29.12.2014., ponedjeljak

Niska razina investicija koči oporavak građevinskog sektora

Kontrakciju građevinskog sektora koja datira od samog početka recesije u Hrvatskoj potvrđuju podaci o kretanju godišnje stope obujma građevinskih radova koja je u promatranom razdoblju od siječnja 2009. do listopada 2014. godine (izuzev tri sporadična mjeseca) bilježila kontinuirani pad na godišnjoj razini. Posljednji podaci DZS-a za listopad pokazuju mjesečni rast obujma građevinskih radova pri izgradnji zgrada za 2,8% što je u konačnici rezultiralo blagom pozitivnom stopom od 0,3% na godišnjoj razini. Istovremeno, obujam građevinskih radova pri izgradnji ostalih građevina zabilježio je rast od 3,2% u odnosu na rujan, no na godišnjoj razini ostvaren je pad od 8,3% u odnosu na listopad 2013.
Promatrano kumulativno, u razdoblju od siječnja do listopada ove godine (prema izvornim, neprilagođenim indeksima) obujam građevinskih radova je niži za 7,2% u odnosu na isto razdoblje lani. Pritom je u istom promatranom razdoblju obujam građevinskih radova na izgradnji zgrada niži za 2,1% godišnje dok je za ostale građevine smanjen za 11,7% u odnosu na isto razdoblje lani. Najznačajniji doprinos takvom negativnom ostvarenju došao je od snažnog pada izgradnje ostalih građevina obzirom da u strukturi odrađenih sati na gradilištima zauzimaju udio od 56,2% (ostatak od 43,8% odnosi se na izgradnju zgrada). Prema vrsti radova, u prvih deset mjeseci ove godine, više od polovice (50,2%) odnosi se na ostale radove, dok se preostalih 49,8% odnosi na izgradnju novih objekata.
Negativan doprinos kretanju obujma građevinskih radova i dalje će dolaziti od niske razine investicija, koje su prvenstveno posljedica dugogodišnje recesije i izostanka razvojno usmjerenih gospodarskih politika. Pod utjecajem zahtjeva za snažnijom fiskalnom prilagodbom, u cilju smanjenja proračunskog deficita, država se najlakše odriče upravo kapitalnih investicijskih projekata (što ima izrazito negativan utjecaj na građevinski sektor), dok su privatne investicije u isto vrijeme zakočene nepovoljnim poslovnim investicijskim okruženjem te još uvijek niskom razinom poslovnog optimizma prodaja stanova Zagreb

Oznake: prodaja stanova Zagreb


- 15:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.09.2014., četvrtak

Blagi rast tržišnog tečaja EUR/HRK

Tijekom jučerašnjeg trgovanja na inozemnim deviznim tržištima euro je ojačao u odnosu na dolar što je EUR/USD poguralo do 1,316 dolara za euro. Podrška jačanju eura došla je nakon vijesti o započetim pregovorima oko prekida vatre između Ukrajine i Rusije. Ipak, ususret današnjem sastanku ESB-a na kojem se očekuje zadržavanje kamatnih stopa na postojećim razinama, EUR/USD se spustio na nešto niže razine prodaja stanova Zagreb

Oznake: prodaja stanova Zagreb


- 15:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

31.07.2014., četvrtak

Zbog krize sve je više ustupaka zakupcima, a cijene padaju

Agencija Zagrebačke banke Zane objavila je pregled cijena i kretanja na tržištu maloprodajnih prostora u četiri najveća hrvatska grada - Zagrebu, Splitu, Rijeci, Varaždinu i Osijeku.
Generalnitrend je smanjenje cijena zakupa, ali i sve veći ustupci zakupcima.
Prosječne mjesečne zakupnine za prostore u trgovačkim centrima u Zagrebu kreću između 18 i 22 eura/m˛, a za trgovačke prostore u središtu grada između 35 do najviše, za najkvalitetnije lokale, 75 eura/m˛.
Na high street lokacijama poput Ilice postižu se nešto više zakupnine, premda i na tim lokacijama znatno raste stopa nepopunjenosti prostora (13 posto), a posljedično i padaju cijene zakupa.
U Splitu je u proteklih nekoliko godina sagrađeno više od 150.000 m˛ trgovačkog prostora. Najviše se odnosi na City one Split te Joker na Brodarici.
Preostali trgovački prostor raspoređen je na trgovačke centre velikih retailera, robne kuće Prima u središtu grada te na trgovački prostor u središtu grada u kojem se nalaze međunarodni trgovački brendovi (robna kuća Zara s više od 4.000 m˛).
U gradnji je Mall of Split na Mejašima, investitora Tulipan grupe, koji će donijeti novih 60.000 m˛, od čega 25.000 m˛ trgovačkog prostora.
Nekoliko je projekata izgradnje najavljeno, no u slučaju uspješnog dovršenja projekta Tulipan grupe pitanje je hoće li za ostale projekte biti mjesta na tržištu.
Umjesto planiranog projekta Dioklecijan trenutačno su u tijeku pregovori o prodaji zemljišta Decathlonu i Kiki, koji će na toj lokaciji graditi vlastite samostalne objekte. Trenutačno se prosječne mjesečne zakupnine za prostore u trgovačkim centrima u Splitu kreću između osam i 25 eura/m˛, a za trgovačke prostore u užoj gradskoj jezgri između 35 i 80 eura/m˛, a u širem središtu između 12 i 20 eura/m˛ prodaja stanova Zagreb

Oznake: prodaja stanova Zagreb


- 15:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

09.05.2013., četvrtak

Stanarsko pravo i otkup

Pretpostavka je za stjecanje statusa najmoprimca (s pravom na stjecanje statusa zaštićenog najmoprimca) da bivšim nositeljima stanarskog prava to pravo do navedenog datuma nije otkazano ili na drugi način prestalo, odnosno da tog datuma nije bio u tijeku postupak za otkaz ili prestanak stanarskog prava.
Treba napomenuti da taj status stječu, između ostalog, svi oni bivši nositelji stanarskog prava koji nisu u zakonskom roku otkupili stan prema odredbama Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo prodaja stanova Zagreb.

Oznake: prodaja stanova Zagreb


- 11:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

07.01.2013., ponedjeljak

Primiče se ulagački val

Hrvatsko-njemačko društvo, kao neprofitna udruga sa sjedištem u Splitu koja već 21 godinu njeguje ne samo političku nego i gospodarsku suradnju u Hrvatskoj i Njemačkoj, u suradnji s Klasterom za europske aplikacije, također utemeljenim za produbljivanje ponajprije gospodarske suradnje, učinilo je vrlo značajne iskorake koji će svoje prve rezultate, nadamo se, polučiti ove godine. Predsjednik Klastera Ivica Ivčević o tome govori s puno optimizma prodaja stanova Zagreb.

Radeći na razvijanju investicijskih, a posebno turističkih projekata na području cijele Hrvatske, priobalnom, obalnom i otočnom dijelu, imali smo prilike susresti se s velikim brojem zainteresiranih inozemnih ulagača i kreditora. Njih, vjerujte, ima i sada. U proteklih petnaestak godina upoznali smo ulagače iz Njemačke, Italije, Švedske, Rusije, Amerike, Kine i drugih razvijenih zemalja koji su nas uvjerili u svoje financijske mogućnosti.

Oznake: prodaja stanova Zagreb


- 19:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #