31.07.2014., četvrtak

Zbog krize sve je više ustupaka zakupcima, a cijene padaju

Agencija Zagrebačke banke Zane objavila je pregled cijena i kretanja na tržištu maloprodajnih prostora u četiri najveća hrvatska grada - Zagrebu, Splitu, Rijeci, Varaždinu i Osijeku.
Generalnitrend je smanjenje cijena zakupa, ali i sve veći ustupci zakupcima.
Prosječne mjesečne zakupnine za prostore u trgovačkim centrima u Zagrebu kreću između 18 i 22 eura/m˛, a za trgovačke prostore u središtu grada između 35 do najviše, za najkvalitetnije lokale, 75 eura/m˛.
Na high street lokacijama poput Ilice postižu se nešto više zakupnine, premda i na tim lokacijama znatno raste stopa nepopunjenosti prostora (13 posto), a posljedično i padaju cijene zakupa.
U Splitu je u proteklih nekoliko godina sagrađeno više od 150.000 m˛ trgovačkog prostora. Najviše se odnosi na City one Split te Joker na Brodarici.
Preostali trgovački prostor raspoređen je na trgovačke centre velikih retailera, robne kuće Prima u središtu grada te na trgovački prostor u središtu grada u kojem se nalaze međunarodni trgovački brendovi (robna kuća Zara s više od 4.000 m˛).
U gradnji je Mall of Split na Mejašima, investitora Tulipan grupe, koji će donijeti novih 60.000 m˛, od čega 25.000 m˛ trgovačkog prostora.
Nekoliko je projekata izgradnje najavljeno, no u slučaju uspješnog dovršenja projekta Tulipan grupe pitanje je hoće li za ostale projekte biti mjesta na tržištu.
Umjesto planiranog projekta Dioklecijan trenutačno su u tijeku pregovori o prodaji zemljišta Decathlonu i Kiki, koji će na toj lokaciji graditi vlastite samostalne objekte. Trenutačno se prosječne mjesečne zakupnine za prostore u trgovačkim centrima u Splitu kreću između osam i 25 eura/m˛, a za trgovačke prostore u užoj gradskoj jezgri između 35 i 80 eura/m˛, a u širem središtu između 12 i 20 eura/m˛ prodaja stanova Zagreb

Oznake: prodaja stanova Zagreb


- 15:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

29.07.2014., utorak

Potpisan predugovor o pravu građenja za stadion Kantrida

RIJEKA - Predugovor o osnivanju prava građenja na nekretninama u vlasništvu Grada Rijeke na području Kantride i Rujevice potpisali su danas na svečanosti u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja gradonačelnik Vojko Obersnel i direktor tvrtke Stadion Kantrida d.o.o. Dean Šćulac čime su ostvareni uvjeti za početak realizacije projekta novog stadiona na Kantridi i nogometnih terena na Rujevici. Ugovor o pravu građenja potpisan je nakon provedenog javnog natječaja za osnivanje prava građenja na kojeg se javila tvrtka Stadion Kantrida d.o.o. , inače većinski vlasnik sportskog društva HNK Rijeke, i odluke riječkog Gradskog vijeća o dodjeli prava građenja na 50 godina na zemljištima u vlasništvu Grada a Kantridi i na Rujevici, tj. radi rekonstrukcije nogometnog stadiona Kantrida i izgradnje i uređenja nogometnih igrališta na Rujevici stanovi Beograd

Oznake: stanovi Beograd


- 14:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24.07.2014., četvrtak

Registrirana stopa nezaposlenosti u lipnju 18,3%

U odnosu na lipanj prošle godine registrirana stopa nezaposlenosti je na nešto nižoj razini (u lipnju 2013. 18,6%). Na blago povoljnija kretanja ukazuje i statistika prema kojoj je u razdoblju od siječnja do lipnja ove godine bilo prijavljeno gotovo 1,3 tisuće slobodnih radnih mjesta na sezonskim poslovima više nego tijekom prvih šest mjeseci 2013 (+6,5%).
Iako sezonska kretanja donose smanjenje broja nezaposlenih te posljedično i pad registrirane stope nezaposlenosti treba očekivati da će završetkom glavne turističke sezone i dolaskom jeseni, uslijed povratka sezonskih radnika u nezaposlenost, stopa registrirane nezaposlenosti ponovno početi rasti. S obzirom na očekivani pad gospodarstva u ovoj godini i činjenice da kretanja na tržištu rada i dalje ostaju nepovoljna u ovoj godini možemo očekivati da će prosječna stopa registrirane nezaposlenosti ipak biti na višoj razni u odnosu na 2013. (21% u odnosu na 20,3%) nekretnine Rijeka

