126 za Krvarić, s polaskom sa Črnomerca s perona 7 u 16:50 sati, vrijeme trajanja šetnje je dva i pol sata)


Šetnja će njene sudionike u toku dva i pol sata i uz pređena četiri kilometra provesti kroz podsljemensku, uglavnom zelenu zonu ruba grada. Pri tome će se proći prostranim rekreativnim područjem triju sljemenskih vodotokova, Malog potoka, Kustošaka i Velikog potoka, “reguliranih” retencijama te će se pokušati ostvariti i dogovoreni kontakt s aktualnim korisnicima tih prostora. Na najvišoj točki šetnje šetači će se suočiti s poviješću i sadašnjošću jednog od bisera zagrebačke ladanjske arhitekture 19. stoljeća, Vilom Pongratz u Mikulićima.

Cilj šetnje je raskrižje Lukšića i Mikulića, na pretposljednjoj stanici autobusa linije 128, gdje bi se hvatala vožnja busom prema Črnomercu u 19:30. Šetnja je umjerene “težine” i prolazi kroz zemljane terene šume, livada, voćnjaka i vinograda tako da se, ovisno o tadašnjoj vremenskoj situaciji, sugerira sportskija obuća. Upozoravamo da se ishodište i cilj nalaze na udaljenim bregovima stoga dolazak na šetnju automobilom (uz parkiranje) umjesto autobusom nije preporučljiv.

28.05.2016. (subota)
Milan Dalmacija: “Smogovci”, sastanak u ulici Stara Peščenica, 18h

(dostupno automobilom tako da se skrene desno sa Zvonimirove u pravcu Borongaja na prvom semaforu nakon Heinzelove ili tramvajima 1, 9, 17 tako da se siđe na stanici Šulekova i pješači na jug do kraja ulice, vrijeme trajanja šetnje oko 2 sata)

Šetnja putevima Smogovaca otkrit će vam male tajne naselja u kojem je nastala kultna dječja serija. Današnji stanovnici „Naselka“ svojim će pričama otkriti kakav je život u naselju i što njima znače Smogovci, a možda nam se pridruži i poneki od protagonista serije. Osim toga, saznat ćete još neke informacije o naselju koje se u mnogočemu promijenilo od vremena kad su snimljene avanture braće Vragec.

Nadam se da se vidimo na šetnjama!

Oznake: Jane's Walk, šetnje


- 06:30 - Komentari (2) - Isprintaj - #

01.05.2016., nedjelja

Savica je procvjetala!

Prvi je maj, no od sunca i tradicionalnih prvomajskih izleta ove godine nema ništa. Ne znam kako je ekipi u Maksimitru, no uz ovakvo vrijeme ni najbolji grah ni najhladnija piva ne prijaju tako dobro kao za sunčana i topla prvosvibanjskog dana. wink

Ali, ja sam svoju dozu proljetnog okupljanja obavio još jučer i to na najboljem mjestu, na Savici. Manifestacija se zvala "Bum tres TranS – Savica cvjeta”, pokrenuli su ju Tranzicijska grupa Savica, Knjižnica Savica i Platforma Zelenica, a glavnina programa se održavala na platou uz Ulicu Zinke Kunc.



Atmosfera na platou sredinom dana. Snimio: Vanja


Program je bio raznolik (OVDJE pogledajte cjelokupnu listu), a uključivao je predavanje o urbanoj permakulturi, uređivanje i bojenje žardinijera s cvijećem, izradu stret art uradaka u okolici platoa uz gostovanje mnogo poznatih lica sa te scene, eko plac, savjetovanje za udruge, pokretnu radionicu za popravak bicikala, društveni dućan, parkour jam ... A ono što se meni sviđalo je bila dobra atmosfera druženja sudionika programa i lokalnog stanovništva. Plato je bilo odlično odabrano mjesto za takav program zato što se njime kreće mnogo ljudi koji iz južnih dijelova kvarta prolaze prema tržnici, a puno ga ljudi doslovno ima pod svojim prozorima tako da su program mogli gledati iz svojih stanova. Puno je takvih platoa u gradu, no, na žalost, većina njih je posve zapuštena i/ili prazna/neupotrebljena (vidi ovdje) i pravo je osvježenje vidjeti da jedan takav prostor zaista živi svojim životom zajedno sa stanovnicima kvarta.

Toliko za ovaj kratki izvještaj, pogledajte fotke i očekujte više informacija o ovom događanju u nekim budućim postovima!



Sajam na platou. Snimio: Vanja


Živost sredinom dana ... Snimio: Vanja


Razgovor o gradskim problemima i potrebama sa ekipom "Za grad". Snimio: Vanja


Ekipa iz "Zelenog klika!" sadi bilje u žardinijere na platou. Snimio: Vanja


Klinci iz osnovne škole "Jure Kaštelan" oslikavaju žardinijere. Snimio: Vanja


Pripreme za "mozaikiranje" rupa na rampi koja vodi sa platoa. Radionicu je vodila Nina iz "Nininog kutka". wink Snimio: Vanja


Početak rada na jednom od murala. Snimio: Vanja


Oslikavanje zida rampe. Snimio: Vanja


Policijska kontrola u razgovoru sa jednim od organizatora. Snimio: Vanja


Ove šarene plahte na zidu nebodera su ukrasile zid kao što je i ova manifestacija ukrasila Savicu. Snimio: Vanja

Oznake: SAvica cvjta


- 18:05 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< svibanj, 2016 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Ožujak 2024 (6)
Veljača 2024 (6)
Siječanj 2024 (5)
Prosinac 2023 (2)
Studeni 2023 (7)
Listopad 2023 (5)
Rujan 2023 (2)
Kolovoz 2023 (6)
Srpanj 2023 (8)
Lipanj 2023 (11)
Travanj 2023 (1)
Ožujak 2023 (5)
Veljača 2023 (6)
Siječanj 2023 (3)
Prosinac 2022 (7)
Studeni 2022 (8)
Listopad 2022 (3)
Rujan 2022 (2)
Kolovoz 2022 (3)
Srpanj 2022 (14)
Lipanj 2022 (2)
Svibanj 2022 (2)
Travanj 2022 (11)
Ožujak 2022 (10)
Veljača 2022 (6)
Siječanj 2022 (9)
Prosinac 2021 (8)
Studeni 2021 (3)
Listopad 2021 (4)
Rujan 2021 (9)
Kolovoz 2021 (6)
Srpanj 2021 (9)
Lipanj 2021 (1)
Svibanj 2021 (8)
Travanj 2021 (6)
Ožujak 2021 (10)
Veljača 2021 (4)
Siječanj 2021 (1)
Listopad 2020 (2)
Rujan 2020 (6)
Srpanj 2020 (3)
Lipanj 2020 (3)
Svibanj 2020 (3)
Travanj 2020 (4)
Ožujak 2020 (9)
Veljača 2020 (3)
Siječanj 2020 (9)
Prosinac 2019 (4)

Tema bloga:

Linkovi