Oznake: nekretnine Rijeka


- 15:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

23.07.2014., srijeda

Usporavanje rasta duga opće države u prvom tromjesečju

Nakon što je dug opće države na kraju prošle godine porastao za 36,5 mlrd. kuna odnosno 19,9% u odnosu na kraj 2012. godine, na kraju prvog ovogodišnjeg tromjesečja nastavio je s rastom ali uz usporeniju dinamiku. Tako je, prema posljednjim podacima HNB-a dug opće države, koji uključuje dug središnje države, lokalne države i fondova socijalne sigurnosti na kraju ožujka zabilježio godišnji rast od 16,5% odnosno 31,4 mlrd. kuna čime je premašio 68% BDP-a (na kraju 2013. 67% BDP-a). Rastu udjela duga opće države u BDP-u, uz postojan primarni deficit, sve veće kamatne troškove (uslijed podinvesticijskog rejtinga) i odgode reformi, pridonosi i neprekinuti pad BDP-a.
U odnosu na prosinac 2013. ukupan dug je porastao za 1,6 mlrd. kuna odnosno 0,7% čemu je pridonijela unutarnja komponenta duga opće države s rastom od 2,5% a najvećim je dijelom rezultat izdanja državnih obveznica u veljači na domaćem tržištu, dok je ona vanjska komponenta zabilježila pad od 2,4% (u drugom tromjesečju izdanje 1,25 mlrd. eura osmogodišnjih inozemnih obveznica sigurno će utjecati na rast vanjske komponente duga).
Najznačajniji doprinos rastu imao je ukupni dug središnje države, koji u ukupnom dugu opće države čini udio od gotovo 98%, a bilježi rast od 0,8% odnosno viši je za 1,7 mlrd. kuna u odnosu na kraj prošle godine. Nadalje, fondovi socijalne sigurnosti bilježe blagi rast od 0,3% dok lokalna država bilježi pad u odnosu na prosinac 2013. (-2,6% odnosno 130,5 mil. kuna). Jamstva RH na kraju ožujka iznosila su 53,3 mlrd. kuna što u odnosu na kraj 2013. predstavlja pad od 0,7% (-397 mil. kuna) stanovi Split

Oznake: stanovi Split


- 14:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16.07.2014., srijeda

Ponovno jačanje deflatornih pritisaka u lipnju

U lipnju je, prema posljednjim podacima DZS-a, indeks potrošačkih cijena nastavio s petomjesečnim negativnim nizom na godišnjoj razini. Naime, godišnja stopa inflacije, mjerena indeksom potrošačkih cijena, u lipnju je iznosila -0,4% što u odnosu na mjesec ranije predstavlja snažniju stopu pada (u svibnju -0,2% godišnje). U odnosu na svibanj potrošačke cijene su, nakon tri mjeseca rasta, ponovno zabilježile pad i to od 0,3%.
Nastavku deflatornih pritisaka na godišnjoj razini najviše pridonosi pad cijena prehrane i bezalkoholnih pića koji u strukturi čine udio od preko 29%, a bilježe pad cijena od 4% u odnosu na lipanj 2013. Pri tome su cijene prehrane pale za 4,3% od čega cijene ulja i masti, voća i povrća bilježe najznačajniji pad od 16%, 13,6% te 11,8%. Cijene riba su jedine ponovno zabilježile rast i to za 1,3% godišnje. Nadalje, pad cijena na godišnjoj razini zabilježen je i u kategoriji odjeće i obuće (-4,9%) uslijed sezonskih sniženja dok su rasle cijene alkoholnih pića i duhana za 9,6%, stanovanja, vode i energije, plina i druga goriva za 1,7% te zdravstva za 1,9% i prometa za 2,5% stanovi Zagreb

Oznake: stanovi Zagreb


- 15:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

11.07.2014., petak

Cijene kuća najviše pale u Hrvatskoj

Cijene kuća u Europskoj uniji porasle su u prvom tromjesečju prvi puta od sredine 2011. dok je Hrvatska zabilježila njihov najveći pad među zemljama EU-a, pokazuje današnje izvješće europskog statističkog ureda.
U prva tri mjeseca 2014. cijene kuća u EU porasle su u prosjeku jedan posto u odnosu na isto razdoblje lani. Posljednji su puta prema podacima Eurostata zabilježile rast u drugom tromjesečju 2011., kada su uvećane 0,5 posto.
Najveći je pad cijena na godišnjoj razini u prvom ovogodišnjem tromjesečju zabilježila Hrvatska, gdje su one pale 9,7 posto. Time je silazni trend nastavljen sedmo tromjesečje zaredom.
U posljednja tri mjeseca prošle godine cijene kuća pale su u Hrvatskoj 14,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani.
Među zemljama članicama EU-a izrazitiji pad cijena kuća na godišnjoj razini bilježile su i Slovenija, za 6,6 posto, i Cipar, za 5,7 posto.
Najveći rast cijena kuća u prvom tromjesečju u odnosu na isto razdoblje lani zabilježila je Estonija, za 17,5 posto. Slijedi Latvija s 10,4-postotnim rastom cijena.
Hrvatska je u prvom ovogodišnjem tromjesečju zabilježila i najveći pad cijena kuća u odnosu na prethodno tromjesečje među članicama EU-a, i to za 2,7 posto, nakon kratkotrajnog oporavka na kraju 2013. kada su prema podacima Eurostata porasle 0,2 posto.
Među članicama EU-a izrazitiji pad cijena na tromjesečnoj razini bilježio je još Luksemburg, gdje su cijene kuća pale 2,3 posto, i Slovenija, gdje su se smanjile 1,7 posto.
Najveći je rast cijena kuća u prvom ovogodišnjem tromjesečju u odnosu na prethodna tri mjeseca zabilježila Estonija, gdje su one porasle 4,8 posto. Slijedi Švedska s 2,4-postotnim rastom cijena.
U EU u cjelini cijene kuća porasle su u prvom ovogodišnjem tromjesečju 0,2 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada su smanjene 0,4 posto, pokazuju procjene Eurostata.
U eurozoni su cijene kuća u prvom tromjesečju 2014. pale na godišnjoj razini za 0,3 posto a isti su postotni pad zabilježile i u odnosu na prethodna tri mjeseca, izračunali su u Eurostatu stanovi

Oznake: stanovi


- 14:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10.07.2014., četvrtak

Nastavak pada proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda

U lipnju su, prema posljednjim podacima DZS-a, proizvođačke cijene zabilježile pad i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. Spomenuti pad predstavlja nastavak negativnog niza godišnjih stopa pada četrnaesti mjesec za redom. U promatranom mjesecu cijene ukupne industrije zabilježile su pad od 2,1% u odnosu na lipanj 2013. (mjesečno -0,3%). Deflatornim pritiscima pridonio je pad proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda i na domaćem i na nedomaćem tržištu cijena. Na nedomaćem tržištu cijene su u lipnju bile niže za 0,9% godišnje odnosno -0,6% mjesečno. I u Hrvatskoj su cijene nastavile s jedanaestomjesečnim negativnim nizom, pa su cijene pri proizvođačima zabilježile godišnji pad od 2,9% što je nešto snažniji pad od naših očekivanja (-2,4%) dok je na mjesečnoj razini zabilježen pad od 0,2% stanovi prodaja Trešnjevka

Oznake: stanovi prodaja Trešnjevka


- 14:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.07.2014., petak

Podaci s tržišta rada u SAD-u srušili EUR/USD

Tečaj EUR/HRK se tijekom jučerašnjeg dana uz relativno mirno trgovanje i manje volumene kretao u rasponu od 7,586 do 7,591 kuna za euro. Zadnjeg dana ovog tjedna na domaćem tržištu ne očekujemo veću aktivnost trgovanja te stabilan tečaj na razinama od 7,586 kuna za euro.
Nakon objave podataka o povećanju zaposlenosti u SAD-u iznad očekivanja i spuštanja stope nezaposlenosti na najnižu razinu u posljednjih šest godina tržišni tečaj EUR/USD, na inozemnim deviznim tržištima, potonuo je do 1,360 dolara za euro stanovi

Oznake: stanovi


- 14:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #